Community Status Updates
iristella → 8tails
Συνεχίζω εδώ την συζήτηση γιατί αν πιάσουμε την ανάλυση της φιλοσοφίας των Saolin και του Shun Tzu μέσα στο naruto latest episode το ξεπουπουλιάσαμε το thread.
H διαφορά ανάμεσα σε Shun Tzu και Saolin είναι ότι ο Saolin μοναχός μπορεί να πολεμήσει και να νικήσει. Όταν κάποιος πάει με τις "αρχες της τέχνης του πολέμου" θα πάρει τις τεχνικές των Saolin και ότι άλλο έχει στη διάθεσή του και είτε δεν θα χρειαστεί να πολεμήσει καθόλου είτε θα εχει τις ελάχιστες απώλειες. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ίσως το πιο ευρέως διαδεδομένο εγχειρίδιο στρατηγικής το οποίο έχει αποτελέσει την βάση των σύγχρονων στρατηγικών σπουδών.
Στο ερώτημα σου τώρα
[spoiler]
[quote]
Πιστευω ότι καταλαβαίνω τη θεση σου: Στον κόσμο των νιντζα καλύτερος δασκαλος είναι αυτός που θα κανει το μαθητη του ατρωτο (ίσως όποιο κιαν είναι το αντίτιμο.) Διότι είναι θεμα επιβιωσης και αναγκαιοτητας.
Η ένσταση και ερωτηση μου είναι ως προς το αν για χαρη αυτης της αναγκαιότητας πετανε οι δασκαλοι στην ακρη ριζικες αξίες.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη δική μου θεση.[/quote]
Όχι ακριβώς. Ναι μεν θεωρώ ότι επιτυχημένος shinobi είναι αυτός ο οποίος είναι πιο αποτελεσματικός στον τομέα της μάχης, αλλά ποτέ δεν είπα ότι καλύτερος shinobi σημαίνει απαραίτητα και καλύτερος άνθρωπος και πιο ευτυχισμένος και πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Τουλάχιστον αυτό εισπράττω εγώ από την σειρά.
Ο Sasuke φεύγοντας από τον Orochimaru ήταν άπειρα καλύτερος από τον Naruto σαν φονική μηχανή. Δεν ήταν όμως σαν σύνολο προσωπικότητας κατι το οποίο βλέπουμε αργότερα. Για τον πολύ απλό λόγο ότι ο κάθε άνθρωπος δεν είναι μόνο Shinobi είναι πολλά πράγματα παράλληλα.
Όλα όσα λες παραπάνω για σχέση πολεμικής τέχνης/φιλοσοφίας είναι καλά και ωραία για μοναχούς Saolin όχι για Shinobi. Oι Shinobi δεν είχαν κάποια σχέση με φιλοσοφία, εργαλεία πολέμου ήταν. Η όλη πορεία της σειράς έγκειται ακριβώς στο να ξεφύγει ο κόσμος του Naruto από αυτήν την άποψη. Ναι ο Shinobi είναι ένα εργαλείο, αλλά ο κάθε άνθρωπος δεν είναι ΜΟΝΟ Shinobi. Eίναι πολλά πράγματα παράλληλα. Και στις στρατιωτικές σχολές ακόμη υπάρχουν μαθήματα για το διεθνές δίκαιο του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο αλλά δεν επικεντρώνουν εκεί σε βάρος της πολεμικής εκπαίδευσης!
Ο Jiraiya σαν δασκαλος [B]shinobi[/B], δεν ήταν επιτυχημένος για τον απλούστατο λόγο ότι έδωσε μεν κάποιες αρχές και αξίες στον μαθητή του αλλά απέτυχε να τον ανεβάσει επίπεδο σαν μαχητή. Πολύ περισσότερο στο ότι οι αξίες που πέρασε στον Naruto δεν ήταν μάθημα και εκπαίδευση με την αυστηρή έννοια του όρου αλλά προέρχονταν από την καθημερινή τους αλληλεπίδραση. Οπότε ερχόμαστε στο ερώτημα μου. Πέρα από το πείραμα με το 9tails. Τι διάολο έκανε επί τρία χρόνια και? Θες να τον πεις κηδεμόνα/σωματοφύλακα/ πνευματικό καθοδηγητή? Πές τον.Αλλά δεν μπορείς να τον πεις δάσκαλο Shinobi από την στιγμή που δεν έμαθε στον μαθητή του ούτε καν βασικό στρατηγικό σχεδιασμό – πέρα από τα jutsus.. Γι αυτό βγαίνω από τα ρούχα μου όταν ακούω το πόσο καλός δάσκαλος ήταν ο Jiraiya. Το να είναι καλός άνθρωπος ο Naruto θα μπορούσε να το είχε μάθει από τον Iruka υποτίθεται πήγε με τον Jirayia για να μάθει κάτι παραπάνω σαν ninja πράγμα το οποίο δεν εγινε.
[FONT="] Ούτε τον [/FONT][FONT="]Orochimaru[/FONT][FONT="] [/FONT][FONT="]θεωρώ πλήρη στην εκπαίδευσή του γιατί όντως δεν έδωσε κάποιο ηθικό έρισμα στον [/FONT][FONT="]Sasuke[/FONT][FONT="] (το πολύ πολύ να τον έκανε περισσότερο κάθαρμα από ότι ήδη ήταν) αλλά τουλάχιστον του έδωσε τα μέσα για να επιβιώσει μέχρις ο ίδιος να αναπτύξει από μόνος του τον χαρακτήρα του. Ο [/FONT][FONT="]Sasuke[/FONT][FONT="] [/FONT][FONT="]δεν χρειάστηκε τον [/FONT][FONT="]Orochimaru[/FONT][FONT="] [/FONT][FONT="]για να έχει ηθικούς φραγμούς (μέχρι ένα σημείο) να σκοτώσει αθώους ανθρώπους.
Εν ολίγοις και τα δύο χρειάζονται. Απλά με βάση το τι πας να φτιάξεις η αναλογία παίζει ρόλο. [/spoiler]
[/FONT]
Aug 30 2009 20:37
Melkor → Dante80
ολα καλα αδελφε.
σκεφτομαι αργοτερα το βραδυ να κανω ενα thread για το Blue Gender μιας και ειδα οτι δεν εχουμε.
επισης, οι χουντικοι mods Iristella & Fingolfin, μου απαγορευσαν να ανοιξω αλλα δυο , με τιτλους
"Ανιμε και Αυτοικανοποιηση: Τη βρισκετε?"
και "Μουσικη και Χεσιμο: Σας Βοηθαει?"
αντιστοιχα...
σαν δε ντρεπονται...
Aug 30 2009 20:10
Night Wizard Seal → Mad_Hatter
Κοίτα όντως ο κίρα είναι άπαιχτος απλά τέλειος!Είμαι τσάπτερ 10 κε μπορώ να πώ ότι είναι τέλειο!
Aug 30 2009 20:09
Dante80 → Matsu
[FONT=Comic Sans MS][SIZE=3]Γεμιστά μπιφτέκια άκουσα....:nanana:[/SIZE][/FONT]
Aug 30 2009 19:49
Skiarxon → LethalMike
[url]http://www.youtube.com/watch?v=S-UJEN9eoTY[/url]
Αφιερωμένο!
Aug 30 2009 19:29
Mad_Hatter → iristella
*goes to hell (γιατι σιγουρα εκει θα καταληξεις) to bring you back*
:P
Aug 30 2009 19:23
Mad_Hatter → Night Wizard Seal
nope, δεν εχουν καμια συγγενια,o kira ειναι πολυ cool για να ειναι συγγενης του setsuna :P
Aug 30 2009 19:21

This status update has reached the maximum number of replies allowed