Εξάλλου η σοβαρότητα του ποστ φαίνεται και απο τα προηγούμενα σχόλια αποκλειστικής κυκλοφορίας νέας κονσόλας στην Ευρώπη..
Edit by Dante80: Νο μορ γκρικλις...
Posted 03 November 2006 - 23:41
Εξαλου δε βλεπω κανενα να περιμενει αποκλειστικα το Wii ή to psx3 μονο και μονο λογο χειριστηριου
To Wii ο περιμένουν ΕΙΔΙΚΑ για το χείριστήριο του καθώς και την πλειάδα παιχνιδιών που θα το υποστηρίζουν.
Posted 04 November 2006 - 01:54
Posted 04 November 2006 - 11:12
To Virtual Boy έχω την εντύπωση πως καταργήθηκε επειδή προκαλούσε διάφορα προβλήματα (όπως επιληψία σε ευαίσθητα/ευπαθή άτομα
) ή κάτι τέτοιο
Τι άλλο περίμεναν να γίνει με αυτήν την κόκκινη οθόνη :@ ?
Είναι καθαρά εγκεφαλικό το ζήτημα. Και ο εγκέφαλος του καθενός μας λειτουργεί ελάχιστα διαφορετικά από τους άλλους. Εξού και το γεγονός ότι άλλοι ποτέ δεν είχαν πρόβλημα, ενώ άλλοι εμφανίζουν σε μερικά παιχνίδια, ενώ άλλοι σε όλα σχεδόν τα FPS και λοιπά 3D παιχνίδια.
Είναι θέμα ματιών-εγκεφάλου.
Επιληπτική κρίση μπορείς να πάθεις λόγω έντονων χρωμάτων, υψηλής ακτινοβολίας (σε CRT), ή πολύ χαμηλού refresh rate. Βασικά αν κάποιο έντονο χρώμα αναβοσβήνει 3 φορές το δευτερόλεπτο συνέχεια, τότε αυτός που το παρακολουθεί την γάμησε.
Το πράγμα το είχα ερευνήσει πολύ στο παρελθόν όταν παραλίγο να πάθω επιληπτική κρίση από ένα χαζο-coin-op, του οποίου η οθόνη ήταν με απίστευτα έντονα χρώματα.
Τέλος πάντων, για να μή τα πολυλογώ άλλο, ειδικά για το HL2, το πρόβλημα έχει πολύ μεγάλες προεκτάσεις, μιάς και τη τελευταία φορά που κοίταξα, πάνω από 200,000 gamers είχαν πρόβλημα και ζαλίζονταν πάνω στο μισάωρο.
Το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε αλλά η επικρατούσα θεωρία είναι η εξής: το FOV (field of view) είναι 75 μοίρες, σε αντίθεση με HL1 και Counter strike (το παλιό & το καινούργιο) που έχουν FOV 90 μοίρες.
Το θέμα είναι ότι οι 75 μοίρες οπτικής γωνίας, δείνουν αίσθηση tunel vision, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να νιώθεις σαν να βλέπεις το παιχνίδι μέσα από κυάλια και έτσι παθαίνεις motion sickness.
¶λλοι είναι περισσότερο δεκτικοί σε αυτήν την οπτική γωνία από άλλους και τους επηρεάζει πιό εύκολα.
Εγώ πάντως στην μισή ώρα ήμουν έτοιμος να κάνω εμετό. Έτσι ποτέ δεν κατάφερα να το τερματίσω.
Στα forums της Valve είχε γίνει χαμός, αλλά η valve αδυνατούσε να λύσει το πρόβλημα. Προτείναν διάφορες αλλαγές στα settings, αλλά τίποτα.
Και πώς να λύσουν το πρόβλημα όταν οι ίδιοι οι επιστήμονες αδυνατούν να το λύσουν???
Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, όσοι παθαίνουν motion sickness όταν παίζουν 3D παιχνίδια και κυρίως FPS, δεν πρέπει να ανησυχούν. Ο λόγος που ζαλίζονται είναι ο εξής:
Τα μάτια που παρακολουθούν το παιχνίδι λένε στον εγκέφαλο το λανθασμένο μήνυμα ότι το σώμα μας κουνιέται σύμφωνα με το παιχνίδι. Ο εγκέφαλος τσεκάρει τον λαβύρινθο που έχουμε πίσω από τα αυτιά μας (το ενσωματωμένο μας γυροσκόπιο, όπως στο Nintendo Wii), και διαπιστώνει ότι όχι, το σώμα μας είναι ακίνητο!!!!
Οπότε ο εγκέφαλος σκέφτεται: " Κάτσε ρε φίλε, τα μάτια μου λένε ότι προχωράμε μπροστά και πυροβολάμε μπαρμπαδέλια, αλλά το γυροσκόπιο μου λέει ότι είμαστε τελείως ακίνητοι καθισμένοι σε μιά καρέκλα. Τί στο π$%τσο συμβαίνει??? Το βρήκα!!! Φάγαμε κάτι και δηλητηριαστήκαμε!! ¶ρα εμπρός λοιπόν να προκαλέσουμε εμετό για να βγάλουμε αυτό που μας δηλητηριάζει"
Αυτή είναι η καλύτερη θεωρία που έχουν οι επιστήμονες για το motion sickness στα παιχνίδια.
Πάντως, αν ζαλίζεστε από κάποιο παιχνίδι δύο είναι οι εκδοχές:
a) Το παιχνίδι έχει έντονα χρώματα/εναλλαγές χρωμάτων, οπότε αν νιώσετε δυσφορία παρατήστε το γιατί θα πάθαιτε επιληπτική κρίση
b) Το παιχνίδι είναι 3D, συνήθως FPS, οπότε σε αυτή τη περίπτωση παθαίνετε motion sickness.
g) Συνδυασμός των a και b
H ειρωνία ποιά είναι???
Ότι όσο καλύτερα παίζει το PC σου το FPS παιχνίδι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθεις motion sickness.
Αν το παιχνίδι δεν στο παίζει τέλεια, δηλαδή κάτω των 25 frames per sec, το μάτι καταλαβαίνει ότι η κίνηση που παρακολουθείς είναι ψεύτικη.
Αλλά άμα έχεις super-duper κάρτα γραφικών και το παιχνίδι στο παίζει με 60-άρες, τότε η super-smooth κίνηση δημιουργεί το πρόβλημα.
Δεν έχει σχέση τόσο με το πόσο αληθοφανή είναι τα γραφικά όσο με τη κίνηση.
Το DOOM 1 π.χ, ναί το παμπάλαιο DOOM, το είχα τερματίσει σε έναν 386 με 4ΜΒ RAM. Πιστεύω το έτρεχε με καμιά 20-25 fps. Κανένα πρόβλημα.
Αν το παίξω τώρα στον P4 που έχω, η κίνηση είναι τόσο γρήγορη και smooth, που στο τεταρτάκι πέφτω στο κρεβάτι άρρωστος.
Το πράγμα με το motion sickness το είχα ψάξει πολύ, γιατί αγόρασα ο καημένος το HL2 αυθεντικό και δεν μπορούσα να το χωνέψω ότι δεν μπορούσα να το παίξω γιατί ζαλιζόμουν. 30 λεπτά παιχνιδιού με στέλναν στο κρεβάτι για κάνα 2-ωρο. Εμένα, που από το 90 τα παιχνίδια τα τρώω με το κουταλάκι!
Κάτι κατάφερα με δραμαμίνες, αλλά μου φέρναν υπνηλία και στο κάτω κάτω, δεν μου άρεσε να χαπακώνομαι για να παίζω ένα παιχνίδι. Έτσι το παράτησα.
Αυτά.
¶μα κάνετε google " HL2 motion sickness" ή "games motion sickness" ή "simulation sickness" θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα άρθρα.
PS:
Και με το Nintendo Wii αναφερθήκανε σε αυτό το πρόβλημα.
Για όσους δεν ξέρουν, το Nintendo Wii είναι η καινούργια κονσόλα της Nintendo, η οποία έχει motion-sensor χειρηστήριο που λειτουργεί σαν εξελιγμένο 3D mouse.
Σκεφτήκαν λοιπόν για τους FPS τίτλους να το κάνουν να λειτουργεί όπως ακριβώς το mouse, δηλαδή ο στόχος στο κέντρο και όλη η οθόνη κουνιέται ανάλογα με το πού θές να κοιτάξεις. Αποτέλεσμα: Ταχύτατο motion sickness.
Για να το διορθώσουν κάνανε το στόχο να μετακινείται πρώτα και μετά από μιά καθυστέρηση να ακολουθεί η οθόνη, ώστε να προλαβαίνει να προσαρμόζονται τα μάτια-εγκέφαλος στη κίνηση.
Posted 04 November 2006 - 21:02
Τι να σου πω...Ισως εχεις δικιο...Αλλα...Οχι και ετσι.Πρεπει να εισαι πολυ πορωμενος για να παρεις μια κονσολα μονο για το χειριστηριο.Αποψη μου παντα.Δλδ αμα μια κονσολα ειναι σχετικα ακριβη,παιρνει κασετες αλα στυλ gameboy εχει απαισιο design κτλ και εχει 1 χειριστηριο με αψογη μεταφορα κινησεων θα το προτιμουσες?

Posted 05 November 2006 - 14:45
Posted 05 November 2006 - 19:07
Ακούω φίλε LeeoN! Μα με ξέρεις... Αν δεν κλείσω το 5ωρό μου δεν ησυχάζω! Όντως όμως χρειάζονται τα μέτρα που ανέφερες για να μην εξελιχθούν τα games από απόλαυση σε τραγωδία. ¶λλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που έπαιξα κάποιο game με έντονους χρωματισμούς και γρήγορες κινήσεις και στη μισή ώρα ήμουν στο κρεβάτι! Γι' αυτό, πάντα καλός φωτισμός στο δωμάτιο που παίζουμε γιατί αλλιώς :@ :@ :@ ...Επήσης απαραβατοι κανόνες! καθε 1 ώρα παιχνιδιού 15 λεπτά διάλειμμα! (κανένας δέν το κάνει αυτό) Καλα φωτισμένο δωμάτιο (έχει σχέση και με το motion sicness και με το epilepsy θεμα γιατί όντας η οθώνη το μόνο φωτεινό σώμα στον χώρο, τα μάτια προσηλόνωνται εκεί και λαμβάνουν μόνο οτι προβάλλει η οθώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιληψίας και Motion Sicness. ΜΕ την πρώτη ενόχληση, Οχι μονο ζαλάδα απο την οθωνη, αλλα και πόνος απο το χειρηστηριο η την στάση που παίζουμε, Save & exit
(καποιος με το όνομα Housem@ster ακουει?)
Posted 05 November 2006 - 23:03
Posted 06 November 2006 - 00:04

Posted 18 November 2006 - 14:28
Posted 20 November 2006 - 00:09