Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Ο Τζακ και η φασολιά - Jack no Mame no Ki

summer 1974 anime review kids fantasy

  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 02 May 2007 - 23:39

11749.jpg

 

Το 1985, όταν ήμουν 6 χρονών, νοίκιασα από το βίντεοκλαμπ της γειτονιάς μου μια παιδική ταινία με τίτλο "Ο Τζακ και η φασολιά". Τότε που ήταν οι χρυσές εποχές για τις παιδικές εκπομπές και τα βίντεοκλαμπ έβριθαν από ταινιάρες και κλασσικές σειρές, πριν μπει η λογοκρισία και η εμπορευματοποίηση στο βαθμό που να αλλοιώσει τον παράγοντα διασκέδαση.

Βάζω λοιπόν την κασσέτα στο μονοκέφαλο VHS βίντεο και στην τότε ΕΓΧΡΩΜΗ τηλεόραση και περιμένω να δω τί σόι ταινία είναι αυτή. Που να φανταζόμουν πως αυτή η ταινία θα μου έμενε αξέχαστη. Από τότε δεν ξανάκουσα για αυτή τη ταινία, παρά μόνο όταν 6 χρόνια αργότερα την είχε δείξει η γερμανική τηλεόραση και την έγραψα σε βίντεο. Όμως κάποιες σκηνές έλειπαν από όσες μπορούσα να θυμηθώ. Και πρόσφατα έμαθα πως κυκλοφόρησε το 2005 σε DVD στα Αγγλικά και στα Ιαπωνικά.

Και επειδή εδώ στο forum και αλλού κανένας εκτός από εμένα δεν ανέφερε την ταινία, είπα να κάνω μια κριτική, μπας και οι παλιοί τη θυμηθούνε, γιατί για anime δεν μοιάζει αυτός ο τίτλος.
 

hqdefault.jpg

 

Να σημειωσω ότι σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Gisabouro Sugii, που πλέον μαζί με τον Osamu Tezuka και τον Hayao Miyazaki, θεωρήται ως ένας από τους πιο πρωτοποριακούς σκηνοθέτες ιαπωνικών τίτλων animation. Οι ταινίες του ταιριάζουν περισσότερο με τις ευρωπαϊκές ταινίες animation. Τότε βέβαια δεν μπορούσα να τα ξέρω όλα αυτά. Όπως ούτε πως η ταινία είχε γίνει το 1974 και ο σκηνοθέτης συμμετείχε ένα χρόνο πριν στην εξωφρενική και ψυχεδελική ταινία Kanashimi no Belladona και θα χρησιμοποιούσε τις τεχνικές και μερική από τη θεματολογία της ταινίας αυτής σε μια ταινία που προορίζεται για όλη την οικογένεια. Και οτι μετά θα σκηνοθετούσε την Night on the Galactic Railroad, ίσως μια από τις καλύτερες αλλά και σχετικά άγνωστες ιαπωνικές ταινίες animation που έτυχε να δω. Παραγωγός της ταινίας είναι η Nippon Herald, που πλέον δεν υπάρχει. Η ταινία έγινε γνωστή τότε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην Ελλάδα από ότι φαίνεται έμεινε αμεταγλώττιστη. Η γλώσσα θα πρέπει να ήταν τα Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους, αν και τότε δεν ήξερα να διαβάζω καλά. Θυμάμαι πάντως την ιαπωνική εισαγωγή που είχε κοπεί στην αγγλική έκδοση.

Ας περάσω όμως στην υπόθεση. Όλοι πάνω κάτω ξέρετε την ιστορία του μικρού Τζακ, που ένας έμπορος τον εξαπατά πουλώντας του ένα σάκο μαγικά φασόλια για την αγελάδα του και από αυτά φυτρώνει μια γιγαντιαία φασολιά και ο Τζακ σκαρφαλώνει σε ένα μαγικό βασίλειο, όπου κυριαρχεί ένας ανθρωποφάγος γίγαντας. Ο Τζακ του πέρνει το θησαυρό του (μια κλώσσα που γεννά χρυσά αυγά και μια ομιλούμενη άρπα), κατεβαίνει τη φασολιά, ο γίγαντας τον κυνηγά, ο Τζακ κόβει τη φασολιά και ο γίγαντας πέφτει και σκοτώνεται και ο Τζακ ζει ευτυχισμένος με τα πλούτη.

Τί θα γινόταν όμως αν σε όλα αυτά προσθέταμε μουσική που θυμίζει Pink Floyd και Carpenters, εκπληκτικό και ψυχεδελικό animation και μερικές αλλαγές στην υπόθεση;
Αυτή τη φορά ο Τζακ, με τον πιστό του σκύλο Crosby, δέχονται μια επίσκεψη από μια ποντικίνα που κατεβαίνει τη φασολιά και τους λέει με νοήματα πως μια κακιά μάγισσα, η Madam Noir, μαζί με το γίγαντα γιο της Tulip, έχουν μαγέψει το βασίλειο της και έχουν με ξόρκι υπό τον έλεγχό τους την πριγκίπισσα Margaret, η οποία θα παντρευτεί τον Tulip, δίνοντας έτσι το βασίλειο στη μάγισσα. Άσε που μεταμόρφωσαν το προσωπικό και τη φρουρά του παλατιού σε ποντίκια. Ο Τζακ και ο Crosby ανεβαίνουν στη φασολιά για να βοηθήσουν και έτσι ξεκινάει μια πραγματικά αξέχαστη περιπέτεια.
 

433f1e448f7d5afa5f92e82483d.jpg

 

Όπως δηλώνει ο τίτλος, η ταινία είναι φαντασίας αλλά και μιούζικαλ. Αυτή τη συνταγή μιούζικαλ δεν ακολουθούν και πολλά anime και όσα το κάνουν δεν είναι πλέον και ιδιαίτερα γνωστά. Το animation δε μοιάζει σε anime, μιας και η ταινία έγινε σε μια εποχή όπου δεν είχε καθιερωθεί τελείως το σχέδιο με τα μεγάλα μάτια αλλά και το ιδιαίτερο animation. Όλοι οι χαρακτήρες, εκτός ίσως από την Margaret, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και σε στούντιο άλλης χώρας. Έγινε την εποχή που ήταν της μόδας η ψυχεδέλεια στις ταινίες, όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και αλλού, βλέπε πχ Yellow Submarine και Fritz the Cat. Για αυτό και κάποιες σκηνές σίγουρα θα ήταν ακατάλληλες τη σημερινή εποχή, με αποτέλεσμα δύο σκηνές να κοπούνε στην γερμανική τηλεοπτική προβολή, αλλά και στην αγγλική στο HBO. Μια σκηνή που η Madam Noir βάζει στην πριγκήπισσα πούδρα και αναδύεται ένας καπνός που τη δείχνει σα να είναι μαστουρωμένη. Και μια άλλη που ο Tulip βγάζει ένα παιχνίδι-ομοίωμα της μάνας του, το οποίο τον κοροϊδεύει και αυτός τσατισμένος το συνθλίβει. Αυτές οι δύο σκηνές μου είχαν μείνει από την παιδική μου ηλικία και 20 χρόνια μετά τις ξαναθυμήθηκα.

Αξέχαστες σκηνές επίσης είναι την ώρα που μεγαλώνει η φασολιά, το τραγούδι της πριγκήπισσας "No one's happier than I" καθώς και τα υπόλοιπα τραγούδια. Βάλτε μου τα καλύτερα CGI anime (Karas, Yukikaze, GITS κλπ). Κανένα από αυτά δε με εντυπωσίασε όσο αυτή η ταινία, ιδίως την ώρα που μεγάλωνε η φασολιά. Τα φόντα του κάστρου είναι και αυτά άριστα σχεδιασμένα. To animation των χαρακτήρων για την εποχή του ήταν αρκετά καλό. Ιδίως ο Crosby ήταν εκφραστικότατος για σκύλος, ενώ και τα ποντίκια ήταν και αυτά αστεία, ιδίως στις γκριμάτσες και στα τσιρίγματα. Άλλες σκηνές όπως αυτές την ώρα των τραγουδιών ή της αναμέτρησης του Τζακ και της μαγισσας και το κυνηγητό με τον Tulip, δεν βλέπονται συχνά σε anime. Η τεχνική animation είναι γενικά μοναδική.

Για το σενάριο δε χρειάζεται να πω πολλά πράγματα. 89 λεπτά κρατά η ταινία, αλλά περνάνε τόσο γρήγορα που ούτε καταλαβαίνεις πότε άρχισε και πότε τελείωσε. Δε μένει ποτέ στάσιμη η πλοκή. Βοηθά βέβαια το αλλόκοτο πολλές φορές κλίμα και η μουσική επένδυση, που σε μεταφέρουν σε άλλον κόσμο.
 

Η μουσική, μιας και είμαι άσχετος με το αντικείμενο, απλά να παραθέσω πως έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά των αρχών της δεκαετίας του 70 και συγκεκριμένα ένα τραγούδι, το "No one's happier than I" , έχει πολλά κοινά με το Top of the World των Carpenters, που ήταν γνωστοί στην Ιαπωνία και το τραγούδι βγήκε δύο χρόνια πριν, το 1972. Ακούγεται και τζαζ σε μερικά σημεία. Αν και οι στίχοι δεν είναι σοβαροί, τη μουσική επένδυση θα τη ζήλευαν και ακριβότερες και πιο πρόσφατες ταινίες.

 

677a52f5ac8c.jpg


Οι χαρακτήρες είναι επίσης αρκετά καλοί για μια ταινία μιάμισης ώρας. Ο Τζακ είναι τετραπέρατος στις κρίσιμες στιγμές, αλλά πάντα αφελής και έτοιμος να τα δώσει όλα για να σώσει την πριγκίπισσα. Ο Crosby είναι ίσως ο πιο αναπτυγμένος χαρακτήρας εδώ, μιας και αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στο δικό του animation, ενώ ο Tulip με τη μάνα του Madam Noir, σίγουρα θα τρόμαζαν πολλά παιδιά με το βλέμμα τους. Τα ποντίκια είναι και αυτά αστεία. Αλλά εδώ κύριο λόγο παίζει η μουσική και η δράση.

Στα Αγγλικά οι χαρακτήρες είναι αρκετά καλοί, μιας και συμμετείχαν γνωστοί Αμερικάνοι ηθοποιοί που παίζαν σε πολλά anime. Στα Ιαπωνικά είναι πιο λιγομίλητοι και λακωνικοί, αλλά μιας και οι υπότιτλοι ήταν ακριβής μεταφορά των αγγλικών διαλόγων, δε μπόρεσα να καταλάβω και πολλά. Τα τραγούδια τα βρήκα καλύτερα στα Ιαπωνικά, αν και στα Αγγλικά δεν ήταν άσχημα, αλλά από όλα προτιμώ τα γερμανικά τραγούδια. Στα Γερμανικά οι διάλογοι έγιναν περισσότεροι, μιας και προστέθηκαν ανθρώπινες φωνές στα ποντίκια, στον Crosby και τα άλλα ζώα, κάτι που δεν έγινε με τις άλλες γλώσσες. Κάποιες φορές βέβαια αυτό γινόταν ενοχλητικό. Όμως το πιο ενοχλητικό ήταν πως υπήρχε καθυστέρηση 1 δευτερολέπτου στην αγγλική γλώσσα στο DVD, ενώ στην κασσέτα ακουγόταν κανονικά. Γενικά το DVD ήταν λιτό (τι άλλο θα μπορούσε να έχει για έναν τόσο παλιό τίτλο) και περιλαμβάνει ένα σύντομο τρέιλερ καθώς και επιλογή γλώσσας (Ιαπωνικής/Αγγλικής) και υπότιτλων. Για έναν τίτλο του 1974, το να έχει και Ιαπωνικά και Αγγλικά δεν συμβαίνει συχνά.
 

Αυτός ο τίτλος δυστηχώς παραμένει άγνωστος σήμερα και για πολλούς είναι μόνο μια ανάμνηση. Όσους ενδιαφέρουν τα παλιά ανιμε, να πω πως και ένας άλλος δυσεύρετος ιαπωνικός τίτλος του 1967 με τίτλο Jack and the Witch είχε παρόμοιο ψυχεδελικό animation. Σήμερα που παράγονται τόσοι τίτλοι από Ιαπωνία και αλλού με έμφαση στην ποσότητα παρά στην ποιότητα, τέτοιες ταινίες παραμένουν ορόσημο για το πως πρέπει να γίνεται σωστά μια ταινία ψυχαγωγίας.

Όσοι κυνηγάτε τις παλιές σας αναμνήσεις όχι από νοσταλγία αλλά κυρίως λόγο έλλειψης ποιότητας στους τωρινούς τίτλους, ρίξτε της οπωσδήποτε μια ματιά. Όχι τόσο καλή όσο οι ταινίες Space Firebird - Cosmozone 2772 και Unico αλλά μιας και ήταν η πρώτη σοβαρή ψυχεδελική ταινία animation που είδα και δεν ήταν τόσο βιαίη όσο τα άλλα ανιμε εκείνη την περίοδο, θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου με θετικές αναμνήσεις.

Για συλλέκτες παλιών ή σπανίων ανιμε και καρτουν αλλά και για όσους από τους νεότερους ενδιαφέρονται για την ιστορία του ιαπωνικού animation. Αλλιώς μάλλον θα το προσπεράσετε, εκτός αν σας αρέσουν τίτλοι fantasy όπως ο Tweeny Witches.


Edited by Kai, 15 June 2017 - 20:41.


#2 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 07 May 2007 - 01:24

Χεχε...α ρε τι μας θύμησες πάλι. :nod:

Το κέρατό μου, είχα την βιντεοκασσέτα και την έχασα (μαζί με άλλες 50) σε μία από τις πολλές μετακομίσεις που έκανα...:0eeeff42:

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#3 rania

rania

    Starting...

  • Members
  • 1 posts

Posted 06 March 2009 - 12:42

thanks!!!!!

#4 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 06 March 2009 - 15:08

Α ρε μπαγάσα, με έκανες και το είδα :wooi2: Καλή φάση ήταν και μου άρεσαν πολύ οι μουσικές δεκαετίας 50-60. Πάντως να υποθέσω δεν είναι τυχαίο που το character design της πριγκίπισσας μου θυμίζει astro boy ε; Επίσης.. Αν ο σκύλος είχε και ένα μπουκάλι κρασί θα ταν ακόμα καλύτερος :hahaha:
phmava.php

#5 Petran79

Petran79

    YOU GET TO BURNING!

  • Review Team
  • 3,264 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 16 March 2009 - 13:29

Χαιρομαι που σου αρεσε. Αυτος ο τιτλος ειναι κλασσικος. Τον ειχε δειξει σχετικα προσφατα στα Γερμανικα και το KiKa.

Η παραγωγή κράτησε 2μιση χρονια, συμμετειχαν 600 ανιματερ και κοστισε (για την εποχη του) 5,8 εκατομμυρια δολαρια. Οποτε η ποιοτητα φαινεται

Στα Αγγλικα υπαρχει και το Jack and the Witch

[media]http://www.youtube.com/watch?v=j2kKJixlQOw[/media]

Edited by Petran79, 16 March 2009 - 14:36.




Also tagged with one or more of these keywords: summer 1974, anime review, kids, fantasy