Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Exalted


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 Shiro_Tamori

Shiro_Tamori

    Ryu

  • Members
  • 207 posts
  • LocationDeni-Kai Dojo, Greekugan

Posted 04 May 2009 - 22:32

Posted Image


Αναμφισβήτητα το D&D είναι ο κυρίαρχος του Fantasy roleplaying. Για τη δεύτερη θέση υπάρχουν πολλοί διεκδικητές, με έναν από τους επικρατέστερους να είναι το Exalted.
Τι είναι Exalted, θα ρωτήσουν πολλοί, και τι είναι αυτό που το έχει κάνει τόσο δημοφιλές; Ελπίζω ότι με αυτό το θέμα οι καινούριοι θα καταλάβουν και ταυτόχρονα όσοι ασχολούνται ήδη θα βρουν ένα χώρο να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Τί είναι λοιπόν το Εxalted:
Το Exalted είναι ένα επικό παιχνίδι ρόλων που λαμβάνει χώρα στη Δεύτερη Εποχή του Ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εποχής οι Πρωταρχικοί δημιούργησαν από το Χάος τον κόσμο και τους ανθρώπους να τον κατοικούν, καθώς και τους θεούς για να διαχειρίζονται τα σχετικά με τον κόσμο.
Στην αρχή όλα πήγαιναν καλά. Οι θεοί δούλευαν σα τα σκυλιά ενώ οι Πρωταρχικοί απολάμβαναν τη γαλήνη τους παίζοντας Ουράνια Μπιρίμπα. Όπως είναι φυσικό βέβαια τα πράγματα δεν ήταν δυνατό να παραμείνουν έτσι. Οι Θεοί, εξοργισμένοι με τη συμπεριφορά των δημιουργών τους έδωσαν σε ανθρώπους τη δύναμη να πολεμήσουν. Αυτοί ήταν οι πρώτοι Εκλεκτοί.
Μετά από τιτάνιες μάχες οι Πρωταρχικοί ηττήθηκαν. Όσοι σκοτώθηκαν σχημάτισαν τον Κάτω Κόσμο, ενώ οι υπόλοιποι αυτοεξορίστηκαν στο Μαλφέα, τη Κόλαση, και έγιναν οι αρχιδαίμονες.
Στον κόσμο έμειναν οι Θεοί, που αναπαύονταν στον Παράδεισο παίζοντας με τη σειρά τους Ουράνια Μπιρίμπα, και οι Εκλεκτοί που κυβερνούσαν τη Πλάση. Η δύναμη όμως (σε συνδιασμό με μια κατάρα των Πρωταρχικών) διαφθείρει. Έτσι οι Εκλεκτοί τρελάθηκαν.
Οι πιο ισχυροί από αυτούς, οι Εκλεκτοί του Ακατανίκητου Ήλιου, ήταν και οι πιο επικίνδυνοι από όλους. Έτσι, καθοδηγημένοι από μια προφητεία, οι Εκλεκτοί των Πέντε Παρθένων (Εκλεκτοί που ελέγχουν τη Μοίρα) καθοδήγησαν τους Δρακόαιμους (κατώτερους Εκλεκτούς που η δύναμή τους πηγάζει από τα πέντε στοιχεία) σε εξέγερση.
Ένας δεύτερος κύκλος αιματοχυσίας βρήκε νικητές τους Δρακόαιμους. Η ήττα όμως των Εκλεκτών του Ήλιου είχε τραγικές συνέπειες: Σημαντικό μέρος της Πλάσης χάθηκε στο Χάος που την περιβάλει, ορδές από πλάσματα του Χάους εισέβαλαν, πέρνοντας υλικές μορφές, ενώ μια επιδημία σκότωσε εννιά στους δέκα κατοίκους της Πλάσης, Εκλεκτούς ή θνητούς.
Μέσα από την όλη αυτή την καταστροφή, μια Δρακόαιμη κατάφερε να ελέγξει τις άμυνες της Ευλογημένης Νήσου (του νησιού στο κέντρο της Πλάσης) και να νικήσει τους εισβολείς. Αυτή η Δρακόαιμη ανακυρήχθηκε ως η Πορφυρή Αυτοκράτειρα και κυβέρνησε για τα επόμενα 800 χρόνια, ιδρύοντας μια τεράστια Δυναστεία και μια Αυτοκρατορία που έφτασε να ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Πλάσης.
Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της όσοι Εκλεκτοί του 'Ηλίου ή της Σελήνης γεννιούνταν διώκονταν ως Αναθέματα και εξοντώνονταν πριν προλάβουν να δυναμώσουν αρκετά. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην όμως τα πέντε χρόνια πριν την αφετηρία του παιχνιδιού, το έτος 850 της Αυτοκρατορίας.
Για αρχή η Αυτοκράτειρα εξαφανίστηκε. Μην έχοντας αφήσει κάποιον διάδοχο οι έντεκα οίκοι της Δυναστείας άρχισαν έναν έντονο ανταγωνισμό για το ποιός θα πάρει τη θέση της. Ταυτόχρονα ένας από τους άρχοντες του Κάτω Κόσμου, αυτός με τον τίτλο Μάσκα των Χειμώνων, καταλαμβάνει μια πόλη στην Ανατολή. Οι βάρβαροι, ηγούμενοι από τους εκλεκτούς της Σελήνης (κάτι σα λυκάνθρωποι) εντείνουν τις επιδρομές τους και τα πλάσματα του Χάους κάνουν την παρουσία τους όλο και πιο αισθητή. Και κερασάκι στην τούρτα ήταν η μαζική αφύπνιση των Εκλεκτών του Ήλιου.
Σε μια ταραγμένη εποχή οι παίχτες καλούνται να αναλάβουν το ρόλο των Εκλεκτών και να αγωνιστούν για τα πιστεύω τους και τους στόχους τους.

Πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνετε το πρώτο θετικό του Exalted: την πλούσια ιστορία του. Φανερά επηρεασμένο από πολλές μυθολογίες, κυρίως την Ελληνική και την Κινέζικη, δίνει την ευκαιρία στους παίχτες να υποδυθούν χρακτήρες larger than life σε μια επική ιστορία όπου οι πράξεις τους επηρεάζουν τη μοίρα του κόσμου.
Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ο πλούτος του κόσμου. Με κάθε βιβλίο που κυκλοφορεί ο κόσμος γίνεται όλο και πιο βαθύς, πιο πλουραλιστικός, με περισσότερη ατμόσφαιρα. Αν και ο χάρτης φαίνεται περιορισμένος κάθε άλλο παρά μικρός είναι ο κόσμος. Σε αυτόν φιλοξενούνται μια πληθώρα από κουλτούρες και κράτη για όλα τα γούστα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, δίνοντας πολλές ευκαιρίες για role-play και πολλά σενάρια για να παιχτούν.
Το τρίτο θετικό είναι το κλίμα του παιχνιδιού. Το επικό και το σκοτεινό αναμειγνύονται υπέροχα στο παιχνίδι αυτό, δημιουργόντας έναν εξαιρετικό "γκρίζο" κόσμο, όπου οι καλύτερες προθέσεις πολλές φορές οδηγούν σε δρόμους πιο σκοτεινούς και αιματοβαμμένους, όπου κανείς δεν είναι τέλειος. Οι έννοιες καλό και κακό είναι υποκειμενικές αφήνοντας χώρο για role-play.
Το τέταρτο θετικό είναι η αισθητική. Επιρεασμένο από anime και ταινίες wu xia, κόμικ και φανταστική λογοτεχνία, δημιουργεί ένα απίστευτα kewl αισθητικό αποτέλεσμα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Επιτέλους οι χαρακτήρες δε κάθονται στα 5 πόδια και βαράει ο ένας τον άλλο, αλλά πηδάνε από επιφάνεια σε επιφάνεια, αιωρούνται στον αέρα, αποφεύγουν χτυπήματα με θεαματικούς τρόπους, τινάζονται σε μεγάλες αποστάσεις, διαπερνώντας τοίχους ή ότι άλλο βρεθεί στην πορεία τους, οι πιο ισχυρές επιθέσεις τους έχουν τεράστιες παράπλευρες απώλειες και γενικά συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν τις σύγχρονες action movies και τα anime τόσο πορωτικά.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναλύω το παιχνίδι για ώρα, αλλά πιστεύω ότι τα όσα είπα ως τώρα είναι υπερβολικά πολλά γα ένα post. Στο μέλλον θα κάνω κι άλλα σχετικά posts για να εμβαθύνω περισσότερο στο παιχνίδι.

May the Unconquered Sun be with you.

kudos to ManofManyNames for writing the review. Μερικά ακόμα:




Άσχετα απο το setting (αυτό είναι καθαρά θέμα γούστου), το Exalted έχει μια θεμελιώδη διαφορά από το D&D:

- Στο D&D ξεκινάς ως ένας ανίσχυρος, dime a dozen, adventurer. Wizard, fighter ή rogue, δεν έχει και μεγάλη διαφορά...σε μια αρκούδα να πέσεις, θα σε κάνει μια χαψιά. Πιθανόν να έχεις πολλά όνειρα και μεγάλες φιλοδοξίες. Πιθανόν, αν σε βοηθήσει και η τύχη, κάποτε, στο μακρινό μέλλον, να τα πραγματοποιήσεις.

- Στο Exalted, αν είσαι Solar, ξεκινάς σαν ένα από τα 100-150 πιο δυνατά πλάσματα σε ολόκληρη την Δημιουργία. Στον τομέα που ειδικεύεται ο χαρακτήρας σου, θα είσαι στο τοπ 50. Το που φτάνεις; To infinity, and beyond! Aντίστοιχα, αν είσαι Sidereal, ξεκινάς σαν ένας πράκτορας της ίδιας της Μοίρας, με την δυνατότητα να καθορίζεις το πεπρωμένο θεών και ανθρώπων. Ακόμα και Dragon Blooded να είσαι, ξεκινάς σαν ένας Πρίγκηπας του Κόσμου, με τους μηχανισμούς μιας ολόκληρης Αυτοκρατορίας στα πόδια σου και τις ευχές των Δρακόντων. Abyssal? Από την αρχή, είσαι το αντίστοιχο ενός Elric, με τις στρατιές του Κάτω Κόσμου στις διαταγές σου.

Και όλη αυτή η φάση, δεν είναι απλά θέμα διαφοράς raw power ανάμεσα σε D&D και Εxalted. Άλλωστε, με καμία δεκαπενταριά levels, και ένας D&D character θα μπορούσε να κάνει, πάνω-κάτω, ότι κάνει ένας starting character Exalted. Το Exalted όμως, όπως είναι γραμμένο, υποστηρίζει ενεργά οτιδήποτε κάνει τους χαρακτήρες να φαίνονται πιο cool. Η προώθηση των χαρακτήρων στο προσκήνιο, διαχέει τόσο το setting όσο και το ίδιο το system.

To παιχνίδι είναι πλέον στη Δεύτερη Εκδοσή του και με αρκετές βελτιώσεις και προσθήκες (π.χ. Εκλεκτοί των Δαιμόνων). Σύντομα θα έχω στα χέρια μου το βασικό και το Lunars και θα εντρυφήσω περισσότερο.

Edited by Tadaka, 21 July 2009 - 15:04.

dragonclan21.jpg
You all know your destiny, deny it at your own peril.
Togashi Yokuni

 


#2 DimitriX

DimitriX

    Akuma

  • Members
  • 8 posts

Posted 21 July 2009 - 00:40

Μπορώ να κάνω τον Dante με ένα μεγάλο σπαθί (δεν με νοιάζουν τα όπλα), και ας τον ονομάσω αλλιώς (Graz'zt ή Castiel) και να ελέγχει τους δαίμονες της Αβύσσου και να κάνω επίθεση στους κεντρικούς servers του anime.gr?

#3 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1,786 posts

Posted 21 July 2009 - 09:47

Ότι κανόνες κι αν έχει ένα παιχνίδι, η ποιότητα κρίνεται από το πως παίζουνε οι παίκτες και το πως το οργανώνει ο DM (ή πως τον λένε). Τούτο μου είχε φανεί όλο ποζεριά και δεν του έδωσα πολύ σημασία.

#4 Melkor

Melkor

    逸楽生活

  • Members
  • 2,051 posts

Posted 21 July 2009 - 10:09

προτρεχεις.
το πρωτο προβλημα ειναι να βρεις σωστα ατομα να παιξεις ( ξερεις, να ανοιγουν σωστα τα ποδια τους, να μην παραπονιουνται, να λενε καλαμπουρια, να μην κανουν καραγκιοζιλικια, τα γνωστα )
μετα ερχεται το παιχνιδι. αν και το Exalted μου ακουγεται πολυ ενδιαφερον

1345977285497_zps066ae44a.jpg


#5 manOfManyNames

manOfManyNames

    Anime Newbie

  • Members
  • 62 posts

Posted 21 July 2009 - 20:09

Ότι κανόνες κι αν έχει ένα παιχνίδι, η ποιότητα κρίνεται από το πως παίζουνε οι παίκτες και το πως το οργανώνει ο DM (ή πως τον λένε). Τούτο μου είχε φανεί όλο ποζεριά και δεν του έδωσα πολύ σημασία.

Μόνο "όλο ποζεριά" δεν είναι το παιχνίδι. Αν είδες το βασικό βιβλίο και κατάλαβες κάτι τέτοιο προσπάθησε να διαβάσεις και το κείμενο.

#6 Shiro_Tamori

Shiro_Tamori

    Ryu

  • Members
  • 207 posts
  • LocationDeni-Kai Dojo, Greekugan

Posted 14 September 2009 - 15:47

Λίγο artwork...

Attached Files


dragonclan21.jpg
You all know your destiny, deny it at your own peril.
Togashi Yokuni

 


#7 Ptomahawk

Ptomahawk

    Σενιορ Ρεσερτσερ στα ΒeeTas

  • Members
  • 700 posts

Posted 20 September 2009 - 03:23

ΜΜΜ το Exalted είναι σαν να μπορείς να κάνεις ότι ένας lvl 20 χαρακτήρας του DND, μόνο που τα κάνεις από την αρχή και αν κάνεις κάτι περίεργο, αντί για μείον παίρνεις μπόνους στα successes.

Btw Καλή παρουσίαση, αλλά σαν να έδωσες πολλές πληροφορίες, στο συγκεκριμένο setting καλύτερα να ακολουθούν όλοι πιστά και να νομίζουν ότι είναι πανίσχυροι... μέχρι να πετύχουν κανένα ανάθεμα :P
Posted Image