Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Διδασκαλία θρησκευτικών στην 1,2-βάθμια εκπαίδευση

• Please log in to reply
387 replies to this topic

Poll: Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου; (137 member(s) have cast votes)

Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου;

1. Στις πρωτες τρεις ταξεις του δημοτικου (21 votes [15.33%] - View)

Percentage of vote: 15.33%

2. Στις τρεις τελευταιες ταξεις του δημοτικου (16 votes [11.68%] - View)

Percentage of vote: 11.68%

3. Στο γυμνασιο (14 votes [10.22%] - View)

Percentage of vote: 10.22%

4. Στο λυκειο (13 votes [9.49%] - View)

Percentage of vote: 9.49%

5. Να μην υφισταται τετοια διαπαιδαγωγηση στο σχολικο περιβαλλον (73 votes [53.28%] - View)

Percentage of vote: 53.28%

Vote Guests cannot vote

#61 Putin

Putin

Swee

• Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 16 June 2008 - 11:37

Η σιντριπτικη πλειοψηφεια των γονεων ειναι ορθοδοξοι και αυτο περιμενουν απο το κρατος να διδαξει στα παιδια τους. Οι περισσοτεροι γονεις θα ειχαν σοβαρο προβλημα να διδαξει το κρατος στα παιδια τους την δοξα του Αλλαχ οταν αυτοι θελουν τα παιδια τους να μεγαλωσουν ως χριστιανοι. Οταν το παιδι ωριμασει και φυγει απο την αγκαλια των γονιων του, δεν το εμποδιζει κανεις να αλλαξει δρομο. Το ιδιο φυσικα ισχυει και με τους γονεις που για οποιονδηποτε λογο δεν θελουν εξαρχης να μαθει το παιδι τους για την χριστιανοσυνη η για τα θρησκευτικα γενικοτερα. Απλα λενε στον διευθυντη του σχολειου, οτι το παιδι δεν θελουν να μαθει θρησκευτικα και τελειωνει εκει η ιστορια, δεν υπαρχει καποιος διωγμος. Η παρουσα κατασταση εξυπηρετει λοιπον τις προσδοκιες της συντριπτικης πλειοψηφιας των γονεων για την διδασκαλια των παιδιων τους απο το κρατος, και με ολες τις εξαιρεσεις παρουσες ετσι ωστε να μην υπαρχουν αδικιες.

Αυτό σου λένε σε τόσα ποστς και εσύ δεν θέλεις να το καταλάβεις.

Αν αρχίσεις να "διδάσκεις" κάτι σε ένα μικρό παιδί και αυτό συνεχίσει μέχρι και τα 18 του, τότε δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο μετά από τόσα χρόνια "πλύσης εγκεφάλου" να αλλάξει μυαλά, αφού όλα αυτά θα του φαίνονται φυσιολογικά και απολύτως πιστευτά. Αυτό γιατί το μικρό παιδί δεν μπορεί να κρίνει τι είναι σωστό και λάθος, ούτε μπορεί να διαλέξει αν του δώσεις πολλές επιλογές, εκτός αν είναι για το τι γλυκό θα πάρει.
Αυτή είναι η αρχή του "κακού" (δεν μιλάω για τον χριστιανισμό η την όποια πίστη, γενικά μιλάω).
Αν όμως ξεκινούσε ακριβώς η ίδια διαδικασία αν αυτό το παιδί ήταν 10-12 χρόνια μεγαλύτερο, τότε θα σκεφτόταν περισσότερο αυτά που του έλεγαν και δεν θα έχαφτε ότι του πετούσαν στη μάπα. Έτσι θα μπορούσε να κρίνει τι είναι σωστό και τι λάθος, με τη δικιά του προοπτική πάντα, κάτι που πρέπει να γίνεται, αφού γι αυτό έχουμε την ελευθερία της επιλογής.

Επίσης, γιατί να διδαχθεί το παιδί την πίστη που οι γονείς του θέλουν να μάθει; Δηλαδή τα παιδιά πρέπει να είναι ίδια με τους γονείς;
Αν ήταν έτσι θα είχαμε μείνει πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ πίσω στην εξέλιξη, και θα μπορούσαμε κάλιστα να κάνουμε κλώνους αντί να γεννάμε παιδιά, να μη ζοριζόμαστε κιόλας με το mindfuck τους.

Θα μπορούσα να συνεχίσω αλλά μόνο που ασχολούμαι εκνευρίζομαι με τον εαυτό μου.
Έτσι τελειώνω με αυτό.

Οκ, η χριστιανοσύνη συνδέεται άμεσα με την ελληνική ιστορία. Δεκτό.
Δεν βλέπω όμως τον λόγο να διδάσκεται σε άτομα που δεν το θέλουν, ειδικά με τον τρόπο που διδάσκεται σήμερα, γιατί εγώ που δεν διαβάσω χριστιανικά (τα πραγματικά θρησκευτικά θα τα διάβαζα και με πολύ ενδιαφέρον μάλιστα) κατανοώ μια χαρά την ιστορία.

HnH5aB0.jpg

#62 odin

odin

Lord of valhalla

• Retired Staff
  • 1,535 posts

Posted 16 June 2008 - 11:53

Σχετικα με τον παραπανω ορισμο της δημοκρατιας,εγω ειχα την εντυπωση οτι δημοκρατια σημαινει το να ειμαστε ολοι ισοι και συμφωνα με αυτο να σεβομαστε τις μειοψηφιες και τα δικαιωματα τους και οχι το να τους επιβαλλουμε την γνωμη της πλειοψηφιας:nosey:

ΥΓ.Το θεμα δεν βγαινει off-topic,ειμαστε σε θεμα σχετικο με ζητηματα των μαθητων,και η διδασκαλια ή οχι των θρησκευτικων αποτελει ενα απο αυτα.Αν ο παρων διαλογος ειναι disruptive ως προς την εξελιξη του θεματος μπορει καλλιστα στο μελλον να γινει split.Οψομεθα.

#63 somnium

somnium

女神道

• Members
  • 356 posts

Posted 16 June 2008 - 11:57

Ειμαστε σε μια χωρα οπου η συντριπτικη πλειοψηφεια ειναι χριστιανοι ορθοδοξοι. Επισης η συγκεκριμενη θρησκεια εχει παιξει καταλυτικο ρολο στην ιστορια αυτου του εθνους. Για αυτους και μονο το λογους επιβαλεται να διδασκεται αυτη η πιστη στα σχολεια μας και να χρηματοδοτειται η διδασκαλια της.

Αν ο λογος ειναι η ιστορια, γιατι να μη διδαξουν το παιδι τα σχετικα με το Χριστιανισμο στα πλαισια της ιστοριας? Και, οσο το δυνατον, απο μια αποστασιοποιημενη σκοπια. Γαιτι μ' αυτα τα κριτηρια, ας κανουν στα θρησκευτικα και το δωδεκαθεϊσμο.
Επισης, γιατι να χρηματοδοτειται? Δεν ειναι η εκκλησια υπευθυνη για τη διαδοση της και την καθοδηγηση των πιστων της?

Η σιντριπτικη πλειοψηφεια των γονεων ειναι ορθοδοξοι και αυτο περιμενουν απο το κρατος να διδαξει στα παιδια τους. Οι περισσοτεροι γονεις θα ειχαν σοβαρο προβλημα να διδαξει το κρατος στα παιδια τους την δοξα του Αλλαχ οταν αυτοι θελουν τα παιδια τους να μεγαλωσουν ως χριστιανοι. Οταν το παιδι ωριμασει και φυγει απο την αγκαλια των γονιων του, δεν το εμποδιζει κανεις να αλλαξει δρομο. Το ιδιο φυσικα ισχυει και με τους γονεις που για οποιονδηποτε λογο δεν θελουν εξαρχης να μαθει το παιδι τους για την χριστιανοσυνη η για τα θρησκευτικα γενικοτερα. Απλα λενε στον διευθυντη του σχολειου, οτι το παιδι δεν θελουν να μαθει θρησκευτικα και τελειωνει εκει η ιστορια, δεν υπαρχει καποιος διωγμος. Η παρουσα κατασταση εξυπηρετει λοιπον τις προσδοκιες της συντριπτικης πλειοψηφιας των γονεων για την διδασκαλια των παιδιων τους απο το κρατος, και με ολες τις εξαιρεσεις παρουσες ετσι ωστε να μην υπαρχουν αδικιες.

Η εκπρωσωπηση μονο της πλειοψηφιας, το μονο σιγουρο, ειναι οτι δεν ειναι δημοκρατια. Αν σκοπευουν να ενσωματωσουν και τις μειοψηφιες που εχουν καποιο ποσοστο, ειναι ενα σαφες βημα βελτιωσης. Και επισης, απ' οσο ξερω υπαρχουν και κατηχητικα, που ο καθενας μπορει να παει και να μαθει τη χριστιανοσυνη σε οποιο ποσοστο τον ικανοποιει. Αν οντως οι γονεις εχουν τετοια επιθυμια, μπορουν να στραφουν προς τα εκει.

Ποιο ειναι το προβλημα λοιπον? Το να θελουν οι "προοδευτικες" δυναμεις να εξαφανισουν την ορθοδοξη πιστη απο τα σχολεια, ειναι απλα αντιδημοκρατικο αφου γραφουν στα παπουτσια την συντριπτικη πλειοψηφεια που θελει να μεγαλωσει το παιδι τους ως χριστιανος. Το μονο που θα δεχομουν ως καλο μετρο ειναι να γινουν τα θρησκευτικα η προαιρετικα στο γυμνασιο και περα, η να μην βαθμολογουνται. Ολα τα αλλα που ονειρευονται καποιοι ειναι απλα αντιδημοκρατικα.

Yes, the problem is the well known International Communist Conspiracy...:frozen::uhh:

Posted Image

#64 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts
  • LocationThe city upon the hill

Posted 16 June 2008 - 12:05

Βασικά, πέρα απο το ζήτημα του προσυλιτισμού, το θέμα είναι ότι το σχολείο το ίδιο δεν έχει ως αποστολή του την αφομίωση ενός ατόμου σε μιά θρησκεία, ούτε το να διδάξει το περιεχώμενο της, τουλάχιστον όσο μιλάμε πάντα για δημόσια σχολεία. Αντίθετα, υποτίθεται ότι πρόκειται να διαπαιδαγωγήσει τους/ις νεαρούς/ές σε αξίες της κοινωνίας της οποίας ζούν και θα έλεγα ότι όπως είπε ο Odin, στη σημερινή Ελλάδα μιά απο τις πιο σημαντικές είναι αυτή

Σχετικα με τον παραπανω ορισμο της δημοκρατιας,εγω ειχα την εντυπωση οτι δημοκρατια σημαινει το να ειμαστε ολοι ισοι και συμφωνα με αυτο να σεβομαστε τις μειοψηφιες και τα δικαιωματα τους και οχι το να τους επιβαλλουμε την γνωμη της πλειοψηφιας

το λέμε και σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Απο εκεί και πέρα, αν μιλάμε για μια συγκεκριμένη πίστη, τουλάχιστον όπως το κρίνω εγώ, είναι θέμα της ίδιας της οικογένειας (το τονίζω αυτό) και όχι του σχολείου να διδάξει το περιεχώμενο της. Αν δεν το κάνει η οικογένεια, θα έλεγα πως η διαρκή προβολή των αξιών του χριστιανισμού μέσω των ΜΜΕ θα το κάνουν, το ίδιο και τα κατηχιτικά που υπάρχουν στη χώρα και που είναι κάτι παραπάνω απο πολλά.

Αν απο την άλλη μιλάμε για συζήτηση πάνω σε θρησκευτικά/ μεταφυσικά θέματα, τότε πιστεύω ένα μάθημα θρησκειολογίας θα ήταν ότι πρέπει. Αυτά τα ολίγα.
Posted Image

#65 samurai_pizza_dora

samurai_pizza_dora

Just do it!

• Members
  • 774 posts

Posted 16 June 2008 - 12:08

Πωπω sorry για το off topic, αλλα τι μου θυμισες τώρα somnium! Το κατηχητικο...:emptyonexg1:

Ηταν απο τις πιο τραυματικες εμπειριες της ζωης μου...Στην 4η δημοτικου πηγαινα, επειδη πηγαινε και ολη η υπολοιπη ταξη και επειδη με προετρεπε η ορθοδοξη οικογενεια μου...(νταξ μονο η γιαγια μου στην ουσια,αλλα τυπικα ειμαστε και καλα ορθοδοξοι...)
Επι ενα χρονο ξυπναγα απο τα χαραματα, για να ακουσω @#$@#%^ και να πω χαρουμενα χριστιανικα τραγουδακια. Δεν λεω,μικρο παιδακι ημουνα και στην αρχη δεν καταλαβαινα την καφριλα αυτου του θεσμου. Εβλεπα τις φιλες μου,παιζαμε παιχνιδια και ολα καλα.
Αλλα κατα το τελος ακουσα κάτι τόσο βαριες μαλ@κιες που ακομη και 9 χρονων που ημουν σηκωθηκα και εφυγα απο τα νευρα μου,και ορκιστηκα να μην ξαναπαω...

Το προβλημα με τον χριστιανισμο στην Ελλαδα, ειναι το οτι μεγάλο μέρος αυτων που τον "διδασκει"(οχι τόσο οι καθηγητες,αλλα οι αλλοι παραγοντες) εχουν τα ιδια μυαλα με την 80χρονη γιαγια μου... Βεβαια το παραδεχομαι οτι και σε αυτο τον χώρο υπάρχουν αξιόλογοι ανθρωποι, που εχουν παρει το χριστιανισμο απο αλλη οπτικη γωνια και τον εχουν προσαρμοσει περισσοτερο στις συγχρονες αναγκες,απομυθοποιοντας μερικα στοιχεια του. (αν και νομιζω οτι αυτους η εκκλησια τους ονομαζει αιρετικους...)

Πραγματικα ειναι απαράδεκτο να βάζεις ενα 6χρονο παιδακι να ακούει προπαγανδα φανατισμενων ανθρωπων! Εγω μεχρι τη μεση της χρονιας δεν καταλαβαινα οτι αυτα που ακουγα ήταν ανεδαφικα. Ποσο μαλλον αν αντι για 9 ήμουν 6...Εκει θα τα αφομοιωνα ολα (χωρις τη θέληση μου) και θα με κατεστρεφαν ως ανθρωπο...

Η καλυτερη λυση ειναι να καταργηθουν τα θρησκευτικα τουλ ως την 4η, και απο την πεμπτη και μετα να ειναι οπως πολλοι ειπαν ένα μαθημα πιο φιλοσοφικο. Να ξεκιναει σε μικρες ταξεις με εισαγωγη στις διαφορες θρησκειες. Και τουλ στο λυκειο να έχει χαρακτήρα φιλοσοφιας και όχι κατηχησης.

#66 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 16 June 2008 - 12:34

Αν αρχίσεις να "διδάσκεις" κάτι σε ένα μικρό παιδί και αυτό συνεχίσει μέχρι και τα 18 του, τότε δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο μετά από τόσα χρόνια "πλύσης εγκεφάλου" να αλλάξει μυαλά, αφού όλα αυτά θα του φαίνονται φυσιολογικά και απολύτως πιστευτά. Αυτό γιατί το μικρό παιδί δεν μπορεί να κρίνει τι είναι σωστό και λάθος, ούτε μπορεί να διαλέξει αν του δώσεις πολλές επιλογές, εκτός αν είναι για το τι γλυκό θα πάρει.
Αυτή είναι η αρχή του "κακού" (δεν μιλάω για τον χριστιανισμό η την όποια πίστη, γενικά μιλάω).

Επίσης, γιατί να διδαχθεί το παιδί την πίστη που οι γονείς του θέλουν να μάθει; Δηλαδή τα παιδιά πρέπει να είναι ίδια με τους γονείς;
Αν ήταν έτσι θα είχαμε μείνει πολύυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ πίσω στην εξέλιξη, και θα μπορούσαμε κάλιστα να κάνουμε κλώνους αντί να γεννάμε παιδιά, να μη ζοριζόμαστε κιόλας με το mindfuck τους.

Η ελευθερια επιλογης υπαρχει απο τα 18 και μετα, αλλα ακομα και πιο νωρις αμα το ιδιο το παιδι επιλεξει αναλογα. Στις πολυ μικρες ηλικιες το ρολο του παιδαγωγου παιζουν οι γονεις. Αυτο δεν το οριζει μονο η κοινωνια αλλα και η φυση η ιδια. Ειναι λοιπον υποχρεωση αλλα και αναφαιρετο δικαιωμα των γονιων να μεγαλωσουν το παιδι τους με βαση τις ηθικες τους αξιες και διδαγματα. Το κρατος υπαρχει για να βοηθησει τους γονιους σε αυτο το καθηκον και να αναλαβει και τα πιο τεχνικα μερη της μορφωσης τους. Οπως ειπα, επειδη ειμαστε συντριπτικα ορθοδοξοι χριστιανοι σε αυτη τη χωρα, ισχυει η παρουσα κατασταση σημερα με τα θρησκευτικα. Το να λες οτι δεν πρεπει να κατηχουνε οι γονεις και το κρατος το παιδι σε ευαισθητες ηλικιες γιατι μετα θα ειναι δυσκολο να του αλλαξουν καποιοι τα μυαλα, ειναι πολυ υποκριτικο. Πρωτον στερεις το δικαιωμα απο τους γονεις να αναθρεψουν το παιδι τους οπως αυτοι κρινουν σωστο και να του δωσουν την καθοδηγηση τους με την βοηθεια του κρατους. Δευτερον υποτιμας την νοημοσυνη των παιδιων νομιζοντας οτι ακομα και σε μικρη ηλικια δεν εχουν κριτικη ικανοτητα να ξεχωρισουν το σωστο απο το λαθος. Τριτον και βασικοτερον, το να λες οτι αμα μαθει το παιδι να αγαπαει καποια πραγματα θα ειναι δυσκολο να του αλλαξω μυαλα, ειναι σαν μου λες οτι θελεις να "κατηχησεις" τα παιδια των αλλων συμφωνα με τις δικες σου ιδεολογιες.

Σχετικα με τον παραπανω ορισμο της δημοκρατιας,εγω ειχα την εντυπωση οτι δημοκρατια σημαινει το να ειμαστε ολοι ισοι και συμφωνα με αυτο να σεβομαστε τις μειοψηφιες και τα δικαιωματα τους και οχι το να τους επιβαλλουμε την γνωμη της πλειοψηφιας:nosey:

Αυτη η επιβολη ξερετε οτι δεν ισχυει.. Κανεις δεν επιβαλει σε καποια μειονοτητα να γινουν χριστιανοι, και αμα οι γονεις η το παιδι το ιδιο δεν θελουν να μαθουν τα ελληνικα θρησκευτικα, κανεις δεν προκειται να του πει κουβεντα. Μαλιστα σε περιοχες οπως η Θρακη οπου υπαρχει σημαντικος αριθμος μουσουλμανων, το ιδιο το κρατος διδασκει το κορανι σε αυτα τα παιδια. Και αυτο επειδη υπαρχουν αρκετοι φορολογουμενοι μουσουλμανοι ωστε να υπαρχουν τα κονδυλια και η υποχρεωση απο το κρατος να προσφερει την αναλογη μορφωση. Ετσι λειτουργει το συστημα και λειτουργει σωστα. Στην Αθηνα ομως δεν υπαρχει τετοιος αριθμος και για αυτο δεν υπαρχουν τεμενη στα πανεπιστημια αλλα εκκλησιες. Δεν μιλαμε απλα για πλειοψηφεια χριστιανων, αλλα για συντριπτικη πλειοψηφεια...

Δεν υπαρχει λοιπον καποια αδικια προς καποιους...

Οσο για τον χριστιανισμο και την ελλειψη ικανων ανθρωπων να τον διδαξουν, υπαρχουν αυτοι οι ικανοι ανθρωποι αλλα πρεπει να τους ψαξεις. Και νομιζω οτι αξιζει να τους ψαξει κανεις αντι να αποριψει τον χριστιανισμο μονο και μονο επειδη αντιπαθει τους γραφειοκρατικους ιεραρχες.
Posted Image

#67 Adventurer

Adventurer

Αιώνιος φοιτητής

• Members
  • 2,983 posts

Posted 16 June 2008 - 12:48

Ηθελα να ηξερα που ειδατε την "κατηχηση" στα θρησκευτικα. Το μαθημα ειναι καθαρα ιστοριουλα (και τοτε ηταν ο ταδε, εκανε το ταδε, 20 χρονια μετα το ταδε κοκ) - πουθενα δε διδασκει την ουσια και πιο πολυ απομακρυνει τα παιδια απο τον χριστιανισμο παρα τα "προσηλυτιζει". Πως το εξηγειτε οτι σχεδον κανενας νεος δεν ασχολειται με τον χριστιανισμο;

Το θεμα ειναι απλο για μενα - το μαθημα μαθαινει μερικα βασικα πραγματα στα παιδια και μετα ειναι στο χερι των γονιων τους (και το δικο τους αργοτερα) αν οντως θα ακολουθησουν αυτην την πορεια ή αν θα τα μισησουν. Πιο δημοκρατικο απλα δεν παει (και το να μη σου διδαξουν τιποτα απλα ειναι χαζο γιατι μετα το παιδι θα ειναι ευαλωτο σε οτι και αν του λενε).
Posted Image

#68 samurai_pizza_dora

samurai_pizza_dora

Just do it!

• Members
  • 774 posts

Posted 16 June 2008 - 13:06

Μα υπάρχει προσυλητισμος τωρα, τι λες?
Οταν το παιδι ειναι 6 χρονών, τα πιστευει αυτα τα πραγματα και τα κανει τρόπο ζωης. Δεν ειναι μονο ιστοριουλες, σου βαζουν κανονες για το τι θα κανεις, πως θα φερεσαι και ακομη και τι θα φορας(με το εσχατo ολων τη δαιμονοποιηση του παντελονιου :hahaha:). Σου καλλιεργουν μερη του υποσυνειδητου που σχετιζονται με την πιστη τα οποια δυσκολα πολεμας.

Εγω πάντως έχω ενα καταλειπο. Οταν συμβαινει κάτι τρομακτικο, το πρωτο που κάνω ειναι το σταυρο μου και οχι να σκεφτω λογικα την κατασταση και να αντιδρασω καταλληλα. Οταν το σκεφτομαι λογικα ειναι ο,τι πιο γελοιο, να που ομως αυτό βγαίνει σαν αντανακλαστικο μια στιγμη που δεν εχω τον ελεγχο της καταστασης και δεν μπορω να το αποφυγω οσο και να θέλω... Να λοιπον ενα παραδειγμα στο οποιο εχει ριζωσει βαθια μεσα μου οι διδαχες που ελαβα τα 12 τελευταια χρονια.

Και adventurer δεν καταλαβαινω γιατι δεν πιστευεις στη δυναμη της προπαγανδας, πραγματα και θαματα γινονται με αυτη! Και φυσικα δεν μιλαω για εναν ψαγμενο ανθρωπο ή καποιον που εχει πολλές πηγές πληροφορησης μπροστα του. Αλλα σκεψου πχ τι γινοταν ακομη και 15-20 χρονια πριν! Νομιζω οτι οι φανατικοι πιστοι σε μικρες ηλικιες ήταν πολλοι περισσοτεροι, ισως μαλιστα να ηταν και η συντριπτικη πλειοψηφια!
Μην κοιτας μονο τη σημερινη εποχη που οι νεοι εχουν προσβαση στο νετ, σε βιβλια και αλλες πηγες. Το οτι απομακρυνονται ειναι σημαδι οτι μαλλον βλακειες λεγονται με τον τροπο που διδασκεται το μαθημα.

Αρα ισως και να εχεις δικιο. Με τα σημερινα δεδομενο, μαλλον ηλιθιο φανταζει το μαθημα στους περισσοτερους μαθητες και ετσι δεν επηρεαζονται.
Αλλα και παλι, τι αξια εχει αυτό το μαθημα? Αφου δεν προσφερει τπτ σε κανεναν, διοτι ολοι το αγνοουν? :hahaha:

#69 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 16 June 2008 - 13:09

Το θεμα ειναι απλο για μενα - το μαθημα μαθαινει μερικα βασικα πραγματα στα παιδια
Πως το εξηγειτε οτι σχεδον κανενας νεος δεν ασχολειται με τον χριστιανισμο;

Οπότε μιλάμε καθαρά για χάσιμο χρόνου και πλήρη απαξίωση του μαθήματος. Με ένα τέτοιο μάθημα έχουμε 3 επιλογές

-Δεχόμαστε έτσι όπως είναι τη κατάσταση
-Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ώστε να αναβαθμιστεί και να αποκτήσει αξία
-το καταργούμε εντελώς, γιατί τι αξία έχει πια ένα τόσο υποβαθμισμένο μάθημα

(και το να μη σου διδαξουν τιποτα απλα ειναι χαζο γιατι μετα το παιδι θα ειναι ευαλωτο σε οτι και αν του λενε).

και τότε γιατί να μην διδαχθεί λίγο απο όλα, μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική και αντικειμενική εκδοχή όλων των θρησκειών και θεμάτων που αφορούν τη θρησκεία.

Ηθελα να ηξερα που ειδατε την "κατηχηση" στα θρησκευτικα. Το μαθημα ειναι καθαρα ιστοριουλα (και τοτε ηταν ο ταδε, εκανε το ταδε, 20 χρονια μετα το ταδε κοκ)

Αυτη η επιβολη ξερετε οτι δεν ισχυει.. Κανεις δεν επιβαλει σε καποια μειονοτητα να γινουν χριστιανοι, και αμα οι γονεις η το παιδι το ιδιο δεν θελουν να μαθουν τα ελληνικα θρησκευτικα, κανεις δεν προκειται να του πει κουβεντα

Επιτρέψτε μου, έχοντας ο ίδιος δεί σε αυτό το θέμα πως λειτουργούν τα πράγματα, και μέσω της οικογένειας μου αλλά και απο προσωπικές εμπιρίες να αμφιβάλω για αυτό. Η δύναμη που έχει η γνώμη των γύρω είναι τεράστια και όπως και να το κάνουμε, κάτι τόσο βαρύ όσο η πίστη άνετα χρησιμοποιείται για τη περιθωριοποίηση του οποιουδήποτε. Το έχω δεί ιδιαίτερα στο σχολείο που πήγαινα τόσο με τους λίγους μαθητές που άνηκαν είχαν διαφορετικό θρήσκευμα και με το τρόπο που τους συμπεριφέρονταν οι άλλοι, ειδικά αν η εμφάνιση μπορούσε να προδώσει ποιο έντονα τη πίστη τους (κλασσικό παράδειγμα, μαντίλα).

Είναι δύσκολο για κάποιον να μη καταλάβει τη πίεση μπορεί να του ασκείται ακόμη και απο ένα τέτοιο μάθημα σε αυτού του είδους τα θέματα, αν δεν το έχει βιώσει ο ίδιος, καλό θα είναι όμως να μπαίνουμε που και πού στο τρυπάκι.

Άλλωστε, δεν ειπώθηκε ως λύση τόσο να καταργηθεί το μάθημα, όσο το να αντικατασταθεί απο κάτι καλύτερο, σφαιρικότερο, λειτουργικότερο όπως και να έχει που θα δίνει και τη δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να μιλήσουν για αυτά τα θέματα.

Ειναι λοιπον υποχρεωση αλλα και αναφαιρετο δικαιωμα των γονιων να μεγαλωσουν το παιδι τους με βαση τις ηθικες τους αξιες και διδαγματα.

Πρωτον στερεις το δικαιωμα απο τους γονεις να αναθρεψουν το παιδι τους οπως αυτοι κρινουν σωστο και να του δωσουν την καθοδηγηση τους με την βοηθεια του κρατους.

Σύμφωνοι στη πρώτη παράγραφο, αλλά δεν βλέπω κάποιο τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτό που λές στη δεύτερη. Απαγορεύει κανείς στους γονείς να διδάξουν τις αξίες τους στο παιδί τους? Απο πότε είναι υποχρέωση του κράτους η θρησκευτική καθοδήγηση του παιδιού, και όχι της ίδιας της εκλησίας, που την ασκεί μέσω των κατηχιτικών, οπότε και ικανοποιεί αυτή την ανάγκη του γονιού?

Δευτερον υποτιμας την νοημοσυνη των παιδιων νομιζοντας οτι ακομα και σε μικρη ηλικια δεν εχουν κριτικη ικανοτητα να ξεχωρισουν το σωστο απο το λαθος.

Όχι, δεν την έχουν. Αν ο φόνος προβληθεί ως σωστό σε ένα παιδί, τότε αυτό θα δεχτεί ως σωστό, το ίδιο και για οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι υποτιμιτικό, είναι η πραγματικότητα.

Δεν μιλαμε απλα για πλειοψηφεια χριστιανων, αλλα για συντριπτικη πλειοψηφεια...

Τέλος, το πλέον σημαντικό, ειδικά με την απαξίωση προς το πρόσωπο της εκλησίας τα τελευταία χρόνια, δεν νομίζω να είναι και τόσοι αυτοί που έχουν ως ανάγκη το να γίνει το παιδί τους κομμάτι κάποιας θρησκείας και να μάθει τα πάντα για αυτή. Το κατά πόσο είναι οι έλληνες τόσο θρήσκοι ακόμη, πιστεύω είναι κάτι που τίθεται σε αμφισβήτηση εδώ και αρκετό καιρό, τόσο ώστε να μην μπορούμε να μιλήσουμε για συντριπτικές πλειοψηφείες έτσι εύκολα.
Posted Image

#70 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 16 June 2008 - 13:46

Συμφωνω οτι πρεπει τα Θρησκευτικα να αναβαθμιστουν για τον απλουστατο λογο οτι με τα βιβλια και τους καθηγητες που εχουμε σημερα, κανουν τα παιδια να αντιπαθουν τον χριστιανισμο. Για τα υπολοιπα που λες, εξεθεσα τις αποψεις και τα επιχειρηματα μου στα προηγουμενα ποστ μου.

Τωρα αυτο που λες οτι οι σημερινοι νεοι δεν ενδιαφερονται πια για την θρησκεια αρα το συγκεκριμενο μαθημα καλα θα κανει σιγα σιγα να εξαλειφθει, δεν στεκει. Ειπαμε η επιλογη να μην το παρακολουθησεις αμα δεν θες, υπαρχει. Και επετρεψε μου να αμφιβαλω κατα ποσο ισχυει αυτο που λες. Πηγα χθες σε μια εκκλησια (οχι πολυ κεντρικη) για να δω κατι τοιχογραφιες που ηθελα. Στα εικοσι λεπτα που ημουνα εκει, μπηκαν να προσκυνησουν καμια δεκαπενταρια ατομα. Απο αυτους μονο κανα δυο ηταν γιαγιαδες. Οι υπολοιποι ηταν νεοι και νεες κατω των 25. Αυτο με εξεπληξε πολυ ευχαριστα..
Posted Image

#71 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 16 June 2008 - 14:06

Συμφωνω οτι πρεπει τα Θρησκευτικα να αναβαθμιστουν για τον απλουστατο λογο οτι με τα βιβλια και τους καθηγητες που εχουμε σημερα, κανουν τα παιδια να αντιπαθουν τον χριστιανισμο.

Όταν είπα αναβάθμιση ενοούσα τη θρησκειολογία.

Τωρα αυτο που λες οτι οι σημερινοι νεοι δεν ενδιαφερονται πια για την θρησκεια αρα το συγκεκριμενο μαθημα καλα θα κανει σιγα σιγα να εξαλειφθει, δεν στεκει. Ειπαμε η επιλογη να μην το παρακολουθησεις αμα δεν θες, υπαρχει. Και επετρεψε μου να αμφιβαλω κατα ποσο ισχυει αυτο που λες. Πηγα χθες σε μια εκκλησια (οχι πολυ κεντρικη) για να δω κατι τοιχογραφιες που ηθελα. Στα εικοσι λεπτα που ημουνα εκει, μπηκαν να προσκυνησουν καμια δεκαπενταρια ατομα. Απο αυτους μονο κανα δυο ηταν γιαγιαδες. Οι υπολοιποι ηταν νεοι και νεες κατω των 25. Αυτο με εξεπληξε πολυ ευχαριστα..

Και βέβαια στέκει. Αν τα 9/10 των μαθητών βρίσκουν το μάθημα ανούσιο και μή ενδιαφέρον, οι ίδιοι οι καθηγητές το χαρακτηρίζουν δευτερεύον, στις τάξεις γίνεται χαμός, κτλ, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του?

Αυτό που είπα είναι ότι γενικά όσο το βλέπω εγώ η πίστη έχει ατονίσει, με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Τουλάχιστον με βάση το πολύ υποκειμενικό κριτήριο της καθημερινότητας μου, ακόμη και οι νέοι που πιστεύουν δεν συμφωνούν σε όλα τα σημεία με τη θρησκεία τους (πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι απόλυτα πιστοί σε αυτή, καθότι οι θρησκείες ως γνωστόν αποτελούν δόγματα, και έχουν απόλυτους κανόνες για το πως λειτουργούνοι πιστοί), ειδικά σε σημαντικά θέματα. Το αν κάποιος πηγαίνει μιά-δυό φορές στην εκλησία, δεν μου λέει και πολλά προσωπικός.
Posted Image

#72 somnium

somnium

女神道

• Members
  • 356 posts

Posted 16 June 2008 - 14:16

Όταν είπα αναβάθμιση ενοούσα τη θρησκειολογία.

Μακαρι να γινοταν αυτο, οντως.
Και μαλιστα μια φιλοσοφικη θρησκειολογια που θα εθετε ερωτηματα οπως:
Γιατι ο ανθρωπος οδηγηθηκε στο να εχει θρησκεια?
Ποιοι συμβολισμοι ειναι ιδιοι και ποιοι διαφερουν απο θρησκεια σε θρησκεια?
Σχεση θρησκειας και ποιησης-τεχνης
Πως εξαπλωθηκε η κοσμικη κυριαρχια της θρησκειας στις εποχες?
κ.α.
θα εβγαζε μορφωμενα ατομα, και οχι θυματα....

Posted Image

#73 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 16 June 2008 - 14:33

Μακαρι να γινοταν αυτο, οντως.
Και μαλιστα μια φιλοσοφικη θρησκειολογια που θα εθετε ερωτηματα οπως:
Γιατι ο ανθρωπος οδηγηθηκε στο να εχει θρησκεια?
Ποιοι συμβολισμοι ειναι ιδιοι και ποιοι διαφερουν απο θρησκεια σε θρησκεια?
Σχεση θρησκειας και ποιησης-τεχνης
Πως εξαπλωθηκε η κοσμικη κυριαρχια της θρησκειας στις εποχες?
κ.α.
θα εβγαζε μορφωμενα ατομα, και οχι θυματα....

Δηλαδη τα παιδια που μεγαλωσαν να ειναι καλοι χριστιανοι ορθοδοξοι ειναι θυματα για σενα??? Λογω τετοιων χλευασμων πηγαζουν οι αψιμαχιες για τα θρησκευτικα..

Οσο για τα ερωτηματα που θα ηθελες να διδασκονται στα θρησκευτικα, δεν εχω κανενα προβλημα. Αρκει καποια απο αυτα να μην χρησιμοποιηθουν εσκεμμενα απο καποιους για να περασουν αντι-θρησκευτικες η αντι-χριστιανικες ιδεολογιες σε μικρα παιδια. Για τον λογο που εξηγησα και σε προηγουμενα ποστ, οτι πολλοι γονιοι θελουν το παιδι τους να ανατραφει ως χριστιανος (και να παρει μετα οτι αποφασεις θελει ως ενηλικας), και οχι το κρατος να παει κοντρα στις πεποιθησεις που θελουν να περασουν στα παιδια τους.

Και να θυμισω παλι οτι, για τους γονεις η τα παιδια που δεν γουσταρουν θρησκειες και χριστιανισμους τα θρησκευτικα δεν ειναι υποχρεωτικα. Και σε περιπτωσεις οπως της Θρακης που υπαρχουν σοβαροι μουσουλμανικοι πλυθυσμοι, τα παιδια αυτα μαθαινουν στα σχολεια το κορανι και δεν τους στερειται αυτο το δικαιωμα.
Posted Image

#74 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 16 June 2008 - 14:39

Δηλαδη τα παιδια που μεγαλωσαν να ειναι καλοι χριστιανοι ορθοδοξοι ειναι θυματα για σενα???

Πως ορίζεις τον καλό χριστιανό?

Αρκει καποια απο αυτα να μην χρησιμοποιηθουν εσκεμμενα απο καποιους για να περασουν αντι-θρησκευτικες η αντι-χριστιανικες ιδεολογιες σε μικρα παιδια.

Στην Ελλάδα, έχοντας υπόψη ότι στις περρισσότερες περιπτώσεις έτσι και αλλιώς θα είναι πάλι θεολόγοι αυτοί που θα κάνουν τα μαθήματα αυτά, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει κάτι τέτοιο? Θα έλεγα μηδενικές.
Posted Image

#75 Ptomahawk

Ptomahawk

Σενιορ Ρεσερτσερ στα ΒeeTas

• Members
  • 701 posts

Posted 16 June 2008 - 15:01

Οι θεολόγοι δεν έχουν τίποτα κακό. Απλώς οι περισσότεροι από αυτούς μέσα στις θεολογικές δεν διαλέγουν πχ Βουδισμό, αλλά Χριστιανισμό. Δεν υπάρχουν θρησκειολόγοι.

Και αν είναι να θέτουμε ρητορικά ερωτήματα σχετικά με αυθαίρετους ορισμούς.

Πως ορίζεις τον κακό Χριστιανό;
Posted Image