Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
* * * * - 33 Ψήφοι

The Black Hole

• Please log in to reply
94139 replies to this topic

#49651 meidei

meidei

大友組の一人

• Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:25

Κοίταξε, τα πνευματικά δικαιώματα per se δε βλάπτουν τον πολιτισμό. Ίσα-ίσα είναι απαραίτητα για να προστατευτεί το έργο κάποιου. Πολλές φορές η ευθύνη είναι του συγγραφέα για το τι θα απογίνουν τα έργα του μετά θάνατο. Άσχετα απ΄το πόσο σημαντικά είναι για τον ανθρώπινο πολιτισμό τα έργα κάποιου, δεν παύουν να είναι και ατομική ιδιοκτησία. Γι' αυτό πρέπει και ο ίδιος ο συγγραφέας να μεριμνά για το τι θα απογίνουν μετά το θάνατο του (Με συγχωρείς δε διάβασα ολόκληρο το κείμενο οπότε μπορει να μου ξεφεύγει κατι).

Πολιτισμός υπήρχε και πριν την ιδέα των "πνευματικών δικαιωμάτων". Αλλά δεν θα πάω ακόμα στο άκρο να αποκηρύξω όλο το notion των πνευματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε κι εγώ ότι παράγω το διαθέτω με Creative Commons BY-SA και όχι ως Public Domain. Περιορισμοί μεν, πιο χαλαροί δε.
Το θέμα είναι ότι το copyright είναι χαλασμένο. Δεν δουλεύει και προκαλεί προβλήματα. Υπάρχουν ένα σορό Έργα που είναι κλεισμένα στις αποθήκες επειδή τα πνευματικά τους δικαιώματα κρατούν ένα αιώνα και βάλε ενώ θα μπορούσαν να είναι κτήση της ανθρωπότητας. Υπάρχουν εταιρίες (όπως η Ντίσνεϊ) που έχουν πάρει τα πάντα από το Public Domain και δημιούργησαν πάνω τους νέα διαμάντια, αλλά μετά προσπαθούν να κρατήσουν το παράγωγο έργο φυλακισμένο, ενώ θα μπορούσε να δώσει νέα παράγωγα έργα, δυνητικά σύγχρονα αριστουργήματα.

Α, και δεν λέω επουδενί ότι δεν πρέπει ο συγγραφέας να βγάζει χρήματα από το έργο του (αλίμονο, αφού κι εγώ την συγγραφή βλέπω στο μέλλον μου), αλλά την ιδέα των κληρονομικών δικαιωμάτων την απεχθάνομαι, το ίδιο και το να απαγορεύω κάποιον να χτίζει πάνω σε κάτι που έφτιαξα εγώ (φυσικά χτίζοντας κι εγώ πάνω σε κάτι προηγούμενο. Παρθενογένεση δεν υπάρχει είπαμε).

Στο συγκεκριμένο θέμα όμως, το ότι το copyright μπορεί να κλειδώσει κάποια έργα που δίκαια ή άδικα θεωρούνται σημαντικά για έναν πολιτισμό, πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά.

#49652 Wild Monkey

Wild Monkey

Going Bananas

• Members
  • 184 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:37

Μπορεί να ακουστεί σκληρό αυτό που θα πω, αλλά δυστυχώς δε μας πέφτει και πολύς λόγος στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο δημιουργός μπορεί να πάρει το έργο του και να του βάλει φωτιά, άσχετα αν αυτό είναι σημαντικό για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αν όμως ο ίδιος το θεωρεί σημαντικό, πρέπει να φροντίσει να καταλήξει στα σωστά χέρια...

#49653 meidei

meidei

大友組の一人

• Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:40

Σαν νεκρός που είναι, κάπως δύσκολο να βάλει φωτιά.

#49654 Wild Monkey

Wild Monkey

Going Bananas

• Members
  • 184 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:44

^Όντως. Αλλά μιλάω γενικά για το δημιουργό.

#49655 meidei

meidei

大友組の一人

• Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:47

Ναι, το κατάλαβα αλλά θέλω να μείνω στο ζήτημα του τι γίνεται όταν ο αρχικός δημιουργός δεν διαχειρίζεται πλέον το έργο του.

#49656 Tenshi

Tenshi

Murciélago

• Members
  • 1.256 Δημοσιεύσεις:
  • LocationEl Salonica

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:53

The Book!

Youtube Video

Πάρα πολύ ωραίο :)

Tiger-stock-blog-header.jpg

#49657 Wild Monkey

Wild Monkey

Going Bananas

• Members
  • 184 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 19:57

Ναι, το κατάλαβα αλλά θέλω να μείνω στο ζήτημα του τι γίνεται όταν ο αρχικός δημιουργός δεν διαχειρίζεται πλέον το έργο του.

Κληρονομείται, όπως και η υπόλοιπη περιουσία. Αναγκαίο κακό.

#49658 meidei

meidei

大友組の一人

• Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 20:05

Θα κάνουμε ένα κύκλο τώρα

αλλά την ιδέα των κληρονομικών δικαιωμάτων την απεχθάνομαι

και πέρα από την προσωπική μου άποψη, υπάρχουν και πολλοί αντικειμενικοί λόγοι για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κατάσταση με τα πνευματικά δικαιώματα, ειδικά για την επέκταση ες αεί του ορίου (πόσο έφτασε τώρα, τα 80 χρόνια μετά θάνατον; ) και το αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα έργα αυτά σαν εμπόρευμα, ιδέα που ενθαρρύνει το κόπιράιτ.

---
on a related note: Τίνος είναι τελικά τα δικαιώματα του Friday;
http://www.techdirt.com/articles/20110406/00514213794/copyright-fight-ensues-over-rebecca-blacks-friday.shtml

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από meidei: 08 Απρίλιος 2011 - 20:15

#49659 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8.656 Δημοσιεύσεις:
  • Locationbetween the frets

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 20:29

Σήμερα το συζητούσα, αλλα ντάξει είναι Καζατζάκης

[YOUTUBE]http://www.youtube.com/watch?v=yT7rDo3_aJw&feature=player_embedded[/YOUTUBE] (1 απο τα 6 δείτε και τα υπόλοιπα.)

Από τους πιο ανόητους, ξιπασμένους, αλαζόνες, και εν τέλει ανέραστους ανθρώπους που έχω ακούσει ποτέ μου. Και ναι, είδα και τα 6 μέρη.

Το ότι φωνάζει, βρίζει και τα λοιδορεί ένα σωρό καταξιωμένους λογοτέχνες και τα έργα τους, δεν κάνει τη γνώμη του αυτομάτως "ενδιαφέρουσα και έγκυρη". Ένα παραμύθι πουλάει κι αυτός με τη μεγαλοστομία του, και απ' ότι φαίνεται (διάβαζα και τα σχόλια στο YouTube και απογοητευόμουν ακόμα περισσότερο), υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το τρώνε. Αλλά θα μου πεις, εδώ βρίσκει υποστηρικτές ο Λιακόπουλος, ο Αποστολίδης δεν θα έβρισκε;

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ούτε ένα επιχείρημα της προκοπής δεν ανέφερε κατά του Καζαντζάκη (ή οποιουδήποτε άλλου λογοτέχνη που του προκαλούσε καούρα στο στομάχι). Την ίδια στιγμή, πολεμούσα με τα νεύρα μου να μην κλείσω το tab κάθε φορά που διέκοπτε τον δημοσιογράφο με κραυγές τύπου "μη μου τον αναφέρεις καν αυτόν, δεν δέχομαι να μιλάω γι' ανθρώπους 4ης κατηγορίας".

Εκεί βέβαια έφταιγε και ο δημοσιογράφος. Έπρεπε να του πει "κι εγώ δεν δέχομαι να παίρνω συνέντευξη από μαλ@κες 1ης κατηγορίας", και να του τα βροντήξει και να φύγει. Αυτός ήταν η κότα της υπόθεσης.

Οι κριτικοί τέχνης ανέκαθεν ήταν γελοία και αξιολύπητα μιάσματα, αλλά ο Αποστολίδης το πήγε σε νέο επίπεδο.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||

#49660 Wild Monkey

Wild Monkey

Going Bananas

• Members
  • 184 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 20:37

Τα κληρονομικά δικαιώματα δεν μπορούμε να τα καταργήσουμε, θα ήταν κ παράλογο κ εφιαλτικό. Οι ιδέες και οι συλλήψεις δεν είναι υλικά αγαθά, αλλά αποτελούν αντικείμενα ιδιοκτησίας, οπότε αναπόφευκτα μπορεί να κακοπέσουν λόγω κληρονομιάς κτλ. Δε λέω ότι είμαι αυθεντία στο θέμα, απλά προσπαθώ να καταλάβω κι εγώ πιο πολλά.

#49661 laraska

laraska

Self imposed ban

• Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 20:40

το δευτερον βιδεον απο τα 6 ειπε στην αρχη πολλα ...
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
[IMG]http://www.anime.gr/forums/%5Burl=http://dragcave.net/view/yrOI%5D%5Bimg%5Dhttp://dragcave.net/image/yrOI.gif%5B/img%5D%5B/url%5D[/IMG]

#49662 Guest-13157

Guest-13157

Anime Fan

• Members
  • 186 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 20:56

Από τους πιο ανόητους, ξιπασμένους, αλαζόνες, και εν τέλει ανέραστους ανθρώπους που έχω ακούσει ποτέ μου. Και ναι, είδα και τα 6 μέρη.

Το ότι φωνάζει, βρίζει και τα λοιδορεί ένα σωρό καταξιωμένους λογοτέχνες και τα έργα τους, δεν κάνει τη γνώμη του αυτομάτως "ενδιαφέρουσα και έγκυρη". Ένα παραμύθι πουλάει κι αυτός με τη μεγαλοστομία του, και απ' ότι φαίνεται (διάβαζα και τα σχόλια στο YouTube και απογοητευόμουν ακόμα περισσότερο), υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που το τρώνε. Αλλά θα μου πεις, εδώ βρίσκει υποστηρικτές ο Λιακόπουλος, ο Αποστολίδης δεν θα έβρισκε;

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ούτε ένα επιχείρημα της προκοπής δεν ανέφερε κατά του Καζαντζάκη (ή οποιουδήποτε άλλου λογοτέχνη που του προκαλούσε καούρα στο στομάχι). Την ίδια στιγμή, πολεμούσα με τα νεύρα μου να μην κλείσω το tab κάθε φορά που διέκοπτε τον δημοσιογράφο με κραυγές τύπου "μη μου τον αναφέρεις καν αυτόν, δεν δέχομαι να μιλάω γι' ανθρώπους 4ης κατηγορίας".

Εκεί βέβαια έφταιγε και ο δημοσιογράφος. Έπρεπε να του πει "κι εγώ δεν δέχομαι να παίρνω συνέντευξη από μαλ@κες 1ης κατηγορίας", και να του τα βροντήξει και να φύγει. Αυτός ήταν η κότα της υπόθεσης.

Οι κριτικοί τέχνης ανέκαθεν ήταν γελοία και αξιολύπητα μιάσματα, αλλά ο Αποστολίδης το πήγε σε νέο επίπεδο.

Και εδώ γελάμε... καταρχάς μπράβο σήκωσες ανάστημα και πήρες το "θάρρος" να απαντήσεις σε ποστ μου. Συγχαρητήρια, πρόοδος. Τον γνωρίζεις τον κύριο; Ξέρεις ποιος είναι ο Ρένος Αποστολίδης σε σχέση με την λογοτεχνία; Πώς έτσι αυθαίρετα τον συγκρίνεις με τον ... Λιακόπουλο; Αλλα όχι πρέπει να ανοίξεις το μεγάλο σου στόμα και να μιλήσεις κατά σε κάτι που δεν γνωρίζεις. Είσαι ακριβώς σαν και αυτούς τους ανθρωπους που περιέγραφε εν ζωή.

Ας τα πάρουμε ένα ένα, πες μου ότι δεν το περίμενες, δεν βρίζει απλά αναφέρει σχετικά ιστορικά χωρία σε κάθε του κατηγορία ή, εκεί που δεν το επιτρέπει ο χρόνος - έχει κάνει ολόκληρες εκπομπές με επιχειρήματα αν θες να κοιτάξεις, προσπερνάει το θέμα για να έρθει στον Καζατζάκη. Παραμύθια δεν πουλάει την αποψή του λέει, δεν έχει ανάγκη άλλωστε να το κάνει. Ο δημοσιογράφος αγαπητέ ΗΞΕΡΕ με ποιόν μιλούσε, με τι άνθρωπο είχε να κάνει και έπραττε αναλόγως, ΕΚΕΙΝΟΣ ζήτησε συνέντευξη, ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ και τις απόψεις του Αποστολίδη.

Δεν είναι κριτικός τέχνης, είναι λογοτέχνης και ιστορικός, το βιβλίο του για τον εμφύλιο θεωρείτε το πλέον αξιόπιστο για την σκιαγράφηση αυτού του πολέμου.

Είναι εύκολο να κρίνεις ανθρωπους, άλλωστε ο ίδιος έχει πολλά αλλα προς κριτική - την οποία και δέχτηκε εν ζωή πολλάκις - αλλα δεν είναι της παρούσης. Το κάνεις συχνά αλλωστε, διαμορφώνεις απόψεις αυθαίρετα. Αλλα δεν θα συνεχίσω, μην πάθει και τίποτα η ευθραυστη καρδούλα σου. (αναρωτιέμαι αν έχεις διαβάσει κανένα βιβλίο του Καζατζάκη.)

#49663 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8.656 Δημοσιεύσεις:
  • Locationbetween the frets

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 21:11

Μην γελιέσαι, Gbak. Στον Αποστολίδη "απαντώ" (κι ας είναι νεκρός), όχι σε σένα. Εσύ δεν με ενδιαφέρεις. Ούτε η στρεβλή σου άποψη για μένα (lol, άκου κει να ρωτάει αν έχω διαβάσει το μεγαλύτερο λογοτέχνη του τόπου μου).

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||

#49664 Guest-13157

Guest-13157

Anime Fan

• Members
  • 186 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 21:19

Ε ναι τι θα τον έβρισκες εσύ; Αφού την ίδια μπερδεμένη αντίληψη έχετε για τον κόσμο τούτο. Καταρχάς, με ποια κριτήρια κρίνεις τον Καζατζάκη ως τον μεγαλύτερο λογοτέχνη του τόπου μας; Παραλήρημα στην αναγκη για μία 'δυνατή' απάντηση; Η ικανότητα του Αποστολίδη να κρίνει δεν είναι προς αμφισβήτηση, δεν μπορείς καταρχάς να τον κρίνεις με τέτοια ανώριμα κριτήρια. Και επειδή είσαι τόσο θερμός για τον Καζατζάκη πάρε ένα πιο 'ευγενικό' βίντεο που ίσως να σου βάλει λίγο μυαλό.

Youtube Video

Πριν μιλήσεις και για αυτόν, μάθε πρώτα δύο πράγματα, μην ανοίγεις το στόμα σου, παρουσιάζεις την αμαθεια σου.

#49665 Wild Monkey

Wild Monkey

Going Bananas

• Members
  • 184 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 08 Απρίλιος 2011 - 21:30

Naaaah, πολύ λογοτεχνία εδώ... Πάω για μπανάνες!!