Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Ποια είναι η αγαπημένη σας Miyazaki δημιουργία??


  • Please log in to reply
57 replies to this topic

#46 Kabamarusan

Kabamarusan

    Starting...

  • Members
  • 44 posts

Posted 29 April 2014 - 02:39

Δεν τις εχω δει ολες (ακομα) αλλα απο τις λιγες που εχω δει αγαπημενη ειναι το howl's moving castle, πραγματικα υπεροχη. 



#47 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 29 April 2014 - 15:41

H αγαπημένη μου ταινία του Hayao Miyazaki είναι το Spirited Away που είναι κι η πρώτη του ταινία που 'χω δει.

 

it__s_not_pikachu__by_vetus-d5exkrs.jpg

 

Kαι ναι, είχα κάνει το μέγα σφάλμα να δω την ταινία σε απογευματινή προβολή που ήταν τίγκα στα ενοχλητικά πιτσιρίκια που νόμιζαν ότι θα έβλεπαν κάτι σαν Pokemon ή δεν ξέρω εγώ τι. Μετά όμως πήρα το μάθημά μου και το Howl's Moving Castle το είδα σε νυχτερινή προβολή που ήταν μόνο ενήλικες (άντε και μερικοί έφηβοι).



#48 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 29 April 2014 - 17:35

και εγω παραλίγο να εβλεπα στο Λονδινο τοτε την Princess Mononoke σε μια και μοναδικη προβολη, σε αιθουσα με παιδακια.

αν και ειχα παει στο ταμειο για εισητηρια, ο μονος λογος που δεν δεχτηκα να μπω, ηταν πως η αιθουσα ηταν ηδη γεματη με παιδια και θα επρεπε να ημουν 2 ωρες ορθιος.

 

και εγω δεν περιμενα τοτε το κοινο να ειναι στην συντριπτικη πλειοψηφια παιδια.

 

αν και εχασα μοναδικη εμπειρια, νομιζω οτι οι τσιριδες θα χαλουσαν την ατμοσφαιρα για μενα.



#49 valadorn

valadorn

    Fantasiac

  • Members
  • 378 posts

Posted 29 April 2014 - 17:57


αν και εχασα μοναδικη εμπειρια, νομιζω οτι οι τσιριδες θα χαλουσαν την ατμοσφαιρα για μενα.


Tην εχω πατησει και την κατατασσω ως την χειροτερη εμπειρια που εχω βιωσει ποτε.


Posted Image
"Life is spherical, investigate the other side..."

#50 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 30 April 2014 - 23:38

και εγω παραλίγο να εβλεπα στο Λονδινο τοτε την Princess Mononoke σε μια και μοναδικη προβολη, σε αιθουσα με παιδακια.

αν και ειχα παει στο ταμειο για εισητηρια, ο μονος λογος που δεν δεχτηκα να μπω, ηταν πως η αιθουσα ηταν ηδη γεματη με παιδια και θα επρεπε να ημουν 2 ωρες ορθιος.

 

και εγω δεν περιμενα τοτε το κοινο να ειναι στην συντριπτικη πλειοψηφια παιδια.

 

αν και εχασα μοναδικη εμπειρια, νομιζω οτι οι τσιριδες θα χαλουσαν την ατμοσφαιρα για μενα.

 

Aν θυμάμαι καλά το Princess Mononoke δεν ήταν και τόσο παιδικό. Kαι πίστεψέ με: oι πιτσιρικάδες θα στην χάλαγαν την ατμόσφαιρα αρκετά. Ή αυτό ή θα τους έριχνες το κουτί με το pop-corn στο κεφάλι τους.


Edited by Vetus, 30 April 2014 - 23:40.


#51 giota83

giota83

    AnimeMangaOtaku

  • Members
  • 405 posts
  • LocationKomotini

Posted 06 May 2014 - 20:24

Δυσκολα μου βαζετε ...οσο και αν προσπαθω δεν μπορω να διαλεξω μονο μια... :emptyonexg1:

Tonari no Totoro - Απλα μαγικο και λατρευτικο! Απο τις ταινιες που είδα ως παιδι και λατρευω ως και τωρα...

Howl's Moving Castle - Απο τις καλυτερες ταινιες του Μιγιαζακι απ'ολες τις αποψεις...Εφε, μουσικη , γραφικα...τα παντα!

Spirited Away . Οπως το λεει η ταινία σε παιρνει σε παιρνει αλλα μερη μαγικα...

Princess Mononoke . Επισης απο τις πρωτες Μιγιαζάκι ταινιες που είδα ως παιδια , αλλά, πάντα θυμωνα και στεναχωριομουν με το τέλος της τανιας :cry5:

Ακόμα ένα αριστουργημα του . :thatsit:



#52 pasxaleas

pasxaleas

    Smell the bunny

  • Members
  • 860 posts

Posted 06 May 2014 - 21:23

Θα έλεγα πριν κάποιο καιρό ότι η αγαπημένη μου θα ήταν το Νausicaa of the valley of the wind αλλά αφότου διάβασα το μανγκα στο οποίο βασίζεται η ταινία και είναι το μόνο μακροσκελές μάνγκα του miyazaki και μάλλον η καλυτερη δημιουργία του, η ταινία έχει χάσει κάπως την αίγλη της για αυτό απο τις ταινίες τουλάχιστον αγαπημένη μου μάλλον ειναι το princess monoke.


                                                                                                                                                09pntFA.png?1


#53 LittleLordFauntleroy

LittleLordFauntleroy

    Starting...

  • Members
  • 23 posts

Posted 27 March 2016 - 15:49

Εμένα περισσότερο μου άρεσαν: 1) Πόνιο, 2) Κίκι, η μικρή μαγισσούλα 3) Ο γάτος επιστρέφει... :)



#54 Nikolai_Karapetsov

Nikolai_Karapetsov

    The soviet petrolhead

  • Members
  • 81 posts
  • Locationκαπου στο διαστημα...

Posted 03 January 2018 - 17:33

Ειμαι αναμεσα απο Νausicaa of the valley of the wind και Princes mononoke πραγματικα δε μπορω να διαλεξω αναμεσα στα 2 , αν και ειναι αληθεια πως το μανγκα του Νausicaa of the valley of the wind πρεπει να ειναι αρκετα καλυτερο απο την ταινια



#55 Toriko

Toriko

    Toriko

  • Members
  • 708 posts
  • LocationFUCKING SPACE!!!

Posted 04 January 2018 - 01:44

To Ni No Kuni μετράει καθόλου?Γιατί είναι στην κυριολεξία η έννοια του γίνομαι ένα με το anime.
Πέρα από αυτό το Howl's λατρεμένο κλασσικό και έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στο Porco Rosso καθώς με έκανε να θέλω να επισκεφτώ την Ιταλία περισσότερο.


header.jpg?t=1485907896


#56 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 04 January 2018 - 12:11

Ίδια τεχνική με τη Ronia the Rubber's Daughter χρησιμοποιεί, non?

Για αυτό μου άρεσε και η Aria, γιατί πέρα από το moe, μόνο Βενετία είχα πάει μικρός

#57 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 30 June 2020 - 17:30

Είδα πρόσφατα το Spirited Away και το Princess Mononoke και επειδή με έκπληξη ανακάλυψα ότι δεν υπάρχουν ανάλογα threads, θα γράψω εδώ. Αν υπάρχουν και δε λειτουργεί το search, ίσως αξίζει να μεταφερθεί.

 

Λοιπόν, το Spirited Away το είχα δει όταν ήμουν 16 με μια φίλη που το είχε κατεβάσει σε english dub οπότε ανέβαλα να το κρίνω και μέχρι να βάλω να ξαναδώ την αρχή είχα ξεχάσει εντελώς ότι το είχα δει. Well, ας πούμε ότι σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι τότε συνθήκες θέασης, αλλά τελικά δε με εξέπληξε καθόλου το ότι το ξέχασα. Γιατί με τα χρόνια απλώς άρχισα να καταλαβαίνω ότι όταν μια ταινία δεν σου προξενεί τίποτα και δεν καταλαβαίνεις και τίποτα δεν είναι πάντα επειδή είσαι χαζός και είναι πολύ deep ή δε βρέθηκε το κατάλληλο timing. Βέβαια και πρόσφατα που την είδα δεν είχα πολύ διάθεση ούτε ήμουν πολύ συγκεντρωμένος, αλλά όσο και να προσπάθησα, η ταινία δε με βοήθησε σε τίποτα. Αυτό φυσικά με έκανε να αναρωτηθώ σε σχέση με το αν άραγε ο μύθος του Spirited Away (και εν γένει του Miyazaki) οφείλεται στην αμηχανία που αισθάνονται οι θεατές απέναντι σε αυτή την υπερπληθώρα εντυπωσιασμών στο animation και (κενών) συμβολισμών χωρίς συνοχή που σε κάνουν να νιώθεις χαζός που δεν καταλαβαίνεις σχεδόν τίποτα από αυτό που βλέπεις. Ουσιαστικά, θυμήθηκα ότι και όταν το είχα δει πριν 8 χρόνια αυτή την αμηχανία ένιωσα, απλά έλεγα μέσα μου ότι αξίζει εκ των πραγμάτων σεβασμό και ότι θα έπρεπε να την ξαναδώ για να αποφασίσω.

Τελικά, μου φαίνεται ότι για να κατανοήσω το μύθο γύρω από αυτή την ταινία είναι καλύτερα να μείνω στις μέχρι στιγμής εμπειρίες μου και να αντιστρέψω το ερώτημα. Όχι απαραίτητα να αναρωτηθώ αν είναι καλή ή όχι αλλά γιατί να είναι καλή.

Δεδομένου ότι είναι μεγάλη, κουραστική, δύσκολο να την παρακολουθήσεις, η ταινία πρέπει να σε αποζημιώνει με κάτι, και τι ήταν αυτό; Τους, "συμβολισμούς" σε σχέση με την εργασία και την αλλοτρίωση, τον καταναλωτισμό, την ταυτότητα, τις σχέσεις εξουσίας μπορώ να τους εντοπίσω, αλλά μου φαίνονται κενοί γιατί εναλλάσσονται με αχρείαστα μακρόσυρτα πλάνα και λειτουργούν συνοδευτικά σε μια πλοκή με 2 γριές που τις μπερδεύεις μεταξύ τους και έναν δράκο που δε φαίνεται να έχει κάποια συνοχή ή να καταλήγει κάπου, και αν καταλήγει, είχε χάσει το ενδιαφέρον μου πολύ πριν καταλήξει και απλώς περίμενα να τελειώσει.

Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι όλοι κομπάρσοι, για την ακρίβεια, οι κυριολεκτικοί κομπάρσοι είναι πιο αξιομνημόνευτοι από τους mains. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι έχει πέσει τόση δουλειά στην κατασκευή ενός κόσμου καθαρής φαντασίας που σε κάνει να προσδοκάς κάτι από αυτές τις μυστηριώδεις μορφές, κάτι που δεν παίρνεις ποτέ. Είναι σαν την γοητεία των ημιτελών έργων τέχνης. Από τους mains δε, παίρνεις πάρα πολλά αλλά τίποτα που να μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Δεν θεωρώ φυσικά ότι είναι απαραίτητο για μια ταινία να έχει "χαρακτήρες", αλλά νομίζω ότι η συγκεκριμένη ταινία διστάζει να επενδύσει απόλυτα στη συμβολική διάσταση των προσώπων, με αποτέλεσμα ο θεατής να μπερδεύεται συνέχεια σε πόσα επίπεδα σκέφτεται ο σκηνοθέτης. Και το πρόβλημα βρίσκεται εκεί, στο ότι η πλοκή φαίνεται να είναι μια μάλλον αχρείαστη συνοδεία στους συμβολισμούς, ίσως με στόχο να γίνει πιο προσιτή η ταινία σε παιδιά και εύρυτερο κοινό που δεν πολυσκέφτεται, με αποτέλεσμα να τρώει πάρα πολύ τηλεοπτικό χρόνο και ο θεατής να κουράζεται και να μην μπορεί να αποφασίσει αν αξίζει να σκέφτεται ή να παραιτηθεί και να μείνει στο να κοιτάζει τα χρωματάκια.

Δεδομένων όλων αυτών, αναρωτιέμαι και ρωτάω τους fans της ταινίας αν υπάρχει πράγματι κάτι που να τους αποζημίωσε πλήρως, ή αν δεν αισθάνθηκαν ποτέ αυτή την κούραση και την αμηχανία.

 

Και επειδή όλο αυτό με έκανε να αμφισβητήσω εν γένει τον μύθο της Ghibli αλλά ίσως και των anime ταινιών που είναι όμως "κινηματογραφικές", έχοντας δει και το Princess Mononoke, αντί να οδηγηθώ σε αυτό το αρνητικό συμπέρασμα μπερδεύομαι παραπάνω.

To Princess Mononoke το βρήκα εξαιρετικό, ίσως να είναι η καλύτερη ταινία anime που έχω δει, πόσο μάλλον πρόσφατα που βλέπω πολλές ταινίες αλλά καθόλου anime. Αυτό το λέω γιατί αμφιβάλλω αν anime που μου άρεσαν παλιότερα θα μου άρεσαν και τώρα γιατί δεν είχα τα ίδια κινηματογραφικά κριτήρια, αλλά και επειδή οι ταινίες της Ghibli υποτίθεται ότι είναι ανώτερες από τα anime γιατί είναι "κινηματογραφικές".

Εκεί βλέπεις ένα συνεκτικό σύνολο ανάμεσα σε εξαιρετική εικόνα, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, ένα κατανοητό αλλά και ενδιαφέρον σενάριο, και πρωτίστως τη συμβολική διάσταση στην οποία συμβάλλουν ανελλειπώς όλα τα παραπάνω στοιχεία. Τίποτα δεν είναι "on the side". Κάθε σκηνή της ταινίας είναι δουλεμένη για να λειτουργεί ως προς ένα τραγικό αφήγημα πάνω στη σύγκρουση παράδοσης-μοντερνισμού, φύσης-εκβιομηχάνισης, το τίμημα της προόδου, τον νιτσεϊκό θάνατο του Θεού, αλλά και το πώς αυτός ο θάνατος δεν αποδυναμώνει αναγκαία τα ιερατεία και τις παραδοσιακές εξουσίες που συντηρούν, αντιθέτως, μπορεί να συμβάλλει στην ιμπεριαλιστική τους εξάπλωση. Το τέλος μου φάνηκε λίγο δειλό και ενοχλητικά αισιόδοξο, παρόλα αυτά συγχωρείται λόγω εποχής και του ότι δεν απέχει και τόσο από το παρόν, άσχετα αν το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

 

Παλιά είχα δει και το Nausicaa και μου είχε αρέσει, αλλά δεν έχω κάτι να σχολιάσω. Σαν συμπέρασμα βγάζω το ότι οι ταινίες του Miyazaki ίσως συμβάλλουν η μία στη μυθοποίηση της άλλης, αλλά αν εξεταστούν η κάθε μια ως προς τον εαυτό της, η διαφοροποίησή μεταξύ τους μπορεί να μας προβληματίσει. Θα έδινα μερικές ευκαιρίες ακόμα στο Spirited Away και ίσως σε άλλες που δεν έχω δει όπως το Howl's Moving Castle αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η εμπειρία θα είναι ευχάριστη.


O6rrvsU.jpg


#58 Angel.tze

Angel.tze

    Το perverted υποσυνειδητο μου εχει παντα δικιο

  • Members
  • 362 posts

Posted 30 June 2020 - 23:06

Με βρίσκεις ιδιαίτερα σύμφωνο. Το spirited away είναι αρκετά μεγάλη ταινία και έχει το στοιχείο του "all over the place", για να το θέσω "λαικά". Πολλά στοιχεία, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, δύσκολο στην παρακολούθησή του και εν τέλει έλλειψη κάποιου ειλικρινού0ς κλείσιμου που προσφέρει μια ικανοποίηση/αποζημίωση (με τους όρους σου) στο θεατή (σε εμένα, τέλος πάντων). Από εκεί και πέρα, εκτιμώ αρκετά τη δουλειά που έπεσε τόσο στους συμβολισμούς που ήθελαν να δώσουν (μου έχει εντυπωθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι όταν κάποιος άρχιζε να δουλεύει για την κακιά γριά έπρεπε να χάσει το όνομά του, δηλαδή την ίδια του την ταυτότητα, την υπόσταση ως άνθρωπος), ακόμη κι αν αρκετοί από αυτούς απλά δεν δόθηκαν ικανοποιητικά, αλλά και στα φοβερά τοπία και σκηνές (αισθητικά πάντα). Αγαπημένες σκηνές μέσα στα λουτρά, η τελική πτήση Chihiro με το δράκο και φυσικά το τραίνο στην επιφάνεια της θάλασσας.

 

Spoiler:

 

All in all, το Spirited Away κούρασε σεναριακά, αλλά εντυπωσίασε οπτικά και, ορισμένες φορές, συμβολικά. Δεν είμαι σίγουρος γιατί έπρεπε να είναι η ταινία ghibli που θα έπαιρνε το oscar, σε αντίθεση με την υπερεργάρα που ονομάζεται Princess Mononoke. Το τελευταίο ήταν, συνοπτικά, απίστευτα απολαυστικό, γεμάτο, δυναμικό, όμορφο και αφήνει μια εντύπωση που διαρκεί. Το είδα δύο χρόνια πριν, οπότε δυστυχώς δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά έχω ακόμα αυτήν τη γλύκα που μου είχε αφήσει όταν τελείωσε. Σαφώς ανώτερο του Spirited Away.

 

Το Howl's Moving Castle το θεωρώ πολύ πιο βατό από τον αχταρμά του Spirited Away και μάλιστα ιδιαίτερα όμορφη ταινία. Με θετικό πρόσημο στις εξελίξεις, είναι ξεκάθαρα μια από τις ταινίες που μου διέγειραν τη φαντασία με τα εξαιρετικά τοπία της και τις ιδέες που χρησιμοποιήθηκαν για την πλοκή. Σε αυτήν την κατηγορία θα κατέτασσα και το Castle in the Sky. Πολύ διασκεδαστικές ταινίες, αν και μάλλον πρέπει να τις ξαναδώ για να διαμορφώσω ένα πιο ώριμο κριτήριο. Εγώ συνιστώ άνετα να τους δώσεις μια ευκαιρία, νομίζω θα σου αρέσουν περισσότερο. Επίσης, αν ψάχνεις για slice of life με στοιχεία coming of age και ομορφιάς στην απλότητα της ζωής, ρίξε άνετα μια ματιά στα Kiki's delivery service και Whisper of the Heart. Γενικά, νομίζω πως απλά το Spirited Away είναι η μοναδική ταινία Miyazaki που δεν μου ταίριαξε.

 

Εγώ, από την άλλην, σκοπεύω να δω την Nausicaa, αλλά σκέφτομαι μήπως πρέπει τελικά απλά να αγοράσω το αρχικό manga του Miyazaki (συγκεκριμένα την επίτιμη έκδοση των δύο τόμων με έξτρα υλικό), που είναι το ολοκληρωμένο υλικό και έχει υμνηθεί από το κοινό. Θα δω.

 

Edit: αναφορά και στο πολυαγαπημένο whisper of the heart.


Edited by Angel.tze, 30 June 2020 - 23:27.

8J90AKf.jpg

that's a dude!