Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Reggae - Dub


  • Please log in to reply
33 replies to this topic

#31 Franklin

Franklin

    save pelekoudi

  • Members
  • 291 posts

Posted 01 August 2008 - 12:42

Χαχαχα αχχ αυτη η Tijuana...Πληροφοριακα παντως, αν παει Κουβα με γκρουπ θα δει το ενα δεκατο απο αυτα που θα μπορουσε να δει.
Εγω πηγα στο Manu Chao και σας παρακαλω μη με βρισετε γι αυτο που θα πω, αλλα με απογοητευσε.... Εκανε ολα τα κομματια ''χορευτικα'' με αποτελεσμα μουσικα να χασει πολυ . Η πλειοψηφια του κοσμου δε χορευε , χτυπιοταν...Το περιμενα αλλιως!
Posted Image

#32 Shikamaru

Shikamaru

    So Troublesome

  • Members
  • 912 posts

Posted 08 August 2008 - 18:26

ρε δεν ηξερα οτι ηπηρχαν τοσοι πολλοι που γουσταρουν την reggae σαφως και ολοι σας ακουτε τον θεο BOB MARLEY αλλα να προσθεσω επισης πως οι λοκομοντο για ελληνες ειναι παρα πολυ καλοι ααα ναι παραλιγο να το ξεχασω στα γαλλικα στο σχολειο ακουσαμε ταγουδι του Manu Chao το Mon amour συγκεκριμενα
Posted Image
Posted Image

#33 zade

zade

    23/11/2016

  • Members
  • 759 posts

Posted 08 August 2008 - 21:33

Το χω παρατηρήσει εδώ και καιρό το θρεντ αλλά δεν έχω ποστάρει . Ώρα είναι λοιπόν να το κάνω.

Η reggae είναι η παραδοσιακή μουσική της Τζαμάικας και έχει τις ρίζες της στην Αφρική . Κατέκτησε τον κόσμο την δεκαετία του 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 .Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο άτομα ,τον Μπομπ Μάρλευ και τον Jimmy Cliff (όσο περίεργο και αν ακούγεται το δεύτερο ).Τον πρώτο, όλοι τον ξέρουμε ,ας εστιάσουμε λοιπόν στον δεύτερο .

Ο Jimmy cliff έγραψε την μουσική για την τανία The Harder They Come (1972) η οποία θεωρήθηκε πολύ μπροστά απο την εποχή της και συνέβαλε και αυτός με αυτόν τον τρόπο στην διάδοση της reggae . Επίσης έγραψε και την μουσική για την ταινία
Club Paradise (1986) συμβάλλοντας ακόμα περισότερο στην διείσδυση της reggae στο παγκόσμιο κοινό .

Ας αφήσουμε όμως τον Jimmy Cliff και ας ασχοληθούμε με την reggae αυτή καθαυτή.
Συνήθως ένας κύριος τραγουδιστής (άνδρας κατά κύριο λόγο) τραγουδάει το κύριο τραγούδι και υπάρχουν και άλλες φωνές πίσω του οι οπίες συνοδεύουν . Οι δευτερέυουσες φωνές είναι κυρίως γυναικείες ,χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Τα όργανα που χρησιμοποιύνται συνήθως είναι η κιθάρα ,το μπάσο-το οπίο μάλιστα παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο ,τα πλήκτρα ,οι μαράκες και μερικές φορές και η τρομπέτα.

Στιχουργικώς τώρα , η reggae αντλεί τη θεματολογία της από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής ,την εκμετάλλευση των μάυρων απο΄τους λευκούς , την αγία γραφή ,την επικρατούσα θρησκεία στην Τζαμάικα (ρασταφάρι) ,την χαλαρότητα που μπορεί να νιώσει κανείς με τα απλά και καθημερινά πράγματα και πολλά άλλα ...
Τα δύο πρόσωπα κλειδιά για να κατανοήσει κανείς τη reggae μουσική και τα νοήματα που αυτή προσπαθεί να περάσει είναι ο Marcus Garvey και ο Haile Selassie I .

Σε πρώτη φάση θα ασχοληθούμε μόνο με τον Marcus Garvey και άμα γυρίσω απ τις διακοπές με τον Σελασιέ

Ο Marcus Garvey είναι εθνικός ήρωας της Τζαμάικας και ιδρυτής της Universal Negro Improvement Association and African Communities League (UNIA-ACL) γεννήθκε το 1887 και πέθανε το 1940.
Ωστόσο εμείς δεν θα ασχοληθούμε με τόσο με το τι έκανε αλλά με το τι πίστευε .
Ηταν ο κύριος πρεσβευτής της ιδεολογία του "πίσω στην Αφρική" , ιδεολογία που είχε ως κύριο θεματικό άξονα την επιστροφή την Αφρική . Πίστευε πως η πατρίδα όλων των απανταχού μαύρων ήταν η Αφρική και γι αυτό θα έπρεπε να ξεπεράσουν φυλετικές διαφορές και προκαταλήψεις και να ενωθούν σε ένα παναφρικάνικο έθνος για το καλό της ηπείρου.Ολοι οι μαύροι σε άλλα μέρη της γης έπρεπε να αγωνιστούν γι αυτόν τον σκοπό και αφού επιτευχθεί να επιστρέψουν και να ζήσουν ειρηνικά στην μάυρη ήπειρο από την οποιά είχαν "αρπαχθεί βίαια" πριν από 400 χρόνια.Αυτό θα πραγματοποιούνταν με την βοήθεια του "λέοντα του ιούδα" ενός βασιλιά που θα έρθει από την φυλη του Ιούδα . Επίσης έλεγε "να αποβλέπετε στην ίδια την Αφρική ,όταν ένας μαύρος βασιλιάς θα στεφθεί πριν την ημέρα της κρίσης" Πίστευε στην Αγία Γραφή και μάλιστα έλεγε ότι οι άνθρωποι όλι έπρεπε να είναι ίσοι ,καθώς αυτό είναι το θέλημα του Θεού (μιλάμε αυτά τα είπε 40 χρόνια πριν από τον Martin luther King) .Ελεγε ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν εντελώς αναίμακτα και χωρίς να πάθει κανείς οποιαδήποτε βλάβη Για τις απόψεις του πέρασε μερικά χρόνια της ζωής του στην φυλακή αλλά μέχρι το θάνατό του δεν έκανε πίσω .Ηταν μέχρι το τέλος ένας μαχητής για την ισότητα των λαών .

Οι ρασταφάρι των θεωρούν προφήτη και του αποδίδουν τιμές αλλά παρανόησαν αρκετά από αυτά που είπε ( ή τουλάχιστον τα κατάλαβαν διαφορετικά) και θεώρησαν μερικές από τις ρήσεις του σαν συμπλήρωμα προφητειών της Αγίας Γραφής (την οποία η ρασταφάρι αποδέχονται και εκτιμούν ,εν μέρει όμως) και οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα τα οποία εμφανίζονται πολύ συχνά στα τραγούδια τους . Αυτά είναι τα εξής :

-Πρέπει να επιστρέψουμε στην αφρική που είναι η νόμιμη πατρίδα μας και να ζήουμε ειρηνικά εκεί μαζί με όλους τους ανθρώπους ,μιας και η αφρική είναι η "μητέρα" όλων των ανθρώπων

-Πρέπει να μην τρώμε συγκεριμένα είδη κρέατος κρ έτσι ώστε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση χωρίς να αλληλεπιδρούμε αρνητικά με αυτή .Δεν τρώνε τα είδη κρέατος που δεν τρώνε και οι Εβραίοι όπως χοιρινό κλπ. (αυτό δεν το ισχυρίστηκε ποτέ ο Γκάρβεϊ)

-Δεν πρέπει να έχουμε καμία ανάμειξη στην πολιτική γιατί δεν μπορεί να φέρει την σωτηρία . Πρέπει να πιστεύουμε στον Θεό ,που θα μας φροντίσει και θα μας προστατέψει όταν το έχουμε ανάγκη.Επίσης αυτός θα εκδικηθεί για όποια αδιικία υποστήκαμε και για ότι έκαναν είς βάρος μας . Λόγω αυτής τους πεποίθησης ποτε δεν βιαοπραγούν και πιστεύον ότι όλα πάνε καλά και η ζωή είναι ωραία .

-Πρέπει να χρησιμοποιούμε μαριχουάνα στην λατρεία μας προς τον Jah (θα εξηγήσω παρακάτω ποιός είναι αυτός) .Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στα παρακάτω γραφικά εδάφια :Γένεση 1:11 ,Γένεση 3:18 ,Παροιμίες 15:17 ,Ψαλμοί 104:14 τα οποία σε γενικλες γραμμές αναφέρουν ότι εκτός από την υπόλοιπη βλάστηση υπάρχουν και τα "βότανα" . Οι Ράσταμαν ισχυρίζοντια ότι αναφέρεται στην κάνναβη ,η οποιά θεωρούν ότι ήταν το πρωτο φυτό που φύτρωσε στον κήπο του Βασιλιά Σολωμών.

-Δεν πρέπει να κόβουμε τα μαλλιά μας κοντά γιατί αυτό θέλει ο Jah . Αυτή η πεποίθηση βασίζεται στο εδάφιο Λευιτικόν 21:5 που αναφέρει ότι "δεν πρέπει να ξυρίζουν το κεφάλι τους ,ούτε να κόβουν την άκρη του μουσιού τους ούτε να κάνουν τομές στο σώμα τους" και στην ιστορία του Σαμψών η οποία μπορεί να βρεθεί στο βιβλίο "κριτές" της Αγίας γραφής. Ο Σαμψών αντλούσε την δύναμή του από τα μακριά μαλλιά που είχε ,καθώς ο Θεός τον είχε διατάξει να μην τα κόψει ποτέ .Αυτό ονομάζεται 'Ναζηραίος" στην Παλαιά διαθήκη.(ούτε αυτό το είπε ποτέ του ο Γκάρβει).

Νομίζω αυτά είναι ,εάν θυμηθώ και κάτι άλλο θα κάνω edit .

FAQ

-Ποιός είναι αυτός ο Jah πουα αναφέρεται συνέχεια στα τραγούδια των reggae artists ?
Jah είναι η σύντμηση της λέξης JEHOVAH , το οποίο είναι το προσωπικό όνομα του Θεού ,σύμφωνα με τον Ιουδαϊσμό . Στα ελληνικά προφέρεται Γιάχ, Γιαχβέ και Ιεχωβά αλλά δεν γνωρίζουμε σίγουρα ποιά είναι η ορθή προφορά του ονόματος γιατί η εβραϊκή γλώσσα δεν έχει φωνήεντα αλλά μόνο σύμφωνα .

-Ποιά είναι η Zion που ανφέρεται τόσο συχνά ;
Πρόκειται για το εναλλακτικό όνομα της πρωτεύουσας του αρχαίου Ισραήλ Ιερουσαλημ . Οταν χρησιμοποιείται στα τραγούδια χρησιμοποιείται κυρίως μεταφορικά ,υπονοώντας την ασφάλεια μακριά από τις επιθέσεις των αστυνομικών και τις δυσκολίες γενικότερα αυτού του κόσμου. Επίσης υποννοεί και το τέλος όλων των κακαομεταχειρίσεων των ανθρώπων .

Αυτό ήταν το πρώτο μέρος του αφιερωματος στην ρέγκε ,ελπίζω να σας βοήθησε να καταλάβετε μερικά πράγματα παραπανω.Αμα γυρίσω από τις διακοπές έχει το επόμενο μέρος.

Συστατικά: Κρέας ανθρώπινο 50%, Kόκκαλα 20% Αίμα ανθρώπινο: 10% ,μαλτοδεξτρίνη,άμυλο πατάτας ,πολυαμίδιο.Συντηρητικά:Βενζοϊκό Νάτριο,Σορβικό Κάλιο.
Posted Image
Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από: Βλέπε Avatar.


#34 karkas

karkas

    Μελλοντικός Μονοσάνδαλος

  • Members
  • 261 posts

Posted 11 August 2008 - 17:15

Άργησα λίγο αλλά τώρα που είμεθα φουλ καλοκαίρι πάρτε το δωράκι από μένα! 'Εχω ανεβάσει το CD των Κακό Συναπάντημα στο Megaupload, όποιος θέλει link να μου στείλει pm, γιατί είμαστε και στον αέρα...! :P
[URL="http://roarus.mybrute.com/"]
[/URL]