aka "the stop using Mangafox, Mangareader etc thread"
Μετά λύπης έχω διαπιστώσει ότι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον κόσμο του scanlation με το πως διαβάζει ο καθένας τα manga του είναι ολίγον τι... τραγική. Οι περισσότεροι τα διαβάζουν σε online readers resized σε βαθμό κακουργήματος, άλλοι τα κατεβάζουν τα αποσυμπιέζουν και διαβάζουν τις σελίδες με... το Windows Picture Viewer, και ποιος ξέρει τι άλλο. Είναι καιρός όμως να αλλάξει αυτό — στο βαθμό που περνάει από το χέρι μου φυσικά. Άλλωστε, η κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που είναι κυρίως λόγω τεράστιας έλλειψης ενημέρωσης γύρω από το θέμα, και ο στόχος αυτού του thread είναι ακριβώς αυτός: να προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα εργαλεία σε όλους όσους, για οποιοδήποτε λόγο, δεν έτυχε να μάθουν μέχρι τώρα τον βέλτιστο τρόπο να διαβάζουν scanlations.
Το πως ορίζει βέβαια ο καθένας το βέλτιστο στην προκειμένη περίπτωση ενδέχεται να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προσωπικά, με τον όρο "βέλτιστο" δεν εννοώ τον πιο εύκολο ή τον πιο γρήγορο τρόπο. Εννοώ όμως τον τρόπο με τον οποίο θα μπορείτε να απολαύσετε τα scanlations στη μέγιστη δυνατή ποιότητα, όπως ακριβώς θέλησαν οι scanlators να τα διαβάσετε, και τελοσπάντων like proper and upstanding members of society. XD
Πάμε λοιπόν να δούμε τα βήματα ένα-ένα...

I. Be the first to know
Κάθε φορά που βγαίνει ένα νέο κεφάλαιο, ο κάθε αναγνώστης το μαθαίνει σε διαφορετική χρονική στιγμή, ανάλογα με το site στο οποίο βασίζεται για την ενημέρωσή του. Οι περισσότεροι ελέγχουν το Mangafox, άλλοι ελέγχουν το Manga Traders, κάποιοι ελέγχουν το MyAnimeList... ίσως μερικοί από εσάς να αναρωτιέστε ποιο απ' όλα αυτά τα sites έχει τις πιο γρήγορες ενημερώσεις. Η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Manga-Updates. Και ο λόγος που δίνω με τόση σιγουριά αυτή την απάντηση είναι γιατί το συγκεκριμένο website το χρησιμοποιούν ως βάση δεδομένων οι ίδιοι οι scanlators για να κρατάνε λογαριασμό με το τι έχει μεταφραστεί... το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το πρώτο site που ενημερώνουν όλοι οι scanlators, αμέσως μετά το δικό τους, είναι το M-U.
Δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά: Φτιάξτε ένα account στο Manga-Updates, και χτίστε εκεί όλη τη reading list σας. Υπάρχουν αμέτρητες σειρές που αργούν πολύ να ανέβουν (ή δεν ανεβαίνουν ποτέ) σε online readers ή στο Manga Traders, είτε διότι είναι adult hentai/yaoi/yuri οπότε απαγορεύονται από τους κανόνες τους, ή απλούστατα λόγω έλλειψης επαρκούς ενδιαφέροντος (κάτι που ισχύει για πολλά seinen manga). Υπάρχουν σειρές που αφαιρούνται από τα παραπάνω sites λόγω νομικών πιέσεων (τα γνωστά σε όλους μας C&D). Ακόμα και το MyAnimeList δεν προσφέρει updates για τα πάντα (για κάποιο λόγο έχουν επιλέξει να μη δέχονται κορεατικά webcomics στη βάση δεδομένων τους). Το Manga-Updates είναι το μόνο website που θα σας προσφέρει ενημέρωση για κάθε σειρά, και θα το κάνει και με διαφορά χρόνου απ' όλα τα υπόλοιπα sites (not to mention, είναι και η καλύτερη βάση δεδομένων για να ανακαλύπτετε νέα manga που σας ενδιαφέρουν).
II. Grab it while it's hot
Το Manga-Updates δεν σας ενημερώνει απλά για τα νέα releases, σας δείχνει και το δρόμο προς την πηγή. Τα πάντα είναι 3 clicks μακριά.
1. Από τη Reading list επιλέγετε το manga που θέλετε να κατεβάσετε. Προσέξτε τις κόκκινες παρενθέσεις δίπλα από τους τίτλους - δηλώνουν ότι υπάρχουν μεταφρασμένα κεφάλαια που δεν έχετε διαβάσει ακόμα, και μέχρι ποιο αριθμό κεφαλαίου φτάνουν. Παύουν να εμφανίζονται όταν σημειώνετε στο status από δίπλα ότι έχετε διαβάσει μέχρι και το πιο πρόσφατο κεφάλαιο.
2. Από τη σελίδα του manga, πηγαίνετε στο latest releases, και κάνετε click στο όνομα του group...
3. Από τη σελίδα του group, μπορείτε να κατευθυνθείτε είτε προς το IRC channel τους, είτε προς το website/forum τους (οτιδήποτε από αυτά υπάρχει). Από κει και πέρα, αν το αρχείο που ψάχνετε διανέμεται μόνο μέσω IRC και δεν έχετε εμπειρία από κατέβασμα μέσω IRC, σας παραπέμπω στον εξαιρετικό οδηγό των Hajime_Saito, yami & d.neko-angel. Αν διανέμεται μέσω του website τους, είμαι σίγουρος ότι δεν θα χρειαστείτε περεταίρω βοήθεια.

III. Read it like a boss
Έχουν γραφτεί πάμπολλα προγράμματα για ανάγνωση manga/comics, και η παρουσίαση όλων τους ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του thread. Παρ' όλα αυτά, επειδή το ξέρω πολύ καλά ότι μερικές φορές οι μικρές διαφορές κάνουν... όλη τη διαφορά ανάμεσα στο "μ' αρέσει αυτό το πρόγραμμα" και στο "χέσ' το, γυρνάω στο Mangafox", θα σας παρουσιάσω τρία από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει, ελπίζοντας ότι κάποιο από αυτά θα ταιριάζει γάντι στον καθένα σας.
Επίσης, ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι όλα για Windows. Δεν έχει τύχει να ασχοληθώ με comic readers σε άλλα λειτουργικά συστήματα μέχρι τώρα. Επιφυλάσσομαι για edit με comic readers για MacOS/Linux στο μέλλον.
a. MangaMeeya
Ίσως το πιο αγαπημένο μου απ' όλα τα προγράμματα. Ήταν μόλις το δεύτερο που δοκίμασα, με πρώτο το CDisplay (το οποίο αρνούμαι κατηγορηματικά να παρουσιάσω because it sucks >_>), και κόλλησα με τη μία. Παρακάτω βλέπετε μερικά screenshots με χαρακτηριστικά settings. Το menu εμφανίζενται πατώντας και κρατώντας το αριστερό click. Με απλό αριστερό/δεξί click πηγαίνετε μια σελίδα μπροστά/πίσω αντίστοιχα. Scroll κάνετε κανονικά με τη ροδέλα αν η σελίδα δε χωράει όλη στην οθόνη σας. Αν κάπου δεν μπορείτε να διακρίνετε μια λεπτομέρια, μπορείτε με click της ροδέλας να (απ)ενεργοποιήσετε τον μεγενθυντικό φακό.
(click στις εικόνες για full μέγεθος)
Θετικά:
+ Πανάλαφρος και ταχύτατος reader.
+ Ίσως ο πιο βολικός απ' όλους στον έλεγχο.
+ Ικανότητα για multiple tabs μέσα στο ίδιο παράθυρο.
Αρνητικά:
- Διαβάζει μόνο zip/rar αρχεία (δεν μπορεί πχ να διαβάσει αρχεία 7z).
- Ορισμένες φορές (ευτυχώς σπάνια) δεν θα καταφέρει να διαβάσει κάποιες μεμονωμένες badly compressed σελίδες.
Τον κατεβάζετε από εδώ.
b. HoneyView
Ένας slick and stylish reader που έχει κερδίσει πολλούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά τον κρατάω για να διαβάζω 7z αρχεία. Το menu του εμφανίζεται με ένα click στο εικονίδιο πάνω αριστερά, ή μ' ένα δεξί click μέσα στο παράθυρο. Παραθέτω 2 screenshots με προτεινόμενα settings. Σελίδα αλλάζει με απλό scroll down/up, το οποίο μερικές φορές είναι λίγο απότομο και θέλει συνήθεια.
(click στις εικόνες για full μέγεθος)
Θετικά:
+ Αρκετά ελαφρύς
+ Διαβάζει κάθε format.
Αρνητικά:
- Όχι το ίδιο βολικός στον έλεγχο.
- Δεν έχει τη δυνατότητα για multiple tabs στο ίδιο παράθυρο.
Τον κατεβάζετε από εδώ.
c. ComicRack
Ο συγκεκριμένος reader έχει μικρό αλλά φανατικό κοινό, μιας και απευθύνεται στους πιο απαιτητικούς και... καμένους με το άθλημα. XD Δίνει πληθώρα δυνατοτήτων, όπως πχ χτίσιμο αναλυτικής βάσης δεδομένων πάνω στην ηλεκτρονική σας συλλογή manga. Μπορείτε να δηλώσετε για κάθε φάκελο manga που έχετε ποιος είναι ο author/artist, σε ποια genres/categories ανήκει, πότε εκδόθηκε κτλ κτλ... ό,τι χωράει ο νους σας. Αφού τα κάνετε όλα αυτά, μπορείτε εύκολα να ψάξετε για κάθε τι στη συλλογή σας που ικανοποιεί τα search criteria που του δίνετε. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά αφορούν μόνο τους πιο σκληροπηρυνικούς, οπότε δεν θα μπω σε λεπτομέριες. Αν είστε αρκετά καμένοι για να κάνετε κάτι τέτοιο, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε τη βοήθειά μου anyway.

Κάνει και εφφεδιές με σκιές άμα λάχει. Πατήστε F9 αν θέλετε να τις (απ)ενεργοποιήσετε.
(click στις εικόνες για full μέγεθος)
Θετικά:
+ Διαβάζει κάθε format.
+ Ικανότητα για multiple tabs μέσα στο ίδιο παράθυρο.
+ Αν έχετε την άπειρη όρεξη να χτίσετε δικιά σας βάση δεδομένων πάνω στην ηλεκτρονική σας συλλογή με comics, αποτελεί μονόδρομο.
Αρνητικά:
- Όχι το ίδιο βολικός στον έλεγχο.
- Πολύ βαρύς γι' αυτό που είναι σχεδιασμένος να κάνει.
Τον κατεβάζετε από εδώ.
Παράρτημα
a. Ρε φίλε, εγώ δεν διαβάζω καθόλου ongoing σειρές, μόνο completed. Μου χρειάζεται στ' αλήθεια το Manga-Updates;
Αν δεν διαβάζετε ongoing σειρές, σίγουρα το M-U δεν θα σας είναι το ίδιο απαραίτητο. Παραμένει όμως εξαιρετικά χρήσιμο, εφόσον αποτελεί τη νούμερο 1 βάση δεδομένων για ασιατικά comics (ακόμα και το MyAnimeList ωχριά μπροστά του). Άλλωστε έχει search functions που θα σας επιτρέψουν να κάνετε αναζήτηση μόνο για πλήρως μεταφρασμένες σειρές. (Γενικά, το search function του M-U κάνει παπάδες, αν μάθετε να το χειρίζεστε.)
Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε και το #lurk, αλλά... αχ.

b. Και γιατί δηλαδή να μην τα διαβάζω στο Mangafox/Mangareader/Mangahere/Mangahut/Mangamekapses;
Θα μπορούσα να αρκεστώ στο θέμα της ποιότητας εικόνας και μόνο... αλλά υπάρχει κι ένας άλλος, σοβαρότερος λόγος.
Διαβάζοντας από το Mangafox, ή από άλλα sites παρόμοια με το Mangafox, βοηθάτε ορισμένους απατεώνες να αισχροκερδούν. Έχουν γίνει ανεξάρτητες έρευνες για τους ιδιοκτήτες του Mangafox, και προκύπτει ότι βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ετησίως με μηδενική εργασία, εκμεταλλευόμενοι πειρατικό υλικό. Αν το να μεταφράζεις και να βγάζεις στο Internet copyrighted υλικό χωρίς την άδεια του δημιουργού/εκδότη αποτελεί... γκρίζα νομική ζώνη, το να στήνεις ένα ολόκληρο κερδοσκοπικό site που εκμεταλλεύεται το φαινόμενο του scanlation για να βγάλει χοντρό χρήμα με μηδέν δουλειά, είναι σίγουρα στην κατάμαυρη περιοχή της παρανομίας και του οικονομικού εγκλήματος. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να τους "αγγίξει" νομικά, διότι εδρεύουν στην Κίνα (και ως γνωστόν, η Κίνα και το διεθνές δίκαιο έχουν μια σουρεάλ σχέση), οπότε αν κάποια μέρα οι εκδότες σε Αμερική και Ιαπωνία μπουχτήσουν με την αισχροκέρδια των Mangafox etc και βάλουν στόχο να τη σταματήσουν, δεν θα στοχεύσουν το ίδιο το Mangafox, αλλά όλους τους μικρούς και νομικά αδύναμους scanlators που, δίχως τη δική τους θέληση, τροφοδοτούν το Mangafox καθημερινά με νέο υλικό.
Αν δεν σας πείθουν αυτά που λέω, ή αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα επί του θέματος, μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα:
Mangafox takedown « FoOlRulez
MangaFox opens illegal shop? « FoOlRulez
Readers say scanlators are greedy « FoOlRulez
Baka-Updates Manga - Viewing Topic - A Tale of Two Manga Readers
Αν για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορείτε να διαβάσετε manga με άλλο τρόπο, παρά μόνο online, προτιμήστε τους online readers των ίδιων των scanlation groups (για όσα έχουν έναν στο website τους), ή το Batoto. Readers φτιαγμένοι από scanlators, για scanlators, με τα όποια έσοδα απλά να βοηθάνε τα server costs ή την αγορά raws.
c. Υπάρχει κάποιος εύκολος και γρήγορος τρόπος για να μεταφέρω τη reading list μου από το Mangafox/MAL/Manga Traders/etc στο Manga-Updates;
Δυστυχώς όχι, γι' αυτό όσο πιο γρήγορα κάνετε τη μετάβαση, τόσο λιγότερο επώδυνη θα είναι. Μην την πατήσετε σαν κι εμένα, που πρώτα έφτασε η λίστα μου τους 450+ τίτλους και μετά πήρα την απόφαση να τους μεταφέρω.

d. Που είναι το κακό με το να αποσυμπιέζω τα manga μου; Δεν μ' αρέσουν τα zip/rar/7z.
Εκτός του ότι θα καταλαμβάνουν ελαφρώς περισσότερο χώρο... Για λόγους disk performance, είναι πολύ, πολύ προτιμώτερο να έχετε ένα μεγαλούτσικο αρχείο στο δίσκο, παρά μερικές δεκάδες/εκατοντάδες μικρά. Κάθε νέο αρχείο απαιτεί τη δική του καταχώρηση στο Master File Table του δίσκου σας. Αν θεωρήσουμε ότι το κάθε manga chapter έχει κατά μέσο όρο 20 σελίδες, το να αποσυμπιέσετε όλη σας τη manga βιβλιοθήκη αυτομάτως σημαίνει ότι η επίπτωση που έχει η manga βιβλιοθήκη σας στο MFT αυτομάτως 20πλασιάζεται, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό του MFT, πολύ χαμηλές ταχύτητες εύρεσης/ανάγνωσης, και γενικότερη καταπόνηση του δίσκου.
~ end ~