Κανονικα βαρια κρεατικα θελει 1, αντε 2 φορες το μηνα.
Ως Ελληνες περισσοτερο ψαρια και θαλασσινα ειναι στη διατροφη μας.
Πετραν έχεις απόλυτο δίκιο πιστεύω. Στη σχολή μου διδάχθηκα με αναλυτικό μπορω να πω τροπο μάθημα με τιτλο "αγωγη υγειας" όπου συμπερλαμβάνεται η μεσογειακη διατροφη και οι μεριδες κρεατος που συνιστανται ανα μηνα. 1-2 ειναι αρκετες και το ψαρακι με τα Ω3 λιπαρα του ειναι σουπερ να τρωμε και αρκετά παραπανω..
Όσον αφορα τον Γκάρυ, λέει πολύ εύστοχα ότι οι χειρότερες συμπεριφορές που δείχνουν έλλειψη σεβασμού είναι αποτέλεσμα μάθησης... Όταν οι άλλοι γυρω σου τρώνε κρέας και χοτ ντογκ με σοσ, όταν (από οικείο παραδειγμα) η οικογενεια σου εκτρεφει ολοκληρο κοπαδι κατσικια και βοδινα και τουλαχιστον δυο φορες την εβδομαδα τρως λίπος και βοηθάς τον πατέρα σου στο "εθιμο" της σφαγής (ΜΙμιση), όταν η μανουλα λεει στο παιδακι οτι θα εχει αμοιβη εαν θα φαει το χοιρινο του ολο με τις πατατουλες και το μαλωνει αν αρκεστει μονο στη σαλατα (ΣυντελεΣτιΚη ΜαΘηση), όταν η γεύση του κρεατος που σου πλασαρουν σου ιανοποιει τον ουρανισκο και τοποθετεις το κρεας στην κορυφη των διατροφικων σου επιλογων επειδη σε βομβαρδιζουν οι διαφημισεις (Κλασσικα Εξαρτηση)..
Και αυτά είναι τα πιο απά ίσως παραδειγματα. Άντε να πεις τωρα στους αθλητες και στους βαρεων βαρών μπρατσαράδες να σταματησουν τα αυγουλακια και τα κρεατα με τις πρωτεινες τους κλπ κλπ..
Απο την άλλη, δεν συμμεριζονται οι Έλληνες την απολυτη χορτοφαγια, δηλαδη τον βεγκανισμο (veganism), γιατί ένα γιδάκι που και που θα το (α)γκαστρώσεις.Σωθηκαμε αν το Πάσχα ανταλλάξουμε τη γίδα και την προβατινα με βλήτα και σπανάκια.Εγώ δεν έχω θεμα προσωπικά, αλλά ο ελληννικος λαός? !Θα ελεγα δηλαδη στον Γκαρυ ότι από την ευκολία τη γευση τη συνηθεια και την παραδοση, αυτο που θα κρατουσε ίσως περισσότερο τον ελληνικό (τουλαχιστον) λαό από το να μη γίνει χρτοφάγος είναι η παραδοση και επειτα η συνηθεια. Αλλά σίγουρα ξινίζω τη μουρη μου μπροστά στα τυπάκια με μπλούζες της ειρήνης και αυτοκόλλητα κλπ κλπ Καλά κάνει και είναι επιθετικός,ειδικά σαυτό το σημείο.
Απο εκει και περα είχα ένα ερώτημα το οποίο απαντήθηκε.
Γιατι πρεπει να ειμαστε υπερβολικα χορτοφαγοι εφοσον η φύση μας δίνει απλόχερα προιόντα ζώων τα οποία μπορούμε να προσλάβουμε χωρις να βασανισθουν...? Αυγα μπορουμε να παρουμε απο κοτες ελευθερας βοσκής ή και μη υποδουλωμένες, όταν τα πρόβατα δε θα μπορουν να σηκωθουν να πάρουν τα πόδια τους θα μπορούσαμε επίσης να τους κόβουμε το περισσο μαλλάκι να τα αλαφρώνουμε, όπως επίσης δε βρίσκω το λόγο να στερούμαστε φρεσκο αγελαδινό γάλα πούσιο σε ασβέστιο, εφόσον το παίρνουμε με πλήρη ειρηνικό τρόπο από την αγελάδα, χωρίς να την ταίζουμε συγκεκριμένα πράματα όλη την ώρα. Έπειτα υπάρχει και το επιχείρημα ότι το αυγό έχει από μόνο του ταυτόχρονα το αντίδοτο για τη χοληστερίνη,σύμφωνα με ειδικούς... Αυτα τα αναρωτιεται ευλογα καθε ανθρωπος, πριν ομως ακουσει τον Γκαρυ να μιλα για εμετους της μέλισσας,περίοδο της κότας,για το γαλα που δεν το χρειαζομαστε ποτε στη ζωη κλπ.
Βρίσκω ανούσιο να παίρνουν οι βιομηχανίες το γάλα ζώων και αντί να το κάνουν μια απλή παστερίωση, το επεξεργάζονται τόσο, που στο τέλος πίνουμε ένα "τελματωμένο" υγρό, το οποίο ακόμη χειρότερα εάν είναι light λιπαρών... Ω ναι, αυτή είναι μια κακιά συνήθεια... Αλλά το να πίνουμε φρέσκο φίνο γάλα από την αγελάδα μας κάπου κάπου ή να δανειζόμαστε με προσοχη από "ειρηνικούς" παραγωγούς δεν το βρίσκω καθόλου κακιά συνήθεια. Αντί να κάνουμε ίσωμα δηλαδή την τροφική πυραμιδα του ανθρώπου, μπορούμε απλώς να δανεισθούμε μερικές ιδέες του Γκάρυ για να τη βελτιωσουμε (διακοπη διαρκων σφαγων και βασανιστηριων ζωων, σεβασμός της ζωής τους στην φύση, πολλές λαχανοτροφες κλπ κλπ) και να βελτιώσουμε και την ποιότητα ζωής συνάμα. Και πάλι, αυτά ήταν λιγότερο αίολα επιχειρήματα πριν ακούσει κανείς τον Γκάρυ να μιλά για πύον και λοιμόξεις στους μαστους της αγελαδας.
Σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι γύρω ακούνε τη λέξη vegeterian ή vegan σε οποιαδηποτε γλώσσα και σχολιάζουν αυτομάτως : Σαχλαμάρες!
Αυτό συμβαίνει επειδή το vegeterian και το vegan έχουν μετατραπεί σε ταμπέλες και όταν ακούει κάποιος τη λέξη vegeterian είναι σαν να ακούει τη λέξη χίπης!!
Πολύ πιθανώς ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να μετατρέπονταν κατευθείαν σε χορτοφάγοι εάν τα επειχηρήματα των vegeterians στηριζονταν περισσότερο στο κομμάτι όχι το ηθικό, αλλά αυτό της υγείας. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι δεν δινουν σημασια στον τομεα της ηθικης όσον αφορα τα ζωα σε γενικες γραμμες και δεν ασχολούνται πρακτικά με την χορτοφαγία επειδή εφησυχάζουν την συνείδησή τους και ρίχνουν το φταίξιμο του βασανισμού των ζώων στις βιομηχανίες κλπ (πράγμα που ο Γκάρυ καταρρίπτει ολοκληρωτικά σχεδόν προε το τέλος της ομιλιας του λέγοντας ότι οι βιομηχανιες μας δινουν γαλα και το στερουν απτα μοσχαρια επειδή εμεις το ζηταμε.) Αν όμως γινόταν ευρέως αποδεκτό ότι τα εγκεφαλικα και τα καρδιακά και το φράξιμο αρτηριών και πολλά άλλα προβλήματα στην υγεία προκαλούνταν από τα ζωικά προιόντα, ο κόσμος θα ξεσκίζονταν να τα αφαιρέσει από τη διατροφή του κατευθείαν και η σόγια θα γινόταν πλέον ο βασιλιάς των τροφών,ακριβώς επειδή τώρα πρόκειται για τους ίδιους τους ανθρωπους, για την υγεια τους, για την μειωση των πιθανοτητων να πεθανουν νεοι και ωραίοι και δεν προκειται για τα ζωα,στα οποία κάνουμε τη χάρη και τα εκτρέφουμε...