Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Τα κριτήρια με τα οποία συγκρίνετε τα anime


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 06 November 2011 - 18:08

Posted Image



Όχι, παρά το παραπλανητικό banner δεν είναι thread για να δηλώσετε την προτίμησή σας ανάμεσα στις δυο αξιαγάπητες( ; ) πρωταγωνίστριες, αλλά με ποια κριτήρια συγκρίνετε τα anime μεταξύ τους εδικά όταν ανήκουν σε παρόμοιες ή ίδιες κατηγορίες. Παραδείγματος χάρη τη θεματολογία τους, το είδος, τα σκηνικά κλπ και με ποια βάση τα βαθμολογείτε;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, πολλά διαφορετικά κριτήρια, άσχετα με το πόσο αντικειμενικά ή υποκειμενικά είναι, και θα είχε ενδιαφέρον να ακουστούν (στα πλαίσια ώριμης συζήτησης πάντα). Το θέμα δημιουργήθηκε μετά από προτροπή της Anelis με αφορμή μια συζήτηση που έγινε στο thread του Kimi to Boku, so kudos to her.

Παραθέστε παραδείγματα, γράψτε σεντόνια και γενικά go wild.



Edited by Kai, 06 November 2011 - 20:54.

ySss0UF.jpg


#2 GhostPrince

GhostPrince

    夢遊病者

  • Members
  • 2,149 posts
  • Location ・ω・ 

Posted 06 November 2011 - 19:23

:kakaka: nice topic XDD πλακα πλακα ναι, αααααααπειροι chars μoιαζουν αρκετα μεταξυ τους, αλλα νταξει, δν λες οτι μπορεις να συγκρινεις ενα ανιμε-μ'ενα αλο μαυτον το τροπο, εγω προσωπικα το παω με τη πλοκη και το στυλ τους), αλλα νταξει και το σχεδιο συγουρα ειναι ενα μεγαλο μερος που κανουν πολλα ανιμε να μιαζουν μεταξυ τους :P

ενα ex: 8α λεγα το code geass με το deathnote (παρομοιο σκεπτικο, παρομιες ιδεες σε chars, αν και διαφορετικα[δν τα λες κ ιδια) μοιαζουν παρα πολυ μεταχυ τους)

Edited by GhostPrince, 06 November 2011 - 19:36.

フカフカ

#3 Fallen_Mpougatsa

Fallen_Mpougatsa

    Aku soku zan

  • Members
  • 1,889 posts

Posted 06 November 2011 - 20:26

Aρκετά ενδιαφέρον το θέμα αυτό.

Αν και μπορώ να πω πως αυτά που βλέπω είναι λίγο πολύ άρπα κόλα στο θέμα "είδος" ή "θεματολογία" νομίζω τα περισσότερα μπορώ να τα συγκρίνω μεταξύ τους και έχω το συνήθειο να το κάνω. Σίγουρα δε θα συγκρίνω ένα που το βλέπω για τον χαβαλέ με ένα που όσο να είναι θα ναι πιο βαρύ, παρόλαυτα έχω άλλον τρόπο να τα βλέπω και να τα συγκρίνω.

Πόσο μου άρεσε?
Πόσο το διασκέδασα?
Πόσο με κράτησε?
Πόσο γρήγορα το είδα?
Πώς με έκανε να νιώσω?

Αν αυτά είναι λίγο πολύ ίδια τα θεωρώ ισάξια κι ας είναι μια κωμωδία με μια τραγωδία κλπ. Τώρα αν είναι και του ίδιου είδους ή ισάξια μπαίνει το θέμα των χαρακτήρων, της πλοκής, τω κλισέ -αν υπήρχαν κι αν ναι πόσο καλά τα έδωσεμ κλισέ δε σημαίνει αυτομάτως κακό- κλπ.

Κυρίως μ'αρέσει να τα συγκρίνω με την αίσθηση που μου έχουν αφήσει...

setsaito_zpsbkmhagqd.jpg
_____________

Set by Kai


#4 Vagelio

Vagelio

    Derp

  • Review Team
  • 1,231 posts

Posted 07 November 2011 - 00:33

Ότι είπε η fallen angel itachi συν την δουλειά που έχει γίνει στην σκηνοθεσία. Αν μιλάμε για action τότε έχω απαιτήσεις και από τα γραφικά ενώ το soundtrack αν και όχι απαραίτητο πέρνει ένα extra.
Α, πολύ σημαντική θεωρώ και την διαχείρηση των κλισέ στους χαρακτήρες κυρίως (το οποίο μάλλον δεν χρειάζεται να αναφέρω εφόσον πάει πακέτο με την σκηνοθεσία).

Posted Image
Inspiration strikes when I'm actually trying to do my homework.


#5 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 07 November 2011 - 09:35

Το πρώτο που κοιτάζω είναι το πόσο διασκεδαστικό/πορωτικό είναι το anime, γιατί αν το απόλαυσα πραγματικά θα το κρίνω διαφορετικά από ότι αν το θεωρώ καλό αλλά χρειάστηκα υπομονή για να το δω. Μετά πάει το πόσο πρωτότυπο/ιδιαίτερο είναι, και το πόσο έξυπνα χειρίζεται το θέμα/είδος/φόρμες/κλισέ κτλ. Επίσης η ατμόσφαιρα, το πόσο με τράβηξε μέσα στον κόσμο του και με έκανε να νοιαστώ και πόσο έντονα συναισθήματα μου προκάλεσε.

Και τέλος ναι, το animation και το σχέδιο. Όσο σημαντικά και να είναι τα υπόλοιπα, ένα όμορφο και προσεγμένο οπτικά anime με κάνει πιο θετική απέναντί του.

15fkk04.jpg


#6 Tea-chan

Tea-chan

    Don't Lose Your Way

  • Retired Staff
  • 2,491 posts

Posted 07 November 2011 - 11:42

Tα anime τα βλέπω ως άλλον έναν τρόπο αφήγησης και μιας η ιστορία είναι το Α και το Ω για μένα, σκοτίστηκα για το animation ή τη μουσική, εκτός κι αν μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι που μετράνε για μένα και η γενικότερη αισθητική (moe = μας ζώνουν φίδια). Ο σκηνοθέτης, για μένα, είναι ο αφηγητής και αν το "γράψιμο" δεν είναι καλό, εάν οι αφηγηματικές τεχνικές της σκηνοθεσίας είναι κουρέλια, δε πα να είναι κι αριστούργημα στους άλλους τομείς...

Βέβαια, κάθε τύπος anime ακολουθεί και άλλες τεχνικές. Ναι, μπορούμε, πιστεύω, να συγκρίνουμε ένα slice-of-life με ένα action βασισμένο στο πόσο καλά αποδώθηκε η ιστορία και οι σκηνές από τον σκηνοθέτη. Πόσο καλά εκμεταλλεύτηκε το εργαλείο που λέγετε Japanese animation είναι μεγάλο θέμα και είναι αυτό που θα με κάνει να πιστέψω ότι η ιστορία του τάδε anime είναι καλύτερα αποδοσμένη από την ιστορία του δείνα, ακόμη κι αν ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Posted Image


#7 crazyfrog3

crazyfrog3

    血液怒りと怒りの赤 Red of Blood Anger and Fury

  • Members
  • 74 posts

Posted 07 November 2011 - 12:07

Είναι ανάλογα στο είδος...Εγώ σαν φαν των Shonen θέλω ωραία γραφικά,προσεγμένους χαρακτήρες αλλά και καλό soundtrack!Μ'αρέσει να υπάρχει λίγο και το κωμικό στοιχείο όπως και το ρομάντζο, αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό...Φυσικά όπως προαναφέρθηκε πιο πολύ απ'όλα μετράει το story αλλά το soundtrack και τα graphics εμπλουτίζουν και ομορφαίνουν το άνιμε...Πολύ καλή εντύπωση μπορεί να μου κάνει και το opening εξ'άλλου είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρώ σε μια σειρά και συνήθως έτσι ξεκινάω και βλέπω καινούρια άνιμε!
Posted Image

#8 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 07 November 2011 - 16:48

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος κανόνας που υπαγορεύει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να συγκρίνεις. Το όλο θέμα επικεντρώνεται περισσότερο στο κριτήριο με το οποίο γίνεται η σύγκριση. Είναι σημαντικό να είναι σαφές, και η σύγκριση να είναι βάσιμη και με σωστή δομή. Τώρα αν σε κάποια anime οι επιμέρους ομοιότητες είναι πολλές και ξεπερνάνε σε όγκο και σημασία τις διαφορές τότε μπορούμε να τα συγκρίνουμε και ως σύνολο.

Όσο και αν είναι χρήσιμο όμως το να συγκρίνεις κάποια στοιχεία προκειμένου να φέρεις ένα παράδειγμα και να στηρίξεις εναν συλλογισμό, δεν θεωρώ παραγωγικό και δίκαιο το να βασίζεις την άποψή σου για ένα anime αποκλειστικά και μόνο στην παρουσία ενός άλλου.

#9 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 07 November 2011 - 18:21

αν ειναι να κανω συγκριση με μια αλλη σειρα θα προτιμουσα να ειναι των ιδιων συντελεστων.

κυριως του σκηνοθετη και του σεναριογραφου.

γιατι κακα τα ψεμματα, οι ανιματερ εργαζονται σε ποικιλες σειρες, απο ενα σοβαρο και ποιοτικο sci-fi μεχρι ενα μοε της κακιας ωρας, οποτε δεν μπορεις να τους κατηγορησεις. σε καθε περιπτωση ακολουθουν πιστα τις οδηγιες τους, αφηνοντας και ενα περιθωριο εκφραστικοτητας.

Ο σκηνοθετης ομως εχει περισσοτερες ελευθεριες και καθοριζει το που θα παει η σειρα και ειναι λιγοτερο πιθανο να εργαστει σε διαμμετρικα αντιθετα μεταξυ τους ειδη.

για αυτο θα ελεγα πως προτιμω πλεον τα παλιοτερα εργα των μιγιαζαγκι, τακαχατα, οσι, τομινο κλπ

τωρα αν μιλαμε για σειρες που ολα τρεχουν με αυτοματο πιλοτο, ενταξει εκει μου φαινονται ολα ιδια και δεν χρειαζεται συγκριση :canthelp:

#10 Keito

Keito

    Tamako Markeito

  • Members
  • 1,194 posts
  • Locationat the bus stop, waiting for 140

Posted 25 May 2012 - 09:40

Εξαρτάται από το για ποιό πράγμα συγκρίνω την σειρά. Αν υποθέσουμε ότι τα συγκρίνω για εμένα:

Συνήθως αμα είναι να συγκρίνω 2 σειρές, το πρώτο πράγμα που με επηρεάζει είναι το πόσο διασκέδασα τις ώρες που πέρασα μπροστά από τον υπολογιστή για να την βλέπω.
Βέβαια υπάρχουν και οι δευτερεύοντες παράγοντες όπως, character desing, animation, backgrounds, character development, soundtrack, plot e.t.c.
Αν δώ μια σειρά η οποία έχει υπέροχα φόντα και σχεδιασμό, αλλά είναι ξερή σε ιστορία και δεν μου δίνει τίποτα άλλο παρά μια όμορφη εικόνα να κινείται, θα προτιμίσω μια σειρά η οποία ίσως να υστερούσε σε τομέα animation αλλά μου πέρναγε κάποια μηνύματα (αν ήταν κάτι σοβαρό), με έκανε να γελάσω(αν ήταν αστείο), με έκανε να αναρωτηθώ (αν ήταν φιλοσοφικό), να τρομάξω (άμα ήταν θριλλερ) Μπορεί εκεί να μην είχε την καλύτερη ανάλυση εικόνας, ή οι κινήσεις να ήταν λίγο αφύσικες και απότομες, αλλά για εμένα αυτό θα είχε υψηλότερη θέση από κάτι με καλό (καλό, όχι υπέροχο). Για να είναι ένα anime όμως τέλειο πρέπει να συνδιάζει όλα τα παραπάνω.

Βέβαια με επηρεάζει αρκετά και το animation. Αν σε δύο εξίσου καλές σειρές η μια έχει εκπληκτικό animation και η άλλη έχει άθλιο, θα πώ πως είναι λίγο καλύτερη η πρώτη.
Επίσης συν σε μια σειρά , για εμένα, είναι η μουσική. Όχι τόσο το πόσο ωραία μουσική έχει (εντάξει και αυτό) αλλά το πόσο "δένει" η μουσική.
Το character development είναι και αυτό σημαντικό. Ίσως και από τα πιο σημαντικά μιας σειράς.

Γενικότερα, όταν είναι να συγκρίνω δύο σειρές προτιμώ να είναι του ίδιου είδους (seinen με seinen, shounen με shounen, shoujo με shoujo) για να είμαι αντικειμενική σε μερικά πράγματα, π.χ. δεν μπορώ να συγκρίνω το πόση δράση έχει ένα shounen με ένα shoujo(υπάρχουν και εξαιρέσεις). Αμα είναι να συγκρίνω δύο διαφορετικά είδη, το κάνω πολύ πιο υποκειμενικά και ο κύριος κριτής είναι το πόσο απέλαυσα την σειρά σε ολικό επίπεδο.

Edited by Keito, 26 May 2012 - 02:01.


#11 Itachi Akatsuki

Itachi Akatsuki

    Anime Master

  • Members
  • 1,740 posts

Posted 25 May 2012 - 21:22

Καθε ανιμε το κρινεις με βαση ποσο καλο ειναι για τον τομεα του.Δεν μπορεις να συγκρινεις πχ Death Note με Bleach ειναι φυσης αδυνατον.Το ενα ειναι mystery, police investigations και το αλλο καθαρο action.

mushishi_signature_by_rhearatite-d4jj2om


#12 Chrysteria

Chrysteria

    Starting...

  • Members
  • 55 posts

Posted 25 May 2012 - 23:36

Μια χαρά μπορείς , οποιοδήποτε anime είναι ανώτερό του.

#13 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 25 May 2012 - 23:37

Μόνο που όχι.

#14 Kunoichi.meriinawa

Kunoichi.meriinawa

    Gangnam style! #whoneedsswag

  • Members
  • 143 posts
  • LocationStars

Posted 26 May 2012 - 00:00

Μέχρι πρόσφατα είχα κολλήσει στα ίδια και τα ίδια στιλ άνιμε- μόνο μου κρητήριο ήταν το animation και το character development ενώ plot πάντα παρόμοιο: ή κάποιο συροπιαστό soujo ή κάτι με νίντζα/σαμουράι. Τώρα έχω κρίση είδους. Κοιτάω η ιστορία του καινούριου να είναι όσο πιο διαφορετική γίνεται από αυτή του παλιού. Δεν με πολυνοιάζει το είδος για να πω την αλήθεια.. με την ίδια διάθεση που θα κάτσω να δω ένα shounen-ai θα κάτσω να δω και ένα seinen (καλά εννοείται ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδείων αλλάζει ανάλογα η διάθεση δεν είμαι αναίσθητη χΔ ) αρκεί να έχει κάποια καλή ιστορία που να δημιουργεί έντονα συναισθήματα (π.χ. γέλιο, λύπη, φόβο.. σε μεγάλες δόσεις είναι η καλύτερή μου).
Posted Image

#15 Itachi Akatsuki

Itachi Akatsuki

    Anime Master

  • Members
  • 1,740 posts

Posted 26 May 2012 - 09:41

Μια χαρά μπορείς , οποιοδήποτε anime είναι ανώτερό του.

Απο Bleach??Απλα δεν γινεται να τα συγκρινεις.

mushishi_signature_by_rhearatite-d4jj2om