Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

H κάρτα γραφικών μου κάνει και για φουρνάκι!


  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 13 June 2011 - 16:25

Αξιολάτρευτοι συμφορουμίτες μου :P

HEARP!

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς τσίμπησα μια καρτούλα ATI radeon 4800 HD από auction (ή καλύτερα μου την κάναν δώρο) μαζί με ένα καινούργιο τροφοδοτικό για να τη σηκώσει (500w) στην προσπάθεια μου να τρέξω καλά το γνωστό pc-terminator mmorpg Final Fantasy XIV.

'Ολα καλά, όλα ωραία, πριν λίγες μέρες αποφάσισα (μετά από κάτι εφιαλτικά testings) να τα εγκαταστήσω και να ασχοληθώ με το game τώρα που έχω χρόνο. Πρέπει να πω πως η κάρτα το τρέχει αρκετά καλά και ομαλά, το πρόβλημα όμως είναι άλλο..

Ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα (βάλε/βγάλε κανα μισάωρο) gameplay, η οθόνη freeze-άρει και μετατρέπεται σε ένα εκτρωματικό συνονθύλευμα από πράσινοπα pixels, ενώ ο ήχος σκαλώνει και εξαφανίζεται. Μοναδική λύση είναι να κάνω force shut down το pc.

Παρατηρώντας τις θερμοκρασίες της κάρτας μέσω του Catalyst βλέπω πως το GPU πιάνει άνετα τους 65 βαθμούς σε κατάσταση idle και όταν το παιχνίδι τρέχει αρχίζει από τους 75 και σταδιακά ανεβαίνει στους 90 και μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 100+ (!) όπου διαλύεται το σύμπαν.. τη στιγμή που το ανεμιστηράκι δουλεύει ήδη στο 100% όταν πιάνονται αυτές οι θερμοκρασίες και φωνάζει σαν 5 βοθρατζίδικα με ενισχυτές συναυλίας-

Έτρεξα ένα stress test με το furmark και μετά από 5 μόλις λεπτά, η κάρτα πιάνει τους 120C και το pc με μουτζώνει και κλείνει!! Παρόλα αυτά, δεν παρουσιάζει artifacting ή κάποιο άλλο πρόβλημα αλλά δουλεύει κανονικότατα μέχρι και την τελευταία στιγμή

Την ίδια ώρα, όσων αφορά το ffXIV, η παλιά μου κάρτα (Geforce 9500 GS) μπορεί να το παίζει με σάπια γραφικά, αλλά είναι σκυλί και αξιοπρεπέστατη, κρατώντας όση ώρα θέλω χωρίς να ανεβαίνει σε εξωφρενικές θερμοκρασίες. Γιατί η ATI όντας πιο δυνατή, βράζει ρύζι??

-Οι drivers που έχω είναι οι τελευταίοι-

Κοιτάζοντας την ATI παρατηρώ πως έχει ένα ανεμιστιράκι το οποίο παίζει να μην είναι το build-in της
(pic: [media]http://i127.photobucket.com/albums/p155/SWAthePunisher/Picture30.jpg[/media] )

ενώ όταν το αφαίρεσα για να το καθαρίσω από τη σκόνες χνούδια κλπ είδα πως η thermal paste από κάτω ήταν σε μια τέτοια κατάσταση:
(http://i127.photobucket.com/albums/p155/SWAthePunisher/Picture31.jpg,
[media]http://i127.photobucket.com/albums/p155/SWAthePunisher/Picture33.jpg[/URL], [URL]http://i127.photobucket.com/albums/p155/SWAthePunisher/Picture32.jpg[/media])
(έχοντας ένα σχετικά ξηρό ύφος, αλλά ακόμα σχετικά λίγο ρευστή)


Και ερωτώ αγαπητοί ανιμεγριώτες:


-μήπως φταίει το τροφοδοτικό?

-μήπως πρέπει να βάλω καινούργια thermal paste και/ή να πάρω καινούργιο ανεμιστηράκι?

-μήπως πρέπει να τη βάψω μπλε?

-μήπως να ανοίξω ramen shop?

any kind of help is appreciated :nod:

#2 Babba

Babba

    AWMN member!

  • Members
  • 548 posts

Posted 13 June 2011 - 16:37

Είχα και έχω ένα παρόμοιο πρόβλημα υψηλών θερμοκρασιών και crushαρίσματος όταν ζορίζεται για πολύ (πχ encoding).
Εμφανίστηκε μόλις μετέφερα το pc από το ευάερο δωμάτιό του σε μια τρύπα που αποκαλείται δωμάτιο.
Πρέπει να βάλω air-condition στην τρύπα, γιατί θα λιώνουμε παρέα τον Αύγουστο.
Δεν μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά συμπάσχω μαζί σου.

Χωρίς Παλέρμο,

δεν έχει υπογραφή.


#3 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 13 June 2011 - 16:56

Άστα να πάνε δικέ μου.. κι εγώ μέσα σε μια τρύπα που λέγεται δωμάτιο το έχω το pc- Μακάρι να μπορούσα να το κολλήσω με ducktape ανοιχτό πάνω στο aircondition του σαλονιού :hihi2:

#4 makisa

makisa

    ELCOE

  • Members
  • 18 posts

Posted 13 June 2011 - 16:56

Βασικά ο fan μάλλον δεν είναι της μάνας του. Κανονικά νομίζω ότι οι 4800 έχουν full case με heatpipes.

Το θέμα είναι ότι ίσως ήδη έχεις κανει ζημιά. Δεν αφήνεις ποτέ τον core της gpu να πάει πάνω απο 95-100c.

Ήταν μεταχειρισμενη ή καινούργια? Γιατί δεν καταλαβαίνω πως έχει χειρότερη ψύξη απο stock.
Επίσης το thermal paste κανονικά πρέπει να αντικαθίστατε όταν αφαιρείται ο fan(αλλά δεν θα δεις και τρομερή πτώση ψύξεις αν δεν το κάνεις). Το θέμα είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που απαιτούν ψύξη πέραν του πυρήνα γιαυτό και όλες οι νέες κάρτες εχουν όλες case και heatpipes.

Δώσε σε παρακαλώ τα πλήρη στοιχεία για την κάρτα για να σε βοηθήσουμε περαιτέρω.

To +25c σιγουρα δεν οφείλεται σε πρόβλημα του κουτιού και της ροής αέρα. Είναι τεράστια διαφορα.

Edit: Τα stress test δεν ειναι και πολυ αξιόπιστα γιατί κανένα παιχνίδι δεν θα τα φτάσει σε χρήση πόρων της gpu

Edited by makisa, 13 June 2011 - 17:02.

Posted Image


#5 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 13 June 2011 - 17:12

Χεχε, κλασσική περίπτωση βλάβης.

Ελληνικό καλοκαίρι + κακή λύση ψύξης GPU + καμία προστασία στα VRM = το αποτέλεσμα που έχεις τώρα.


Λοιπόν, υπάρχουν 2 λύσεις στο πρόβλημά σου.

1. Σε περίπτωση που το κουτί σου έχει πλευρικό παράθυρο, θα πάρεις ένα φτηνό 120αρη στις 1200rpm να χτυπάει κρύο αέρα πάνω στην κάρτα γραφικών. Επιπρόσθετα, θα αγοράσεις φτηνά ψυκτράκια για να βάλεις πάνω στα VRM σου (είναι τα μικρά τετράγωνα chipάκια στα πλάγια της κάρτας).

2. Σε περίπτωση που δεν έχεις αυτή την δυνατότητα, θα πρέπει να αγοράσεις μια λύση ψύξης για την GPU σου. 2 από τις καλύτερες σε value/cost είναι οι εξής:

Arctic Cooling Accelero S1 Rev.2 VGA Cooler

VGA Cooler Arctic Accelero L2 Pro 9.2 x 9.2 cm Black/White


Πες μας ποιο ακριβώς είναι το μοντέλο της κάρτας σου (κάποια connect3d μου φαίνεται από τις εικόνες) για να σε βοηθήσουμε περισσότερο. Επίσης έχε υπόψιν σου πως για εμάς τους Έλληνες το θέμα ψύξη είναι πάντα επίκαιρο το καλοκαίρι, οπότε μην τσιγκουνεύεσαι να δώσεις ένα εικοσάρικο για αυτό...

ps: Εννοείται πως θα βάλεις καινούρια thermal paste, ειδικά την στιγμή που έχεις ήδη αφαιρέσει τον ανεμιστήρα. Η παλιά σου λογικά τώρα θα είναι εντελώς ξεραμένη, οπότε αν απλά ξανατοποθετήσεις τον ανεμιστήρα πάνω θα έχεις χειρότερες θερμοκρασίες και από πριν.

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#6 SouLSLayeR

SouLSLayeR

    Anime Freak

  • Members
  • 312 posts
  • LocationAthens

Posted 13 June 2011 - 17:14

Μάλλον το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις κάποια aftermarket ψύκτρα (και ένα σωληνάριο πάστα αν δεν έχεις).

Επίσης πλζ πες μας και ακριβώς το μοντέλο και όχι απλά τη σειρά (HD4800).

Όσο για το αν φτάνει το psu θα πρέπει να ξέρουμε και την σύνθεση του υπόλοιπου πισιού, αν και εδώ δεν έχει καμία σχέση.

gl!

Αν δυσκολευτείς κατέβασε αυτό να σε βοηθήσει.


εδιτ: νιντζα'ντ :@

#7 Hazuki

Hazuki

    Anime Elite

  • Administrators
  • 2,741 posts

Posted 13 June 2011 - 18:19

Σκούπισε πάστα, βάλε καινούργια και αφαίρεσε το πλευρικό φύλλο ώστε να παίρνει αέρα το pc. Τέλος βάλτο σε τέτοιο σημείο που να είναι ανοιχτό και να μην εμποδίζει τη κυκλοφορία.
rsrGbGx.gif

#8 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 13 June 2011 - 18:22

Ευχαριστώ απεριόριστα για το feedback και τις προτάσεις! Posted Image

Το μοντέλο της κάρτας είναι 4850 και το pc μου είναι ένα acer aspire 3641 (yeah..lol) με cpu Intel Dual Core E5200 2.5 GHz, και μνήμη 4 giga- Στο πλάι έχει κάτι τρυπούλες για να πέρνει αέρα, αλλά δεν νομίζω να μπορώ να χωρέσω extra ανεμιστηράκι (ίσως άμα μπαίνει με βίδες?) όμως αν γίνεται να κάνω κάτι τέτοιο σίγουρα είμαι διατεθειμένος

Btw απότι βλέπω, ή motherboard είναι ACER MCP73PV (NVIDIA MP73) με chipset NVIDIA 7100, μήπως φταίει αυτό? Δηλαδή μήπως δεν είναι κατάλληλη η motherboard για ATI radeon κάρτα?

Thermal Paste καινούργια και VRM coolers θα πάρω σίγουρα απότι βλέπω (αν και είμαι noob σε αυτά) και με βλέπω και να τσιμπάω και το VGA Cooler Arctic Accelero

Το θέμα είναι ότι ίσως ήδη έχεις κανει ζημιά. Δεν αφήνεις ποτέ τον core της gpu να πάει πάνω απο 95-100c.

Ήταν μεταχειρισμενη ή καινούργια? Γιατί δεν καταλαβαίνω πως έχει χειρότερη ψύξη απο stock.
Επίσης το thermal paste κανονικά πρέπει να αντικαθίστατε όταν αφαιρείται ο fan(αλλά δεν θα δεις και τρομερή πτώση ψύξεις αν δεν το κάνεις). Το θέμα είναι ότι υπάρχουν στοιχεία που απαιτούν ψύξη πέραν του πυρήνα γιαυτό και όλες οι νέες κάρτες εχουν όλες case και heatpipes.


Μεταχειρισμένη.. Έναν κάποιο ρόλο στο καβούρδισμα ίσως έπαιξε ένα setting του FFXIV που προσπάθησα να τεστάρω (Ambient Oclussion) το οποίο όχι μόνο τελικά δε δουλεύει, αλλά τηγανίζει και τα pc ψ.ψ

#9 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 13 June 2011 - 18:37

Οκ. Πρώτη κίνηση, άλλαξε πάστα στον ανεμιστήρα. Την παλιά μπορείς να την αφαιρέσεις με ασετόν, οινόπνευμα, ή ιδανικά ισοπροπυλική αλκοόλη (πας σε ένα οποιοδήποτε φαρμακείο και ζητάς λίγη, πάμφθηνη είναι). Καθαρίζεις την πάστα, προσέχοντας να μην σου στάξει οινόπνευμα πουθενά αλλού. Μετά αφήνεις να στεγνώσει ένα λεπτό και προσθέτεις καινούρια. Kαλή πάστα είναι η Arctic Silver, αλλά δεν παίζει και τόσο ρόλο αυτό. Και οδοντόπαστα να βάλεις που λέει ο λόγος, καλύτερα θα είσαι από αυτή που έχεις τώρα.

Πάρε και ψυκτράκια για VRM, τοποθέτησε και μετά τέσταρε την κάρτα σου. Αν οι θερμοκρασίες είναι ακόμα ταβάνι, τότε δεν την γλυτώνεις την ψύκτρα. Επίσης, μιας και δεν παίρνει πλαϊνό ανεμιστήρα το case...απλά βγάλε το πλαϊνό εντελώς. Θα δροσίσει αρκετά, ενώ τον θόρυβο δεν τον γλυτώνεις έτσι και αλλιώς.

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#10 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 13 June 2011 - 18:45

Thanks για τις συμβουλές Dante-sensei \(O_o)

Θα μεταβώ στην 'πράξη' από αύριο και θα ποστάρω πρόοδο αν είναι..

#11 SouLSLayeR

SouLSLayeR

    Anime Freak

  • Members
  • 312 posts
  • LocationAthens

Posted 13 June 2011 - 18:47

Τα 500w λογικά σου φτάνουν, ίσως να' ναι λίγο ίσα ίσα αλλά νταξ, μην το φοβάσαι ακόμα :P

Όσο για το mobo vs gpu θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα, αν και σπάνια ακούς για περίεργες βλάβες και τρέχαγύρευε με τα drivers. Αν η κάρτα δεν έψηνε παϊδάκι και τα έκανε αυτά μάλλον θα το ψάχναμε παραπάνω.

Για τώρα απλά πάρε πάστα και δες πως πάει, αν σταθεροποιηθεί η κατάσταση προς το καλύτερο παίρνεις καμιά αξιοπρεπή ψύκτρα και ξεμπέρδεψες.

εδιτ: πάλι νιντζα'ντ :zombie:
gj με τα τιπς, μου ξέφυγε τελείως :P

edit2: βίδεον με τα τιπς του δάντη, βασικά να δείς πόσο λίγη πάστα θα βάλεις.
[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=I3gx6c62D7I&feature=iv&annotation_id=annotation_331548[/YOUTUBE]

Edited by SouLSLayeR, 13 June 2011 - 19:01.


#12 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 13 June 2011 - 19:04

Will do! Ευτυχώς οι τιμές είναι πιο λογικές απ' ότι περίμενα.

edit: αριγκάτο φορ δε βίντεο, αρκετά χρήσιμο!

#13 ma_foteini

ma_foteini

    definately busy

  • Members
  • 240 posts
  • Location2.09km off the City Walls

Posted 13 June 2011 - 20:39

εμ..θα έλεγα να μην αφαιρέσεις το πλευρικό κάλυμμα (όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται) γιατί έτσι χαλάς την όποια ροή αέρα μέσα στο κουτί - εκτός κι αν σκοπεύεις να κοτσάρεις κανέναν επιτραπέζιο ανεμιστήρα να ρίχνει αέρα στα σωθικά του pc. Μπορείς να εκμεταλλευθείς τις τρύπες του κουτιού σου για να βάλεις το ανεμιστηράκι. Σε περίπτωση που δεν χωράνε οι βίδες και δε θες να χαλάσεις τις τρύπες, μια πιο DIY λύση που έχω κάνει κι εγώ είναι αντί για βίδες να βάλεις δεματικά αφού πρώτα βάλεις κομματάκια φελιζόλ/φελλό/κάτι μαλακό για τους κραδασμούς.

#14 Six Winged Angel

Six Winged Angel

    Κινητό Spoiler

  • Members
  • 1,906 posts

Posted 13 June 2011 - 22:41

εμ..θα έλεγα να μην αφαιρέσεις το πλευρικό κάλυμμα (όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται) γιατί έτσι χαλάς την όποια ροή αέρα μέσα στο κουτί


Πιστεύω πως θα είναι εντάξει καθώς έτσι και αλλιώς ο main ανεμιστήρας (επεξεργαστή) έχει γύρω του ένα τεράστιο πλαίσιο που συγκεντρώνει τον αέρα εκεί που θέλει. Όσο για το trick με την πλευρική θήκη, θα το έχω σίγουρα υπόψιν μου ^^ ευχαριστώ-