Διάβασα σήμερα ένα σχόλιο της Iristellas κάπου, και είπα να μπω κι εγώ να ρίξω μια ματιά κι εγώ.
Και ξαφνικά βλέπω 6 σελίδες μακροσκελή posts μέσα σε 3 μέρες στο Black Hole, με κύριο θέμα το... inactivity του forum. Μου πήρε περίπου μια ώρα να τα διαβάσω όλα.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι ιδιαίτερο σε όσα είπαν οι παραπάνω, αλλά θα συμφωνήσω στα εξής που ειπώθηκαν:Εμένα ο κύριος ρόλος μου από τότε που ανέλαβα στο τεχνικό τμήμα, ήταν το forum να είναι online και να λειτουργεί. Και το forum αυτή την στιγμή είναι online και λειτουργεί.
- Στις μέρες μας, καλώς η κακώς, το facebook και τα άλλα δημοφιλή μέσα "κοινωνικής δικτύωσης" τραβάνε πολύ μεγάλο μέρος του content και της επισκεψιμότητας όλου του internet.
- Η κινητικότητα και η ζωντάνια ενός forum εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα μέλη του.
- Ο κύριος ρόλος των moderators είναι να βοηθάνε την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων και την οργάνωση του forum. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να δίνουν έμμεσα ή άμεσα εναύσματα στα μέλη για να γράψουν (π.χ. ξεκινώντας threads ή γράφοντας ανακοινώσεις)
Διάβασα κάτι ενδιαφέρον μερικές σελίδες πιο πίσω, και θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό:
Μέχρι πριν λίγα χρόνια χρησιμοποιούσαμε το vBulletin 3.x. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε μια ανανέωση. Κάναμε μια έρευνα αγοράς, και είδαμε ότι το vBulletin στην έκδοση 4 ήταν κάτι που δεν κάλυπτε τις προσδοκίες μας.
Αποφασίσαμε να πάμε στο IP.Board 3, που φαινόταν όμορφο στο μάτι.
Ξεκινώντας με το IP.Board, είδαμε ότι είχε διάφορες ατέλειες. Αγοράστηκαν διάφορα plugins για να βελτιωθούν κάποιες λειτουργικότητες και μερικά skins για να έχει καλύτερη αίσθηση. Χρειάστηκε να παρέμβουμε και στον κύριο κώδικα του IP.Board για να κάνουμε κάποιες διορθώσεις, αλλά και στα plugins που αγοράστηκαν.
Σε κάθε update αναιρούνταν όλες οι αλλαγές που είχαμε κάνει, και έπρεπε να κάνουμε έλεγχο τι αλλάχθηκε και να τις ξαναπερνάμε από την αρχή.
Το IP.Board κάποια στιγμή μας "άδειασε", και βγάζοντας την έκδοση 4.0 χρειαζόταν εκ νέου αγορά από το μηδέν. Πολύ λίγο χρόνο αργότερα ανακοινώθηκε και το End of Life για το IP.Board 3.4 που χρησιμοποιούμε τώρα, το οποίο ήταν για τον Απρίλιο που μας πέρασε.
Δεν ξέρω πως ακριβώς φαντάζεσαι την ανάπτυξη, αλλά θα σε ρωτήσω τα εξής:
- Θα καθόσουν να διαβάσεις το documentation μιας πλατφόρμας που έχει περάσει το EOL της, και να γράψεις νέα plugins και themes πάνω σε αυτήν, με κίνδυνο να πάει χαμένη όλη σου η δουλειά αν κάνουμε στο μέλλον migrate σε νεότερη έκδοση;
- Φαντάζεσαι την ανάπτυξη ως απευθείας επεμβάσεις στον κεντρικό κώδικα ενός έτοιμου προϊόντος, με κίνδυνο να γίνει δυσκολότερο ή ανέφικτο ένα πιθανό migrate στο μέλλον;
- Σε περίπτωση που μετακινηθούμε κάποια στιγμή στο IP.Board 4.0, θα ήσουν σε θέση να ξαναγράφεις όσα έχεις κάνει σε κάθε νέο update; Αν τα έχεις γράψει σε μορφή plugins και themes, θα τα κάνεις κι εσύ όλα update με κάθε νέα έκδοση του IP.Board;
Εσυ τώρα το πας πολύ μακρυπρόθεσμα και αφηνεις ενα τεραστιο ΑΝ στην μεση. όλα αυτά ωστοσο που λες τα εχω ηδη κανει σε πλατφορμα forumotion, εγραψα κωδηκα σε phpbb3 μετα αποφασησα να ανανεωσω την πλατφορμα σε PUNBB και επρεπε να ξαναγραψω ολον τον κωδηκα της css ετσι ωστε να ειναι συμβατο με το punbb, η μονη δυσκολια που φανταζομαι οτι θα συναντησω στην πλατφορμα vbulletin ειναι οτι σε αντιθεση με την forummotion που ειναι δωρεαν και ειχα ενα δευτερο φορουμ για να δοκιμαζω ολα αυτα που εκανα στο κανονικο, εδω θα επρεπε να κατεβασω dreamweavers και τετοια για να τα κανω απο υπολογιστη μου.
Τωρα αν σκοπευεις οπως λες να ανανεωσεις την εκδοση τοτε το πρωτο πραγμα που θα κανεις θα πρεπει να ειναι αυτο. Δεν θα χασει κανεις τιποτα (εκτος μαλλον αν κοστιζει να κανεις upgrade) και θα γλυτωσεις χρονο στον προγραμματιστη ουτος η αλλος. Επειδη ομως δεν μου αρεσει να μιλαω στον αερα, οριστε η δουλεια μου:
τωρα, οσο εχει να κανει για το πως θα παρεμβω στον πινακα παρα πολυ θα ηθελα να δοκιμαζω το φορουμ εκεινη την στιγμη απο το ipboard, αλλα επειδη οι vbulletin δεν ζουνε σε αυτον τον τελειο κοσμο μααααααλλον θα πρεπει οπως ειπα να κατεβασω weaver.
Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Scarlet D.: 10 Ιούνιος 2017 - 19:41