ΙΝΚΑ: Έρευνα για το παθητικό κάπνισμα
Το παθητικό κάπνισμα περιέχει ένα σύνθετο μείγμα από περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες.
"Το παθητικό κάπνισμα, η έκθεση στον καπνό άλλων, σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία, εστιατόρια και μέσα μαζικής μεταφοράς ερευνήθηκε στο πλαίσιο σχετικού πανευρωπαϊκού προγράμματος.
Τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στις ντισκοτέκ και σε παρεμφερείς χώρους διασκέδασης για νέους. Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη αλλά το ανησυχητικό είναι ότι υψηλές ποσότητες νικοτίνης βρέθηκαν σε νοσοκομεία, δίπλα σε χώρους όπου επιτρέπεται το κάπνισμα, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν χώρισμα.
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί το κάπνισμα απειλούν όλους: όχι μόνο όσους έχουν πέσει θύματα της καπνοβιομηχανίας αλλά και εκείνους που έχουν καταφέρει να αντισταθούν". Αυτό αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του
ΙΝΚΑ και συμπληρώνει:
Το παθητικό κάπνισμα περιέχει ένα σύνθετο μείγμα από περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, 50 από τις οποίες προκαλούν καρκίνο. Οι παθητικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα και καρδιακές παθήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει τις κυβερνήσεις Ο
David Byrne, Επίτροπος για την υγεία και προστασία του καναταλωτή, πιέζει τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας και να εισάγουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους και εργασιακούς χώρους.
Ο έλεγχος του καπνού και του καπνίσματος έχει αποτελέσει κεντρικό αντικείμενο αγώνα στο χώρο της δημόσιας υγείας για τον Επίτροπο David Byrne καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας του. Η εκστρατεία "FEEL FREE TO SAY NO" που απευθύνεται στους νέους και στην οποία συμμετέχει το ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, τα τρία τελευταία χρόνια ξεκίνησε με δική του πρωτοβουλία, προωθώντας στους εφήβους τη ζωή χωρίς κάπνισμα. Κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας: Οι άνθρωποι που απορρίπτουν το κάπνισμα είναι φύσει ελεύθεροι και όχι δέσμιοι στον εθισμό.
Ο νέος Επίτροπος που θα αναλάβει από 1 Νοεμβρίου 2004, κ. Μάρκος Κυπριανού έχει δηλώσει την υποστήριξή του όσον αφορά τα μέτρα κατά του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που έχουν υιοθετηθεί από τη Μάλτα, την Ιρλανδία και τη Σουηδία και θέτει ως στόχο του την εξάπλωσή τους σε όλη την Ε.Ε. έως το τέλος της 5ετούς θητείας του
Το οποιο με βρισκει συμφωνο.Θες να καπνισεις?Ευχαριστως καπνισε αλλα μην με επιβαρυνεις.Εγω δεν γουσταρω τον καπνο σου γιατι με το ζορυ λοιπον?Εχω πολλους φιλους καπνιστες με τους οποιους παντα τα βρισκουμε οποτε βγαινουμε ή οποτε ερχοντε ή πηγαινω σπιτι τους.Τωρα σε δημοσιο χωρο οπως σε καποιον δεν του αρεσει να τον κλ@νω και να την μυριζει ετσι απλα δεν μου αρεσει και εμενα να μυριζω τον καπνο σου.Το καπνισμα ειναι δικαιωμα προσωπικο του καθενος.Ειναι επιλογη του.Αλλα ετσι πρεπει να καταλαβουμε οτι ειναι δικαιωμα μας να μην καπνιζουμε.
Προσωπικα δεν καπνιζω μονο για να φυλαξω την υγεια μου.Απλα δεν θελω κιτρινους τοιχους,δοντια,κουρτινες,νυχια,βρωμικη αναπνοη,βρωμικα ρουχα,χαλια αυτοκινητο κτλ.