Κάποιοι άνθρωποι όμως, με ικανότητες που μόνο λίγοι μπορούν να κατανοήσουν, επωφελούνται από τις άγριες συνθήκες που επικρατούν μεταξύ των τριών πλανητών της Ομοσπονδίας, και στέκονται έτοιμοι για να προκαλέσουν κακό.
Μόνο μια δύναμη ανώτερη είναι ικανή να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που προσπαθούν να διαταράξουν την φυσική γαλήνη του κόσμου και να επαναφέρει την αρμονία."

Αυτό είναι το κειμενάκι απ' το οπισθόφυλλο του πρώτου τόμου ενός μεγαλεπίβολου πρότζεκτ, του Galaxia, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 20 τόμους, απ' τις εκδόσεις Comicworld. Δημιουργός του ο ανερχόμενος έλληνας δημιουργός Μάνος Λαγουβάρδος.
Είναι δύσκολο να ονομάσουμε αυτή τη δουλειά μάνγκα. Κι αυτό γιατί έχουν πολλές διαφορές, με κυριότερη τον τρόπο ανάγνωσης, αφού ακολουθεί πιστά τον δυτικό, πράγμα που το αποκατηγοριοποιεί από μάνγκα. Επιπλέον, μια μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα μάνγκα είναι ότι το Galaxia είναι έγχρωμο, και υπάρχουν αρκετές διαφορές στο ύφος αφήγησης και σχεδίου. Παρ' όλα αυτά, είναι αξιοσημείωτο ότι παραπέμπει σε μάνγκα: με ένα ξεφύλλισμα καταλαβαίνει κανείς ότι οι επιρροές του είναι τα "ιαπωνικά κόμικς". Έτσι, θα μπορούσαμε να ονομάσουμε το Galaxia "ελληνομάνγκα", ή με έναν γενικότερο όρο, "euromanga".
Ο πρώτος τόμος, με τίτλο "Τα Φτερά του Κρόνου", κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2009. Παρ' όλα αυτά, ο κόσμος του Galaxia είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του, στην ιστορία που κατέθεσε ο Μάνος το 2002, στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νέων Καλλιτεχνών του περιοδικού "9", όπου και βραβεύτηκε με τον πρώτο έπαινο.
Το σχέδιο θυμίζει shounen manga. Η κίνηση αποδίδεται άρτια, και υπάρχει σωστή ανατομία. Το σενάριο απ' την άλλη, κατατάσεται στην κατηγορία sci-fi (science fiction). Όπως λέει και ο ίδιος ο δημιουργός, "είναι μια περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, με στοιχεία space opera, όπως το Star Wars για παράδειγμα." Στον πρώτο τόμο, ο Μάνος καταφέρνει να παρουσιάσει τους χαρακτήρες και τις καταστάσεις της ιστορίας του, κι έτσι έχει στα χέρια του ένα καστ χαρακτήρων με τους οποίους μπορεί να "παίξει" χωρίς πρόβλημα. Οι κεντρικοί χαρακτήρες έχουν επίσης πολύ ενδιαφέρον. Ο Τζάνους και ο φίλος-ανταγωνιστής του Ράιαν, ο "κακός" Σιντ και η μυστηριώδης Πριγκίπισσα Γκαλάξια...
Μεγάλο μειονέκτημα που παρατηρήται στον πρώτο τόμο είναι ο χρωματισμός: έγινε στο χέρι, και αυτό μειώνει την αισθητική του σχεδίου, καθώς στην εποχή μας ο υπολογιστής έχει τον βασικό ρόλο στο στάδιο του χρωματισμού ενός κόμικ. Παρ' όλα αυτά, το μοναδικό του μειονέκτημα διορθώνεται με τον καλύτερο τρόπο στον δεύτερο τόμο, όπως μπορείτε να δείτε στις δύο σελίδες - δείγμα του δεύτερου τόμου ("Το Λιοντάρι της Αυγής") που κυκλοφορεί το φθινόπωρο:


Ο Μάνος Λαγουβάρδος είχε σχεδιάσει στο μυαλό του αυτήν την ιστορία από πολύ μικρή ηλικία. Επηρεασμένος από ανιμέ που παρακολουθούσε στην τηλεόραση όταν ήταν παιδί, και μάνγκα, καθώς και την μεγάλη του αγάπη που είναι η αστρονομία, έπλασε ένα δικό του σύμπαν με δικούς του χαρακτήρες. Όπως έχει πει ο ίδιος, υπάρχουν πολλοί ακόμη χαρακτήρες στο μυαλό του, που θα εμφανιστούν σε μελλοντικούς τόμους, αλλά και άλλοι που θα δούμε σε επόμενες δουλειές του.
Αν και αρχικά τον τραβούσε το κινούμενο σχέδιο, στράφηκε στον χώρο της 9ης Τέχνης και έχει ήδη πείρα στον χώρο της διαφήμισης και της εικονογράφησης βιβλίων. Ελπίζω αυτό το πρώτο μεγάλο εκπόνημά του να εξελιχθεί σε μεγάλη επιτυχία. Το γεγονός ότι μια τόσο αξιόλογη δουλειά προέρχεται από Έλληνα δημιουργό, το ανεβάζει ακόμα περισσότερο και είναι ένας λόγος παραπάνω να το υποστηρίξουμε.
Κάθε τόμος θα περιέχει bonuses, όπως παρουσιάσεις χαρακτήρων κ.ά. Η τιμή είναι 12,90€.
Για περισσότερες πληροφορίες ρίξτε μια ματιά στο blog του Galaxia.
Επίσης, μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Μάνος, εδώ.
Αγοράστε το, διαβάστε το, και περιμένω εντυπώσεις...!
