Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Πίστη VS Απόδειξη


  • This topic is locked This topic is locked
283 replies to this topic

#211 Babba

Babba

    AWMN member!

  • Members
  • 548 posts

Posted 30 January 2012 - 20:04

Δηλαδή είσαι αρνητής της πραγματικότητας και της λογικής σκέψης!!!


Εγώ δεν είμαι τίποτα. Εσύ δεν καταλαβαίνω γιατί απορρίπτεις με τόση σιγουριά αυτήν την πιθανότητα.


@ mono
Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι άνθρωποι δημιούργησαν την έννοια του θεού για να εξηγήσουν αυτά που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν.
Για να απαντήσουν σε κάθε τους ερώτημα αποδίδοντάς το σε μια ακατανόητη δύναμη.
Δε σημαίνει ότι έκαναν λάθος, αλλά ακόμα κι αν δεν υπάρχει θεός, κατανοώ την ανάγκη των ανθρώπων να τον δημιουργήσουν.

Edited by Babba, 30 January 2012 - 20:10.

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.


#212 zennith666

zennith666

    Oh boy,more trouble...

  • Members
  • 1,226 posts
  • LocationAthena

Posted 30 January 2012 - 20:09

Κάνεις λάθος. Οι πολεμοι για εξουσία έχουν στοιχίσει την ζωή σε πολύ περισσότερους απ' ότι οι θρησκευτικοί πόλεμοι. Πόσους νομίζεις ότι σκότωσε η βόμβα στο Ναγκασάκι; 200.000 μόνο μία από τις τόσες αλαζονικές ενέργειες τους ανθρώπους και ήταν αποτέλεσμα της επιστήμης χωρίς κανένα θρησκευτικό κίνητρο από πίσω. Η θρησκεία δεν κατασκευάζει όπλα, μόνο φανατίζει. Η επιστήμη, όμως, κατασκευάζει, ακόμη και σε περιόδους ειρήνης. Ούτε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έγινε λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Τέλος πάντων, εγώ μια ερώτηση έκανα αλλά δεν πήρα απάντηση.
Θεωρούμε ως βάση της συζήτησης ότι η πίστη δεν στηρίζεται σε αποδείξεις;

Οι αποδείξεις υπάρχουν (Κοράνι, ευαγγέλια και λοιπά...)Το θέμα είναι : Και ΠΙΟΣ μου λέει εμένα ότι δεν είναι όλα πλαστά απλά και μόνο γιατί ο πάπας και ο μωάμεθ ήθελαν ένα μέσω για να ελέγχουν τις μάζες?????Οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν έχουν πεθάνει οπότε δεν θεωρώ πιστικό κανέναν εκτώς τον ίδιο το θεό βέβαια άμα κατέβει/ανέβει και που το πει ο ίδιος ότι υπάρχει.

Posted Image


#213 klasobaniera

klasobaniera

    .........................

  • Members
  • 156 posts

Posted 30 January 2012 - 20:10

νταξει δειχνει πολλα αυτο για το εκπαιδευτικο συστημα τησ αμερικης δεν γινεται να βγαινει ο αλλος και να λεει ο ανθροπως καταγαιται απο το θεο ενω εχει αποδειχθει,προσεξτε ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ οτι καταγωμαστε απο το πηθικο δηλαδη τι να πει κανεις για αυτο τετια φαινομενα τα περιμενει ακνεις απο κατι χωρες κι ανθρωπους που ζουν μεσα στην ανεχεια,στο πολεμο και τη καταστροφη που δεν ειχαν την ευκαιρια να ανιξουν βιβλιο στη ζωη τους καπιος πρεπει να κανει κατι η κυβερνηση δεν ξερω γιατι καταντουν επικυνδινοι και για τουσ αλλους και για τον εαυτο τους α θα εκραγει το ηφαιστειο οχι οχι οθεος θα μασ προστατεψει αυτοι οι επιστημονες που μασ λενε να κουνησουμε το κολο μας μισο μετρο ειναι ηλιθιοι .... νταξει καλη η ******* αλλα καπιος να κοψει τη προπαγνδα που τρωνε στα μουτρα αυτοι οι ανθρωποι απο καθε παπα,ραβινο κλπ που εχει κερδος απο αυτη την ιστορια και να τουσ ανοιξει κανα βιβλιο γιατι δεν παμε καλα....

#214 Yojimbo

Yojimbo

    Yokai enthusiast

  • Members
  • 151 posts

Posted 30 January 2012 - 20:12

Εγώ δεν είμαι τίποτα. Εσύ δεν καταλαβαίνω γιατί απορρίπτεις με τόση σιγουριά αυτήν την πιθανότητα.

Μα δεν υπάρχει νόημα να συζητάς αυτή την πιθανότητα, γιατί δεν μπορείς να έχεις λογική σκέψη, γι'αυτό "το πράγμα είναι το πράγμα" είναι βασικός κανόνας της λογικής. Αν αμφισβητείς αυτά δεν μπορείς να βασιστείς πουθενά.


Και αν ο Θεός είναι μία δημιουργία του ανθρώπινου νου τότε πώς είναι μία ιδέα που ο ανθρώπινος νους δεν αντιλαμβάνεται?

Ο ανθρώπινος νους μια χαρά την αντιλαμβάνεται, απλά είναι βολικό ορισμένες έννοιες να είναι μια θολούρα. Κάπως σαν το "support the troops" των Αμερικάνων στο οποίο δεν μπορείς να διαφωνήσεις εύκολα, αλλά μερικοί καταλαβαίνουν πως στηρίζει τον πόλεμο ουσιαστικά.

#215 Babba

Babba

    AWMN member!

  • Members
  • 548 posts

Posted 30 January 2012 - 20:12

Οι αποδείξεις υπάρχουν (Κοράνι ευαγγέλια και λοιπά...)Το θέμα είναι : Και ΠΙΟΣ μου λέει εμένα ότι δεν είναι όλα πλαστά απλά και μόνο γιατί ο πάπας και ο μωάμεθ ήθελαν ένα μέσω για να ελέγχουν τις μάζες?????Οι μόνοι που μπορούν να απαντήσουν έχουν πεθάνει οπότε δεν θεωρώ πιστικό κανέναν εκτώς τον ίδιο το θεό βέβαια άμα κατέβει/ανέβει και που το πει ο ίδιος ότι υπάρχει.


Βάζω στοίχημα πως και να σ' το πει ο ίδιος, δε θα τον πιστέψεις.
Πιο πιθανό είναι να επισκεφτείς ψυχίατρο την επόμενη μέρα, διότι θα είσαι σίγουρος ότι αρχίζεις να τα χάνεις.

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.


#216 zennith666

zennith666

    Oh boy,more trouble...

  • Members
  • 1,226 posts
  • LocationAthena

Posted 30 January 2012 - 20:15

Βάζω στοίχημα πως και να σ' το πει ο ίδιος, δε θα τον πιστέψεις.
Πιο πιθανό είναι να επισκεφτείς ψυχίατρο την επόμενη μέρα, διότι θα είσαι σίγουρος ότι αρχίζεις να τα χάνεις.

Σίγουρα άμα έρθεις εσύ και μου πεις "γεια σου είμαι ο θεός" ΝΑΙ δεν θα σε πιστέψω!!Ο πραγμάτικος θεός θα έχει τα μέσα να σε κάνει να τον πιστέψεις εκείνη την τιτανοτεράστια στιγμή της ζωής σου :D .'Αμα είναι ο θεός αυτά που λένε οι γραφές πάντα έτσι.(Τόσα θαύματα έκανε ο Χριστός,μέχρι και ο Θωμάς λένε πίστεψε :P )

Posted Image


#217 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 30 January 2012 - 20:16

Είναι βολικό ορισμένες έννοιες να είναι μια θολούρα. Κάπως σαν το "support the troops" των Αμερικάνων στο οποίο δεν μπορείς να διαφωνήσεις εύκολα, αλλά καταλαβαίνεις πως στηρίζει και τον πόλεμο ουσιαστικά.


Δεν το εννοούσα ακριβώς έτσι. Ας γίνω πιο σαφής. Αν η ιδέα του Θεού είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου ~που είναι~ και ο άνθρωπος τον έχει ορίσει τότε πώς γίνεται να ακούω σαν επιχείρημα των αγνωστικιστών ότι ο Θεός είναι μια ιδέα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και άρα να αποκλείσουμε εξολοκλήρου την ύπαρξη της?

xbJ3b2w.jpeg


#218 Kain

Kain

    ♠️

  • Members
  • 219 posts

Posted 30 January 2012 - 20:18

Βάζω στοίχημα πως και να σ' το πει ο ίδιος, δε θα τον πιστέψεις.
Πιο πιθανό είναι να επισκεφτείς ψυχίατρο την επόμενη μέρα, διότι θα είσαι σίγουρος ότι αρχίζεις να τα χάνεις.

LOL, μου θύμισες αυτό:
[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=1c52-J1ZdP0&feature=related[/YOUTUBE]
:hahaha:

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png


#219 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 616 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 30 January 2012 - 20:20

Από τη στιγμή που δεν ξέρω καν αν υπάρχει θεός ή όχι, μου είναι αδύνατο να ξέρω αν, και πόσους έχει σκοτώσει... αλλά εγώ θα σου δώσω μια διαφορετική απάντηση.

Η πίστη, και δη φανατική, σε κάθε είδους θεούς, έχει προκαλέσει ανά τους αιώνες περισσότερους πολέμους και περισσότερους θανάτους από κάθε άλλη αιτία ή αφορμή. Η δε επιστήμη δεν μπορεί να κατηγορηθεί για θανάτους, διότι δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά το εργαλείο. Αν ένας θρησκοπολιτικός ηγέτης αρχίσει και ρίχνει ατομικές βόμβες σε αλλόδοξους γείτονες, τί θα φταίει; Η πίστη σε θεούς, ή η τεχνολογία;

Αντιθέτως, κανείς δεν σκοτώνει κανέναν επειδή δεν πιστεύει σε χειροπιαστές αποδείξεις. Απλά τον αποκαλείς ηλίθιο και συνεχίζεις τη ζωή σου.


Δε μπορεί να κατηγορηθεί η επιστήμη, αλλά μπορεί να κατηγορηθεί η θρησκεία?
Τι έχει κάνει η θρησκεία απο μόνη της?
Ή μήπως θα κατηγορήσουμε τώρα το Θεό ή την ιδέα του θεού για τις σφαγές που έκαναν οι άνθρωποι μεταξύ τους για χρήμα, εξουσία, δύναμη, δόξα κ.ο.κ και χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία ως αφορμή για να μαστουρώνουν τον κόσμο για να τους ακολουθούν δίχως σκέψη?
Αυτό τι σημαίνει, πως δεν υπάρχει Θεός, επειδή οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το όνομά τους για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες?
Ή μήπως φταίει η θρησκεία που οι άνθρωποι είναι κατ' εξοχήν ζώα και ακολουθούν ότι τους πασάρουν ξεφτιλίζοντας τη διαφορετικότητα του ανθρώπου απο τα υπόλοιπα όντα?

@Ζennith το να πιστεύεις στο Θεό επειδή το διάβασες κάπου ή να το αφήσεις να σε πείσει για την ύπαρξη του το θεωρώ ανοησία.
Η πίστη στο Θεό πηγάζει πρώτα απο τα ανθρωπινα συναισθήματα, και αυτό είναι ίδιο σε κάθε πολιτισμό.
Οι γραφές που αναφέρεις εχουν γραφτεί απο ανθρώπους για να διδάξουν όσα θεωρούν πως ο Θεός θα ενέγκρινε ή για τους λόγους που αναφέρεις.
Οι ορθοδοξια ισχυρίζεται πως η διαθήκη είναι η πατροπαράδωτη διδασκαλία του Θεού αλλά και εκεί υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα που συχνά πάνε κόντρα το ένα στο άλλο οπότε ακόμα και αυτά δε τα θεωρώ απολύτως αξιόπιστα.

O6rrvsU.jpg


#220 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,656 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 30 January 2012 - 20:20

Πιστεύετε ότι αν οι πρώτοι άνθρωποι είχαν τις γνώσεις για το σύμπαν και τα φυσικά φαινόμενα που έχουμε εμείς τώρα θα δημιουργούσαν την ένοια του Θεού? Και αν ο Θεός είναι μία δημιουργία του ανθρώπινου νου τότε πώς είναι μία ιδέα που ο ανθρώπινος νους δεν αντιλαμβάνεται?

Θα στοιχημάτιζα στο ναι... διότι ακόμα και σήμερα έχουμε άφθονα αναπάντητα ερωτήματα, και για πολλούς η απάντηση-πασπαρτού "υπάρχει θεός" λειτουργεί ανακουφιστικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι άλλωστε είναι αδύναμοι ψυχολογικά, γι' αυτό και λέγεται από ορισμένους ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανάγκη την ιδέα του θεού, άσχετα από το αν υπάρχει ή όχι.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#221 zennith666

zennith666

    Oh boy,more trouble...

  • Members
  • 1,226 posts
  • LocationAthena

Posted 30 January 2012 - 20:21

LOL, μου θύμισες αυτό:

Youtube Video

:hahaha:

Να ένας πολύ ωραίος τρόπος να σε κάνει να πιστέψεις!!!!
P.S.Πόσο λατρεύω αυτήν την ταινία!!!

Posted Image


#222 Black Kaiser

Black Kaiser

    You are part of my plan

  • Members
  • 1,291 posts

Posted 30 January 2012 - 20:22

Δεν το εννοούσα ακριβώς έτσι. Ας γίνω πιο σαφής. Αν η ιδέα του Θεού είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου ~που είναι~ και ο άνθρωπος τον έχει ορίσει τότε πώς γίνεται να ακούω σαν επιχείρημα των αγνωστικιστών ότι ο Θεός είναι μια ιδέα που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και άρα να αποκλείσουμε εξολοκλήρου την ύπαρξη της?



Προύποθέτεις πως ο Θεός είναι πράγματι δημιούργημα του ανθρώπου και όχι πραγματικός το οποίο είναι και το θέμα που συζητάμε. Εν πάση περιπτώση, το ό,τι ένας ανθρώπινους νους αποδέχεται/φιλοσοφεί/δημιουργεί την ιδέα ενός Θεού δεν σημαίνει απαραίτητα πως και την "ορίζει" ή την "ορίζει σωστά". Μάλλον την προσεγγίζει ανάλογα με τις ίδιες τις δυνατότητες του.

Για παράδειγμα η έννοια του απείρου στα μαθηματικά. Την χρησιμοποιούμε κατα κόρον αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να συλλάβουμε το "άπειρο". Είναι εκτός λογικής μας το "συνεχίζει κάτι αιώνια και ακατάπαυστα". Το ίδιο και ο χρόνος και δίαφορες άλλες έννοιες.

Anyway κάποιος σοφός είπε κάποτε:

All living creatures place their faith in someone more powerful than them and they cannot survive unless they blindly follow that person. The recipient of that faith then seeks out someone in an even higher position in order to escape from the pressure. That person then seeks out someone even more powerful that he must put his faith in. In this way all kings are born and in this way all Gods are born.


Spoiler:


#223 Babba

Babba

    AWMN member!

  • Members
  • 548 posts

Posted 30 January 2012 - 20:23

Σίγουρα άμα έρθεις εσύ και μου πεις "γεια σου είμαι ο θεός" ΝΑΙ δεν θα σε πιστέψω!!Ο πραγμάτικος θεός θα έχει τα μέσα να σε κάνει να τον πιστέψεις εκείνη την τιτανοτεράστια στιγμή της ζωής σου :D .'Αμα είναι ο θεός αυτά που λένε οι γραφές πάντα έτσι.(Τόσα θαύματα έκανε ο Χριστός,μέχρι και ο Θωμάς λένε πίστεψε :P )


Σοβαρά, θα τον πίστευες;
Αν ήσουν ο Bruce Almighty και σου έκανε όλα αυτά τα κόλπα, θα πίστευες ότι όντως μιλάς με τον Θεό κι όχι ότι χρειάζεσαι επειγόντως εγκλεισμό σε ψυχιατρείο;
Damn, τελικά δεν έχω ελπίδες να γίνω θεϊστής, όπως ήλπιζα.

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.


#224 zennith666

zennith666

    Oh boy,more trouble...

  • Members
  • 1,226 posts
  • LocationAthena

Posted 30 January 2012 - 20:25

Δε μπορεί να κατηγορηθεί η επιστήμη, αλλά μπορεί να κατηγορηθεί η θρησκεία?


@Ζennith το να πιστεύεις στο Θεό επειδή το διάβασες κάπου ή να το αφήσεις να σε πείσει για την ύπαρξη του το θεωρώ ανοησία.
Η πίστη στο Θεό πηγάζει πρώτα από τα ανθρώπινα συναισθήματα, και αυτό είναι ίδιο σε κάθε πολιτισμό.
Οι γραφές που αναφέρεις έχουν γραφτεί από ανθρώπους για να διδάξουν όσα θεωρούν πως ο Θεός θα ενέκρινε ή για τους λόγους που αναφέρεις.
Οι ορθοδοξία ισχυρίζεται πως η διαθήκη είναι η πατροπαράδοτη διδασκαλία του Θεού αλλά και εκεί υπάρχουν πολλά αμφιλεγόμενα πράγματα που συχνά πάνε κόντρα το ένα στο άλλο οπότε ακόμα και αυτά δε τα θεωρώ απολύτως αξιόπιστα.

Το παιδί μίλησε για αποδείξεις της ύπαρξης του θεού. Τα συναισθήματα σίγουρα υπάρχουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να ισχυριστείς ότι υπάρχει ο θεός επειδή τον νιώθω.Φαντάζομαι να καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι το πιο κουφό επιχείρημα που έχω ακούσει. Και οι τρελοί νιώθουν πνεύματα if you know what i mean :).

Posted Image


#225 Yojimbo

Yojimbo

    Yokai enthusiast

  • Members
  • 151 posts

Posted 30 January 2012 - 20:28

Σίγουρα άμα έρθεις εσύ και μου πεις "γεια σου είμαι ο θεός" ΝΑΙ δεν θα σε πιστέψω!!Ο πραγμάτικος θεός θα έχει τα μέσα να σε κάνει να τον πιστέψεις εκείνη την τιτανοτεράστια στιγμή της ζωής σου :D .'Αμα είναι ο θεός αυτά που λένε οι γραφές πάντα έτσι.(Τόσα θαύματα έκανε ο Χριστός,μέχρι και ο Θωμάς λένε πίστεψε :P )


Αυτό μου θυμίζει μια σειρά από εκπληκτικά επεισόδια του star trek next gen! Με λίγα λόγια... Το αστείο είναι πως ούτε καν τα θαύματα του υποτιθέμενου Χρηστού θα πρέπει να είναι αρκετά, γιατί πολύ απλά ένα πλάσμα μπορεί να είναι τόσο ανώτερο από τους ανθρώπους που να παίζει μαζί τους και να λέει πως είναι ο θεός.