Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από ATANASHIOSU: 24 Ιανουάριος 2009 - 08:36
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Διδασκαλία θρησκευτικών στην 1,2-βάθμια εκπαίδευση
Καταχωρήθηκε 18 Οκτώβριος 2008 - 03:27
Ὧδε ἡ σοφία ἐστίν· ὁ ἔχων νοῦν ψηφισάτω τὸν ἀριθμὸν τοῦ θηρίου, ἀριθμὸς γὰρ ὑπολογιστoῦ ἐστίν· καὶ ὁ ἀριθμὸς αὐτοῦ 1010011010.
Καταχωρήθηκε 22 Οκτώβριος 2008 - 10:57
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από pointman-aka-thenewguy: 11 Δεκέμβριος 2008 - 01:41
Καταχωρήθηκε 23 Οκτώβριος 2008 - 17:57
Κατ' εμε πρεπει να υπαρχει η διδασκαλια των θρησκευτικων το πολυ σε 3 ταξεις, κατα προτιμηση ομως στο γυμνασιο/λυκειο. Πιστευω οτι θα πρεπει να διδασκετε οπως το μαθημα που ειχαμε στην 3η Λυκειου δηλαδη μια εξηγηση ολων των θρησκευματων ανα τον κοσμο καθαρα εγκυκλοπαιδικα. Οποιος θελει επιπλεον πληροφοριες ας ψαχνει στην βιβλιοθηκη της πολης του, αλλωστε συνηθως αυτο καναμε στο Λυκειο αφου πολλες φορες καποια βιβλια ηταν ελλιπη!
Καταχωρήθηκε 23 Οκτώβριος 2008 - 19:47
Συγνωμη εκ των προτερων αν καποιος εχει αναφερει τα ιδια που θα πω.
Κατ' εμε πρεπει να υπαρχει η διδασκαλια των θρησκευτικων το πολυ σε 3 ταξεις, κατα προτιμηση ομως στο γυμνασιο/λυκειο. Πιστευω οτι θα πρεπει να διδασκετε οπως το μαθημα που ειχαμε στην 3η Λυκειου δηλαδη μια εξηγηση ολων των θρησκευματων ανα τον κοσμο καθαρα εγκυκλοπαιδικα. Οποιος θελει επιπλεον πληροφοριες ας ψαχνει στην βιβλιοθηκη της πολης του, αλλωστε συνηθως αυτο καναμε στο Λυκειο αφου πολλες φορες καποια βιβλια ηταν ελλιπη!
Διαφωνώ. Τα παιδιά έχουν απορίες που αφορούν τη θρησκεία και πρέπει οι απορίες αυτές να λύνονται. Ίσως τα βιβλία θα έπρεπε να είναι πιο καλογραμμένα. Δεν χρειάζεται τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες τα παιδιά να μαθαίνουν και πολλές λεπτομέρειες. Αρκεί να καταλαβαίνουν κάποια βασικά πράγματα. Τώρα για το γυμνάσιο και το λύκειο δεν παίζει και πολύ ρόλο τι ακριβώς θα κάνουν στο μάθημα, αφού ουσιαστικά κανείς δεν προσέχει. Αυτό που μετράει είναι να διατηρούν οι νέοι μια επαφή με τη θρησκεία, όπως κι αν είναι αυτή η επαφή.

Η ζωή είναι ωραία, αλλά τα'χει μ'άλλον!!!

Καταχωρήθηκε 23 Οκτώβριος 2008 - 23:26
. Αυτό που μετράει είναι να διατηρούν οι νέοι μια επαφή με τη θρησκεία, όπως κι αν είναι αυτή η επαφή.
για πιο λόγο?και να διατηρουν επαφή μόνο με τον χρηστιανισμό ή με όλες της θρησκείες εξίσου?

Καταχωρήθηκε 24 Οκτώβριος 2008 - 00:25
To θεμα ειναι οτι για να κρατησεις επαφη με την θρησκεια υπαρχουν παρα πολλοι τροποι οπως ας πουμε το παλιο καλο "κατηχητικο" που μπορει προσφερει καλυτερη διαπαιδαγωγηση σε αυτον τον τομεα. Στο σχολειο προσωπικα ποτε μου δεν το ειδα ως τιποτε παραπανω απο ενα μαθημα στο οποιο μαλιστα πρεπει να αξιολογηθω... απλα απο οτι βλεπω το εχουν εκει μονο και μονο για να... ξεχνα το θα κατηγορηθω αν το πω.Διαφωνώ. Τα παιδιά έχουν απορίες που αφορούν τη θρησκεία και πρέπει οι απορίες αυτές να λύνονται. Ίσως τα βιβλία θα έπρεπε να είναι πιο καλογραμμένα. Δεν χρειάζεται τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες τα παιδιά να μαθαίνουν και πολλές λεπτομέρειες. Αρκεί να καταλαβαίνουν κάποια βασικά πράγματα. Τώρα για το γυμνάσιο και το λύκειο δεν παίζει και πολύ ρόλο τι ακριβώς θα κάνουν στο μάθημα, αφού ουσιαστικά κανείς δεν προσέχει. Αυτό που μετράει είναι να διατηρούν οι νέοι μια επαφή με τη θρησκεία, όπως κι αν είναι αυτή η επαφή.
Καταχωρήθηκε 24 Οκτώβριος 2008 - 00:55
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από pointman-aka-thenewguy: 11 Δεκέμβριος 2008 - 01:43
Καταχωρήθηκε 25 Οκτώβριος 2008 - 09:43
Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 00:24
εγώ ένα πράγμα θα σε ρωτήσω....
για πιο λόγο?και να διατηρουν επαφή μόνο με τον χρηστιανισμό ή με όλες της θρησκείες εξίσου?
Έγω πάντως υπέρ της ελεύθερης σκέψης είμαι. Φυσικά και υποστηρίζω πως τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται εξίσου και για τις άλλες θρησκείες. Η ενημέρωση πιστεύω μόνο σε θετικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει. Κι από εκεί και πέρα ο καθένας ας κάνει την επιλογή του. Δεν ωφελεί να <<ακολουθείς>> μία θρησκεία που δεν σε εκφράζει. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κύριος δεν είπε ποτέ πως θέλει οι πιστοί να ακολουθούν με το ζόρι. Αλλά αφού έχουμε βαπτισθεί χριστιανοί βρε παιδιά, να μην ξέρουμε και το γιατί;

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 00:39
για να αποφασίσει κάποιος που ανήκει ή αν δεν ανήκει πουθενά πρέπει να ξέρει...δεν μπορώ εγώ να πω π.χ δεν μου ερέσει ο βουδισμός όταν δεν ξέρω τι λεει....όπως δεν μπορώ να λέω οτί είμαι χρηστιανός όταν ξέρω μόνο μία θρησκεία σε τόσο βάθος....Έγω πάντως υπέρ της ελεύθερης σκέψης είμαι. Φυσικά και υποστηρίζω πως τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται εξίσου και για τις άλλες θρησκείες. Η ενημέρωση πιστεύω μόνο σε θετικό αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσει. Κι από εκεί και πέρα ο καθένας ας κάνει την επιλογή του. Δεν ωφελεί να <<ακολουθείς>> μία θρησκεία που δεν σε εκφράζει. Άλλωστε και ο ίδιος ο Κύριος δεν είπε ποτέ πως θέλει οι πιστοί να ακολουθούν με το ζόρι. Αλλά αφού έχουμε βαπτισθεί χριστιανοί βρε παιδιά, να μην ξέρουμε και το γιατί;
είμαι τις άποψης ή καθόλου...ή να μαθένουν τα παιδιά για όλες τις θρησκείες το ίδιο χωρίς εξεραίσεις.....
όσο για το βάπτισμα είναι αναγαστκό απο την άποψη ότι άμα το παιδί δεν βαπτιστεί δεν έχει ληξιαρχικά χαρτιά...με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε σε σχολείο να γραφτεί. αντίθετα σε άλλες χώρες είναι προερετικό.....το συστημα απλά σε αναγκάζει να είσαι χρηστιανός....

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 00:59
για να αποφασίσει κάποιος που ανήκει ή αν δεν ανήκει πουθενά πρέπει να ξέρει...δεν μπορώ εγώ να πω π.χ δεν μου ερέσει ο βουδισμός όταν δεν ξέρω τι λεει....όπως δεν μπορώ να λέω οτί είμαι χρηστιανός όταν ξέρω μόνο μία θρησκεία σε τόσο βάθος....
είμαι τις άποψης ή καθόλου...ή να μαθένουν τα παιδιά για όλες τις θρησκείες το ίδιο χωρίς εξεραίσεις.....
όσο για το βάπτισμα είναι αναγαστκό απο την άποψη ότι άμα το παιδί δεν βαπτιστεί δεν έχει ληξιαρχικά χαρτιά...με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε σε σχολείο να γραφτεί. αντίθετα σε άλλες χώρες είναι προερετικό.....το συστημα απλά σε αναγκάζει να είσαι χρηστιανός....
Ναι το σύστημα σε αναγκάζει να γίνεις χριστιανός αφού βαπτίζεσαι σε ηλικία που δεν μπορείς να ερωτηθείς αν πραγματικά το θέλεις. Αλλά αφού έτσι είναι τα πράγματα και κανέναν από εμάς δεν ρώτησαν πιστεύω πως πριν διερευνήσουμε τις άλλες θρησκείες πρέπει πρώτα να καταλάβουμε καλά την δική μας. Το να κλίνουμε τα μάτια και να μην ασχολούμαστε με το θέμα δεν είναι σωστό. Γιατί και άθεος να αποφασίσει κάποιος να γίνει πρέπει πριν το κάνει να αξιολογήσει τη θρησκεία του, αλλιώς δεν θα έχει καμία διαφορά με πριν, που δεν ήξερε γιατί είναι χριστιανός. Όταν έχεις μια ιδιότητα καλό είναι να ξέρεις κάποια πράγματα έστω κι αν η ιδιότητα αυτή δεν είναι επιλογή σου. Όπως και για να την αποκυρήξεις πρέπει να ξέρεις το λόγο. Δεν μπορείς να αξιολογήσεις κάμια θρησκεία σωστά αν πρώτα δεν γνωρίσεις σε βάθος την δική σου.

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 01:02
μα αυτό είναι το θέμα...άλλοι αποφασίσαν να είναι δική μου...και στη συνέχια αντι απλά να μου μάθουν κάποια πράγματα για αυτήν μου τα επιβάλουν,ξεπερνόντας τα όρια της μάθησης και πηγένοντας στην χειραγώγηση..... Δεν μπορείς να αξιολογήσεις κάμια θρησκεία σωστά αν πρώτα δεν γνωρίσεις σε βάθος την δική σου.

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 01:13
μα αυτό είναι το θέμα...άλλοι αποφασίσαν να είναι δική μου...και στη συνέχια αντι απλά να μου μάθουν κάποια πράγματα για αυτήν μου τα επιβάλουν,ξεπερνόντας τα όρια της μάθησης και πηγένοντας στην χειραγώγηση....
Έχεις δίκιο. Δεν ξέρω τι γνώσεις έχεις για το θέμα της εκκλησίας, και δεν αναφέρομαι μόνο στην σημερινή εποχή αλλά και στη θέση που είχε ο κλήρος ανά τους αιώνες. Πάντως η εκκλησία είχε πάντα τον τρόπο να ελέγχει το λαό. Και η χειραγώγηση που ανέφερες είναι το πιο κλασσικό παράδειγμα. Σε βάζουν να βαπτισθείς όταν είσαι βρέφος γιατί κατά βάθος ξέρουν πως αν σε άφηναν να επιλέξεις ίσως να μην επέλεγες το χριστιανισμό, όχι γιατί υπολείπεται των άλλων θρησκειών αλλά γιατί ο κλήρος είναι ανίκανος να τον μεταδώσει σωστά. Εγώ προσωπικά με το χριστιανισμό μια χαρά τα πάω, με τους παπάδες παθαίνω αλλεργία. Και στο σημείο αυτό να τονίσω πως επειδή ακριβώς η κατάσταση είναι έτσι είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη θρησκεία μας καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Για να μην μπορεί κανείς να μας παραπλανήσει.

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 01:38

Καταχωρήθηκε 28 Οκτώβριος 2008 - 09:49
Διαφωνώ.Μπορώ να αποφασίσω ότι δεν πιστεύω σε καμια θρησκεία αν δεν έχω νιώσει ποτε την ανάγκη να πιστέψω σε κάποιον θεό.Plain and simple.για να αποφασίσει κάποιος που ανήκει ή αν δεν ανήκει πουθενά πρέπει να ξέρει...δεν μπορώ εγώ να πω π.χ δεν μου ερέσει ο βουδισμός όταν δεν ξέρω τι λεει....
Και όσον αφορά το επιχείρημα ότι για να πιστέψεις η να απορρίψεις πρέπει να γνωρίζεις μια θρησκεία σε βάθος,το θεωρώ χαζομάρα.Δεν είδα κανέναν να γίνεται θρήσκος η να ανακηρύσσει την αθεΐα του αφού πήρε πτυχίο από τη θεολογική.
Και επειδή το έχω δει πολλές φορες να γράφεται σε αυτό το thread,ας ρωτήσω:
Γιατί ρε παιδιά όλοι λέτε ότι πρέπει να μαθαίνει ο μαθητής για όλες τις θρησκείες και να διαλέγει?Super market θρησκειών είναι το σχολειό?Μήπως οι θρησκείες είναι υποχρεωτικές?Η μήπως βγαίνοντας πρέπει να έχεις σώνει και καλά ολοκληρωμένη άποψη για τις θρησκείες για να τις απορρίψεις η να τις δεχτείς?
Εγώ εφόσον όλοι εδώ μέσα έχουν την φαγούρα να δώσουν σφαιρική ενημέρωση στα παιδιά,εγώ θα επέλεγα να δώσω βάρος στην πολιτική αγωγή και στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.Πράγματα χρήσιμα και στην πορεία τους ως πολίτες,και ως άνθρωποι

Επειδή κάποιοι το διάλεξαν οι γονείς μας πριν από μας για μας.Και αυτό συνέβη επειδή το διάλεξαν οι δικοί τους γονείς πριν από αυτούς για αυτούς.Σε κάλυψα?Αλλά αφού έχουμε βαπτισθεί χριστιανοί βρε παιδιά, να μην ξέρουμε και το γιατί;