Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

The Wings of Honneamise

Drama Military Sci-Fi Space Movie 1987 Gainax Action

  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 11 June 2011 - 13:01

Πρεμιέρα: 1987
Studio: Gainax
Genres: Δράμα, Επιστημονική Φαντασία
Themes: Στρατός, Θρησκεία
Ταινία


Posted Image




Διαβάζετε τη στήλη “Hey, Answerman”; Πιθανόν όχι, πιθανόν ναι, ίσως να μην την έχετε ακούσει καν, ίσως να σας είναι απλά αδιάφορη και φυσικά ίσως αναρωτιέστε πού κολλάει με την ταινία. Είναι ο λόγος που την είδα και σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις ευγνωμονώ τον κύριο που κάθεται πίσω από την οθόνη όταν τη γράφει.

Οπότε, τι αίσθηση προκαλεί σε κάποιον μη-fan του Studio Gainax ή πιο σωστά σε κάποιον που έχει σχεδόν μηδαμινή επαφή με το συγκεκριμένο studio όταν βλέπει τον πρώτο τίτλο που κυκλοφόρησε; Απολύτως καμία. Και όμως… Για κάποιον που, μάλιστα οικειοθελώς, βλέπει νεαρούς πρωταγωνιστές να κρατάνε ξαφνικά τη μοίρα του κόσμου στα χέρια τους και να τον σώζουν με τιμή και δόξα τις περισσότερες φορές, αυτή η ταινία σίγουρα θα είναι μια ευχάριστη αλλαγή.


Υπόθεση

Ο Shirotsugh Lhadatt, ανίκανος ν’ ακολουθήσει το όνειρο που είχε ως παιδί, καθώς οι βαθμοί του δεν τον άφηναν, να μπει δηλαδή στην Πολεμική Αεροπορία, στρατολογείται στις Διαστημικές Δυνάμεις. Οι Διαστημικές Δυνάμεις, μην έχοντας κάποια πρακτική χρήση, αντιμετωπίζονται σαν σπατάλη χρημάτων και πόρων τόσο από την κοινή γνώμη, όσο και από τα περισσότερα μέλη της. Ο ίδιος ο Shiro δεν παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά και τη βλέπει περισσότερο σαν μία προσωρινή λύση για να βγάλει τα προς το ζην χωρίς να βρίσκει κάποιο κίνητρο για να τη δει διαφορετικά. Όλα αυτά μέχρι που συναντάει μια νεαρή κοπέλα, βαθιά θρησκευόμενη, που έχει σαν στόχο να μεταδώσει το λόγο του θεού.

Μετά από μια συνομιλία μαζί της και βλέποντας τον ενθουσιασμό της ο Shirotsugh εμπνέεται και βρίσκει νέος πάθος για τη δουλειά του, προθυμοποιείται μάλιστα να γίνει ο πρώτος πιλότος του διαστημικού πολεμικού σκάφους της μονάδας του και αρχίζει με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό προπόνηση για να φτάσει τον στόχο του.

Παρά την επίτευξη χρηματοδότης του σχεδίου, νέα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια αφού η υλοποίηση, τα μέσα για την επίτευξη ενός τέτοιου διαστημικού σκάφους καθώς και οι επιπτώσεις του δεν είναι αποδεκτά απ’ όλους, ενώ ταυτόχρονα άλλοι θα θέλανε να δουν την προσπάθεια ν’ αποτυγχάνει ή να την εκμεταλλευτούν. Ο ίδιος ο Shirotsugh αντιμέτωπος με όλα αυτά και κάποιες κρίσιμες ερωτήσεις που του θέτονται αρχίζει να έχει αμφιβολίες για το αποτέλεσμα που θα έχει η απόφασή του.



Posted Image




Σχολιασμός

Σ’ έναν έξυπνα φτιαγμένα κόσμο, που τελικά δεν διαφέρει και πολύ από τον δικό μας, η ταινία προσπαθεί να σκιαγραφήσει την φιλοδοξία και την βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να πετάξει και να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, φτάνοντας μέχρι και στο διάστημα.

Θέτοντας ερωτήματα για το κόστος που έχει η επιθυμία του ανθρώπου να κατακτήσει τη φύση, αν αξίζει το κυνήγι των ονείρων μας παρά τις επιπτώσεις και τις θυσίες που απαιτεί, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την κοινωνία, την πολιτική και τον πόλεμο με μια μετριοπαθή άποψη. Το ωραίο στοιχείο είναι ότι δεν προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε φιλοσοφικά ερωτήματα, ούτε να περάσει βεβιασμένα μηνύματα. Αντίθετα όλα παρουσιάζονται σαν ένα κομμάτι της ιστορίας, που χωρίς αυτά θα ήταν ανούσια, και αναπτύσσονται καθώς εξελίσσεται και η πλοκή αφήνοντας τον θεατή να βγάλει τα συμπεράσματά του. Παρόλα αυτά δένει όμορφα κωμικά κομμάτια, από συμπεριφορές ως και κωμικές καταστάσεις, που δίνουν έναν ευχάριστο τόνο στην ταινία.

Ίσως η αργή εξέλιξη των πραγμάτων να απωθήσει αρκετούς. Παράλληλα, μέσα στην προσπάθεια της να επικεντρωθεί στον κύριο χαρακτήρα, αγγίζει αρκετά θέματα που όμως δεν αναπτύσσει στη συνέχεια και μένουν μετέωρα.



Posted Image




Χαρακτήρες

Η σειρά επικεντρώνεται κυρίως στον πρωταγωνιστή, τον Shirotsugh, και αυτό ίσως είναι ένα από τα πιο δυνατά αλλά και πιο αδύναμα σημεία της ταινίας. Έχουμε έναν πρωταγωνιστή που έχει εγκαταλείψει τα όνειρά του, ζει τη ζωή του χωρίς ιδιαίτερο νόημα αλλά παρόλα αυτό τη διασκεδάζει και βλέπει πολλά πράγματα με καθαρή απάθεια. Σαν πρωταγωνιστής ίσως και να ακούγεται βαρετός, χωρίς να έχει κάτι το ιδιαίτερο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας δε γίνεται κάποια προσπάθεια για να τον συμπαθήσει ο θεατής. Αυτό είναι και το καλύτερο κομμάτι του χαρακτήρα του.

Έχουμε ένα πρωταγωνιστή που δεν έχει σαν στόχο να σώσει τον κόσμο, ούτε να διδάξει το θάρρος και το βαθύτερο νόημα της ζωής. Έχουμε όμως έναν χαρακτήρα που προσπαθεί να βρει ένα νέο όνειρο, έναν στόχο, ν’ αφοσιωθεί σ’ αυτόν και να τα βρει με τον εαυτό του, αδύναμο, που δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει άτομα πιο δυνατά από αυτόν. Όταν του θέτονται δύσκολα ερωτήματα, αντί για να απαντήσει, χάνεται σε σκέψεις και αμφιβολίες, δεν του λείπουν οι ανθρώπινες επιθυμίες και η εικόνα του τσαλακώνεται χωρίς δισταγμό. Αρκετά ανθρώπινος δεν ακούγεται;

Από την άλλη έχουμε τη Nonderaiko, μια βαθιά θρησκευόμενη κοπέλα που μέσα στην πίστη της χάνει σε ως ένα σημείο τη δικιά της προσωπικότητα αντιμετωπίζοντας τα πράγματα μόνο με βάση τον τρόπο που ενδείκνυται από την πίστη της. Και ως εκεί… οι υπόλοιποι χαρακτήρες χάνονται σχεδόν και γίνονται ένα κομμάτι της ανάπτυξης του πρωταγωνιστή και μόνο, από την αρχή που εμφανίζονται ως και το τέλος ο ρόλος τους δεν είναι βασικός και μάλλον δεν δημιουργήθηκαν για να είναι.



Posted Image




Σχέδιο

Και φτάσαμε στο πιο δυνατό σημείο της σειράς, ο λόγος που οι περισσότεροι λένε Gainax και το στόμα τους στάζει πετιμέζι. Υπέροχο, φανταστικό, θαυμάσιο… Όχι, δεν νομίζω πως είναι ο σωστός τρόπος να το περιγράψεις μένοντας σ’ αυτές τις λέξεις… Ίσως να φταίει η μαγεία του Blu-ray, αλλά αν κάποιος ανοίξει την ταινία και δεν καταλάβει ότι είναι του 1987, θα τον καταλάβω απόλυτα.

Πέρα από το λίγο παλιομοδίτικο σχεδιασμό στους χαρακτήρες η ταινία άνετα θα μπορούσε να σταθεί στους κινηματογράφους ακόμα και σήμερα από άποψη animation. Όμορφα χρώματα, χαρακτήρες που δένουν με το background και το καλύτερο απ’ όλα ένας κόσμος δημιουργημένος με φαντασία. Αρχίζοντας από τις στολές και φτάνοντας στα κτήρια και στα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, στοιχεία παλιού και νέου δένουν μεταξύ τους και δημιουργούν έναν νέο ιδιαίτερο κόσμο. Εξαιρετικά λεπτομερές σε αρκετά σημεία, δικαιολογεί σίγουρα τον μεγάλο προϋπολογισμό της ταινίας.

Ήχος

Καλές ερμηνείες, ιδιαίτερη αφήγηση, ήχοι που δένουν με το περιβάλλον χωρίς μεγάλη ποικιλία αλλά ικανοποιητικοί σε μεγάλο βαθμό και soundtracks με την υπογραφή του βραβευμένου Ryuichi Sakamoto, δε θα απογοητευτούν πολλοί.

Συνοπτικά

Είναι μια ταινία που αξίζει να τη δεις, χωρίς συγκρίσεις με παρόμοιες του είδους της. Επικεντρώνεται στον άνθρωπο, τις επιλογές του, τις αντιδράσεις του και τον αγώνα του να μείνει στην ιστορία παρά στην μεγάλη εικόνα, τη σωτηρία του πλανήτη και τις κρίσιμες αποφάσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι μοίρες πολλών. Πέρα από αυτά είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικού animation για την εποχή της, με ιδιαίτερο storytelling.

Trivia
  • Η ταινία αποτελεί το ντεμπούτο του studio Gainax και περιλαμβάνει soundtrack του Ryuichi Sakamoto που την ίδια χρονιά κέρδισε Oscar για τη μουσική του ‘Τελευταίου Αυτοκράτορα’.
  • Ο προϋπολογισμός της ταινίας ήταν 8 εκ. δολλάρια.
  • Η ταινία θεωρείται ορόσημο στην ιστορία των κιν. Σχεδίων. Χρηματοδοτήθηκε από την Bandai μετά από προσπάθειες ενός μικρού group νεαρών animator. Η ταινία βυθίστηκε οικονομικά αλλά οι καλές κριτικές ίδρυσαν τη φήμη του Studio Gainax.
  • Ο ρεαλισμός του τελευταίου πυραύλου οφείλεται ότι είναι βασισμένος σε πραγματικό σχέδιο πυραύλου σοβιετικής κατασκευής.
  • Το 1988 βραβεύτηκε στα Βραβεία Seiun στην κατηγορία “Best Media Of The Year”.

ySss0UF.jpg


#2 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 12 June 2011 - 17:06

καιρος ηταν να μπουν πρωτοτυπες ταινιες σα και αυτες στις παρουσιασεις. Συγχαρητηρια



θα ηθελα και εγω να την ξαναδω σε Blueray (oπως και πολλα αλλα πραγματα)

για μενα παραμενει η καλυτερη, ποιοτικοτερη και σοβαροτερη δουλεια του Gainax. Διακρινεις και μια φρεσκαδα μεσα. Ειλικρινα βλεποντας αυτη την ταινια δεν θα περιμενε κανεις πως το στουντιο θα ακολουθουσε αλλη πορεια αργοτερα. Για αυτο ισως να ξενερωσει καποιος που συνηθησε το φρενηρη ρυθμο των πιο προσφατων σειρων του στουντιο.

#3 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 12 June 2011 - 17:20

Αξίζει να τη δει κανείς στην BD έκδοση. Πραγματικά, δεν είχα δει ποιας χρονιάς είναι αρχικά και νόμιζα ότι είναι παραγωγής 2000 και μετά και όταν είδα χρονολογία έμεινα μιας και δεν το περίμενα καθόλου. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το νεότερο animation που τα τελευταία χρόνια είναι και αρκετά αφαιρετικό σε λεπτομέριες.

Μόνο ακόμα μια δουλειά της Gainax έχω δει και είναι η μέρα με τη νύχτα με την ταινία, αλλά από άποψη αφήγησής, χαρακτήρων, υπόθεσης αξίζει κάποιος να τη δει κι ας μην του αρέσει στο τέλος, για να δει το animation έστω. Όταν λέω ότι ευγνωμονώ τον κύριο Answerman το λέω και το εννοώ. Ίσως να μην την είχα δει και ποτέ αν δεν μου κινούσε το ενδιαφέρον με αυτά που είχε γράψει.

ySss0UF.jpg


#4 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 12 June 2011 - 18:58

Μόνο ακόμα μια δουλειά της Gainax έχω δει και είναι η μέρα με τη νύχτα με την ταινία, αλλά από άποψη αφήγησής, χαρακτήρων, υπόθεσης αξίζει κάποιος να τη δει κι ας μην του αρέσει στο τέλος, για να δει το animation έστω. Όταν λέω ότι ευγνωμονώ τον κύριο Answerman το λέω και το εννοώ. Ίσως να μην την είχα δει και ποτέ αν δεν μου κινούσε το ενδιαφέρον με αυτά που είχε γράψει.

Ο τωρινός Answerman (Hanson) είναι ολίγον αυστραλοπίθηκος - δυσκοίλιος μάλιστα θα έλεγα - αλλά μερικές φορές είναι χρήσιμο να τον διαβάζεις, έστω και για νευροθεραπεία. XD

Αν ψάχνεσαι για διαμαντάκια του παρελθόντος φίλη Kai, ρίξε μια ματιά σε αυτή την (δυστυχώς παρατημένη) στήλη στο ίδιο site. Έχει μερικά πολύ αξιόλογα αγροτεμάχια μέσα.

Ωραίο πραγματικά review, για αγαπημένο αγροτεμάχιο. Θυμάμαι προ πενταετίας όταν το διακινούσαμε, εκείνη την εποχή η καλύτερη έκδοση που έπαιζε ήταν αυτή των (ελαφρώς μισητών) a4e. Πλέον για τους fans της ταινίας νομίζω πως αυτό είναι μονόδρομος, και προσωπικά τα λεφτά που έδωσα έπιασαν τόπο...^^

για μενα παραμενει η καλυτερη, ποιοτικοτερη και σοβαροτερη δουλεια του Gainax. Διακρινεις και μια φρεσκαδα μεσα. Ειλικρινα βλεποντας αυτη την ταινια δεν θα περιμενε κανεις πως το στουντιο θα ακολουθουσε αλλη πορεια αργοτερα. Για αυτο ισως να ξενερωσει καποιος που συνηθησε το φρενηρη ρυθμο των πιο προσφατων σειρων του στουντιο

Για μένα πιο σοβαρή δουλειά παραμένει το Otaku no video (ειδικά μερικά από τα LA segments ήταν ξυράφι), αλλά πράγματι, το Wings έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του studio, όπως και να το πάρεις...^^

Edited by Dante80, 12 June 2011 - 19:05.

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#5 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 12 June 2011 - 21:44

Καλα αν περιμεναμε απο τον Απαντησανθρωπο, τωρινο και παλιο, να μας διαφωτισει, σωθηκαμε. Ευτυχως ο Σεβάκης ειναι πιο ανοιχτομυαλος και κυνηγα τιτλους που δεν προβληθηκαν ή που ξεχαστηκαν στις ΗΠΑ. φανταζομαι αυτος θα τον διαφωτισε.



καλο και το Οτακου αλλα εγινε περισσοτερο για εσωτερικη καταναλωση. Το WOH, απο τον τροπο σχεδιου προοριζοταν φανταζομαι για εξαγωγη, ασχετα αν τελικα δεν εγινε και τοσο γνωστο μιας και πατωσε στην Ιαπωνια.

#6 billxl

billxl

    Starting...

  • Members
  • 16 posts

Posted 14 June 2011 - 19:22

Μια από τις αγαπημένες μου άνιμε ταινείες. Μια πλοκή απλή που εξελίσεται ομαλά και κατανοητά και απίθανο, για την εποχή, animation. Ένα διαμαντάκι.
Posted Image

#7 Aposutorosu

Aposutorosu

    Anime Amateur

  • Members
  • 93 posts

Posted 19 July 2011 - 16:36

με πείσατε να το δω. Επιστρέφω με σχόλια συντόμως!



Also tagged with one or more of these keywords: Drama, Military, Sci-Fi, Space, Movie, 1987, Gainax, Action