Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Εισαγωγή στους κανόνες του baseball (για anime fans)


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 27 April 2011 - 02:06

Mε αφορμή την προβολή του Moshidora, συντάσσω αυτήν την εισαγωγή στους κανόνες του baseball για να μπορείτε να βλέπετε πιο άνετα anime που ασχολούνται με αυτό ή που του αφιερώνουν έστω κάποια επεισόδια. Δε βγήκε τελικά όσο συνοπτικό θα ήθελα, αλλά μάλλον δε γίνεται αλλιώς.
Για όσους διαβάσετε τα παρακάτω, μην αποθαρρυνθείτε αν μπερδευτείτε. Είναι πάρα πολλά για άμεση αφομοίωση, όμως αν τα διαβάσετε και μέτα δείτε έναν-δύο αγώνες (στα anime έστω), πιστεύω ότι δε θα έχετε κανένα πρόβλημα να καταλάβετε πλέον όσα χρειάζονται.
Όπως έγραψα και στο άλλο thread, δεν είμαι ειδικός, κι εκτός από συγκεκριμένα λεπτά σημεία που τσέκαρα στην Wikipedia, τα υπόλοιπα είναι όσα έχω κατανοήσει βλέποντας ταινίες και anime και παίζοντας παιχνίδια. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, ερώτηση ή σχόλιο γράφετε εδώ.


Δύο ομάδες. 9 παίκτες ή καθεμιά.
Το παιχνίδι χωρίζεται σε 9 περιόδους (innings), και το κάθε inning σε 2 μέρη (top και bottom). Στο top επιτίθεται η μία ομάδα και η άλλη αμύνεται, στο bottom το αντίστροφο. Ο χρόνος που διαρκούν τα innings και τα μέρη αυτών δεν είναι προκαθορισμένος.
Έστω η ομάδα A και η ομάδα Β. Η Α κάνει επίθεση, η Β αμύνεται και το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε (βρισκόμαστε δηλαδή στο top του πρώτου inning).
H ομάδα Β έχει 9 παίκτες μέσα, όπως φαίνεται στην εικόνα:

Posted Image

H ομάδα Α έχει μέσα μόνο τον batter (στέκεται μπροστά απο τον catcher και κρατάει το μπαστούνι).
Σκοπός της Α είναι να βάλει όσους περισσότερους πόντους (runs) μπορεί, σκόπος της Β είναι να δεχθεί το μικρότερο δυνατό αριθμό runs.
Ο pitcher ξεκινάει με τη μπάλα στο χέρι. Δέχεται συνήθως συμβουλη από τον catcher για τον τρόπο, και έπειτα του πετάει την μπάλα. Σκοπός του είναι:
1) Να είναι έγκυρη η βολή του.
2) Να μη χτυπήσει τη μπάλα ο batter.
3) Να καταλήξει η μπάλα στο γάντι του catcher.
Ο σκοπός του pitcher μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός, θα το αναλύσω αργότερα.

H βολή είναι έγκυρη όταν:
1) Η κίνηση του pitcher είναι συνεχόμενη. Από τη στιγμή που ξεκινάει, δεν μπορεί παρά να ρίξει την μπάλα με μια συνεχή κίνηση.
2) Η μπάλα περάσει από τη strike zone, όπως αυτή φαίνεται στην εικόνα.

Posted Image

Όταν η βολή είναι έγκυρη και καταλήξει στο χέρι του catcher χωρίς να την έχει χτυπήσει ο batter, λέμε ότι έχουμε strike.
Όταν η βολή καταλήξει εκτός strike zone, χωρίς να την έχει χτυπήσει ο batter, λέμε ότι έχουμε ball.
Στα 3 strikes, o batter χάνει τη σειρά του, επιστρέφει στον πάγκο, και λέμε ότι είναι out. Στα 3 outs, έχουμε αλλαγή και πάμε στο bottom του inning. Δηλαδή ο ελάχιστος αριθμός των batters που εμφανίζονται σε ένα από τα μέρη ενός inning είναι τρία.
Strike έχουμε επίσης αν ο batter χτυπήσει την μπάλα, αλλά αυτή καταλήξει εκτός δεκτής περιοχής (foul), όπως φαίνεται στο σχήμα.

Posted Image

Spoiler: για τα ? του σχήματος

Αυτό ισχύει μόνο όταν τα strikes είναι 0 ή 1. Αν είναι 2 και γίνει foul, δε μετράει για τίποτα, ο pitcher απλά ξαναρίχνει.
Στα 4 balls, o batter κερδίζει αυτόματα μια βάση (το λέμε walk). Οπότε κάθεται στην πρώτη βάση, δίνει τη θέση του batter στο συμπαίχτη του και από δω και πέρα λέγεται runner.

Οι βάσεις, όπως φαίνεται στην πρώτη εικόνα είναι τέσσερις. Τις ονομάζουμε, αρχίζοντας από εκείνη στην οποία στέκεται ο batter και με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού: home, first, second, third.
O σκοπός των παικτών της Α είναι λοιπόν να ξεκινήσουν από το home και διασχίζοντας όλες τις βάσεις να καταλήξουν ξανά σε αυτό. Όταν το κάνει αυτό ένας παίκτης, μετράμε ένα run.

Όταν τώρα ο batter χτυπήσει τη μπάλα μετά το pitch:
1) Αν πιάσει τη μπάλα παίκτης της Β πριν χτυπήσει κάτω, ο batter είναι απευθείας out.
2) Αν η μπάλα φύγει εκτός γηπέδου σε fair περιοχή, έχουμε home run και ο runner διασχίζει μονάχα τυπικά τις βάσεις. Μετράει για ένα run για τον batter (και από ένα ακόμα για κάθε runner που βρίσκεται σε βάση).
3) Αν η μπάλα χτυπήσει κάτω:
Ο runner ξεκινάει να τρέχει με πρώτο προορισμό την first base. Αν πατήσει στο plate της first base πρωτού γυρίσει η μπάλα στον αμυντικό σε αυτήν, είναι safe.
Αν η μπάλα γυρίσει στον αμυντικό και ο αμυντικός πατάει το plate της πρώτης βάσης, ο runner είναι out. O runner είναι επίσης out αν ένας αμυντικός με τη μπάλα στο γάντι τον ακουμπήσει με αυτό.
Ανάλογα τώρα με το χτύπημά του και το θάρρος του, μπορεί να κυνήγησει τη δεύτερη, την τρίτη ή και τη home base. Στην τελευταία περίπτωση ειδικά, αν προλάβει να κάνει όλοκληρη τη γύρα, λέμε ότι έχουμε inside the park home run.
Δηλαδή, ανάλογα με το πόσο καλό κρίνει το χτύπημά του, αν ο batter πιστεύει ότι έχει αρκετό χρόνο να φτάσει στη δεύτερη βάση πριν γυρίσει η μπάλα σε αυτή, πηγαίνει για τη δεύτερη. Εννοείται ότι πρέπει να περάσει αρχικά από την πρώτη.
Όταν στέκεται safe σε μια βάση ένας runner, περιμένει τον επόμενο batter να χτυπήσει την μπάλα για να κινηθεί στην επόμενη και πιο κοντά στην home. Όμως:
Από τη στιγμή που έχουμε runner σε μια οποιαδήποτε βάση, αυτός μπορεί ανα πάσα στιγμή να κινηθεί προς την επόμενη βάση. Αν καταφέρει να φτάσει εκεί χωρίς χτύπημα του batter (συνήθως όταν ο pitcher ξεκινάει την κίνηση για να ρίξει τη μπάλα), λέμε ότι ο runner έκλεψε τη βάση. Αν καταφέρει να κλέψει τη home base, πράγμα πολύ σπάνιο, μετράει για run.
Ο pitcher μπορεί με μια πάσα στην επικίνδυνη για κλέψιμο βάση να αποτρέψει προσωρινά τον κίνδυνο, αφού ο runner πρέπει να φτάσει πριν την μπάλα. Μπορεί επίσης να στείλει την μπάλα στη θέση που είναι τώρα ο runner, ο οποίος στην περίπτωση αυτή είναι υποχρεωμένος να ακουμπήσει το plate πρωτού φτάσει η μπάλα στον αμυντικό. Αλλιώς, είναι out.
Ένας runner μπορεί να κερδίσει βάση και ως εξής: αν τα outs είναι 0 ή 1, ο batter χτυπήσει τη μπάλα και ένας αμυντικός την πιάσει πριν χτυπήσει στο έδαφος, ο batter είναι out αλλά ο runner μπορεί εν τω μεταξύ να έχει τρέξει για να κερδίσει βάση.
4) Αν η μπάλα είναι foul μετράει για strike μόνο αν τα strikes δεν είναι ήδη δύο, όπως είπα πριν. Η μπάλα είναι foul όταν φύγει εκτός γηπέδου και δεν είναι fair (που θα σήμαινε home run) ή όταν χτυπήσει σε foul γήπεδο. Αν η μπάλα έχει foul πορεία αλλά κάποιος αμυντικός την πιάσει πριν βγει εκτός η χτυπήσει σε foul γήπεδο μετράει για out. Αν η μπάλα χτυπήσει πρώτα σε fair περιοχή δεν μπορεί να είναι foul όπου και αν καταλήξει.

Αν από τη μπαλιά του pitcher, η μπάλα χτυπήσει τον batter, έχουμε dead ball και o batter κερδίζει αυτόματα μια βάση.

Αν στην ίδια φάση γίνουν out δύο παίχτες λέμε ότι έχουμε double play, κάτι όχι ιδιαίτερα σπάνιο. Αν γίνουν out 3 παίχτες έχουμε triple play και φυσικά change, αυτό *είναι* πολύ σπάνιο.

Ένα παιχνίδι γίνεται να τελειώσει πριν τα 9 innings αν υπάρχει μεγάλη διαφορά runs σε λιγότερα innings. To σε ποιο inning και με πόση διαφορά δεν το θυμάμαι και νομίζω ότι δεν είναι στάνταρ, αλλά αν κάποιος το έχει φρέσκο από anime ας το πει να το προσθέσω.

Αν δεν υπάρχει νικητής στα 9 innings, πηγαίνουμε στα extra innings. Αρκεί να υπάρχει νικητής σε ένα μόνο για να τελειώσει το παιχνίδι.

~


Τα παραπάνω είναι τα απολύτως στοιχειώδη. Συνεχίζω όμως επειδή δεν αρκούν.

Bunt ονομάζουμε την τεχνική των batters που φαίνεται στην εικόνα

Posted Image

Το bunt χρησιμοποιείται συνήθως για να προχωρήσει έναν runner, στο κόστος του out του batter που συνήθως προκύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις. Τότε το ονομάζουμε και sacrificial bunt.
Όταν ο batter ξεκινάει από θέση κανονικού χτυπήματος αλλά καταλήγει σε bunt την ώρα που ξεκινάει την κίνηση ο pitcher το ονομάζουμε squeeze bunt.
Σημαντικό: στην περίπτωση του bunt, ακόμα και αν τα strikes είναι δύο, αν η μπάλα καταλήξει foul μετράει για strike.

Δεν υπάρχει φυσικά μόνος ένας τρόπος για να στείλει την μπάλα στον catcher o pitcher. Υπάρχουν διάφορα είδη μπαλιών αλλά δε θα ήταν σκόπιμο να τα αναλύσω εδώ. Αναφέρω ότι:
Το fastball (straight κατά τους Iάπωνες) είναι η πιο συνήθης μπαλιά. Εκμεταλλεύεται την ταχύτητα της για να νικήσει τον batter καθώς δεν παίρνει φάλτσα.
Άλλες συνήθεις μπαλιές είναι slider, curveball, forkball, ή change-up και άλλες, που όλες έχουν να κάνουν με τα φάλτσα ή την ταχύτητα της μπάλας.
Επίσης ο pitcher μπορεί, για να αποφύγει την αναμέτρηση με έναν καλό batter ή για να γεμίσει τις βάσεις (συνεπάγεται πιο εύκολη άμυνα), να κάνει τέσσερα συνεχόμενα ηθελημένα balls (intentional walk) ώστε να τον προχωρήσει μόνο μια βάση. Αρκετά συνηθισμένο.

Το batting order προφανώς δεν είναι τυχαίο αλλά έχει να κάνει με στρατηγική. Συνήθως:

  • Πρώτος μπαίνει κάποιος γρήγορος παίκτης, που να μπορεί ακόμα και με ένα μέτριο κτύπημα να φτάσει στην πρώτη βάση και να έχει περισσότερη άνεση μετά να κλέψει μερικές.
  • Δεύτερος μπαίνει κάποιος παίκτης καλός στα bunts, ώστε να προχωρήσει μια βάση τον runner.
  • Τέταρτος μπαίνει ο καλύτερος batter της ομάδας, που τον λέμε και clean-up hitter.
  • Γενικότερα οι καλοί παίκτες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της σειράς.

Aν ο batter ξεκινήσει την κίνηση χτυπήματος της μπάλας με το ρόπαλο αλλά σταματήσει πριν ολοκληρώσει, και αν ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο σημείο το ρόπαλο (ίσως μπροστά από το home plate; δεν είμαι σίγουρος), έχουμε strike ανεξαρτήτως του που πάει η μπάλα. Αυτό βέβαια το αποφασίζει ο διαιτητής.

Grand-slam home run (manrui home run κατά τους Ιάπωνες) έχουμε όταν όλες οι βάσεις είναι γεμάτες και ο batter χτυπήσει home run. Μετράει για 4 runs δηλαδή.
Walk-off home run (sayonara home run κατά τους Ιάπωνες) είναι όταν το home run δίνει τα runs που χρειάζονται για να τελειώσει αυτόματα το παιχνίδι. Αυτό ασφαλώς μπορεί να γίνει μόνο στο bottom του ένατου ή κάποιου extra inning.

Base coaches ονομάζουμε τους παίκτες, συνήθως, που κάθονται πίσω από την πρώτη και την τρίτη βάση και συμβουλεύουν για το αν πρέπει ο runner να συνεχίσει να τρέχει για να κυνηγήσει την επόμενη βάση, για το πότε υπάρχει δυνατότητα κλεψίματος βάσης κτλ.

Όταν ο batter κερδίζει βάση από 4 balls ή dead ball, αν πχ υπάρχει παίκτης στη δεύτερη βάση τότε αυτός δεν προχωράει, οπότε έχουμε 1-2 γεμάτες. Αν υπάρχει παίκτης ήδη στην πρώτη βάση, αναγκαστικά προχωράει οπότε έχουμε πάλι 1-2 γεμάτες. Αν όλες οι βάσεις είναι γεμάτες, ο runner της τρίτης βάσης φτάνει home και μετράει για run.

Edited by Warchief, 30 April 2011 - 16:55.


#2 Hajime_Saito

Hajime_Saito

    ドS

  • Moderators
  • 2,136 posts

Posted 27 April 2011 - 02:16

Awesome job.

Παρεμπιπτόντως, το Grand-slam home run ονομάζετε manrui home run στα ιαπωνικά (μιας και είναι animu guide :P)

Μεγάλο κομμάτι του ιαπωνικού baseball είναι και τα Cheering Songs, μερικά παραδείγματα εδώ:

Youtube Video


(ναι, έχει και το OP του Touch XD)

Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση, είμαι ο μόνος καμένος εδω μέσα που παίζει Pawapuro?

LfNX0dh.png


#3 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 27 April 2011 - 02:24

Cool, το προσέθεσα.
Χμ, εγώ μόνο MLB 08: The Show έπαιζα για PS2... :P

#4 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 27 April 2011 - 09:40

Φοβερή δουλειά, χαρά στην υπομονή σου...

Και εγώ όσα ξέρω από baseball (ξεράδια ξέρω αλλά τεσπα) από αμερικάνικες ταινίες τα έχω μάθει και από το Taishou Yakyuu Musume αλλά έτσι μου λύθηκαν κάποιες απορίες για μερικά πραγματάκια.

Ευχαριστούμε :3

xbJ3b2w.jpeg


#5 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 27 April 2011 - 10:22

Τέλειος οδηγός και πολύ κατατοπιστικός. Μου κάλυψε και κάποιες απορίες που είχα. Ευχαριστούμε πολύ. :joyful:

15fkk04.jpg


#6 shinigami94

shinigami94

    wat

  • Members
  • 893 posts

Posted 27 April 2011 - 10:33

Εξαιρετική δουλειά!Σίγουρα θα βοηθήσει.
Ευχαριστούμε :)

3b2Ktcr.jpg

Spoiler:

#7 Lord Leon

Lord Leon

    Immortal Esper

  • Members
  • 739 posts

Posted 27 April 2011 - 12:41

Οντως φοβερη δουλεια. Τρομαζω λίγο με τον εαυτο μου που τα ηξερα σχεδον ολα τα βασικα μονο απο ταινιες κτλ... νομιζω οτι οταν ημουν δημοτικο προς γυμνασιο, καθε βδομαδα εβγαινε και μια ταινια τυπου ντισνευ η καποια χαζοσειρα (ημουν τιβιτζανκι τοτε) με μπεηζμπολ.
Δεν θυμομουν παντως εξειδικευμενες ορολογιες οπως στις 4-5 τελευταιες παραγραφους. Αυτο ομως που δεν ειχα ξεκαθαρισει το μυαλο μου ειναι ποτε σταματανε στην πρωτη δευτερη κτλ βαση, γιατι στα παιδικα που εβλεπα τοτε ολοι πηγαινανε για home run και νομιζα οτι αν δεν κανεις ολη τη σβουρα δεν παιρνεις ποντο. :blurah5:

stasou%2520mygdala.jpg


#8 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 27 April 2011 - 13:16

Super-duper awesome thread Warchief. :nod2:
Το διάβασα 2 φορές μπας και καταλάβω επιτέλους και νομίζω ότι κάτι έπιασα, αν και υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν έχω καταλάβει. (ναι είμαι τραγική)

Υπάρχει και κάποιο anime που να δίνει βάση και να εξηγεί τους κανόνες;
Μπας και νιώσω και με το οπτικοακουστικό υλικό γιατί μου φαίνεται ότι είμαι ανεπίδεκτη μαθήσεως.. >_<

Posted Image


#9 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 27 April 2011 - 13:25

Thanks guys!

Anime που να εξηγεί τους κανόνες δε γνωρίζω και δε νομίζω να υπάρχει, άλλωστε τους ξέρουν όλοι στην Ιαπωνία.
Με το baseball σοβαρά και ρεαλιστικά ασχολείται το Ookiku Furikabutte πάντως. Ενδεικτικά, στην πρώτη σεζόν των 25 επεισοδίων, τα ~12 είναι ένας αγώνας. Καλύπτει τα πάντα. Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή.

#10 Anelis

Anelis

    random frantic action

  • Retired Staff
  • 3,374 posts

Posted 27 April 2011 - 13:31

Είναι συνωμοσία για να δούμε όλοι το Ookiku νομίζω... XD

Πολύ μανία οι Ιάπωνες με το baseball όμως ρε γaμώτο...κούραση!

Anw thanx again για το thread man!

Posted Image


#11 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5,461 posts

Posted 27 April 2011 - 14:11

Sticky με συνοπτικές διαδικασίες. Κατατοπιστικότατος μπορώ να πω, πολύ καλή δουλειά :riiight: Και μιας και το θέμα μας είναι anime και baseball, ρίχτε μερικές προτάσεις τίτλων anime και manga που προτείνονται για επίδοξους θεατές. Προσωπικά, το μόνο anime που έχω δει με τη συγκεκριμένη θεματολογία είναι το One Outs, το οποίο με άφησε με πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

E5VV38U.jpg


#12 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 27 April 2011 - 15:17

Anime (subbed) με κύριο θέμα το baseball:
Cross Game
Περισσότερο slice of life και drama, το baseball είναι το μέσο και όχι ο προορισμός.

Ookiku Furikabutte
Η πιο ρεαλιστική ματιά στο high school baseball, και όσον αφορά το άθλημα και όσον αφορά τους χαρακτήρες.

Major
Συνηθισμένο shounen, αλλά με baseball. Πρώτη σεζόν καλή, στις επόμενες αρκετά προβλήματα. Το βοηθάει ο παράγοντας πόρωση.

Touch

Του Mitsuru Adachi, του δημιουργού του Cross Game. Μοιάζει αρκετά με αυτό. Θεωρείται κλασικό.

Η2
Επίσης του Adachi. Δεν υπάρχει αξιόλογη μετάφραση, δυστυχώς. Υπάρχει και dorama.

One Outs

Akagi meets baseball. Επικεντρώνεται σε mind games και ψυχολογία.

Taishou Yakyuu Musume

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί moe, αλλά δεν είναι ευτελές. Woman power!

Princess Nine
Δεν έχω ιδέα τι παίζει με αυτό.

Moshidora

Φρέσκο-φρέσκο, έχει να κάνει με managing της ομάδας.


Aπό manga δεν έχω διαβάσει κανένα, αλλά έχω πετύχει αρκετές φορές τα Daiya no Ace, Last Inning και Rookies (του οποίου το dorama δεν μου είχε αρέσει), αυτά θεωρούνται καλά γενικά.
Πάρα πολλά από τα manga του Adachi ασχολούνται επίσης με baseball.

Βοηθήστε με για ό,τι μου ξέφυγε.

#13 Kalamaris

Kalamaris

    I'm glad I met you.

  • Members
  • 699 posts

Posted 27 April 2011 - 22:46

Εγω παιζοντας wii sports(ναι το εχω κανει και αυτο)στο baseball καποιες φορες αντι για home run ελεγε out of the park αλλα μετραγε το ιδιο!Ποια η διαφορα?

sc5bab.jpg


#14 Warchief

Warchief

  • Members
  • 2,042 posts

Posted 27 April 2011 - 22:59

Αν κατάλαβα σωστά, ήταν home run αλλά η μπάλα αντί να μείνει εντός γηπέδου χτυπώντας πχ στις εξέδρες, έφυγε εκτός. Πιο εντυπωσιακό ίσως, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά.

#15 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 28 April 2011 - 18:05

να πω τη αληθεια πιο πολυ μου αρεσει το κρικετ παρα το baseball. ασε που η μπαλα εκει ειναι και πιο επικινδυνη.

ομως δεν βγαλαν ανιμε για αυτο....