Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Είναι πτωτική ή ανοδική η πορεία των σύγχρονων anime;


  • Please log in to reply
150 replies to this topic

Poll: Κατάντια ή Εξέλιξη; (219 member(s) have cast votes)

Κατάντια ή Εξέλιξη;

  1. Κατάντια (9 votes [8.04%] - View)

    Percentage of vote: 8.04%

  2. Εξέλιξη (29 votes [25.89%] - View)

    Percentage of vote: 25.89%

  3. Σημάδια Κατάντιας (14 votes [12.50%] - View)

    Percentage of vote: 12.50%

  4. Σημάδια Εξέλιξης (14 votes [12.50%] - View)

    Percentage of vote: 12.50%

  5. Σταθερή Πορεία Με Πτωτικές Τάσεις (16 votes [14.29%] - View)

    Percentage of vote: 14.29%

  6. Voted Σταθερή Πορεία Με Ανοδικές Τάσεις (30 votes [26.79%] - View)

    Percentage of vote: 26.79%

Vote Guests cannot vote

#136 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 14 April 2013 - 14:03

Iδού ατάκα που πέταξα χθες σε σχετική συζύτηση για anime με την παρέα την οποία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας γιατί έχει πλάκα:

Παλιά το fanservice που είχε την πραγματική σημασία του αποτελούσε το κερασάκι στην τούρτα. Τώρα πλέον μας σερβίρουν κατευθείαν το καφάσι γεμάτο κεράσια με αποτέλεσμα να στουπώνουμε τελείως και να μην θέλουμε άλλο. Είναι σαν την ατάκα του Οβελίξ όταν ο Αστερίξ του είπε ότι θα έπρεπε να χαίρεται που έχει μπροστά του ένα τσούρμο ρωμαίους στρατιώτες για να πλακώσει στο ξύλο:
"Για μένα οι ρωμαίοι είναι σαν τα μύδια: άμα πάρεις πάρα πολλά σου κάθονται στο στομάχι".

#137 Doomsayer

Doomsayer

    Starting...

  • Members
  • 17 posts
  • LocationΑμπελόκηποι

Posted 24 July 2013 - 21:52

Όλοι λένε για το πόσο καλά ήταν τα άνιμε παλιότερα, και πόσο χαζά ή αλλαγμένα φαίνονται τα τωρινά. Σχεδόν όλα από αυτά που έχω δει (δεν είναι και πολλά, μη φανταστείτε), είναι προτάσεις από άτομα μεγαλύτερα, που πρόλαβαν τα "καλά". Ψήφισα με βάση τις φήμες, λοιπόν. Ότι δηλαδή τα νέα, είναι κατάντια! Βέβαια, διαφωνώ με αυτό, όμως δεν πρόλαβα την εποχή και το "hype" των παλιών/καλών, όπως τα αποκαλούνε κάποιοι, γι' αυτό και δεν είμαι σε θέση να κρίνω, πόσο μάλλον με επιχειρήματα.

 

Μερικά καινούρια μου αρέσουν. Όμως είναι ενοχλητική η τάση να κόβουν απότομα τις σειρές, και μετά να μένει μόνο το μάνγκα. Ή να φτιάχνουν μια μικρή μόνο σειρά, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν μεγαλύτερες. Άνιμε όπως το Claymore κόπηκαν πολύ πρόωρα και απότομα...

 

"Για μένα οι ρωμαίοι είναι σαν τα μύδια: άμα πάρεις πάρα πολλά σου κάθονται στο στομάχι".

 

Ναί, όμως ο Οβελίξ τα μύδια με το κέλυφος μαζί τα έτρωγε, έτσι δεν είναι;


Edited by Doomsayer, 24 July 2013 - 21:53.

Today's friend is tomorrow's enemy


#138 Sukeban

Sukeban

    Starting...

  • Members
  • 13 posts

Posted 29 July 2013 - 19:08

Κατάντια. Καταρχάς, έχει αλλάξει το animation. Κάποτε έδειχνες σε έναν άσχετο μια σκηνή από μια σειρά και καταλάβαινε κατευθείαν πως πρόκειται για anime απο τα χαρακτηριστικά μάτια. Τώρα νομίζει πως είναι ένα συνηθισμένο καρτούν. Κατά δεύτερον,πολύ fanservice χωρίς λόγο. Aκόμη,τα μισά anime που βγαίνουν τα τελευταία 2 χρόνια δεν βασίζονται καν σε manga. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν ολοκληρωμένη πλοκή και να μην μπορείς να τα παρακολουθήσεις. Και όταν αργότερα βγει και το manga(γιατί έτσι γίνεται πλεόν),είναι εντελώς διαφορετικό από το anime και εκεί είναι που τα χάνεις εντελώς.



#139 elean

elean

    Keiko

  • Members
  • 56 posts

Posted 30 July 2013 - 01:16

Θα συμφωνήσω με την Sukeban. Το σύγχρονο σχέδιο είναι ίδιο σχεδόν σε όλα τα anime που βγαίνουν τελευταία. Βέβαια αυτό εξαρτάται κι από την εταιρεία παραγωγής. Τα καινούρια anime, όχι όλα, είναι χαζορομαντικοκωμωδιούλες κι μπορεί να βάλουν κι λίγη δράση μέσα ή δραμα για τους πιο sensitive.

Ωστόσο, υπάρχουν κι anime που βγαίνουν τώρα κι είναι συνέχεια παλαιότερων σειρών (βλέπε καινούρια ταινία Kara no Kyoukai,καινούρια σειρά Higurashi).Έκει μπορεί να δεις κάτι πιο αξιόλογο.

Κατάντια δεν το λες ακριβώς. Εγώ ψήφισα σημάδια κατάντιας. Τα anime που βγαίνουν είναι άνετα, ευχάριστα κάτι απλό για να περάσεις την ώρα σου. Όμως, ως πότε θα συνεχιστεί αυτό; Όσο να 'ναι καταντάει βαρετό.

Προτιμώ τα anime που σε βάζουν να σκεφτείς, σε κρατούν σε αγωνία, σε κάνουν να θες να κλάψεις, να θυμώσεις και στην χειρότερη να σπάσεις κάτι βρε αδερφέ. Θυμάμαι όταν τέλειωσα το NGE μετά καθόμουν κι το σκεφτόμουν. Το τέλος του, την όλη ιστορία. Κάθισα έψαξα πληροφορίες, να καταλάβω τι γίνεται. Δεν το είδα έτσι απλά για να περάσει την μέρα μου κι στην χειρότερη να ρίξω κι ένα γελάκι όπως συμβαίνει με τα anime που βγαίνουν τώρα.

Για τα φετινά anime, καλά δεν τα έχω δει όλα, η μόνη μου ελπίδα είναι το Shingeki no Kyojin. Έχει τα αρνητικά του δεν λέω αλλά είναι το μόνο που μου βγάζει κάποιο συναίσθημα κι δεν μ'αφήνει αδιάφορη.

 

*Βέβαια, περιμένω πως κι πως την καινούρια ταινία του Kara no Kyoukai: Mirai Fukuin. Όμως, δεν λέω κι πολλά για να μη το γρουσουζέψω.  :blingeye2:

Ας ελπίσω τουλάχιστον ότι τα ost, openings, endings θα τα κάνει η Yuki Kajiura και θα τα εκτελέσουν οι Kalafina. :love:


Edited by elean, 30 July 2013 - 01:40.


#140 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 30 July 2013 - 01:52

Τα περισσότερα από όσα αναφέρει ο Sukeban είναι θέμα προσωπικής προτίμησης και μόνο όμως. Και κάποια άλλα δεν ισχύουν de facto. Για παράδειγμα οι διαφορές στο animation υπήρχαν πάντα και είναι θέμα δημιουργών. Δεν είναι κατακριτέο το να υπάρχει πρωτοτυπία ασχετο αν το σχέδιο  μπορεί να χτυπάει καλά ή άσχημα στο μάτι κάποιου. Ο μπαξές έχει κυριολεκτικά από όλα τα είδη σχεδίου. Το δυτικό με το Ιαπωνικό animation εξάλλου δεν έχουν τόσες διαφορές όσες πιστευουμε πολλές φορες. Και συμπαραγωγές γίνονται και γενικά είναι πολύ σφιχτά δεμένα μεταξύ τους. Ούτε είναι άσχημο το να μην βασίζεται κάτι σε manga. Πχ anime όπως το Tsuritama, Hyouka Mawaru Penguindrum, είτε είναι original ιδεες είτε βασίζονται σε βιβλίο και μία χαρά ολοκληρωμένη πλοκή είχαν.

Υπάρχει κάποια στροφή στα πιο καθημερινά anime η  οποία δεν είναι απόλυτη και η οποία δεν προδικάζει για το αν ενα anime θα είναι χαζοχαρούμενο ή θα του λείπει ουσία. Δυο παραδείγματα είναι το Usagi Drop και το Wandering Son. Και ακόμη και αν μία ή δυο season δεν είναι τοσο καλές δεν είναι αρκετό για να συμπεράνουμε ότι υπάρχει κατάντια.

Μέσα στα τελευταία χρόνια εχουν βγει απίστευτα πράγματα. Και είναι πραγματικά κρίμα να βυθιζόμαστε σε απαισιοδοξία χωρίς λόγο επειδή τα συγκρίνουμε με το συνολο όσων εχουμε δει σε παλαιότερες εποχες.

Btw πρόσφατα διάβαζα κάποιο fanzin παλαιότερων ετών και μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση το πως μιλούσαν για σειρές που σημερα δεν θεωρούνται τόσο αξιολογες. Η αναπτυξη του Internet και η κινηση των πληροφοριών και των ερεθισματων μας έχει κανει πιο απαιτητικούς θεατές. Δεν άλλαξαν δηλαδή μόνο τα anime. Αλλάξαμε και εμείς οι ίδιοι.
Περισσότερο από το concept aυτό το οποίο κάνει κάτι αξιόλογο ή όχι νομίζω ότι είναι η εκτέλεση.



#141 GhostPrince

GhostPrince

    夢遊病者

  • Members
  • 2,149 posts
  • Location ・ω・ 

Posted 30 July 2013 - 02:17

Kαλά αυτό με τα παρομοιότυπα σχέδια στα άνιμε δεν είναι κάτι το καινούριο, απο πάντα υπήρχε, καθέ 10ετία με 15ετία αλλάζουν κάπως το στυλ της βιομηχανιάς και της παραγωγής τους, οι περισσότεροι ακολουθούν αυτό το βιομηχανικό και πιασάδικο μοτίβο της κάθε εποχής. Κάνοντας ένα γύρο στης ιστορία των άνιμε, κάνουν μπαμ πολλά απαυτά ότι είναι του 70, ή του 80 ή του 2000 και πάει λέγωντας, χωρις αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κιαυτοί που ξεφεύγουν απαυτό και σίγουρα ακόμα και σε αυτά που φαίνωνται σχετικά όμοια μεταξύ τους σχεδιαστικά μπορείς να ξεχωρίσεις διαμάντια. Θα συμφωνίσω με την Ιριστέλλα σε γενικές γραμές και πιστεύω πως είναι σταθερή η πορεία των άνιμε. Ίσως να το χουμε παραχέσει με τα μόε και τα βυζιά τον τελευταιο καιρό αλλα όπως και παλιά έτσι και τώρα υπάρχουνε αυτα που θα ξεχορίσουν. Δεν είναι ότι χάλασανε τα άνιμε, ούτε πως παλιά είχαμε τα τρομερά σενάρια και animations, πάνω κάτω εγώ τουλάχισοτν τα βλέπω να κινούντε σε ίδιες φάσεις. Οι εποχές αλάζουνε και σίγουρα κιεμείς μαζί τους, όχι τόσο η ποιότητα αν και σίγουρα διαφοροποιείται.....

αλλα απο την άλη είναι κρίμα που με τον καιρό αξιόλογα άνιμε που είναι παλιά έχουν θαυτεί τόσο απτο σημερινό κοινο επιδή δεν έχουν τα super έφε ή τις αναλύσεις ή δεν είναι σχεδιαστικά όπως αυτα που χουνε καθιερώθει κιέχουμε συνηθίσει σήμερα οι περισσότεροι :(


Edited by GhostPrince, 30 July 2013 - 02:21.

フカフカ

#142 Itachi Akatsuki

Itachi Akatsuki

    Anime Master

  • Members
  • 1,740 posts

Posted 30 July 2013 - 07:59

Εγω νομιζω οτι εμεις που δεν βλεπαμε πιο παλια ανιμε, εχουμε την εντυπωση οτι ολα τα καλα βγηκανε μαζεμενα.Δεν εγινε ετσι, δεν εβγαινε ενα αριστουργημα καθε season μπορει και να μην εβγαινε κατι καλο ολο το χρονο.Οπως συμβαινει και τωρα δηλαδη.
Οσο για τον σχεδιο η πλειοψηφια των ανιμε που κυκλοφορουν (και τωρα και πιο πριν) μπορει να εχουν λιγο παρομοιο εως πολυ παρομοιο σχεδιο.
Φυσικα δεν ισχυει για ολα αυτο, γιατι κατακαιρους κυκλοφορουν πολυ καλα και ξεχωριστα ανιμε, που σιγουρα δεν εχουμε δει κατι παρομοιο.
Απο το 2009 εχουν κυκλοφορησει πολλα καλα ανιμε (Jojo's Bizarre Adventure πρωτο και καλυτερο για μενα :P, Hunter x Hunter 2011, Magi The Labyrinth of Magic, Fate/Zero και αλλα).
Πιστευω οτι η πορεια των ανιμε, δεν ειναι ακριβως ανοδικη, αλλα με σημαδια εξελιξεις.


Edited by Itachi Akatsuki, 30 July 2013 - 08:01.

mushishi_signature_by_rhearatite-d4jj2om


#143 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 30 July 2013 - 11:57

απλα τα παλια ανιμε ηταν πιο ελευθερα (οχι προχειρα ομως).

 

http://www.pelleas.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=796&start=15#p7188

 

I daresay it took the Japanese a while to realize the advantage of thinking about faces in three dimensions, and maybe it took the increase in cel count and generally higher expectations for quality that came in after the early '80s. Maybe it was the need to make characters more toyetic. Before that, animators seemed to have the "anything goes" mentality of manga artists: "I don't have to rotate this, so who cares?" That being said, Japanese mouths still can break with 3D consistency when they stick a moving mouth on a non-moving face, but that's for budget reasons and isn't related to draftsmanship per se.



#144 Akihito

Akihito

    Anime Fan

  • Members
  • 169 posts

Posted 04 August 2013 - 00:39

Πλέον τα περισσότερα είναι seasonal και διαρκούν μόνο 13 επεισόδια:( Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ίσως δεις κάποιο να ανανεώνεται για δεύτερη season.

 

Τα anime προηγούμενων δεκαετιών, όμως, είχαν μεγαλύτερο εύρος. Ποιος ξεχνάει το Dragonball και τη sailor moon. Πλέον μας έχουν μείνει μόνο το One piece, το Naruto και το fairy tale (αν και δεν μπήκα στον κόπο να το δω ποτέ), ενώ το bleach σταμάτησε πρόσφατα την εκπομπή του (ελπίζω να συνεχιστεί το anime σύντομα).

 

My point is: Παλαιότερα ήταν πιο σύνηθες το φαινόμενο να διαρκεί μία σειρά 100+ επεισόδια. Πλέον αυτό δεν υφίσταται :/

Αυτό μπορώ να θεωρήσω ως "αλλαγή" στα ανιμε. Τώρα, οι σεναριακές αλλαγές ή οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με το animation, είναι κάτι το υποκειμενικό και ο καθένας κρίνει για τον εαυτο του.



#145 Itachi Akatsuki

Itachi Akatsuki

    Anime Master

  • Members
  • 1,740 posts

Posted 04 August 2013 - 00:50

Πλέον τα περισσότερα είναι seasonal και διαρκούν μόνο 13 επεισόδια :( Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ίσως δεις κάποιο να ανανεώνεται για δεύτερη season.

 

Τα anime προηγούμενων δεκαετιών, όμως, είχαν μεγαλύτερο εύρος. Ποιος ξεχνάει το Dragonball και τη sailor moon. Πλέον μας έχουν μείνει μόνο το One piece, το Naruto και το fairy tale (αν και δεν μπήκα στον κόπο να το δω ποτέ), ενώ το bleach σταμάτησε πρόσφατα την εκπομπή του (ελπίζω να συνεχιστεί το anime σύντομα).

 

My point is: Παλαιότερα ήταν πιο σύνηθες το φαινόμενο να διαρκεί μία σειρά 100+ επεισόδια. Πλέον αυτό δεν υφίσταται :/

Αυτό μπορώ να θεωρήσω ως "αλλαγή" στα ανιμε. Τώρα, οι σεναριακές αλλαγές ή οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με το animation, είναι κάτι το υποκειμενικό και ο καθένας κρίνει για τον εαυτο του.

Xωρις να σημαινει οτι τα ανιμε ηταν "καλυτερα" επειση εβγαζαν πανω απο 100 επεισοδεια.


mushishi_signature_by_rhearatite-d4jj2om


#146 Akihito

Akihito

    Anime Fan

  • Members
  • 169 posts

Posted 04 August 2013 - 11:39

Xωρις να σημαινει οτι τα ανιμε ηταν "καλυτερα" επειση εβγαζαν πανω απο 100 επεισοδεια.

Απέφυγα να χρησιμοποιήσω τον όρο "καλύτερα", γιατί είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, όπως είπα.

 

Ο τίτλος του θέματος δε ζητά να τα χαρακτηρίσουμε ως καλύτερα ή χειρότερα, άλλωστε :P



#147 Itachi Akatsuki

Itachi Akatsuki

    Anime Master

  • Members
  • 1,740 posts

Posted 04 August 2013 - 17:25

Απέφυγα να χρησιμοποιήσω τον όρο "καλύτερα", γιατί είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό, όπως είπα.

 

Ο τίτλος του θέματος δε ζητά να τα χαρακτηρίσουμε ως καλύτερα ή χειρότερα, άλλωστε :P

Πως το εννοουσες δεν καταλαβα!
Γιατι το θρεντ "ρωταει" αν εχουν ανοδικη ταση , πτωτικη τα ανιμε οσον αφορα την ποιοτητα τους ;)


mushishi_signature_by_rhearatite-d4jj2om


#148 Naevan

Naevan

    Starting...

  • Members
  • 22 posts
  • LocationΘεσσαλονικη

Posted 05 August 2013 - 16:03

Εχουν εξελιχθει 
Για μενα ομως εχουν γινει και ταυτοχρονα σαβουρες..Καθε χρονο ολα τα ανιμε ειναι high school/slice of life με κλασσικα ανουσια στορυ και προχειρη κομωδια . Εμενα μαρεσουν τα ανιμε με δομη,ωραια πλοκη,μουσικη που να σε αγγιζει. Πλεον αυτα σπανιζουν..Καθε χρονα 1-2 καλα νανε και ολα ταλα τα ιδια 


Edited by Naevan, 05 August 2013 - 16:06.

Luv Story


#149 Vetus

Vetus

    Rocked'N'Loaded!

  • Banned
  • 1,116 posts

Posted 22 August 2013 - 02:09

Δεν ξέρω αν είναι σχετικό με το θέμα άλλα ένα πράγμα για τ' οποίο έχω να γκρινιάζω για τo anime fandom είναι που στον τομέα των school comedies/slice of life κάθονται κι αποθεώνουν λεσβιακές σαχλαμάρες τύπου A Channel (Θέε μου, γιατί έκατσα και το είδα μέχρι το τέλος; ), Yuru Yuri και Hidamari Sketch (τ' οποίο κάποτε μου άρεσε αλλά μετά διαπίστωσα το πόσο μέτριο ήταν) και προσπερνούν αγνές, ξεκαρδιστικές school comedies δίχως moe overdoze όπως το Gakkatsu και το Honto ni Atta! Reibai-Sensei. Άσε δε που στον τομέα αυτό (δηλαδή school comedies/slife of life με female casting μόνο, άντε να 'χει και κανα-δυό αρσενικούς, δευτερεύοντες χαρακτήρες που θα 'ναι διευθυντές ή δασκάλοι) τίποτε δεν συγκρίνεται με το Azumanga Daioh του οποίου το manga του όσες φορές και να το ξαναδιαβάσω θα συνεχίσει να με κάνω να γελάω. Από τα λίγα μετέπειτα anime του είδος που τα κατάφεραν μια χαρά στον τομέα κωμωδίας κι ας τα μισούσαν αρκετοί εξαιτίας του moe στοιχείου τους ήταν το Lucky Star και το K-On.

 

Ή μάλλον...είναι σχετικό με το θέμα επειδή με βάση την ζήτηση του κοινού υπάρχει κι η αντίστοιχη προσφορά. Αν έφτιαχνα το δικό μου female casting only school comedy/slife of life anime/manga θα έφτιαχνα κάτι στα χνάρια του Cromartie High School αλλά με κοπέλες αντί για αγόρια. Και φυσικά το σχέδιο θα ήταν το ίδιο στυλ αντί για το κλασσικό bishoujo σχέδιο. Ένα πράγμα δηλαδή σαν το τελευταίο επεισόδιο της anime μεταφοράς του Cromartie High School όπου βλέπουμε όλους τους αρσενικούς χαρακτήρες ως θηλικούς. Μήπως ν' αρχίσω τα μαθήματα σχεδίου και να φτιάξω το δικό μου manga; :groovy:


Edited by Vetus, 22 August 2013 - 02:13.


#150 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,265 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 22 August 2013 - 10:48

UuPvPuc.png