Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 1 votes

Τι είναι τέχνη;


  • Please log in to reply
86 replies to this topic

#76 laraska

laraska

    Self imposed ban

  • Members
  • 1,875 posts

Posted 25 October 2011 - 15:08

χμμμ πολλοκ συζητηση ... κατι σαν bollocks....ειχα μια αντιστοιχη για το αν θεωρειται τεχνη ....
Spoiler:

Posted Image
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
[IMG]http://www.anime.gr/forums/%5Burl=http://dragcave.net/view/yrOI%5D%5Bimg%5Dhttp://dragcave.net/image/yrOI.gif%5B/img%5D%5B/url%5D[/IMG]

#77 Hyuuga_Nikorasu

Hyuuga_Nikorasu

    Cine Iubeste Si Lasa

  • Members
  • 374 posts
  • LocationΠάτρα

Posted 27 November 2011 - 05:54

Τέχνη είναι ότι θεωρεί έστω και ένας ότι δεν είναι τέχνη.

δική μου η συγκεκριμένη χαζομάρα


Posted Image


#78 valadorn

valadorn

    Fantasiac

  • Members
  • 378 posts

Posted 27 November 2011 - 15:38

Κατι που ακουσα προσφατα

"Αν ενας παλαβος που κατεβαινει τη λεωφορο Αλεξανδρας με 200 πιστευει οτι κανει τεχνη, τοτε ΚΑΝΕΙ τεχνη"

Δε θελω περεταιρω συζητηση επ αυτου, απλα το αναφερω...

#79 Lord Leon

Lord Leon

    Immortal Esper

  • Members
  • 739 posts

Posted 27 November 2011 - 15:49

τεχνη ειναι οταν ο μεγαλος μανιτου συγκινημενος από το ογδοο χρωμα της ιριδος που ξεπροβαλει μονο για ενα νανοδευτερολεπτο κατα την αυγή του ηλιου, αφηνει μια πορδη που παντρευει το αρωμα του παντζαριου με το γιασεμι. Και τα κακα πνέυματα των 'μέτριων ανθρωπων" του μπουκοφσκι, τρέχουν ντριφταριστά να ξεφύγουν.

Επίσης ομιλουν περι τέχνης όσοι εγευτηκαν την συναναστροφή του κτήνους, ονοματι μηλιώνι. Μεταξύ παραμιλητών και διθυράμβων, καποιοι, πιο ψυχραιμοι ορκιζονται οτι αργά τις νυχτες αν πλησιάσεις στο δασος και αφουγκραστεις μπορει να ακουσεις την πολεμική ιαχή του:

"Βλέπεις εκείνο το βουνο που βγάζει τον ασβέστη;"
"Ο π@#$%^$ μου στον #w^@ σου κανει Χριστός Ανέστη!"

stasou%2520mygdala.jpg


#80 Vagelio

Vagelio

    Derp

  • Review Team
  • 1,231 posts

Posted 23 April 2012 - 22:34

Ενδιαφέρον θέμα.

Tι είναι τέχνη ; Τι είναι ανόητη ερώτηση ; Πως μπορεί να ζητάει κανείς να του δώσουμε τον ορισμό μιας έννοιας που δεν έχει ούτε αξιωματικό ,ούτε επαγωγικό ορισμό παρά μόνον διαισθητικό; Πως είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σχετικά με το τι είναι τέχνη από τη στιγμή που ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά ;

Γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει τέτοιο μπάχαλο στις έννοιες της τέχνης, και γιατί επίσης αλλάζουν και αυτές μαζί με την κοινωνία.


Η πιο κοινή και απλή μετάφραση, η οποία μου φαίνεται για σήμερα τουλάχιστον πιο σωστή είναι η προσέγγιση (στα λατινικά designe και από εκεί βγαίνει και ο όρος design), δηλαδή το να υλοποιείς γραπτά, σχεδιαστικά, ακουστικά, απτικά ή όπως αλλιώς μπορείς κάτι που υπάρχει μόνο σαν ιδέα στον νου.

Αν το πάρουμε από μεριά Ιστορίας τεχνών τύπου ζωγραφικής, γλυπτικής κλπ πάει ως εξής:

Οι αρχαίοι, από σπηλαιανθρώπους μέχρι και βυζαντινούς, την χρησιμοποιούσαν με σκοπό την απεικόνηση είτε της θρησκείας, είτε της καθημερινότητάς τους (οι τοιχογραφίες της Σαντορίνης της μινωικής εποχής απεικονίζουν αποκλειστικά και μόνο καθημερινότητα, περίπτωση σπάνια).
Γενικά αυτό που τους ένοιαζε σε πρώτη βάση ήταν η επικοινωνία μέσω της εικόνας, όμως κάποιοι προσπάθησαν να το πάνε και λίγο παραπέρα εφευρώντας την έννοια του ωραίου και κάνοντάς την επιστήμη με μαθηματικούς τύπους και πάει λέγοντας (βλέπε χρυσές τομές και πολύυυυ αργότερα θεωρίες φιμπονάτσι κλπ).

Στην αναγέννηση υπήρχε ο κλασσικισμός (και μετά Ροκοκό, μπαρόκ κλπ) όπου η τέχνη μεταφραζόταν ως απόλαυση των αισθήσεων. Συνδεόταν με τον πλούτο και τον καταναλωτισμό της τότε εποχής. Ο κλασσικισμός αγαπιέται από τους δικτάτορες, βασιλείς και λοιπά μεγαλογουρούνια, γιατί σκοπός της δεν είναι να σε βάλει σε σκέψη, αλλά να σε κάνει να πεις wow τι ωραίο~~~.

Το αντίθετο γινόταν στην βιομηχανική και στην μεταπολεμική εποχή. Εκεί συμβόλιζε, το πόσο καλά ζωγραφισμένο ήταν κάτι δεν είχε σημασία άμα δεν υπήρχε νόημα από πίσω. Ο μοντερνισμός συνδέται με τα φιλελεύθερα πνεύματα, και λόγο της εκφραστικής ελευθερίας σε σχεδιαστικά μέσα, μανιφέστα και πολλά άλλα έχει τρομακτικά μεγάλη πικοιλία τόσο στα μυνήματα, όσο και στο εικονικό αποτέλεσμα.

Σήμερα δεν νομίζω πως υπάρχει κάποια σταθερή έννοια. Ο καπιταλισμός δεν βοηθάει στην καθιέρωση.

Edited by Vagelio, 23 April 2012 - 22:35.

Posted Image
Inspiration strikes when I'm actually trying to do my homework.


#81 Kain

Kain

    ♠️

  • Members
  • 191 posts

Posted 23 April 2012 - 23:11

Μια πολύ απλή άποψη για το τι είναι τέχνη είχε εκφράσει ο Scott McCloud στο "Understanding Comics", βιβλίο που προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα:

Posted Image
Posted Image

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png


#82 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1,667 posts

Posted 30 April 2012 - 17:15

Μας το είχαν βάλει αυτό σαν ερώτηση στην έκθεση κάποτε στο σχολείο και είχα γράψει ότι "τέχνη είναι η δημιουργία από τον άνθρωπο που δεν έχει πρακτικό σκοπό".

Αλλά από την άλλη, αυτό θα σήμαινε ότι η εμπορική τέχνη δεν είναι τέχνη? :blurah5:

15fkk04.jpg


#83 OdyMonaxos

OdyMonaxos

    It's nothing personal

  • Members
  • 623 posts

Posted 30 April 2012 - 17:49

Διαφωνώ με το κόμικ του Kain. Είναι η ανθρώπινη τάση προς πανηγυρισμό. Βγαίνουμε στο δρόμο όταν αποκλείουμε τη Ρεάλ, πάμε Ομόνοια να γιορτάσουμε το χ αστέρι, βγάζουμε γλώσσα στο λιοντάρι, λέμε "είμαι ο καλύτερος και όλοι οι άλλοι τίποτα". Αυτό δεν είναι άρτ, μάλλον είναι πάρ'τ-α φρύδια μου.

Επιμένω στη διάσημη ατάκα που δεν θυμάμαι ποιος την είπε: Δεν μπορώ να ορίσω την τέχνη, αλλά την αναγνωρίζω όποτε τη συναντώ"

#84 Vagelio

Vagelio

    Derp

  • Review Team
  • 1,231 posts

Posted 30 April 2012 - 22:54

Αναλόγως πως ορίζεις τον πρακτικό σκοπό maya-chan. Η τέχνη κατά κύριο λόγο ήταν και είναι εμπορική (με την έννοια ότι ο καλλιτέχνης την δημιουργεί γι άλλους προκειμένου να ζήσει).

Διαφωνώ με το κόμικ του Kain. Είναι η ανθρώπινη τάση προς πανηγυρισμό. Βγαίνουμε στο δρόμο όταν αποκλείουμε τη Ρεάλ, πάμε Ομόνοια να γιορτάσουμε το χ αστέρι, βγάζουμε γλώσσα στο λιοντάρι, λέμε "είμαι ο καλύτερος και όλοι οι άλλοι τίποτα". Αυτό δεν είναι άρτ, μάλλον είναι πάρ'τ-α φρύδια μου.

Εμένα μου φάνηκε ότι αναφέροταν στην τέχνη ως έκφραση. Το οποίο είναι εξαιρετικά γενικό, αλλά ταιριάζει γάντι στην εποχή που ζούμε.

Posted Image
Inspiration strikes when I'm actually trying to do my homework.


#85 gexion

gexion

    πάμε για σουβλάκια?

  • Members
  • 207 posts

Posted 06 July 2014 - 18:12

Από προσωπική εμπειρία:
Τέχνη είναι η επιτακτική ανάγκη που ξεχειλίζει ορμητικά από μέσα σου για έκφραση συναισθημάτων. Οτιδήποτε κάνεις ( από ζωγραφική, ποίηση, μέχρι το να ψιλοκόβεις φρέσκο κρεμμυδάκι) και χάνεις το track of time, τα surroundings και τον ίδιο σου τον εαυτό γιατί καταναλώνεις όλη σου την ενέργεια και την ύπαρξη στη δημιουργία της στιγμής, η οποία σε γεμίζει πιο πολύ κι από 2 πιτόγυρα στο τέλος μιας full κουραστικής τρεχάτης μέρας. :thumbup:


Also, μου αρέσουν πολύ οι εκδοχές που έχουν δώσει πολλά παιδιά για την τέχνη και ο καθένας μπορεί να την αντιλαμβάνεται και διατυπώνει διαφορετικά, αλλά όλοι μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα όταν τη βιώνουμε, Ι guess

Edited by Tristessa, 01 August 2014 - 05:39.

Posted Image

Everyone has an A C E hidden,it's Hope

#86 SpeedFreak

SpeedFreak

    bored of harem

  • Members
  • 203 posts
  • Locationκοντα στη μαμακα

Posted 12 September 2014 - 13:32

Κατι που ακουσα προσφατα

"Αν ενας παλαβος που κατεβαινει τη λεωφορο Αλεξανδρας με 200 πιστευει οτι κανει τεχνη, τοτε ΚΑΝΕΙ τεχνη"

Δε θελω περεταιρω συζητηση επ αυτου, απλα το αναφερω...

:riiight:  :riiight:

 

Μια πολύ απλή άποψη για το τι είναι τέχνη είχε εκφράσει ο Scott McCloud στο "Understanding Comics", βιβλίο που προτείνω σε όλους ανεπιφύλακτα


 

ωραίο,πολύ ωραίο,προτώτυπο   (σχολιάρα μιλάμε)....αν σκεφτεί καλύτερα κανείς,στο προτελευταιο κουτακι απεικονίζεται μια καλλιτεχνική έκφραση,αν μπορώ να το πω έτσι (vagelio style)

Διάβασα πολλές απόψεις εδώ και εμπνεύστηκα...Βεβαια προσωπική μου άποψη,παρόλο που στο οικογενειακό ιστορικό κυλάει μπόλικο καλλιτεχνικό αιματάκι,είναι ότι.....δεν ξέρω τι είναι τέχνη και δε νομίζω ότι μπορώ να το ορίσω σε αυτή την ηλικία...ίσως χρειάζομαι και άλλο χρόνο διεύσδησης στην δημιουργία μετά από έμπνευση

Btw σε εποχές ερωτικής έντασης έχω κάνει μουρλά καλλιτεχνικά πράματα,κατά τη γνώμη μου πολύ ωραία..Επομένως όποτε μουρθει να ορίσω την τέχνη,από κάτω από τον ορισμό θα έβαζα υποσημείωση ότι τέχνη και έρωτας συνυφαίνονται και το δεύτερο αποτελεί εξτρίμ κινητήριο δύναμη για το πρώτο...(κάτι ψιλοόρισα τώρα)

 

 


Edited by SpeedFreak, 12 September 2014 - 13:35.

Όσοι ζουν στη σκιά δεν τους θωρεί κανείς...

Μπρεχτ


#87 Emiya

Emiya

    Anime Fan

  • Members
  • 175 posts

Posted 12 September 2014 - 16:18

Youtube Video