Είστε σε ένα τηλεπαιχνίδι και ο παρουσιαστής σας ζητά να ανοίξετε 1 απ' τις 3 πόρτες στην τύχη. Η 1 περιέχει αυτοκίνητο και οι άλλες 2 ΖΟΝΓΚ
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!
Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Αινίγματα!!!!
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:01
Είστε σε ένα τηλεπαιχνίδι και ο παρουσιαστής σας ζητά να ανοίξετε 1 απ' τις 3 πόρτες στην τύχη. Η 1 περιέχει αυτοκίνητο και οι άλλες 2 ΖΟΝΓΚ
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:08
Στην αρχή ήταν καίριο πλήγμα για τη λογική μου, αλλα αυτή τη στιγμή η απάντηση μου φαίνεται δεδομένη σχεδον. Αν και θα ήταν πιο εντυπωσιακό αν εβαζες 100 πόρτες, να διάλεγες 1, και ο παρουσιαστής να άνοιγε τις 98 απο τις άλλες 99.ο_Ο
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:11
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:11
Ας μου εξηγησει ομως καποιος το γιατι
Edit : πολλη επιτυχια ειχε το 21

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:15
edit: και γω στο 21 το είχα δει και προσπαθούσα να το θυμηθώ...με πρόλαβαν
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 17:17
Monty Hall problem - Wikipedia, the free encyclopedia
και πάρτε και αυτό το παράδοξο(παρόμοιο)
Bertrand's box paradox - Wikipedia, the free encyclopedia
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:12
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:20
οποια πορτα και αν διαλεξεις η πιθανοτητα να κερδισεις ειναι ιδια
δεν υπαρχει σωστη και λαθος επιλογη
ναι σας το εξηγησω
στην αρχη εχεις το δειγματικο χωρο του {1,2,3}
η πιθανοτητα να βρεις τη σωστη πορτα ειναι 33%
στη συνεχεια ομως εχεις το δειγματικο χωρο {1,2}
οι πιθανοτητες δεν εχουν μνημη
μιλαμε για ενα εντελως καινουργιο πειραμα με εντελως διαφορετικα δεδομενα και δειγματικο χωρο
οτι εγινε στο παρελθον ανηκει εκει. το ξαναλεω. οι πιθανοτητες δεν εχουν μνημη
αρα η πιθανοτητα να βρεις τη σωστη πορτα ειναι 50% και μονο. οποτε οποια και να διαλεξεις ειναι εξισου πιθανο να κερδισεις
Males are creatures that express their emotions through actions rather than words. It is usually preferred not to have anyone bear their suffering. [Maes Hughes - FMA]
I can have food or drinks spilled on me, or even be spit at and I'll laugh about it. However, if for any reason you hurt a friend of mine... I won't forgive you! [Shanks - One Piece
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:42
Τον δειγματικό χώρο {1,2,3} τον χωρίζουμε σε 2 ενδοχόμενα. Απο τη στιγμή που τα 1,2,3 είναι ισοπίθανα γεγονότα το ενδοχόμενο {1,2} έχει 66% πιθανότητες και το {3} έχει 33% πιθανότητες. Επομένως, ο παρουσιαστής έχει το 66% των πιθανοτήτων ενω εσύ το 33%, τπτ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Αυτο που μαλλον δημιουργεί το παράδοξο είναι το ότι το πειραμα έχει γίνει ηδη μόνο μία φορά και τα αποτελέσματά του δεν μπορουν να αλλάξουν(πισω απο την ίδια πορτα βρίσκεται το αυτοκίνητο πάντα, δεν αλλάζει ποτέ).
Ο παρουσιαστής λοιπόν σου αποκαλύπτει ότι απο το ενδεχόμενο {1,2} το 2 έχει 0% πιθανότητες (επαναλαμβανω το πειραμα έχει γίνει, αρα ξέρουμε ποιο απο τα 1,2,3 είναι το αποτέλεσμα). Αρα αμέσως οι πιθανότητες μεταφέρονται στο 1.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε νέο πειραμα όταν μένουν 2 πόρτες, γιατι επαναλαμβανω ότι το αυτοκίνητο είναι πίσω απο μία σταθερά απο την αρχή του παιχνιδιού και ο παρουσιαστής ξέρει που.
Αρα μαλλον η όλη πλάνη σε αυτό το πείραμα είναι ότι κάθε φορά το πείραμα δεν επαναλαμβάνεται εκ νέου για να μοιραστουν στα ίσα οι πιθανότητες. (omg, και εγώ μόλις τώρα καταλαβα το κόλπο, πριν επαναλαμβανα τυφλα τι μου είχε πει ο καθηγητης, σαν να είχα μάθει μηχανική λύση ο_Ο) Τα ενδεχόμενα λοιπον σωστά δεν έχουν μνημη απο επαναληψη σε επαναληψη του κάθε πειραματος, αλλα εδω δεν έχουμε καν επαναληψη(οκ ειπα το ιδιο πραγμα με 4533 διαφορετικους τρόπους, ελπιζω να εκφραστηκα σωστα σε καποιον τουλ -_-)
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 20:58
Και τα 2 είναι όμοια με προηγούμενα , απλώς αυτή είναι η ποιο δύσκολη εκδοχή τους
Spoiler:
Οκ το μονο που μου ερχοταν
Αλλα μου φαινεται πολυ τραβηγμενο

Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:24
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:30
Κοιτα και εγώ έφαγα τα 3/4 της ώρας στη στατιστική, με το να τσακωνομαι με τον καθηγητη, προσπαθώντας να τον πείσω ότι κάνει λάθος και γενικότερα όλοι οι μαθηματικοι του κόσμου είναι αποπλανημενοι... Androghost ελεγα τα ίδια επιχειρήματα με εσενα πάνω κάτω...
Τον δειγματικό χώρο {1,2,3} τον χωρίζουμε σε 2 ενδοχόμενα. Απο τη στιγμή που τα 1,2,3 είναι ισοπίθανα γεγονότα το ενδοχόμενο {1,2} έχει 66% πιθανότητες και το {3} έχει 33% πιθανότητες. Επομένως, ο παρουσιαστής έχει το 66% των πιθανοτήτων ενω εσύ το 33%, τπτ δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
Αυτο που μαλλον δημιουργεί το παράδοξο είναι το ότι το πειραμα έχει γίνει ηδη μόνο μία φορά και τα αποτελέσματά του δεν μπορουν να αλλάξουν(πισω απο την ίδια πορτα βρίσκεται το αυτοκίνητο πάντα, δεν αλλάζει ποτέ).
Ο παρουσιαστής λοιπόν σου αποκαλύπτει ότι απο το ενδεχόμενο {1,2} το 2 έχει 0% πιθανότητες (επαναλαμβανω το πειραμα έχει γίνει, αρα ξέρουμε ποιο απο τα 1,2,3 είναι το αποτέλεσμα). Αρα αμέσως οι πιθανότητες μεταφέρονται στο 1.
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε νέο πειραμα όταν μένουν 2 πόρτες, γιατι επαναλαμβανω ότι το αυτοκίνητο είναι πίσω απο μία σταθερά απο την αρχή του παιχνιδιού και ο παρουσιαστής ξέρει που.
Αρα μαλλον η όλη πλάνη σε αυτό το πείραμα είναι ότι κάθε φορά το πείραμα δεν επαναλαμβάνεται εκ νέου για να μοιραστουν στα ίσα οι πιθανότητες. (omg, και εγώ μόλις τώρα καταλαβα το κόλπο, πριν επαναλαμβανα τυφλα τι μου είχε πει ο καθηγητης, σαν να είχα μάθει μηχανική λύση ο_Ο) Τα ενδεχόμενα λοιπον σωστά δεν έχουν μνημη απο επαναληψη σε επαναληψη του κάθε πειραματος, αλλα εδω δεν έχουμε καν επαναληψη(οκ ειπα το ιδιο πραγμα με 4533 διαφορετικους τρόπους, ελπιζω να εκφραστηκα σωστα σε καποιον τουλ -_-)
Ναι αλλά να ρωτήσω κάτι?
Λες ότι το ενδεχόμενο {1,2} ήταν 66% με τη σκέψη ότι διαλέγω το 1 και ο παρουσιαστής το 2.Όμως κάποιος μπορεί να κάνει άλλον συνδυασμό και να πει πως χωρίζω τον χώρο {1,2,3} σε {1} και {2,3} οπότε έτσι από το 2 να πάνε στο 3 οι πιθανότητες και να έχω εγώ 33% με την 1η μου επιλογή και όχι 66%...
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:37
Spoiler:
Καταχωρήθηκε 11 Σεπτέμβριος 2008 - 21:37