Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
- - - - -

Αινίγματα!!!!

• Please log in to reply
758 replies to this topic

#346 Leon

Leon

Manga Oldbie

• Members
  • 303 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:01

To παρακάτω είναι παράδοξο και όχι ακριβώς αίνιγμα αλλά θα προσπαθήσω να το προσαρμόσω.

Είστε σε ένα τηλεπαιχνίδι και ο παρουσιαστής σας ζητά να ανοίξετε 1 απ' τις 3 πόρτες στην τύχη. Η 1 περιέχει αυτοκίνητο και οι άλλες 2 ΖΟΝΓΚ:fromabove: Αφού διαλέγετε 1(χωρίς να ανοιχτεί), αυτός ξέροντας που είναι το αυτοκίνητο, ανοίγει μια άλλη με ΖΟΝΓΚ:fromabove:. Σας ρωτά αν θέλετε να αλλάξετε την επιλογή σας σ' αυτή τη φάση προτού δοθεί η τελική απάντηση. Ποια επιλογή σας δίνει τις περισσότερες πιθανότητες νίκης και ποόσες είναι αυτές;
Δημοσιευμένη  εικόνα

#347 samurai_pizza_dora

samurai_pizza_dora

Just do it!

• Members
  • 774 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:08

Aυτό το ξέρω, το συζητάγαμε σε ένα μάθημα στο πανεπιστημιο. (ναι παιδική χαρά το κάναμε!)

Στην αρχή ήταν καίριο πλήγμα για τη λογική μου, αλλα αυτή τη στιγμή η απάντηση μου φαίνεται δεδομένη σχεδον. Αν και θα ήταν πιο εντυπωσιακό αν εβαζες 100 πόρτες, να διάλεγες 1, και ο παρουσιαστής να άνοιγε τις 98 απο τις άλλες 99.ο_Ο

#348 Leon

Leon

Manga Oldbie

• Members
  • 303 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:10

Με των αριθμό πορτών που έδωσα όμως σε μπερδεύει πολύ με το ποσοστό μιθανοτήτων:wis: Come on people. I'm waiting
Δημοσιευμένη  εικόνα

#349 mono

mono

Ελιτίστρια

• Global Mods
  • 4.147 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:11

Spoiler:

Spoiler:

#350 Dxs

Dxs

Nothingness Incarnate...

• Members
  • 513 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:11

Αυτο το χω δει στο 21!
Spoiler:

Ας μου εξηγησει ομως καποιος το γιατι :blurah5:

Edit : πολλη επιτυχια ειχε το 21 :D

Δημοσιευμένη  εικόνα

#351 Albatross

Albatross

Gomu no Pirates member

• Members
  • 55 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:15

Spoiler:

Spoiler:

edit: και γω στο 21 το είχα δει και προσπαθούσα να το θυμηθώ...με πρόλαβαν :D
Δημοσιευμένη  εικόνα

#352 Leon

Leon

Manga Oldbie

• Members
  • 303 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:17

Βασικά είναι γνωστό Παράδοξο. Στο 21 δε θυμάμαι τί έλεγε(το χω δει αλλά το ξέχασα) αλλά ή θυμάσται λάθος ή το λέει λάθος, αφού η σωστή επιλογή είναι να αλλάξεις πόρτα.
Monty Hall problem - Wikipedia, the free encyclopedia

και πάρτε και αυτό το παράδοξο(παρόμοιο)
Bertrand's box paradox - Wikipedia, the free encyclopedia
Δημοσιευμένη  εικόνα

#353 Glaurung

Glaurung

Anime Fan

• Members
  • 234 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:12

Και τα 2 είναι όμοια με προηγούμενα , απλώς αυτή είναι η ποιο δύσκολη εκδοχή τους :nosey:

Spoiler:

Spoiler:

#354 AndroGhost

AndroGhost

Wth do you think I am ?

• Members
  • 383 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:20

παιδια οσον αφορα αυτο με τις πορτες, μην ακουω βλακειες
οποια πορτα και αν διαλεξεις η πιθανοτητα να κερδισεις ειναι ιδια
δεν υπαρχει σωστη και λαθος επιλογη

ναι σας το εξηγησω
στην αρχη εχεις το δειγματικο χωρο του {1,2,3}
η πιθανοτητα να βρεις τη σωστη πορτα ειναι 33%

στη συνεχεια ομως εχεις το δειγματικο χωρο {1,2}
οι πιθανοτητες δεν εχουν μνημη
μιλαμε για ενα εντελως καινουργιο πειραμα με εντελως διαφορετικα δεδομενα και δειγματικο χωρο
οτι εγινε στο παρελθον ανηκει εκει. το ξαναλεω. οι πιθανοτητες δεν εχουν μνημη
αρα η πιθανοτητα να βρεις τη σωστη πορτα ειναι 50% και μονο. οποτε οποια και να διαλεξεις ειναι εξισου πιθανο να κερδισεις
Because, when you are miserable you need someone ever more miserable...than yourself. The ones who aren't human ARE YOU [Lucy - Elfen Lied]
Males are creatures that express their emotions through actions rather than words. It is usually preferred not to have anyone bear their suffering. [Maes Hughes - FMA]
I can have food or drinks spilled on me, or even be spit at and I'll laugh about it. However, if for any reason you hurt a friend of mine... I won't forgive you! [Shanks - One Piece

#355 samurai_pizza_dora

samurai_pizza_dora

Just do it!

• Members
  • 774 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:42

Κοιτα και εγώ έφαγα τα 3/4 της ώρας στη στατιστική, με το να τσακωνομαι με τον καθηγητη, προσπαθώντας να τον πείσω ότι κάνει λάθος και γενικότερα όλοι οι μαθηματικοι του κόσμου είναι αποπλανημενοι... Androghost ελεγα τα ίδια επιχειρήματα με εσενα πάνω κάτω...

Τον δειγματικό χώρο {1,2,3} τον χωρίζουμε σε 2 ενδοχόμενα. Απο τη στιγμή που τα 1,2,3 είναι ισοπίθανα γεγονότα το ενδοχόμενο {1,2} έχει 66% πιθανότητες και το {3} έχει 33% πιθανότητες. Επομένως, ο παρουσιαστής έχει το 66% των πιθανοτήτων ενω εσύ το 33%, τπτ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Αυτο που μαλλον δημιουργεί το παράδοξο είναι το ότι το πειραμα έχει γίνει ηδη μόνο μία φορά και τα αποτελέσματά του δεν μπορουν να αλλάξουν(πισω απο την ίδια πορτα βρίσκεται το αυτοκίνητο πάντα, δεν αλλάζει ποτέ).
Ο παρουσιαστής λοιπόν σου αποκαλύπτει ότι απο το ενδεχόμενο {1,2} το 2 έχει 0% πιθανότητες (επαναλαμβανω το πειραμα έχει γίνει, αρα ξέρουμε ποιο απο τα 1,2,3 είναι το αποτέλεσμα). Αρα αμέσως οι πιθανότητες μεταφέρονται στο 1.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε νέο πειραμα όταν μένουν 2 πόρτες, γιατι επαναλαμβανω ότι το αυτοκίνητο είναι πίσω απο μία σταθερά απο την αρχή του παιχνιδιού και ο παρουσιαστής ξέρει που.

Αρα μαλλον η όλη πλάνη σε αυτό το πείραμα είναι ότι κάθε φορά το πείραμα δεν επαναλαμβάνεται εκ νέου για να μοιραστουν στα ίσα οι πιθανότητες. (omg, και εγώ μόλις τώρα καταλαβα το κόλπο, πριν επαναλαμβανα τυφλα τι μου είχε πει ο καθηγητης, σαν να είχα μάθει μηχανική λύση ο_Ο) Τα ενδεχόμενα λοιπον σωστά δεν έχουν μνημη απο επαναληψη σε επαναληψη του κάθε πειραματος, αλλα εδω δεν έχουμε καν επαναληψη(οκ ειπα το ιδιο πραγμα με 4533 διαφορετικους τρόπους, ελπιζω να εκφραστηκα σωστα σε καποιον τουλ -_-)

#356 Dxs

Dxs

Nothingness Incarnate...

• Members
  • 513 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:58

Και τα 2 είναι όμοια με προηγούμενα , απλώς αυτή είναι η ποιο δύσκολη εκδοχή τους :nosey:

Spoiler:

Οκ το μονο που μου ερχοταν

Spoiler:

Αλλα μου φαινεται πολυ τραβηγμενο :yawn2:

Δημοσιευμένη  εικόνα

#357 Glaurung

Glaurung

Anime Fan

• Members
  • 234 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:24

Σχεδόν σωστός , υπάρχει όμως και ένας ακόμα τρόπος για να είσαι 100% βέβαιος :wis:

#358 Darthnicolas

Darthnicolas

Raidou Kuzunoha the 1st

• Members
  • 972 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:30

Κοιτα και εγώ έφαγα τα 3/4 της ώρας στη στατιστική, με το να τσακωνομαι με τον καθηγητη, προσπαθώντας να τον πείσω ότι κάνει λάθος και γενικότερα όλοι οι μαθηματικοι του κόσμου είναι αποπλανημενοι... Androghost ελεγα τα ίδια επιχειρήματα με εσενα πάνω κάτω...

Τον δειγματικό χώρο {1,2,3} τον χωρίζουμε σε 2 ενδοχόμενα. Απο τη στιγμή που τα 1,2,3 είναι ισοπίθανα γεγονότα το ενδοχόμενο {1,2} έχει 66% πιθανότητες και το {3} έχει 33% πιθανότητες. Επομένως, ο παρουσιαστής έχει το 66% των πιθανοτήτων ενω εσύ το 33%, τπτ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Αυτο που μαλλον δημιουργεί το παράδοξο είναι το ότι το πειραμα έχει γίνει ηδη μόνο μία φορά και τα αποτελέσματά του δεν μπορουν να αλλάξουν(πισω απο την ίδια πορτα βρίσκεται το αυτοκίνητο πάντα, δεν αλλάζει ποτέ).
Ο παρουσιαστής λοιπόν σου αποκαλύπτει ότι απο το ενδεχόμενο {1,2} το 2 έχει 0% πιθανότητες (επαναλαμβανω το πειραμα έχει γίνει, αρα ξέρουμε ποιο απο τα 1,2,3 είναι το αποτέλεσμα). Αρα αμέσως οι πιθανότητες μεταφέρονται στο 1.

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε νέο πειραμα όταν μένουν 2 πόρτες, γιατι επαναλαμβανω ότι το αυτοκίνητο είναι πίσω απο μία σταθερά απο την αρχή του παιχνιδιού και ο παρουσιαστής ξέρει που.

Αρα μαλλον η όλη πλάνη σε αυτό το πείραμα είναι ότι κάθε φορά το πείραμα δεν επαναλαμβάνεται εκ νέου για να μοιραστουν στα ίσα οι πιθανότητες. (omg, και εγώ μόλις τώρα καταλαβα το κόλπο, πριν επαναλαμβανα τυφλα τι μου είχε πει ο καθηγητης, σαν να είχα μάθει μηχανική λύση ο_Ο) Τα ενδεχόμενα λοιπον σωστά δεν έχουν μνημη απο επαναληψη σε επαναληψη του κάθε πειραματος, αλλα εδω δεν έχουμε καν επαναληψη(οκ ειπα το ιδιο πραγμα με 4533 διαφορετικους τρόπους, ελπιζω να εκφραστηκα σωστα σε καποιον τουλ -_-)

Ναι αλλά να ρωτήσω κάτι?
Λες ότι το ενδεχόμενο {1,2} ήταν 66% με τη σκέψη ότι διαλέγω το 1 και ο παρουσιαστής το 2.Όμως κάποιος μπορεί να κάνει άλλον συνδυασμό και να πει πως χωρίζω τον χώρο {1,2,3} σε {1} και {2,3} οπότε έτσι από το 2 να πάνε στο 3 οι πιθανότητες και να έχω εγώ 33% με την 1η μου επιλογή και όχι 66%...

#359 Darthnicolas

Darthnicolas

Raidou Kuzunoha the 1st

• Members
  • 972 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:37

Spoiler:

Spoiler:

#360 dante_forever_rx8

dante_forever_rx8

Starting...

• Members
  • 15 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:37

οι πιθανοτητες μπορει να μην εχουν μνημη...κανεις δεν λεει οχι...αλλα οπως και να το κανουμε η σωστη αποφαση ειναι να αλλαξεις πορτα...πολυ απλα γιατι απο την αρχη εχεις διπλασιες πιθανοτητες να κανεις λαθος απο το να πετυχεις το αυτοκινητο...εκτος και αν εισαι ο γκαστονε οποτε αλλαζει το θεμα...μετα το 21 μια ταινια που την ειδα αρκετες φορες...και πιστευω οτι την καταλαβα μαζι με τα λαθη της...εκανα πολυ προπονηση μετρωντας φυλλα και ειδα βελτιωση και σε αλλα παιχνιδια της τραπουλας (δηλωτη,ποκα κλπ) προφανως στα παιχνιδια παει +/- γιατι δεν ειμαι και κανας genius να θυμαμαι τα παντα...επισης ομως εκανα αυτο το πειραμα πανω απο 200 φορες οχι με κατσικες αλλα πολυ απλα παιρνοντας 3 τραπουλοχαρτα με εναν Κ και 2 ασσους (ο παππας συμβολιζει το αυτοκινητο) αν το κανετε και εσεις οι δυσπιστοι οχι 200 φορες αλλα 10-20 οσες αντεχετε θα δειτε οτι αλλαζοντας κερδιζετε 2πλασιες φορες απο οτι αν δεν αλλαζατε...μονο και μονο αυτο εμενα μου φτανει οσες απαντησεις και αν δω...