Για όσα, όμως, μου γράψατε, είναι καλό στον άνθρωπο να μη αγγίζει γυναίκα. Για τις πορνείες, όμως, κάθε ένας ας έχει τη δική του γυναίκα, και κάθε μία ας έχει τον δικό της άνδρα.
(Προς Κορινθίους Α’, 7: 1-2)
Το εν λόγο εδάφιο το βλέπω ως εξής:
Όσον δι αφορά εις τα ζητήματα που μου γράψατε, απαντώ τα εξής. Καλόν είναι εις τον άνθρωπον να μη εγγίζει και να μην γνωρίζη διόλου γυναίκα.
Δια τον κύνδυνον όμως της παρεκτροπήςε εις πορνείαν, ας έχη καθένας σύζηγον του και καθεμία ας έχη τον ιδικόν της άνδρα.
Εγώ το αντιλαμβάνομαι σαν ότι αντί να έχεις 1.000.000 συντρόφους ας έχεις 1 σύζηγο και αυτό ισχύει και για τα 2 φύλα.
Επιπλέον, δες τον στίχο 28 στην Προς Εφεσίους επιστολήν του Απόστολου Παύλου:
Έτσι οφείλουν οι άνδρες να αγαπούν τας γυναίκας των σαν τα ίδια των σώματα. Εκείνος που αγαπά την γυναίκαν του, τον εαυτό του αγαπά.
Ακόμη δες παρακάτω στον στίχο 29 Παρακάτω στην προς Εφεσίους επιστολήν:
Διότι κανείς ποτέ δεν εμίσησε την σάρκα του, αλλά την τρέφει καλά και την περιθάλπτει, καθώς και ο Κύριος τρέφει και περιθάλπτει την Εκκλησίαν.
Επιπλέων παραπάνω στην Προς Εφεσίους Επιστολήν λέει στον στίχο 25:
Οι άνδρες εξ άλλου να αγαπάτε τας γυναίκας σας, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την Εκκλησίαν και παρέδωκε τον Εαυτόν του εις θάνατον υπερ αυτής.
Ακόμη για τον στίχον:
Κεφαλή της γυναίκας, είναι ο άνδρας.
(Προς Κορινθίους Α’, 11: 3)
Τι εννοεί "κεφαλήν" εννοεί κάποιον που καταχράζετε την εξουσία; Εφόσον ο ίδιον ο Απόστολος Παύλος παρακάτω στο κεφάλαιο 11 στον στίχο 11 και 12 πλήρως:
11. Πλήν όμως μην νομίζετε ότι η εξουσία αυτή του ανδρός είναι απεριόριστος. Διότι μετά την δημιουργίσν των πρωτόπλαστων, ούτε άνδρας γεννάται χωρίς γυναίκα, ούτε γυναίκα χωρίς άνδραν, σύμφωνα με τους νόμουςπου όρισεν ο Κύριος.
12. Διότι καθώς η γυναίκα προήλθεν από τον άνδρα, έτσι από τότε και ο άνδρας γεννάται δια μέ σου γυναικός, όλα δε τα κτίσμαα και μαζί με αυτάν και ο άνδρας, έχουν τηναρχην και την ύπαξιν από τον Θεόν.
Άρα αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι η γυναίκα είναι ισάξιο και αναπόσπαστο μέρος του άνδρα και το αντίστροφο.
Επιπλέον περι κεφαλής, θα το δούμε κατά το πως το βλέπω εγώ από τους στίχους 23 - 25 (τον στίχο 25 τον προανέφερα):
23 Ζητεί δε ο Κύριος την υποταγήν αυτήν,διότι ο άνδρας είναι κεφαλή της γυναικός, όπως ο Χριστόν είναι κεφαλή της Εκκλησίας. Κατά τούτο δε ο Χριστός διακρίνεται, καθότι αυτός είναι συγρόνως και σωτήρ του σώματος, ήτοι της Εκκησίας.
24 Αλλά καθώς η Εκκλησία υποτάσσεται εις τον Χριστόν, έτσι και αι γυναίκες ας υποτάσσωνται εις τους ευσεβείς και Θεοσεβούμενους άνδρας των εις όλα.
25 Οι άνδρες εξ άλλου να αγαπάτε τας γυναίκας σας, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την Εκκλησίας και παρέδωκε τον εαυτόν του εις θάνατον υπερ αυτής.
Δηλαδή παρόλο που ο άνδρας είναι η κεφαλή (όπως το βλέπω) πρέπει να είναι κατά τα πρότυπα του Ιησού Χριστού, εαν δούμε τι είδους κεφαλή ήταν ο Ιησούς Χριστός:
- Μια κεφαλή που έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, προς ένδειξη ταπείνωσης.
- Μια κεφαλή που ΠΕΘΑΝΕ για εμάς.
- Μια κεφαλή που αδίκως κατηγορήθηκε. (Για να το κατανοήσεις πρέπει να δεις και τα γεγονότα ΠΟΙΟ πριν την Σταύρωση ακόμα και την είσοδο στην Ιερουσαλήμ.)
Χμμ πιστεύετε πως μια κεφαλή αυτή είναι μια άνιση κεφαλή η οποία αδικεί, χτυπά και βιάζει; Μια κεφαλή που δεν δίνει ίσα αξιώματα;
Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ένας άνδρας πρακτικά που κακοποιεί μια γυναίκα, μέσα από την Αγία Γραφή, πρακτικά κακοποιεί το ίδιο του το σώμα. Και ότι η Γυναίκα ναι μεν δεν φαίνετε ότι δεν έχει ίσα δικαιώματα αλλά GUESS WHAT έχει και είναι τιμώμενη.
Ακόμη για το εδάφιο:
Όταν κάποιος πάρει γυναίκα, και νυμφευθεί μαζί της, και συμβεί να μη βρει χάρη στα μάτια του, επειδή βρήκε σ’ αυτήν κάποιο άσχημο πράγμα, τότε ας γράψει σ’ αυτήν γράμμα διαζυγίου, και ας το δώσει στο χέρι της, και ας τη διώξει από το σπίτι του.
(Δευτερονόμιον, 24: 1)
Ο ίδιος ο Ιησούς περι του ζητήματος αυτού, είπε Στο κατά Ματθαίον Κεφ Ε:
31 Ελέχθη ακόμη εκείνος που θα χωρίση και θα διώξη την γυναίκαν του, ας δώση έγγραφος διαζύγίου.
32 Εγώ όμως σας λέγω, ότι εκείνος που θα διώξη την γυναίκα του, χωρίς να υπάρχη αιτία μοιχείασ, συντελεί εις το να ηγίνη αυτή μοιχαλις, εαν συζευχθή άλλον, Και εκείνος που θα νυμφευθή διαζευμένη γυναίκα γίνετε μοίχος.
Ακόμη στο Κατα Μάρκον Κεφάλαιον Ι λέγει:
2 Και αφού τον επλησίασαν οι Φαρισαίοι, τον ηρώτησαν, εάν επιτρέπεται εις άνδρα να χωρίζει την γυναίκα το. Του έκαμαν δεν την ερώτησιν αυτήν πειράζοντες τον, δια εύρουν αφορμήν να τον κατηγορίσουν, ότι περιώριζε την ελευθερίαν εις το ζήτημα του διαζυγίου τούτο δε και πλείστους εκ του λαού θα δυσαρεστεί, ισως δε και εις Ηρώδην θα τον εξέθετεν.
3 Αυτός δε απεκτίθη και τους είπε: Ποιάν εντολήν σας έδωκεν ο Μωϋσής περί αυτού;
4 Αυτοί δε είπον ο Μωυσής επέτρεψεν εις τον άνδραν να γράψει έγγραφον, εις τον οποίον να βεβαιώνετε ότι έκαμεδιαζύγιον με την γυναίκα του και τότε να την χωρίση.
5 Και ο Ιησούς απεκρίθη και τους είπεν Ο Μωϋσής απέβλεψε προς την σκληρότητα των καρδιών σας και άξεστον και απολίτισνον φύσιν σασ και δι αυτό έγραψε την εντολήν αυτήν, δια να σας προφυλάξη από μεγαλύτερα κακά. Διότι εις φόνον ακόμην δύνατον να φθάσετε, δια να απαλλαγήτε από την ανεπιθύμητον γυναίκα σας.
Δηλαδή ΠΑΛΙ για να προστατέψει τη γυναίκα το έκανε ο Μωυσής.
Και αν κάποιος πουλήσει τη θυγατέρα του για δούλη, δεν θα αφεθεί όπως αφήνονται οι δούλοι. Αν δεν αρέσει στο αφεντικό της, που την αρραβωνιάστηκε για τον εαυτό του, τότε θα την απολυτρώσει· δεν έχει εξουσία να την πουλήσει σε ξένο έθνος, επειδή της φέρθηκε άπιστα.
(Έξοδος, 21: 7- 8 )
Πάλι context wise πάλι προστατεύει και τιμά την γυναίκα. Λέει σε απλά Ελληνικά όπως το βλέπω ότι εάν πουλήσεις την κόρη για δούλη τότε δεν θα την έχει σαν εμπόρευμα να την δίνει από εδώ και από εκεί.
Άρα υπάρχουν εξίσου παραδείγματα που η ίδια η Εκκλησία τιμά και νοίαζεται για την γυναίκα. Και κατά τον Ιησού μάλιστα ορίζει και μέτρα προστασίας.
Άρα ας βάλλουμε σαν note: Να διαβάζουμε όλη την Διαθήκη και όχι αποσπασματικά.
(PS δεν κάνω πολυτονικό λόγο ότι δεν ξέρω πως.)
Αχ ωραίο Debate ηταν.
Edited by pc_magas, 18 July 2019 - 21:36.