Παιδιά θα ήθελα να ρωτήσω, ποια γλώσσα θεωρείτε (αντικειμενικά) πιο εύκολη, τα ιαπωνικά ή τα κινέζικα;
Ποιες είναι οι διαφορές τους και ποιες οι ομοιότητες;
Αν κάποιος έχει μάθει ιαπωνικά, του είναι εύκολο να μάθει κινέζικα ή δεν έχουν καμιά σχέση;
Πόσο καιρό χρειάζεται για να πάρεις το πρώτο πτυχίο, αν πεις ότι κάνεις 6 ώρες την εβδομάδα μάθημα;
Το Ν2 είναι στο επίπεδο Lower στα αγγλικά;
Πόσο χρόνο χρειάζεται να κάνεις ιαπωνικά για να μπορείς να βλέπεις anime χωρίς υπότιτλους;
Τα kanji μεταξύ τους έχουν καμιά σχέση ή είναι αυθαίρετα;
Θα απαντήσω μόνο όσες γνωρίζω, αλλά υπόψη σου, αντικειμενικότητα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
-Τα ιαπωνικά καθαρά και μόνο λόγω απείρως ευκολότερης προφοράς. Τα ιαπωνικά βέβαια έχουν πιο σύνθετη γραμματική από τα κινεζικά, αλλά δεν είναι και Βάσκικα.
-Τα Ιαπωνικά χρησιμοποιούν ένα σύστημα γραφής που αναπτύχθηκε από τα κινέζικα hanzi, και ένα μεγάλο μέρος του λεξιλογίου των Ιαπωνικών είναι δανεισμένο από τα κλασσικά κινέζικα.
-Τα Ιαπωνικά και τα Κινέζικα ανήκουν σε δυο εντελώς διαφορετικές γλωσσικές οικογένειες και δεν έχουν ομοιότητες σε κανένα τομέα πριν αυτών που είπα στο πιο πάνω σημείο. Η διαφορές είναι της τάξης Γαλλικά vs Τούρκικα.
-Θα έχει σίγουρα ένα headstart στο σύστημα γραφής, απλά επειδή
μοιάζει.
-Εγώ μετά τον πρώτο χρόνο μελέτης μόνος μου, χωρίς δάσκαλο, μπορούσα να καταλαβαίνω γύρω στα 3/4 των διαλόγων. Πάντα έχω άγνωστες λέξεις και ιδιωματισμούς βέβαια.
-Συνήθως έχουν σχέση. Κάποια είναι ιδεογράμματα, σημαίνουν αυτό που δείχνουν πχ οι αριθμοί 1, 2, 3 一 二 三 ή λέξεις όπως βουνό και άνθρωπος 山 人. Άλλα είναι πιο αφαιρετικά όπως, άλλα είναι σύνθετα... Κύριο πρόβλμα είναι ότι τα καντζι δεν ταιριάζουν στην δομή της ιαπωνικής γλώσσας, και όταν τα πήραν από τα κλασσικά κινέζικα, τους γάμησαν λίγο την μάνα με τις προφορές που τους αντιστοίχησαν.