Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Ginga Tetsudou No Yoru

summer 1985 anime review drama fantasy kids mystery

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 06 November 2006 - 19:17

6f4fdf0df6ae7d018be14b3c4813c4e6.jpg


Κατηγορία: Ταινία
Χρόνος: 1985
Διάρκεια:108 λεπτά
Είδος:Δράμα/Φαντασίας
Παραγωγή: Group TAC, Nippon Herald
Σκηνοθέτης: Sugii Gisaburo.
 

 


Ginga Tetsudou No Yoru ή αλλιώς Night on the Galactic Railroad, ίσως ένας από τους πιο υποτιμημένους ανιμε τίτλους που υπάρχουν. Το ανιμε αυτό, παραγωγής 1985, είναι σκηνοθετημένο, όπως και το επικό Tales of Genji και το Τζακ και η Φασολιά, από τον Sugii Gisaburo. Το βιβλίο στο οποιο βασιζεται η σειρα είναι ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

To βιβλίο είναι του γνωστού Ιάπωνα ποιητή και συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Kenji Miyazawa, που έζησε στις αρχές του 20ου αιώνα και επηρρεάστηκε από τους Ευρωπαίους συγγραφείς και τον Βουδισμό. Το βιβλίο είχε κανονικούς ανθρώπους, όμως στην ταινία επιλέχθηκε να είναι ανθρωπόμορφα ζώα και συγκεκριμένα γάτες, ώστε οι θεατές να μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους καλύτερα πολιτιστικά, γιατί η ταινία λαμβάνει χώρο σε ευρωπαϊκά σκηνικά και έτσι η πολιτιστική ταυτότητα ενός ζωόμορφου χαρακτήρα γίνεται ουδέτερη στον Ιάπωνα θεατή.

Για αυτό η ανάγνωση του βιβλίου είναι ένα ατού προτού δείτε την ταινία. Σημειωτέον ότι η ιαπωνική λαογραφία δε φημίζεται για ανθρωπόρφα ζώα και αυτό κάνει την ταινία ακόμα πιο ιδιαίτερη. Το κύρια θέματα της ταινίας είναι ο θάνατος και η φιλία, όπως και η οικογένεια. Χριστιανικά και βουδιστικά μηνύματα και αποχρώσεις κυριαρχούν σε αυτή την άκρως συμβολιστική ταινία, η οποία σε κάποια σημεία θυμίζει τις ταινίες Angel's Egg και Spring and Chaos.
 


Μια περίληψη της ιστορίας στη διασκευή: o μικρός Giovanni καθώς πάει να φέρει γάλα για την άρρωστη μητέρα του και ενώ εκείνη την ώρα γίνεται μια γιορτή στο χωριό του, ξαφνικά βλέπει μπροστά του ένα διαγαλαξιακό τρένο και επιβιβάζεται σε αυτό. Προς έκπληξην του συναντά στο τρένο έναν φίλον του από το σχολείο, τον Cambanella και οι δυο μαζί ξεκινούν ένα αξέχαστο ταξίδι περνόντας από διάφορους φανταστικούς κόσμους, διασχίζοντας διάφορες εποχές και συναντόντας διάφορετικούς ανθρώπους, ώσπου το τρένο να φτάσει στον τελικό προορισμό, επιφυλάσσοντας ένα συγκλονιστικό τέλος. Να τονίσω ότι αυτό το έργο του Κ.Μιyazawa, όπως και η πλειοψηφία των έργων, του έμεινε ανολοκλήρωτο και μόνο μετα θάνατον ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε σκόρπια χειρόγραφα και μετα κόπων και βασάνων κατάφεραν να τα ενώσουν σε ένα ενιαίο έργο. Υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδόσεις του βιβλίου. Η πρώιμη και η μεταγενέστερη, με κάποιες μικρές διαφορές. Η ταινία βασίζεται στη μεταγενέστερη. Η γλώσσα που χρησιμοποιήται, όπως και τα ονόματα και ο χώρος δείχνουν ιταλικές επιρροές, αν και η γλώσσα δείχνει να είναι Esperanto. Το βιβλίο έμεινε ανολοκλήρωτο και το τέλος της ταινίας παρεκλίνει κάπως, χωρίς ωστόσο να χάσει τη γοητεία της. Φυσικά θα ήταν αδύνατο να καλύψει μια μικρή ταινία ένα τόσο πολύπλευρο, αν και σύντομο, βιβλίο. Ωστόσο τα καταφέρνει στο να περάσει κάποια μυνήματα του βιβλίου. Για αυτό απαιτήται η ανάγνωση του αν θέλετε να καταλάβετε την ταινία καλύτερα.

 

railroad2.jpg



Νιώθεις πως βλέπεις μια ταινία βαθύτερη που απαιτεί να θεαθεί πολλές φορές για να κατανοηθεί πλήρως, αλλά ακόμα και να μην κατανοηθεί παρά ελάχιστα, διατηρεί ωστόσο μια γοητεία, ένα αισθητικό αποτέλεσμα που δεν την σβήνει εύκολα από τη μνήμη σου. Το μόνο κακό (και απαραίτητο δυστηχώς) είναι πως τέτοιες ταινίες απευθύνονται σε ένα ειδήμον κοινό, καθώς τα μυνήματα που περιέχουν και ο τρόπος με τον οποίο τα διαδίδουν, δεν συμβαδίζουν με τα καθιερωμένα εμπορευματοποιημένα πρότυπα.
Κάτι τετοιο είναι και η Night on the Galactic Railroad.
 

 

Κάποιες ομοιότητες με το μεταγενέστερο λογοτέχνικό έργο ''Ο Μικρός Πρίγκηπας'' είναι προφανείς, όπως και με το μάνγκα και κατόπιν σειρά κινουμένων σχεδίων Galaxy Express. Όλη η ταινία ξεδιπλώνεται μπροστά σου σαν ένας ιμπρεσιονιστικός πίνακας ζωγραφικής. Οι ανθρωπόμορφοι χαρακτήρες λειτουργούν άψογα και το απλοϊκό σχέδιο προσδίδει μια έντονη και ιδιαίτερη αισθητική, που όπως σωστά παρατήρησε κάποια κριτικός στο Amazon, θυμίζει μια σκοτεινή εκδοχή της ταινίας Fantasia. Να προσθέσω επίσης ότι διατηρεί κάποια στοιχεία και από τις ταινίες του Studio Ghibili, έχοντας βέβαια και κάποια δικά της χαρακτηριστικά που την καθιστούν μοναδική. Αν έχετε συνηθίσει τα μεταγενέστερα anime με λεπτομερέστερα, αλλά πολλές φορές ανούσια γραφικά, τότε η ταινία ίσως να σας ξενίσει. Αλλά μιας και η ταινία έχει υψηλή εικαστική αξία και βασίζεται σε ένα από τα κορυφαία διηγήματα της λογοτεχνίας, ο χρόνος παραγωγής παίζει μικρό ρόλο.
 


Το στοιχείο που κάνει μια διασκευή παιδικής ιστορίας επιτυχημένη, αξιοποιείται στο έπακρο εδώ σε όλους τους τομείς. Από το εικαστικό και το μουσικό αποτέλεσμα μέχρι τη σκηνοθεσία, τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια, παρέχοντας μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία στους θεατές που θα δείξουν την υπομονή και την ανοχή να τη δουν και θα δώσουν σημασία μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Είναι ένας από τους τίτλους που σε ανταμείβει, έστω και αν δεν γίνεται κατανοητός από την πρώτη στιγμή.

Η μουσική υπόκρουση είναι και αυτή επιβλητική. Από τους τίτλους αρχής σου προξενεί εντύπωση πως ένα τόσο μυστηριώδες κομμάτι δύναται να ταιριάζει σε μια υποτιθέμενη παιδική ταινία. Και εντός της ταινίας οι διάφορες σκηνές, χάρη και στη μουσική, δημιουργούν μια μελαγχολική και πολλές φορές καταθλιπτική ατμόσφαιρα, χωρίς να λείπουν βέβαια και νότες αισιοδοξίας. Μουσικά, όπως και οπτικά, η ταινία είναι άψογη.

 

 

raiload1.jpg

Σε ότι άφορα το σενάριο: ξεκινάει αργά βάζοντας το θεατή να γνωρίσει τον πρωταγωνιστή σε μια συνηθισμένη μέρα στο σχολείο, όπου ο δάσκαλος τους μαθαίνει Αστρονομία και συγκεκριμένα για το Γαλαξία. Ο Giovanni, που είναι αντικείμενο κοροϊδίας από τους συμμαθητές του, πληροφορείται ότι θα γίνει μια γιορταστική εκδήλωση. Μετά τη χειρωνακτική εργασία σε ένα τυπογραφείο και την παράκληση της μητέρας του να φέρει γάλα και αφού συναντά το τρένο, η ταινία αλλάζει ρυθμό και γίνεται ακόμα γοητευτικότερη. Στο δρόμο τους οι Giovanni και Cambanella συναντάνε διάφορους χαρακτήρες, όπως έναν που έχει στο σάκο του ερωδιούς, μια απολιθωμένη πόλη και 3 ανθρώπους με τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Στο σημείο αυτό αρχίζεις να καταλαβαίνεις πως ο αργός και ίσως βαρετός ρυθμός είχε πραγματικά κάποιο νόημα και το τέλος που περιμένει τους θεατές είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα που έχω δει σε ταινία κινουμένων σχεδίων από την Ιαπωνία.

 

Οι ηθοποιοί που δανείζουν τις φωνές τους, τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Ιάπωνες, είναι πειστικότατοι και χάρις στο ιδιαίτερο σχέδιο σε κάνουν να συμπάσχεις με τους χαρακτήρες. Προτείνω σε όσους δεν ξέρουν Ιαπωνικά να τη δούνε στα Αγγλικά, μιας και οι υπότιτλοι εδώ αφαιρούν αρκετή από τη γοητεία της ταινίας. Ή δείτε τη χωρίς υπότιτλους, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνετε τους διαλόγους.


Κλείνοντας προτείνω αυτή την ταινία σε όλους τους λάτρεις των κινουμένων σχεδίων υψηλής ποιότητας και ειδικότερα των anime, ιδίως αν σας αρέσουν anime όπως ταινίες του Studio Ghibili, Galaxy Express 999 και Kino's Journey. Συνιστώ να διαβάσετε και το βιβλίο, το οποίο παρά το απλοϊκό περιεχόμενο, είναι γεμάτο συμβολισμούς. Ακόμα και σήμερα δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως τί ήθελε να πει ο συγγραφέας. Δείτε επίσης και το Spring and Chaos, μιας και τα δυο αυτά έργα συνδέονται άμεσα και ίσως σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα τον κόσμο του συγγραφέα, αν δεν έχετε διαβάσει κανένα από τα έργα του.

Δε βάζω βαθμολογία καθώς τέτοια αριστουργήματα δεν μετρούνται με αριθμούς.

 


Edited by Kai, 15 June 2017 - 14:06.


#2 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 06 November 2006 - 19:36

Επαυξάνω man, πολύ δυνατός dementia τίτλος, για κάποιον που θέλει να δει κάτι έξω απο τα ειωθότα...το συγκρίνω άμεσα με έργα σαν το Angel's egg ή το mind game. Αν θές και μπορείς, κάνε μου μια μορφοποίηση σε κείμενο και screenshots, και το στελνω στο site σαν user review... ;)

http://www.anime.gr/index.php?ind=reviews

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#3 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 06 November 2006 - 20:43

Θέλω αλλά δε μπορώ. Εχουν περάσει χρόνια που ασχολήθηκα με HTML (τότε που ήμουν ξέγνοιαστος με πολύ χρόνο) και τα ξέχασα τελείως :P

άσε δεν πειράζει. Και η προχειρότητα έχει τη γοητεία της.....
Τώρα κατεβάζω το Spring and Chaos και αν έχω όρεξη θα γράψω review και για αυτό.

#4 kienzan

kienzan

    Anime Elite

  • Members
  • 1,251 posts

Posted 06 November 2006 - 21:59

Υey Φοβερό Review :clap:

Δέν χρειάζεται html
Απλώς αλλάξε ελαφρώς το post για να υπάρχει μια κάποια ομοιομορφία

Αν βάλεις τα στιχεία του τιτλου χώριστα (τιτλος, χρονολογια, genre, κσηνοθετης, κτλ) ξεχωρίσεις σαφώς την περίληψη και μικρινεις λιγο τα screenshots ωστέ να μήν είναι το μισο review θα ειναι αρκετο :)

Oραια θα ηταν να σουρθει ορεξη και για άλλα ;)
Posted Image


#5 TNT

TNT

    Crazy Scientist!

  • Members
  • 735 posts

Posted 06 November 2006 - 23:37

Υπέροχο review!!! Μπράβο!!

Τώρα για το anime... Να πω ότι δεν το έχω δει αλλά έπειτα από αυτά που έγραψες πιο πάνω μου κίνησε την περιέργεια και σίγουρα θα κάτσω να το ψάξω... ;)

Για την οργάνωση του κειμένου πάλι, όπως σου είπε κι ο kienzan, δεν χρειάζεται html... Και για μένα αρκεί και μόνο να βάλεις τα screenshots που παραθέτεις ενδιάμεσα στο κείμενο -κι όχι όλα μαζί στο τέλος όπως είναι τώρα...

Πάντως θα το ξαναπώ... εξαιρετικό review!! :respect:

Posted Image



#6 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 07 November 2006 - 05:59

Θέλω αλλά δε μπορώ. Εχουν περάσει χρόνια που ασχολήθηκα με HTML (τότε που ήμουν ξέγνοιαστος με πολύ χρόνο) και τα ξέχασα τελείως :P

άσε δεν πειράζει. Και η προχειρότητα έχει τη γοητεία της.....


Aν θές στο περνάω εγώ ενα χεράκι....ενα re-distribution στις screenshots θέλει απλά, δύο χωρίσματα και κάνα bold.... ;)


Τώρα κατεβάζω το Spring and Chaos και αν έχω όρεξη θα γράψω review και για αυτό.


Aπίστευτο εργάκι, θα έχεις όρεξη trust me...(ΙLA ofcourse)... :happy2:

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#7 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 08 November 2006 - 11:52

Ελπίζω να είναι κάπως καλύτερα τώρα. Φυσικά θα το αλλάξω μάλλον σύντομα, γιατί παρήγγειλα το βιβλίο ''Night on the Milky Railway'' του K. Miyazawa οπότε μόλις το διαβάσω θα κάνω μερικές συγκρίσεις. Ισως μετά και αφού κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις, το στέλνω σα user review.

Μαζί με αυτό πήρα και τα βιβλία Blood the Last Vampire: Night of the Beasts, Kino's Journey: the Beautiful World volume 1, Boogiepop and Others, Seikai Trilogy 1: Crest of the Stars.

Φαντάζομαι τα βιβλία θα είναι πολύ καλύτερα από τα anime και ιδίως στο Boogiepop θα με κάνει να ξαναδώ το anime για να το καταλάβω περισσότερο

#8 kienzan

kienzan

    Anime Elite

  • Members
  • 1,251 posts

Posted 22 December 2006 - 23:24

To animenewsnetwork φένεται πως ακολουθεί τα βήματα του σύντροφου L:thumbup:

http://www.animenewsnetwork.com/buried-treasure/2006-12-21
Posted Image


#9 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 25 December 2006 - 16:43

Ok, για όσους δεν το έχουν δει, ανέβηκε και torrent στο Βοx...enjoy!...;)

Posted Image http://www.boxtorrents.com/download.php/129887/Night%20on%20the%20Galactic%20Railroad.torrent

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#10 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 08 December 2008 - 03:17

Bravo ρε L με τα ωραία σου review.
Έχει κάποιο καιρό που την είδα, η ταινία αν και αργή μπορώ να πω πως μου άρεσε αρκετά. Ήταν πολύ ασυνήθιστη και σε έβαζε σε σκέψεις για κάποια πράγματα. Σίγουρα μη περιμένετε συμβατικό story, και μη το δείτε αν περιμένετε δράση ή κάτι εύπεπτο.

Δε ξέρω κατά πόσο αυτά που καταλαβαίνει ο καθένας είναι ίδια, αλλά μάλλον ο καθένας θα λάβει διαφορετικά ερεθίσματα βλέποντας ένα τέτοιο έργο. Ίσως να την ξαναδώ κάποτε βέβαια δε ξέρω, μπορεί να μου προσφέρει και περισσότερα ή διαφορετικά πράγματα την 2η φορά.

Συμφωνώ πως ένα τέτοιο έργο, δε γίνεται να βαθμολογηθεί, το βιβλίο πρέπει πραγματικά να αξίζει.

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:

#11 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 10 December 2008 - 01:57

καλα τι εγινε με τις εικονες; αυτο το Imageshack. Θα τις ανεβασω ξανα απο το Photobucket οποτε μπορεσω.

Να πω πως οι των Boxtorrents απεσυραν ολες τις εκδοσεις των ιδιοτροπων ILA, οποτε μπορειτε να τη βρειτε στο site aniarena ή στο IRC τους. Το δευτερο δεν το συνιστω.....κανουν ban για το τιποτα.

#12 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 10 December 2008 - 03:11

Να πω πως οι των Boxtorrents απεσυραν ολες τις εκδοσεις των ιδιοτροπων ILA, οποτε μπορειτε να τη βρειτε στο site aniarena ή στο IRC τους. Το δευτερο δεν το συνιστω.....κανουν ban για το τιποτα.


Εγώ το είδα από [COR] πάντως, που το έκαναν σχετικά πρόσφατα encode από dvd, και έμεινα αρκετά ικανοποιημένος. Άλλωστε είναι και παλιό movie.

boxtorrents link

PS : Όσο αφορά το prob με τα pics (που υπάρχει και σε spoilers επίσης), το πρόσεξα σε αρκετά απ'τα παλιά reviews στο site..

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:

#13 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 12 December 2008 - 10:01

Είναι λογικό παίδες, μιας και μερικά reviews είναι 2+ ετών σχεδόν. Όποτε βρίσκετε χαλασμένα link προς εικόνες κτλ, βαράτε ένα report για να ειδοποιούμε τον author να τα φτιάχνει...^^

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#14 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 22 November 2010 - 23:05

για οσους δεν το ξερουν, ας το αναφερω εδω. Το θρυλικο Group Tac, παραγωγος αυτης της ταινιας αλλα και της σειρας "Ιαπωνεζικα Παραμυθια" χρεωκοπησε.

Κριμα......

http://www.animenewsnetwork.com/news/2010-09-03/anime-production-firm-group-tac-files-for-bankruptcy

#15 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 16 December 2010 - 15:51

και ενω ολοι ηδονιζονται σκεπτομενοι μηπως γινει θαυμα και η ελληνικη τηλεοραση προβαλλει το αγαπημενο τους ανιμε με ecchi, βια, σεξ και ξυλο αγνοουμε ταινιες διαμαντια.

το Ιδρυμα Ευγενιδου προβαλλει την ταινια Night on the Galactic Railroad, πιο συχρονη εκδοχη με CG γραφικα. Θα το δω οπωσδηποτε κανα Σαββατοκυριακο, μετα τις γιορτες.


http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/_viewResource.asp?rid=793&cuser=&url=%2Ffrontoffice%2Fportal%2Easp%3Fcpage%3DRESOURCE%26cresrc%3D793%26cnode%3D18



Also tagged with one or more of these keywords: summer 1985, anime review, drama, fantasy, kids, mystery