Dany: θέλω να σπάσω τον κύκλο σαπίλας με τις 2-3 οικογένειες που έχουν κάνει τον κόσμο τσιφλίκι τους και συμβάλλουν στην αποκτήνωση των υπόλοιπων ανθρώπων
Stannis: θυσιάζω την κόρη μου στον πιο ελεεινό θεό που υπάρχει επειδή γουργούρισε η κοιλίτσα μου και επίσης ο θρόνος μου ανήκει επειδή αίμα
Osama: δε βλέπω καμία εναλλακτική. Stannis δαγκωτό
Το πρόβλημα μου με την Daenerys είναι ότι φέρετε σαν κακομαθημένο κωλόπαιδο. Δεν έχει ιδέα για τον κόσμο και νομίζει ότι θα γυρίσει σε ένα μέρος που όλοι την μισούν και θα αλλάξει τα πάντα δια μαγείας. Η φράση που είπε με τον τροχό μαζεύει όλους τους λόγους για τους οποίους δεν την συμπαθώ και πιστεύω ότι θα δεν θα ήταν καλός ηγέτης. Σίγουρα, θα σπάσει τον τροχό και έπειτα τι; Θα τον μπήξει στο έδαφος ώστε να μην γυρίζει και θα καθίσει εκείνη πάνω με τους δράκους της να προσέχουν να μην την ρίξει κανείς. Hooray...
Με ενοχλεί επίσης το πόσο ξεχωριστά της φέρονται από σεναριακής άποψης. Συμπαθητικοί, αντιπαθητικοί, καλοί, κακοί, ψυχοπαθείς, μεγαλομανείς, έξυπνοι, χαζοί, όλοι παίζουν το παιχνίδι των θρόνων, δυσκολεύονται, πεθαίνουν, νικάνε, χάνουν, ματώνουν, παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και πληρώνουν το τίμημά τους, εκτός από την Daenerys που παίζει παραμυθένιο Dungeons and Dragons... Ό,τι και να συμβεί, ό,τι λάθος και να κάνει την βγάζει καθαρή στο τέλος because she is Daenerys.
Δεν είναι και τόσο θέμα ηθικής αυτό που λέω. Είναι θέμα ότι οι πράξεις ενός ανθρώπου έχουν επίδραση πάνω του. Σταδιακά, με τον καιρό τον αλλάζουν και μαζί αλλάζουν σιγά σιγά και τα κίνητρα του και ο τρόπος που σκέφτεται και γίνεται κάτι διαφορετικό. Δεν πα να ναι και στην εποχή των σπηλαίων. Το πως θα τον κρίνουμε ηθικά είναι άλλο θέμα, αλλά το γεγονός παραμένει. Όσο και να λέμε ότι είναι απλώς το μέσο για να πετύχει κάτι καλύτερο (που εγώ δεν το δέχομαι απόλυτα στην περίπτωση του Στάννις των βιβλίων και σχεδόν καθόλου στον Στάννις της σειράς), δεν είναι ποτέ απλά το μέσο. Αν συνεχώς σκέφτεσαι και πράττεις με μια λογική σε διαμορφώνει.
Δεν διαφώνώ σε αυτό γενικά. Απλώς προσπαθώ να πω ότι είναι έτσι και αλλιώς ένας σκληρά διαμορφωμένος κόσμος, οπότε αν διαμορφωθείς αντίστοιχα μπορεί να πας μπροστά και μπορεί να μην είναι απαραίτητα κακό αυτό. Ο Stannis που θα φτάσει (όταν και αν φτάσει) μπροστά στις πύλες του King's Landing δεν θα είναι ο ίδιος Stannis που έφυγε από το Dragonstone. Μπορεί να είναι χειρότερος, μπορεί και όχι. Αν θα είναι όμως πιο "κατάλληλος" για βασιλιάς από τον "παλιό" Stannis είναι κάτι που δεν ξέρουμε ακόμα.
Επίσης, ακόμη και καθαρά ηθικά, διαφωνώ με αυτό που λες σε σχέση με το πως κρίνουμε χαρακτήρες της σειράς. Τα βιβλία και η σειρά δεν είναι ιστορικά ντοκιμαντέρ, άλλα έργα φαντασίας της σύγχρονης εποχής, που απευθύνονται σε ανθρώπους που ζουν στην σύγχρονη εποχή και περιέχουν χαρακτήρες με τους οποίους αυτοί μπορούν να ταυτιστούν. Επίσης η κουβέντα και η κάθε κουβέντα που συμβαίνει μεταξύ ατόμων στα πλαίσια του σχολιασμού επηρεάζει την διαμόρφωση στάσεων και αντιλήψεων στην σύγχρονη εποχή. Δεν θα παλινδρομήσουμε σε μια μεσαιωνική ηθική επειδή βλέπουμε ένα έργο σε μεσαιωνικού στυλ πλαίσιο.
Δεν είπα ότι είναι ιστορικά ντοκιμαντέρ. Απλώς έφερα παρόμοια παραδείγματα από την μεσαιωνική ιστορία, στην οποία έχει βασίσει πολλά στοιχεία του το φανταστικό σενάριο. Το γεγονός όμως ότι τα βιβλία είναι σύγχρονα ή ότι απευθύνονται σε σύγχρονο κοινό είναι άσχετο με το ότι διαδραματίζονται σε ένα κόσμο που ξεκάθαρα δεν ισχύει η σύγχρονη ηθική και που δεν θα πρέπει να κρίνουμε τόσο απόλυτα με μοντέρνα κριτήρια. Αν το καλοσκεφτείς, εάν κρίνουμε τους χαρακτήρες με την μοντέρνα ηθική, αυτοί που θα θεωρούνταν ηθικά σωστοί θα ήταν... σχεδόν κανένας.
Άλλοι καιροί, ακόμα και φανταστικοί, άλλα κριτήρια. Χώρια που πιστεύω ότι οι περισσότεροι που ακολουθούν την σειρά (ή τα βιβλία) δεν ταυτίζονται με τους χαρακτήρες σαν χαρακτήρες, αλλά με την θέση των χαρακτήρων στην ιστορία.