Γενικά υπάρχει η αντίληψη του διαχωρισμού των shounen ως shounen, shounen shounen και super duper extra shounen (the endless ones).
Aυτό συμβαίνει λόγω της αντίληψης που δημιουργήθηκε όταν "σοβαρά" άτομα άρχισαν να διαβάζουν shounen και τα διαχώρισαν από τα υπόλοιπα για να μην παραδεχθούν ότι οι ίδιοι διαβάζουν shounen. Έτσι χώρισαν τα shounen σε άμυαλα fighting και σοβαρά.
Ένας ριμάδης ηλικιακός προσδιορισμός έχει καταλήξει να είναι ρετσινιά σε κάποιες ιστορίες.
Όπως ειπώθηκε και παραπάνω η διαφορά είναι στο περιεχόμενο...κατά τα άλλα όλα είναι shounen στην ηλικία. Το περιεχόμενο εδώ είναι το fighting element.
Από την άλλη βέβαια όλα τα shounen έχουν κοινές ρίζες στο περιεχόμενο. Ιδιαίτερα τα manga που εκδίδονται από το ίδιο περιοδικό έχουν συχνά κοινές ιδέες προς ανάπτυξη, προφανώς γιατί το target group του περιοδικού αρέσκεται σε αυτά (το motto του WSJ πχ είναι το τρίπτυχο Friendship-Endeavor-Victory).
Στο βάθος και τα 3 μεγάλα shounen (N-O-B) έχουν αναπτύξει ή αναπτύσσουν κοινές ιδέες.
Το FMA είναι ίσως λίγο διαφορετικό είναι manga του Gan-Gan που συνηθίζει να έχει λίγο πιο "βαριά" manga (σκοτεινότερα στο περιεχόμενο).
Well σε τελική ανάλυση πάντα ξεκινάει από το μπουνιά κλοτσιά και μόνο οι δικοί μου (και εκεί καταλήγει)... άλλωστε μόνο για τους δικούς του είναι ο βασικός πρωταγωνιστής και μόνο για τους δικούς του είναι ο βασικός αντι-ήρωας (sasuke that is).προσπαθεί έστω και λίγο να διαφοροποιηθεί από το τριπάκι μπουνιά κλωτσιά και με νοιάζουν μόνο οι δικοί μου και οι υπόλοιποι ας πάνε να πνιγούνε.