Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι το εμετικό έχει το νέο video του Maddox. Kι αν οι απόψεις του σας φαίνονται εμετικές επειδή λέει τα πράγματα με μια δόση υπερβολής (μην ξεχνάμε άλλωστε ότι o τυπάς κάνει σάτυρα) άλλο τόσο εμετικές είναι κι οι απόψεις κι οι στάσεις των φεμινιστριών που ακόμα και την κατάσταση με τις πριγκήπισσες στα video games θεωρούν σεξιστικό επειδή "πορτράρονται ως ανήμπορα θύματα που περιμένουν τον ήρωά τους να τους σώσει" άσχετα που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πιο ενεργό ρόλο (με πρώτη και καλύτερη την πριγκήπισσα Zelda που σε ουκ ολίγα παιχνίδια αναλαμβάνει κι η ίδια δράση αντί να βασίζεται αποκλειστικά στον Link να σώσει την κατάσταση).
Δεν μπορείς να καταλάβεις τα προβλήματα του video αλλά και ούτε απαντάς σε όλες τις αντιρρήσεις μου ούτε εξηγείς αναλυτικά τα προβλήματα της φεμινιστικής πλευράς (γιατί κι εγώ διαφωνώ σε κάποια πράγματα με τη Frequency, το θέμα είναι σε ποιά). Το βασικό πρόβλημα του βίντεο είναι ότι ο τύπος έχει την εντύπωση ότι ένας άντρας δεν μπορεί να γράψει μια γυναίκα χαρακτήρα της προκοπής και μια γυναίκα έναν άντρα αντίστοιχα. Το πόσο λάθος είναι αυτό αποδείχθηκε μόλις πριν από το γεγονός ότι το Uncharted το γράφει γυναίκα ένω ο ρόλος των γυναικείων χαρακτήρων είναι αρκετά υποβαθμισμένος σε σύγκριση με αυτό του πρωταγωνιστή (όχι ότι αυτό από μόνο του είναι κακό, αλλού είναι τα προβλήματα).
By the way η πριγκίπισσα zelda εκτός από μια φορά που παίρνει δράση σε τελικό λειτουργεί δραστήρια στο σενάριο μόνο με άλλες μορφές. Σαν χαρακτήρας δεν έχει καμία προσωπικότητα. Όχι ότι έχει ο link βέβαια, γι αυτό και θεωρώ το Zelda και το mario ατυχή παραδείγματα σεξισμού. Το σενάριό τους είναι τόσο μετριο και τα πάντα είναι τόσο άψυχα και εκτός πραγματικότητας που μέχρι να φτάσεις στο σεξισμό πρέπει πρώτα να πεις στη λογική σου να κάνει τα στραβά μάτια σε όλα τα άλλα.
Ούτε σεξιστική ούτε αντισεξιστική τη βρίσκω. Βασικά δεν είναι ουσιαστικά γυναίκα. Είναι απλώς ένας άψυχος άνθρωπος χωρίς μιλιά μέσα σε μια στολή.Ειδικά στην περίπτωση της Samus δείχνουν παντελής άγνοια καθώς μόνο σεξιστικός χαρακτήρας δεν είναι. Κι αν προσπαθείτε να με πείσετε ότι είναι σεξιστική μια ηρωίδα που φορά μια στολή την οποία αν δεν την βγάλει δεν καταλαβαίνεις ότι είναι γυναίκα (εξού κι η έκπληξη όλων των gamers στο πρώτο Metroid όταν στο τερματισμό του παιχνιδιού ανακαλύπτουν ότι ο ήρωας του παιχνιδιού είναι γυναίκα) κι έχει δυναμικό χαρακτήρα που δεν μασά κάστανα τότε αξίζετε το βραβείο της ανοιχτής παλάμης.
Τι γίνεται όμως όταν όντως παρουσιάζεται ως γυναίκα;

Ωπ, τι έγινε nintendo? Εντελώς τυχαία βρίσκεται σε αυτή την κατα τ' άλλα φυσιολογική και βολική στάση, έτσι;
Aλλά τι να λέμε τώρα. Μια φόρα βγάλανε ένα παιχνίδι όπου η πριγκήπισσα Peach αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο με σκοπό να σώσει τον Mario, το Super Princess Peach, κι αμέσως να το χαρακτηρίσουν κι αυτό σεξιστικό επειδή η Peach χρησιμοποιεί ως όπλο τα συναισθήματά της. Έλεος! Δείτε την διαφήμιση του παιχνιδιού και πείτε μου πόσο σεξισμό προβάλει:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0Bhb6wXYSOY[/youtube]
T' αντιθετο μάλιστα: σου προβάλει το μήνυμα "Ακόμα κι οι πριγκήπισσες μπορούν να γίνουν κομάντος." κάνοντας σκόνη το κλασσικό πρώτυπο της πριγκήπισσας όπως μας προβάλουν τα παιδικά παραμύθια, ειδικά μέσω των ταινιών της Disney. Aπό τις πιο έξυπνες διαφημίσεις που 'χω δει ποτέ μου.
Το γεγονός ότι χρησιμοποιεί όπως λες τα συναισθήματα και όχι το σώμα τους αποδίδει το σεξιστικό στερεότυπο "άντρες=σώμα, γυναίκες=συναισθήματα". Η διαφήμηση είναι καθαρά κωμική και το setting του mario υπερβολικά γελοίο για να περάσει οποιοδήποτε σοβαρό μύνημα. Και το ότι μια πριγκίπισσα με ένα φόρεμα να μπορεί να γίνει κομάντο είναι από μόνο του αντιφατικό, ειρωνικό, κωμικό και αντιρεαλιστικό. Απλώς προσπαθούν να κάνουν κάτι "alternative" μέσα στην πιο μονότονη σειρά παιχνιδιών ever, μπας και βγάλουν περισσότερα λεφτά. Αυτό δεν κάνει την Peach να αποκτάει προσωπικότητα ή κάτι τέτοιο, και ούτε θα έπρεπε απαραίτητα να γίνει αυτό γιατί ούτε και κανένας άλλος χαρακτήρας της σειράς δεν έχει κάτι τέτοιο.
Συγνώμη, τ' ότι ένας άνδρας είναι ο πρωταγωνιστής είναι κι αυτό σεξιστικό; Tι άλλο θ' ακούσω Θέε μου. Και τ' ότι δύο γυναίκες κάνουν ζήλιες μεταξύ τους για έναν άνδρα δεν είναι σεξισμός, είναι η σκληρή πραγματικότητα που συναντάμε συχνά στην καθημερινή μας ζωή ακόμα και σε μικρά κορίτσια.
>Uncharted
>Σκληρός ρεαλισμός
>Kamehameha to the ceiling and it hits me in the butt.
Σεξιστικό δεν είναι το να είναι πρωταγωνιστής ο άντρας φυσικά, αλλά η θέση του σε σχέση με τους γυναικείους χαρακτήρες του παιχνιδιού.
Δε νομίζω να περνάει το Bechdel test το παιχνίδι, και αυτό μιλάει από μόνο του.
Δε με ενδιαφέρει τι κάνει κάθε υπάνθρωπος στη "σκληρή πραγματικότητα", αλλά το πρόβλημα είναι ότι η δημιουργός του uncharted δεν προσπαθεί να φτιάξει υπανθρώπους, αλλά σοβαρούς γυναικείους χαρακτήρες.
Θέλω πολύ να σε δω να λες πουθενά αλλού (ειδικά σε gaming community) ότι το Uncharted είναι σεξιστικό. Θα γελάνε μαζί σου μέχρι κι οι πέτρες.
Ο καλύτερος τρόπος πειθούς: Στροφή σε ad hominem με επίκληση στη μαζα. *clap* clap*
Πάντως αν ήταν ο σεξισμός το πρόβλημα του Uncharted θα ήμουν πολύ πιο ευχαριστημένος από το παιχνίδι...
In other news ΓΙΑΤΙΠΡΕΠΕΙΝΑΕΧΩΜΑΘΗΜΑΣΧΕΔΙΟ8:30ΤΟΠΡΩΙΤΗΝΤΥΧΗΜΟΥΜΕΣΑ.
Έχεις μάθημα ή το δίνεις εξετάσεις; Εγώ 10 η ώρα άυριο δίνω πανελλήνιες αγγλικά και θα κάθομαι νυχτιάτικα να μεταφράζω κάτι ποιήματα για εξάσκηση. Είναι ωραία διαδικασία.
Edited by Kamui, 15 June 2013 - 00:54.