Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!
Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
one piece...τα αλλα 2 δεν τα βλεπω..την Χλωρινη δεν την βλεπω γιατι ειναι τιγκα στα φιλερς και ο ηρωας (κακα τα ψεμματα) ακομα δεν ξερουμε πως στο καλο καταφερνει και νικαει καθε φορα που τον σαπιζουν στο κλωτσομπουνιδι, και τον Ναρουτο το μισω!!! Αυτο δεν ειναι ανιμε..κλινικη ψυχαναλυσης ειναι!!! Ο καθενας με την λοξα του αν λεει τον πονο του..ηλεος!
Και επιτέλους, μετά από πολλές ώρες παρακολούθησης και διαβάσματος των anime και manga του Naruto αντίστοιχα, κατάφερα πριν λίγες μέρες να τελειώσω την σειρά, οπότε και προχωράω στην σύγκριση που ήθελα να κάνω τόσον καιρό με το One Piece!!
Απόψεις: Η αλήθεια είναι ότι στο τέλος, όπως είχα ακούσει, μου φάνηκε όντως να το ψιλοχάνει ο Kishimoto και ειδικά οι 3 leads της σειράς περισσότερο απ’ όλα, στους οποίους θα σταθώ πιο πολύ:
Spoiler: One Piece/Naruto manga spoilers… + a big piece of sheet, en garde!
- o Naruto ίδιος, μα ολόιδια σπαστικός με την αρχή! Τόσα επεισόδια και ακόμη να φωνάζει "Sasuke αγάπη μου γύρνα πίσω", μα τίποτα δεν έμαθε τόσον καιρό; Ειδικά με αυτή την εικόνα γέλασα αρκετά, ο Sasuke δεν είχε το sharingan ενεργοποιημένο οπότε δεν μπορούσε να ξέρει ότι είχε μπροστά του ένα kage bunshin του Naruto και να το μαχαιρώσει άφοβα, αλλά ακόμη κι αν το πάρουμε ότι shonen είναι και το ενεργοποίησε και το έβγαλε αμέσως, ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δεν δίστασε να τον σκοτώσει... και όμως ο Naruto και πάλι ξοπίσω του. Φιλία σου λέει μετά, δεν ξέρω αν ο Kishi προσπαθεί να το πάει με την λογική ότι ο Naruto είναι ένα είδος Μεσσία/ιδανικού φίλου που δεν παρατάει ποτέ τον άλλο ενώ αντιθέτως γυρνάει και το άλλο μάγουλο, αλλά ακόμη κι έτσι το βρήκα λάθος πρότυπο! Είπαμε να δώσεις ακόμη μια ευκαιρία σε κάποιο άτομο που κάνει ένα σφάλμα, ειδικά αν είναι κοντινό σε σένα, αλλά από ένα σημείο και πέρα καταντάει κοροϊδία! Πότε έγιναν τόσο φίλοι ο Naruto και ο Sasuke και δεν το κατάλαβα btw; Από μικρούς τους είδαμε μαζί ελάχιστες φορές και εκεί που ήρθαν πραγματικά κοντά ήταν με την Team 7, όπου πιο πολύ συνάδελφοι που τυχαίνει και κάνουν την ίδια δουλειά μου φάνηκαν (και φυσικά εφόσον η δουλειά προϋποθέτει ομαδικότητα δέθηκαν έως ένα επίπεδο) παρά φίλοι. Θα ήθελα να δω τι θα έκανε ο Naruto αν δεν είχε τύχει στην ίδια ομάδα με τον Sasuke ή αν ο Sasuke είχε πετύχει τον αληθινό εαυτό του και όχι το kage bunshin στην σκηνή... -_-
Επίσης άλλα 2 που δεν χώνεψα στον πρωταγωνιστή μας:
α) Συνεχίζει ακόμη να αλλάζει τους κακούς/anti-hero/διστακτικούς χαρακτήρες σε καλούς, αυτό που από την αρχή μου την έσπαγε (με Inari, Zabuza, Neji, Gaara, Tsunade στο πρώτο Naruto να είναι ήδη υπεραρκετοί, αυτή η εικόνα διακωμωδεί πολύ καλά αυτό που λέω), απλά φωνάζοντας και βάζοντας τάχα μια λογική (δική του) μέσα τους. Είπαμε να γίνει μία-δύο φορές, αλλά εδώ πέρα αυτός έχει προσηλυτίσει στρατό, όλα καθαρά και μόνο γιατί είναι πρωταγωνιστής. Και έτσι, αφού προστέθηκε και ο Sai στην ομάδα, στην συνέχεια είδα (στο manga) διάφορες σκηνές όπου ο Jiraiya (εκεί που πέθανε και τα άφησε όλα πάνω του), ο Kakashi (όταν του είπε ότι πια είναι πιο δυνατός από αυτόν και θα ξεπεράσει και τον 4th), η Tsunade (σε όοολλλες τις σκηνές που αποφάσισε αντί να τον προστατέψει να τον στείλει στο στόμα του λύκου-Akatsuki που τον κυνηγάει, μέχρι και την τελική μάχη με Pein που η όλη σωτηρία βασιζόταν καθαρά πάνω του) και η Sakura (στο νοσοκομείο με τους τραυματίες που φώναζε να γυρίσει πίσω), καθώς και όλη η Konoha έδιωξαν κάθε αμφιβολία που είχαν γι’ αυτόν και ξαφνικά πίστεψαν φανατισμένα ότι ο Naruto είναι ένα είδος λυτρωτή/σωτήρα που θα σώσει τον κόσμο τον ninja ή τον Sasuke και θα γίνει Hokage... ναι, αυτόν χρειαζόμασταν, που χωρίς το kyuubi και τις διδασκαλίες από τους καλύτερους ninja θα ήταν ένα τίποτα.
Το χειρότερο ήταν η συνέχεια, με έναν από τους πιο καλά αναπτυγμένους κακούς που έχω συναντήσει σε shonen ever, ο Nagato. Με ενδιαφέροντα και δικαιολογημένα κίνητρα και ιδεολογία, μια εντυπωσιακή δύναμη*, ένα απίστευτο παρελθόν καθώς και ένα god complex, σε σημείο που όταν είδα την ιστορία του πραγματικά ένιωσα τρομερά πολύ κοντά του σχετικά με το τι και το γιατί έκανε ότι έκανε, έως ότου... μπήκε ο Naruto στην μέση και τα χάλασε όλα... ! ΕΛΕΟΣ, απλά έλεος που ένας από τους κακούς, τους Akatsuki, χρειαζόταν τον Naruto για να καταλάβει ποιος "είναι ο σωστός τρόπος να βρεθεί η ειρήνη", ffs! Αυτό θα το είχε καταλάβει μόνος του από μικρός, μιας και με την ίδια ιδεολογία του Naruto ξεκίνησε κι αυτός και αν τα τραύματα από τα όσα έπαθε τον άλλαξαν, αυτό σίγουρα θα γινόταν οριστικά, δεν θα άλλαζε με έναν 10λεπτο μονόλογο του Naruto (ναι οκ πρόσθεσαν και αυτά περί προφητείας των βατράχων και το βιβλίο του Jiraiya, αλλά μου φάνηκαν απλά more μπούρδες μαζεμένες για να προωθηθεί ο ήδη υπερπροωθημένος πρωταγωνιστής Naruto).
Και δεν έφτανε αυτό, ο Naruto έπρεπε να επιβραβευτεί από τον μονόλογό του όπου η απάντηση για την εύρεση ειρήνης ήταν ο Nagato να πιστέψει σε αυτόν, έναν σχεδόν άγνωστο που του κατέστρεψε τα σχέδια, και ο πλέον κολλητός του Nagato ξαναζωντάνεψε όλους τους φίλους του και χωρικούς που είχε σκοτώσει και μετά πέθανε, χαρούμενος πια για το καλό μέλλον που περίμενε την ανθρωπότητα! ΕΛΕΟΣ! Ένα από τα ίδια η εμφάνιση του πατέρα του Naruto λίγο πριν σπάσει το seal γιατί πολύ βολικά το είχε προγραμματίσει κι αυτό στον θάνατό του (λές και είναι πρόγραμμα το seal), όπως και αυτή του πατέρα του Kakashi, ακολουθούμενη από το lame rez του γιού... σε εκείνα τα σημεία μου φαίνεται ο Kishimoto μπέρδεψε το Naruto με family friendly ταινία της Disney… *
Spoiler:
To be honest δεν μου άρεσε το rinnegan όσο το sharingan. Δλδ αν ο Nagato ήταν ο Pein, ένα άτομο με τις δυνάμεις των 6 realms και το άτομο που θα πολεμούσε τελικά ο Naruto, τότε θα ήταν ένας πραγματικά cool κακός, αλά Itachi. Χωρίζοντάς τον σε 6 κομμάτια χάθηκε η φάση του rinnegan, καθώς χρειαζόταν να είναι τουλάχιστον 2 μαζί για να είναι αρκετά αποτελεσματικό, σε αντίθεση με το sharingan που ένα μόνο άτομο έχει την απόλυτη δύναμη. Δεν μου έκανε τόσο για θεός ως προς την δύναμη του, προτίμησα μάλιστα το παρουσιαστικό του Enel από το One Piece ως προς ταύτιση με έναν θεό, εκείνος περνούσε όντως για τέτοιο με τις δυνάμεις του, αν και την ιδεολογία του Nagato δεν την πιάνει. Δέχομαι βέβαια ότι τότε ο Nagato θα ήταν υπερβολικά δυνατός για να νικηθεί από οποιονδήποτε και θα δημιουργούνταν περισσότερα κενά στην μάχη του, οπότε ο Kishimoto αποφάσισε να ελαφρύνει το βάρος της δύναμης του rinnegan χωρίζοντας τον Pein σε 6 κομμάτια (άλλωστε πήρε την όλη ιστορία των 6 paths του rinnegan από τον βουδισμό) και ο πραγματικός Pein δεν πολέμησε ποτέ τον Naruto. Δεν έγινε η αγαπημένη μου μάχη, αλλά έμεινε ως fave σαν σύνολο.
β) Πότε έγινε τόσο τούμπανο o Naruto και δεν το κατάλαβα πάλι; Ωραία το Sage Mode σε κάνει έτσι, αλλά είναι δυνατόν να γίνουν όλα αμέσως μέσα σε περίπου μια βδομάδα, ενώ ούτε ο Jiraiya δεν τα κατάφερε τόσο καλά (και προπονήθηκε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα); Ούτε είναι ο Naruto tensai για να πεις μαθαίνει γρήγορα (+ όντως τέτοια power-ups θέλουν χρόνο και γενικά, ακόμη και σε ιδιοφυίες), ούτε μου φαίνεται ότι το kyuubi είναι αρκετό για να αλλάξεις τόσο γρήγορα, αλλιώς θα είχε γίνει και στο παρελθόν (όπου είχα βρει πολύ έξυπνη την τακτική του Kakashi με τα kage bunshin και το αναγνώρισα ως έξυπνο power-up, που δεν χρησιμοποιήθηκε κι εδώ όμως).
Έτσι μέσα σε διαστήματα μηνών ο Naruto (γενικά, όχι για το Sage mode) έγινε δυνατότερος και σοφότερος από ninja που έκαναν χρόνια να γίνουν έτσι και ίσως ούτε καν, τόσο καλοί. Jeez... αν και παραδέχομαι ότι το Sage mode ήταν εντυπωσιακό στην πράξη.
Προσθέτω και 3 σημεία που παρατήρησα πρόσφατα ως κενά/plot no jutsu:
1) Το Rasen Shuriken εξαρχής μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, δεν χρειαζόταν το Sage Mode. Πως; Ακριβώς όπως έμαθε να δημιουργεί το Rasen Shuriken! Αφού η επίθεση αυτή δημιουργεί ζημιές και στο chakra system του χρήστη γιατί να μην βάλει κλώνους να το χρησιμοποιήσουν; Σίγουρα η ζημιά στον κλώνο δεν μεταφέρεται στον χρήστη, γιατί αλλιώς μετά από τόσα bunshin (του Naruto) που έχουν τραυματίσει/πετσοκόψει και γενικά σκοτώσει ο Naruto θα ήταν νεκρός από τα τραύματα. Από την άλλη πάλι, σίγουρα ήξερε να το δημιουργεί και με κλώνο το Rasen Shuriken, μιας και στην μάχη με τον Kakuzu χρησιμοποίησε και ένα Rasen Shuriken από κλώνο ως αντιπερισπασμό!
2) Ο Danzou σκοτώνει τον βάτραχο που πήγαινε να φωνάξει τον Naruto... μάλιστα -_- γιατί αυτό έπρεπε να περιμένει να φύγουν Tsunade & Co. από το δωμάτιο για να φύγει... -_-
3) Ακόμη δεν κατάλαβα, αφού το rinnegan ξαναέφερνε στην ζωή τους νεκρούς γιατί ο Nagato δεν το χρησιμοποίησε στον Υahiko και τους γονείς του; Έτσι, ούτε γάτα ούτε ζημιά, θα είχε φύγει μεγάλο μέρος του "πόνου" του.
Σε αυτή την σύγκριση, ο αντίστοιχος shonen lead του One Piece (Luffy), νικάει τον Naruto σε κάθε aspect του. Πιο αστείος, πιο λογικά power-ups (πέραν ίσως του αρχικού Naruto, που γινόταν αργά και σωστά) και το κυριότερο: τα όσα άτομα τον αναγνώρισαν ως τρομερό άτομο και ίσως μέλλοντα Pirate King το έκαναν από μόνοι τους, βλέποντας τον απίθανο χαρακτήρα του (βλ. Boa, το καλύτερο και πρόσφατο παράδειγμα), όπως και πραγματικά γίνονται αυτά τα πράγματα... φωνάζοντας και χώνοντας την δική σου λογική στον άλλο (που έχει την δική του) σπάνια θα του αλλάξεις τον τρόπο να βλέπει τα πράγματα, και σίγουρα όχι με τόσα άτομα όσο ο Naruto. Κλείνοντας, ο Naruto χάνει και ως προς τα power ups, γιατί έχει το kyuubi να τον βοηθάει στα δύσκολα που είναι μια πολύ σπάνια δύναμη και λίγα άτομα έχουν, ενώ ο Luffy απλά ένα Devil Fruit, ούτε καν από τα πολύ δυνατά, το οποίο είναι μια δύναμη που έχουν τόσα άτομα στην σειρά, ενώ δεν αποτελεί απαραιτήτως παράγοντα για να γίνεις δυνατός, απλά μια γρήγορη και εύκολη εύρεση δύναμης.
- ο Sasuke τώρα. Η αλήθεια είναι ότι ως την μάχη με τον Itachi μου άρεζε αρκετά, περισσότερο από τους άλλους 2 τουλάχιστον. Είχε μεν αυτό το αλαζονικό ύφος πάντα, αλλά τουλάχιστον απέδειξε με πράξεις ότι είναι tensai, αφού μένοντας με τον Orochimaru δικαιολογήθηκε πλήρως το πως έμαθε όλες αυτές τις τεχνικές σε διάστημα δύο+ χρόνων, ενώ οι περισσότερες μάχες* του έγιναν εντυπωσιακά καλά μπορώ να πω!
*
Spoiler:
- vs Orochimaru, νίκησε μεν, αλλά μας εξήγησαν ότι ήταν αποδυναμωμένος... οπότε ύπουλα ξεύπουλα ούτως ή άλλος θα έπρεπε να παλέψει μαζί του αν δεν ήθελε να γίνει host του και από το να κάνει την πρώτη κίνηση ο Orochi, backed και από τον Kabuto που θα τα έκανε όλα πιο δύσκολα, επέλεξε να χτυπήσει αυτός πρώτος. Μου φάνηκαν όλα καλά τοποθετημένα εδώ. (btw η πρώτη πρώτη μάχη του Sasuke με τον Orochimaru στο Forest of Death είναι από τις αγαπημένες μου της σειράς, λόγο καλής επιλογής μουσικής και εξελίξεων)
- vs Deidara, κι αυτή έγινε μια από τις αγαπημένες μου μάχες. Γεμάτη ανατροπές, έξυπνες σκέψεις, ωραίες κινήσεις και φυσικά είδαμε ότι ο Sasuke δεν έγινε θεός, ούτε και όμως κάποιον να τον πάρεις ελαφρά. Και εδώ όλα καλά λοιπόν.
- vs Itachi, με εξαίρεση μικρολεπτομέρειες στο τέλος που imo το κούρασαν, μιλάω δλδ για την φάση μετά το Kirin και την εμφάνιση του Orochimaru ξανά, που βρήκα τραβηγμένη, η μάχη ήταν από τις καλύτερες και αντάξια των όσων περίμενα! Οι κινήσεις του Sasuke και του αδερφού του μου φάνηκαν ωραία σχεδιασμένες και τα περισσότερα πράγματα βρήκα έβγαλαν νόημα, ενώ ο Sasuke έπαιξε καλά τα χαρτιά του για κάποιον που δεν είχε Mangekyou... επίσης σε μερικά σημεία ο Kishi κατάφερε να με κοροϊδέψει κιόλας, μιας και έτυχαν στιγμές που πίστεψα οτι ένας από τους 2 είχε πεθάνει τελικά, ενώ τελικά ήταν καθαρά genjutsu, thumbs up!
Μετά από εκείνα το σκηνικό και ο Sasuke πήρε την κάτω βόλτα όμως.
Κατά πολύ παράξενο λόγο δεν με χάλασε (τρομερά, όχι καθόλου) ούτε ότι συνέχισε να ζητάει εκδίκηση ακόμη κι αφού σκότωσε τον αδερφό του, ούτε ότι δεν σεβάστηκε την επιθυμία του και λόγο που τον οδήγησε να θυσιαστεί για την ειρήνη και ούτε η συνεχής ανάμειξη του Madara παντού και τα διάφορα περί πεπρωμένου που ξεφούρνισε, μιας και έως ότου μάθουμε πιο πολλά και τι σχεδιάζει προτιμώ να μην τον κρίνω πρόωρα, μπορεί και να έχει μια καλή ιδέα ο Kishi για να χειριστεί το θέμα. Και μάλιστα την συνάντηση τον Kages την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα για να μάθουμε πιο πολλά για τον καθένα, ειδικά η Mizukage τα έσπαγε! Αυτό που μου την έσπασε κάπως είναι το drop στο IQ του Sasuke, το ίδιο που με είχε εκνευρίσει στον Light στο 2ο μισό του DN.
Ποιος νομίζει ότι είναι; Από πότε ήταν τόσο αλαζόνας σε σημείο που ορμάει στον καθένα χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία/προπόνηση; Είπαμε απέκτησες Mangekyou, πάρε τον χρόνο σου να μάθεις να το χρησιμοποιείς! Μην ξεχνάς ότι σε αντάλλαγμα έχασες και το Cursed seal, που τουλάχιστον δεν σε κατέστρεφε τόσο όσο το Mangekyou! Δεν είσαι ακόμα ο αδερφός σου, που στην χάρισε και νίκησες, πάρ 'το χαλαρά! Όμως το μόνο που είδα είναι έναν αποβλακωμένο Sasuke που ορμάει και τα βάζει με όλο τον κόσμο, χωρίς να λογαριάζει αν είναι δυνατότεροι (Raikage και γενικά kages) ή αθώοι (οι κάτοικοι της Konoha τι του 'φταιξαν; ). Ναι ok, έχει darkness μέσα του πια, (νομίζει ότι) είναι το μόνο άτομο που έχει υποφέρει στον κόσμο, χάθηκε στο μίσος και ο Kishi θέλει να δείξει στα κοινό πόσο κακό πράγμα είναι η εκδίκηση και που σε οδηγεί και (μάλλον) πόσο άγιος είναι ο Naruto που θα τον συγχωρήσει στο τέλος... riiigghttt! Ο παλιός Sasuke, που πάλι avenger ήταν κι αυτός, σκεφτόταν πολύ περισσότερο.
Κι εδώ ένα από τα ίδια έχω να πω για το γρήγορο power-up του πάλι, σαν του Naruto. Παραπονιόμουν στο One Piece ότι μου την σπάει που τις τεχνικές των χαρακτήρων της δείχνουν τελευταία στιγμή στην μάχη, αλλά τουλάχιστον εκεί το πάει με την έννοια ότι τάχα τις ήξεραν από πριν και απλά δεν μας έδειξαν την προπόνηση με την οποία τις απέκτησαν και έτσι καλύπτει κάπως το κενό. Η όλη προετοιμασία που υπήρχε ως τώρα και θαύμαζα στο Naruto χάθηκε, καθώς τώρα πια όλες τις κινήσεις του Mangekyou τις μαθαίνει τελευταία στιγμή εδώ, λίγο πριν πεθάνει (Amaterasu πριν τον καθαρίσει ο Killerbee, Susanoo πριν τον τσακίσει ο Raikage... και ήδη όταν είχε ενεργοποιήσει αρχικά το Sharingan λίγο πριν τον σκοτώσει ο Haku δεν μου είχε αρέσει, αλλά ευτυχώς ως τώρα δεν είχε ξανασυμβεί... ως τώρα...), έτσι όπως ακριβώς και ο Naruto τα έμαθε όλα αστραπιαία. Τις κινήσεις που πιο πριν είχαν μάθει προσεκτικά και με training χάθηκαν και έγιναν τούμπανα από το πουθενά... από αυτή την οπτική προτίμησα το OP method, τουλάχιστον εκεί το καλύπτουν κάπως, ενώ στην τελική, όσο δυνατοί κι αν έγιναν, προς το παρόν τούμπανα που να τα βάλουν με όλους δεν είναι, έχουν χάσει αρκετές φορές από Admirals και Schichibukai, ενώ στο New World είναι αδύναμοι ακόμη.
- Τέλος, η Sakura-τσαν πέρα από μια μικρή βελτίωση που είδα στο Shippuuden, όπου μου άρεσε το power-up που της έκανε η Tsunade και επιτέλους έγινε κάπως χρήσιμη και όχι μόνο κλαψιάρα (ο λόγος που μου άρεσε η μάχη με τον Sasori, αν και όχι το τέλος, ήταν ότι έγινε συντονισμένα με την Chiyo, που ήξερε τις τεχνικές του, ενώ η Sakura έβαλε την δύναμη), είναι κι αυτή ίδια με πριν, απελπισμένη να βρει τον Sasuke-kun μετά από τόσο καιρό, ενώ δεν ξέρει τι θα κάνει αφού τον βρει, μιας και την έχει ήδη φτύσει τόσες φορές... grow up girl...
Πέραν αυτών, αν εισάγουμε και το κουφό υπερφυσικό στοιχείο, όπως ο αθάνατος Orochimaru που παρ' όλα αυτά ζούσε και στον Kabuto και στον Sasuke ή οι συναντήσεις των Naruto-Kakashi με τα πνεύματα των πατεράδων τους (καλά, τον Naruto τον έσωσε και στο τσακ, έλεος...) ή οι αναστάσεις από το rinnegan ή οι αθάνατοι Sasori-Hidan-Kakuzu (χωρίς να ξέρουμε πως και ενώ ο ίδιος ο Kakuzu είχε πει ότι δεν υπάρχει τρόπος για να γίνεις αθάνατος και όλα έχουν ένα αντίτιμο, όπως αυτός έπρεπε να μαζεύει καρδιές για το –ανύπαρκτο από τα υπόλοιπα όργανα- σώμα του, ο Hidan και ο Sasori πως το έκαναν δλδ; ), σε ένα shonen όπου τα περισσότερα πράγματα εξηγούνται, μέσω chakra ή χωρίς, ενώ εδώ δεν έγινε το βρήκα μειωτικό για την σειρά. Ένα από τα ίδια με τα bunshins και kawarimi (replacement jutsu με δέντρα και αντικείμενα), που βρήκα βολικούς τρόπους για να σώζονται οι χαρακτήρες όταν βολεύει τον mangaka. Σπάνια μου άρεσαν σε μια μάχη, ειδικά το 2ο. Τέλος, καλή και η ανταλλαγή ματιών στην σειρά, αλλά μας έφτανε ο Kakashi… με το που εισήχθηκαν Danzou, Ao (ο ninja της Mizukage) και ο χειρότερος όλων Madara που έτσι απλά ξεκόλλησε τα μάτια από τον αδερφό του, που δέχτηκε χωρίς αντίσταση (ενώ πιο πριν ήθελε να τον ξεπεράσει σε δύναμη), τα έβαλε πάνω του με μια μεταμόσχευση του κώλου και δεν τα δέχτηκε απλά ο οργανισμός του χωρίς προβλήματα, αλλά τον έκανε δυνατότερο μάλιστα... Όσο κι αν μου άρεσε το chakra στην σειρά και τα τόσα πράγματα που εξήγησε αρχικά δεν μπόρεσα να μην παρατηρήσω αυτά τα κενά. Στο OP τουλάχιστον σου λένε πήρε ένα Devil Fruit και απέκτησε αυτή την ιδιότητα και κλείνει το θέμα, δεν το φιλοσοφίζει για να πέσει σε τρύπα πιο μετά, χώρια που και για τα ίδια Devil’s Fruits περιμένουμε εξήγηση στο μέλλον από τον Vegapunk για το τι είναι.
Ακόμη, δεν βρήκα πολύ συγκινητικά ούτε τα flashbacks των περισσότερων χαρακτήρων (εξαίρεση Kakashi gaiden), μιας και πάντα είχαμε ανάμειξη ή Naruto (πχ με Neji-Tsunade-Gaara) ή του υπερφυσικού (Jiraiya-προφητεία), ούτε τους θανάτους κάποιων τους (Jiraiya, Asuma) γιατί δεν με έπεισε το σύνολο με το οποίο έγιναν (εκτέλεση μαχών, τρόπος θανάτου, μηνύματα που περνούσε). Περιληπτικά: η team Asuma μπορούσε να σταματήσει τον Kakuzu από το να ενώσει το κεφάλι του Hidan όταν τον αποκεφάλισαν, μιας και θα τον πολεμούσαν ούτως ή άλλως μετά και θα απέφευγαν τον θάνατό του Asuma από τον τελευταίο, άλλωστε ένας δύσκολος εχθρός είναι πάντα καλύτερος από 2 . Αφού ήταν όμως να ψοφήσει ο Asuma μ' αρέσει να γίνεται αμέσως, άντε με καμία γρήγορη ατάκα και όχι να τρώμε στην μάπα τα σοφίσματα του χαρακτήρα ένα ολόκληρο επεισόδιο πριν πεθάνει. O Jiraiya πάλι με απογοήτευσε αρκετά, δεν τον μισούσα ποτέ, αλλά σε αυτή την μάχη δεν στενοχωρήθηκα καθόλου με τον θάνατό του. Με χάλασαν αρχικά οι poor επιλογές κινήσεων του με τον Pein (χτυπήματα με τα μαλλιά, fusion με τα βατράχια όλα κι όλα για ένα combo fire-wind attack, 2 μεγάλα rasengan και ένα genjutsu... αυτός ήταν όλος ο sannin, που ο Naruto τον ξεπέρασε αμέσως; ) και μετά το κλασικό, η εισαγωγή του Naruto στο κομμάτι με την προφητεία, ότι τάχα είναι ο the chosen one και ο Jiraiya τα αφήνει όλα πάνω του, όπως έγινε ήδη με Nawaki, Dan, Tsunade και αργότερα Nagato... εκεί η ιστορία πάτωσε για τα καλά και δεν με ένοιαξε η αποχώρηση του sannin.
Δεν μπορώ να πω και ότι βρήκα τους υπόλοιπους χαρακτήρες, τους καλούς μόνο δλδ, να έχουν καλό character development (ο μόνος που πραγματικά μου φάνηκε είχε ήταν ο Sasuke στην αρχή, που έριξε τους φίλους του πίσω και πήρε άλλη στροφή... οι υπόλοιποι μου φάνηκαν σχεδόν ίδιοι με την αρχή, κάτι έμαθαν ο Naruto και η Sakura από τους δασκάλους τους/εμπειρία, αλλά δεν το θεώρησα τρομερή εξέλιξη, πιο πολύ στα ίδια μείναν όλοι, αν δεν τους άλλαξε ο Naruto δλδ -_-). Ξέρω βέβαια ότι ειδικά η ανάπτυξη χαρακτήρων δεν είναι σημαντική σε ένα shonen και δεν την πολυλογάριασα, ούτε και το OP έχει πολύ, απλά το ανέφερα.
Και περνάω τώρα στο τι μου άρεσε! Πρώτο και καλύτερο, οι κακοί, Akatsuki κυρίως δλδ! Όχι μόνο πολλοί τους εκπέμπανε ένα spooky κλίμα που λάτρεψα (Orochimaru, Itachi, Hidan, Pein, αλλά και Gaara στην αρχή), το οποίο στο OP σχεδόν κανένας κακός δεν έχει, αλλά το παρελθόν τους τις περισσότερες φορές ήταν καλά δικαιολογημένο (Sasori, Itachi, Orochimaru και ειδικά Nagato), ενώ σε όσους δεν ήταν είχαμε πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες/ψυχάκια (Deidara με την εμμονή στην τέχνη, Hidan με τις σφαγές τις θρησκείας, Kakuzu με τα λεφτά, Sasori με την δική του μορφή τέχνης κλπ). Οι μάχες πολλών τους μου άρεσαν πολύ ως προς την στρατηγική που επιλέχτηκε (Deidara, Sasori, Hidan, Itachi) εναντίων τους, αν και όχι όλων τους (Kakuzu, Pein partially).
Το κυριότερο που λάτρεψα λοιπόν ήταν το ιστορικό υπόβαθρο που είχαν πολλοί τους και ειδικά ο Nagato με τους Yahiko και Konan (προτιμούσα ο Yahiko να είχε το rinnegan to be true μιας και μου άρεσε πιο πολύ σαν χαρακτήρας, αλλά και ο Nagato έκανε πολύ καλά τον ρόλο του ), εκεί πραγματικά μπορώ να πω η σειρά έκανε απίθανη δουλειά στο να μας δείξει γιατί αυτά τα άτομα οδηγήθηκαν στον "κακό" δρόμο. Οι κακοί είναι που “φτιάχνουν” την σειρά για μένα! Αυτοί πραγματικά ήταν εκπαιδευμένοι δολοφόνοι, άξιοι να είναι Akatsuki, όχι κάποιοι δήθεν avengers που με ελάχιστη προπόνηση νομίζουν ότι είναι θεοί.
Μου άρεσε ακόμη η όλη ιδεολογία γύρο από τους shinobi και τον λόγο ύπαρξής τους ως μισθοφόροι και τα ηθικά διλήμματα που δημιουργούνταν, οι αποστολές τους, τα χωριά και η διπλωματία μεταξύ τους και φυσικά η στρατηγική γύρω από πολλές μάχες. Λάτρεψα ειδικά ότι είχε Shikamaru μέσα, κρίμα που τον έδειξαν τόσες λίγες φορές, αλλά τουλάχιστον δεν "χάλασε" από την πολύ χρήση και έμεινε στους αγαπημένους μου κεντρικούς χαρακτήρες. O Sasuke και ο Kakashi ήρθαν δεύτερος και τρίτος ενώ, όσο αφορά την στρατηγική στην μάχη, πολλές αγαπημένες μου μάχες τους έχουν μέσα άλλωστε.
Μπορώ να πω ότι πέρα από το κεντρικό τρίο, με μερικές εξαιρέσεις (πχ Karin), μου άρεσαν και όλοι οι "καλοί" χαρακτήρες, ειδικά Hokages-Sannins (Jiraiya, Orochimaru, Tsunade, 1st, 3rd & 4th Hokage) και Jounins (Kakashi και Gai ειδικά, κρίμα που ο 2ος σχεδόν δεν υπήρχε στο shippuuden, πέρα από μια φοβερή σκηνή που παίχτηκε με αυτόν και τον Lee στο τέλος του save Gaara arc, καθώς και Yamato, Anko, Shizune), αλλά και όλοι οι υπόλοιποι chounins σε γενικές γραμμές μου ήταν συμπαθητικοί (ειδικά Shikamaru όπως είπα, αλλά και Hinata, Shino, Lee, Neji και Tenten). Δεν τους λάτρεψα όσο τους κακούς, αλλά δεν μου την έσπασαν κιόλας.
Τέλος, προσθέτω και 2 ακόμη πράγματα: α) βρήκα τους ηχητικούς τομείς τόσο του πρώτου Naruto όσο και του Shippuuden ισάξια καλούς με αυτό του OP, δεν το περίμενα αλλά τα περισσότερα κομμάτια, ακόμη και OPs/EDs, ήταν ωραία και κατάλληλα με την περίπτωση, όπως και στο OP και β) το fanservice δεν το βρήκα τόσο κατώτερο όσο είχα ακούσει, ίσως το μόνο μειονέκτημα είναι ότι μερικές από τις γυναίκες τις σειράς δεν έχουν τόσο screentime όσο έχουν άλλες στο OP ή δεν δείχνουν “αρκετά”, αλλά srsly Mizukage, Samui (ή jounin της ομάδας που ο Raikage έστειλε στην Konoha), Tsunade, Kurenai και Anko μου φάνηκαν καλές ανταγωνίστριες των Boa, Robin, Nami, Marguerite και όσων άλλων εμφανίστηκαν τακτικά, ενώ οι Sakura, Hinata και ειδικά Ino για μένα είχαν μια τρομερή βελτίωση στο Shippuuden, στον τομέα εμφάνισης. (οι άντρες μάλιστα παίζει να είναι καλύτεροι "fanservice-wise" στο Naruto συγκριτικά με το OP, αλλά μάλλον δεν είμαι ο κατάλληλος για να κρίνω αυτό XD)
Ανακεφαλαιώνοντας (κάπως) :
Naruto:
Τι μου άρεσε(γενικά ή συγκριτικά με το OP):
Spoiler: manga spoilers
- Σχεδόν ότι αφορά τους κακούς και ειδικά Akatsuki (ιδεολογίες, flashbacks, μάχες, spookiness κλπ), αλλά και πολλοί secondary χαρακτήρες σε ένα καλό επίπεδο, όπως Kakashi, Gai, Shikamaru, Lee, Tenten, Neji, Shino, Tsunade, Jiraiya, Hinata, Anko, Kurenai, Shizune κλπ).
- Οι περισσότερες μάχες και η έξυπνη στρατηγική που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές τους και τις έκανε τρομερά ρεαλιστικές, αν και όχι πάντα πορωτικές.
- Το chakra(και οι κινήσεις που βγαίνουν με αυτό), τα bloodline limits και οι jinchuuriki, καθώς και τα ρίσκα τα οποία συνοδεύουν πολλά τους (Mangekyou-τύφλωση, Kyuubi-κίνδυνος ζωής κλπ) τα οποία χάρη στην ύπαρξη του πρώτου (chakra) εξηγήθηκαν όλα σε απίστευτα καλό επίπεδο για shonen, αν και παράλληλα έπεσε σε αρκετά κενά πολλές φορές (κυρίως προς το τέλος). Επίσης μου άρεσε και ότι πολλές κινήσεις και χαρακτηριστικά του chakra οι χαρακτήρες τα διδάχτηκαν από μέντορες/δασκάλους και δεν τα βρήκαν μόνοι τους όποτε βόλευε την σειρά (όπως γίνεται αρκετά συχνά στο OP).
- Η εξέλιξη της ιστορίας (αποστολές, μάχες μεταξύ χωριών, πολιτική-διπλωματία, Orochimaru, Akatsuki-Jinchuuriki κλπ) έως ένα καλό σημείο τουλάχιστον.
- Ηχητικός τομέας (ισάξιος με του OP imo).
- Λίγα αλλά καλά γέλια, κυρίως το πρώτο Naruto όμως (όταν η Team 7 είχε ακόμη Sasuke και βλέπαμε πολύ Jiraiya-Lee-Tenten-Gai), αν και το Shippuuden είχε τις δικές του φάσεις, με Jiraiya, Kakashi και Sai.
- Λίγο αλλά καλό fanservice.
Τι δεν μου άρεσε (γενικά ή συγκριτικά με το OP):
- απαίσιο πρωταγωνιστικό τρίο και ειδικά για τον Naruto ήταν η πρώτη φορά που είδα ίσχυε το "όσο πιο πολύ απουσιάζει ο πρωταγωνιστής τόσο καλύτερη η σειρά" (ακόμη θυμάμαι το διπλό επεισόδιο με την πρώτη μάχη Hidan-Kakuzu vs Team Asuma όπου οι Dattebayo έγραψαν στην αρχή "Rejoice! There's no Naruto in this episode!" XD), αλλά και οι άλλοι 2 συμβάλλουν κατά πολύ στην μείωση της ποιότητας της σειράς για μένα.
- υπερβολικά ηθικοπλαστικό, σε σημείο που προσπαθεί να χωρέσει τόσα πολλά νοήματα σε μια shonen σειρά που την επιβαρύνει τρομερά, την κάνει κουραστική και το χειρότερο: δεν καταφέρνει να "κρατήσει" πολλά τους σε μια καλή ισορροπία/επίπεδο, κυρίως με την ανάμειξη του Naruto στα περισσότερα τους και την ανάδειξη του ως ήρωα με επαναλαμβανόμενο τρόπο (μετάλλαξη κακών σε "καλούς"), που βρήκα πολύ forced (σε σημείο που προτίμησα τις πράξεις των κακών παρά των καλών, πολλές φορές >_>). Τα ίδια και για την συγκίνηση, δεν με στεναχώρησαν ούτε οι θάνατοι Jiraiya/Asuma, λόγω Naruto/lame μαχών, ούτε και τα flashbacks χαρακτήρων (Hinata και κόλλημα στον Naruto, Neji, Sakura και μάλωμα με Ino λόγω Sasuke, Tsunade γιατί πάλι χώθηκε ο Naruto στο τέλος κλπ).
- άπειρα και πολύ βαρετά fillers. Μπορώ να πω ότι τα fillers του πρώτου Naruto (85 eps) παλεύονταν γιατί είχαμε μια "διακοπή" στην ιστορία μέχρι να μεγαλώσουν και να προπονηθούν οι χαρακτήρες και οπότε κατάφερα να τα παρακολουθήσω, παρά τον αριθμό τους, ενώ πολλά τα βρήκα αξιόλογα για τα δεδομένα τους (παρελθόν Anko, Scent Bug, Kurenai και Yagura -genjutsu user student της-και το αγαπημένο μου με τον γέρο που τάχα ήθελε να καταστρέψει το χωρίο, ενώ η ιστορία εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο "κυνήγι θησαυρού" τελικά) και το κυριότερο από όλα: αποφεύγονταν άνετα, μιας και δεν έμπλεκαν την βασική ιστορία μέσα, αλλά στο Shippuuden, όπου τα έβαλαν ενδιάμεσα από εκεί που πάνε να γίνουν ΟΙ αποκαλύψεις/μάχες/γεγονότα, η εισαγωγή 10-20 επεισοδίων θα ήταν ήδη απαίσια αν είχαν βάλει τα "καλά" fillers του πρώτου Naruto, τι να πω για τις αποτρόπαιες και απίστευτα βαρετές και βαρεμένες ιστορίες με τον Sora και τον Yuukimaru που πήραμε; Πραγματικά για ήταν, αν και παραδέχομαι ότι ξεκίνησαν με μια καλή ιδέα (το να θέλουν κάποια άτομα να έχει την εξουσία μόνο ο feudal lord και όχι ο hokage στο πρώτο και η ύπαρξη της crystal element user/Sanbi το δεύτερο), πάτωσαν με τα τόσα επεισόδια και τις ηλίθιες εξελίξεις (Sora-δεύτερο kyuubi στο πρώτο και όλες οι εξελίξεις, από το κακό στο χειρότερο, με τους χαρακτήρες του δευτέρου, όπου φυσικά πάλι ο Naruto έκανε την antihero Guren σε καλή και φίλη του, yet again -_-).
- Μικρές αλλαγές περιβαλλόντων, τα περισσότερα μέρη είναι η rocky areas ή δάση ή χωριά με σχετικά λίγες πρωτοτυπίες (αν και μου άρεσε πολύ το Amegakure), αν και δεν το κατατάσσω στα βασικά μείον της σειράς.
- οι τελευταίες εξελίξεις του manga, αν και δεν με ενόχλησαν τόσο ώστε να το ντροπάρω και έχω ακόμη ένα ενδιαφέρον, είναι εμφανές ότι δεν διατηρούνται στο ίδιο επίπεδο με παλιά, κυρίως λόγω δράσης των leads (Naruto, Sasuke, Sakura) και τις υπερβολικής πρόωθησης που τους γίνεται και όλων όσους τους ακολουθάνε/βοηθάνε συνεχώς (Kakashi, Yamato, Tsunade, Suigetsu, Karin κλπ) γιατί πιστεύουν τα κουφά ιδανικά τους.
- ελάχιστο romance. Ναι, ξέρω ότι δεν είναι προϋπόθεση για ένα shonen, γι' αυτό και αναφέρομαι στην μείωση και όχι αύξηση του στην περίπτωση αυτή, καθώς είναι αθλίως κουραστικές οι δώσεις που παίρνουμε (Hinata κυνηγάει Naruto που κυνηγάει Sakura που κυνηγάει Sasuke και δεν κάνει κανείς τίποτα <_< ).
- αρκετές επιρροές από Harry Potter/Star Wars (και λίγο DB, but ok that's a given). Αρχικά ήταν μόνο το chakra που θύμιζε το the force, αλλά δεν το θεωρούσα αρκετό για μείον, μιας και μου άρεσε πως εισάχθηκε σαν στοιχείο και αλλάχτηκε από το force, αλλά πιο κει όλα τα περί προφητείας με destined child που ή θα φέρει το balance (σωτηρία του κόσμου το 'πανε αλλά εμένα αυτό μου θύμισε anw ) ή θα καταστρέψει τον κόσμο και με τον Fukasaku (o αρσενικός βατραχάκος του Jiraiya, που καθόταν στον ώμο του) δίπλα να θυμίζει τρομερά Yoda με άφησαν σε φάση . Από την άλλη το όλο σύστημα με τα σχολεία που διδάσκουν ninjutsu στους μαθητές, όπως μαγεία στο Harry Potter, καθώς και η ομοιότητες Orochimaru-Voldemort (και η κοινή τους αγάπη για τα φίδια) την μείωσαν ελαφρώς, αλλά όχι τρομερά, άλλωστε σε πολλά σημεία την βρήκα ανώτερη από το HP, όπως στο ότι δεν ασχολήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος με τα σχολικά χρόνια των μαθητών (aka τουλ ήταν απόφοιτοι οι main εδώ, άτομα με δικαίωμα να πολεμάνε κακούς και όχι μαθητούδια), ότι δεν γεννιούνται μερικοί ανώτεροι μάγοι και άλλοι φλώροι άνθρωποι, αλλά όλοι έχουν chakra και είναι πάνω τους αν θα το βελτιώσουν και ότι τέλος δεν είναι ένας ο υπέρτατος και δυνατότερος κακός όλης της σειράς (βλ. Voldemort) αλλά υπάρχουν πολλές απειλές και πολλές φορές δεν είσαι σίγουρος για το ποιος είναι δυνατότερος και όλα είναι ανάλογα με το "matching" στην μάχη.
- Δεδομένου ότι οι πρωταγωνιστές most of the time βρίσκονται στο χωριό και έχουν αρκετά τούμπανα γύρο τους το βρήκα πολύ βολικό κάποιες φορές που, για να προωθηθούν οι leads, απουσίαζαν διάφοροι jounins και αναγκάζονταν να κάνουν αδύνατες αποστολές οι πρώτοι, όπως η διάσωση του Sasuke στην αρχή, όπου κανονικά έπρεπε να είναι δυνατότεροι οι ακόλουθοι του Orochimaru (βέβαια μπορεί να μην ήταν η αγαπημένη μου μάχη αλλά μου άρεσε που ο Kiba την κοπάνησε από τον Sakon γιατί δε είχε ελπίδες, σε αντίθεση με το OP που και με τους low level κακούς νικάνε πάντα "οι καλοί") και ενώ νίκησε η ομάδα του Shikamaru (αν και το κάλυψε αρκετά κενά στο τέλος με το backup από Gaara) ή που η Tsunade έστελνε τον Naruto, τον στόχο τον Akatsuki, στο στόμα του λύκου... όλα γιατί πιστεύει στο απίθανο άτομο του Naruto... >_> (στο OP ενώ, δεδομένου ότι οι χαρακτήρες δεν έχουν τούμπανα γύρο τους, τα βγάζουν πέρα μόνοι τους και με πολλές δυσκολίες και μόνο όταν πραγματικά πρέπει δέχονται βοήθεια από άλλους, πχ Kuma, Rayleigh).
One Piece:
Τι μου άρεσε (γενικά ή συγκριτικά με το Naruto):
- Απίστευτη φαντασία και παραδειγματική αξιοποίηση της από τον mr. Oda, σε επίπεδο που μετά από 420 επεισόδια και άλλα τόσα chapters η σειρά έχει πραγματικά χάσει πολύ λίγο το ενδιαφέρον της, με εκδήλωση (της φαντασίας) ειδικά στα περιβάλλοντα/νησιά/χώρες και την ιστορία και επιρροές (Βενετία, Αίγυπτος κλπ) που διακατέχει το καθένα. Όλα αυτά με αποτέλεσμα το κάθε arc να βγαίνει καλύτερο από το προηγούμενο, σχεδόν κάθε φορά. Κοινώς, η σειρά ως τώρα είχε σχεδόν πάντα μόνο ανοδική πορεία, σε αντίθεση με το Naruto που πότε ανεβαίνει πότε κατεβαίνει.
- Αστεία χωρίς προηγούμενο, ειδικά στην αρχή της σειράς (παραδέχομαι ότι τελευταία το επίπεδο έχει πέσει κάπως, αλλά σίγουρα διατηρείται πιο ψηλά από το τωρινό Naruto).
- Πολύ λίγα fillers, από τα οποία τα περισσότερα καλά για τα δεδομένα τους.
- Άριστος ηχητικός τομέας κι εδώ, με ταιριαστά κομμάτια ανάλογα την περίσταση (τελευταία μερικά κομμάτια χρησιμοποιούνται υπερβολικά πολύ βέβαια, αλλά παραμένει καλός).
- Πορωτικές μάχες, για αναπλήρωση της έλλειψης στρατηγικής τους.
- Ωραίες δυνάμεις που, αν και προτίμησα τον τρόπο του chakra σαν σύνολο, παίρνοντας εδώ πιο απλοϊκά τον τρόπο που ο καθένας αποκτάει δύναμη (Devil Fruits, Haki, προπόνηση) το βρήκα να πέφτει σε λιγότερα "κενά δύναμης" από το Naruto.
- Νοήματα και συγκίνηση που, όπως και οι δυνάμεις, δίνονται πιο απλοϊκά από το Naruto με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν τον σκοπό τους κατά την γνώμη μου, most of the times (με κυριότερο την φιλία, αλλά και άλλα). Σαν να λέμε ότι το Naruto στοχεύει πολύ ψηλά και αποτυγχάνει, το OP ενώ "πετάει" πολύ πιο χαμηλά και τα καταφέρνει, για τα δεδομένα shonen, να δημιουργήσει συγκίνηση και νοήματα, χωρίς να σημαίνει ότι γίνεται πάντα αυτό. Τα flashbacks από Robin, Luffy, Franky, Brook και Chopper πάντως τα βρήκα μακράν καλύτερα από αυτά των mains του Naruto.
- Αξιόλογοι main characters, που κερδίζουν γρήγορα την συμπάθειά σου, ειδικά Luffy (ο σωστός shonen lead), Zoro και Sanji από άντρες, καθώς και Nami, Robin από γυναίκες. Φυσικά και το υπόλοιπο πλήρωμα, καθώς και οι άλλοι πειρατές/χαρακτήρες των flashbacks (Shanks, Smoker, Admirals, μερικοί Schichibukai, Garp, Ace κλπ) κερδίζουν γρήγορα συμπάθειες πολλών, όχι οι ίδιοι για τον καθένα φυσικά, αλλά καλύτεροι σαν σύνολο από αυτούς του Naruto, κατ' εμέ.
- Απίστευτο suspense στο τέλος από κάθε chapter/επεισόδιο που δημιουργείται με την έξυπνη τοποθέτηση γεγονότων και καταστάσεων. Πολλά πράγματα που έμοιαζαν γενικά και άχρηστα στην αρχή (Laboon, Haki από Shanks στο 4ο επεισόδιο, Klabautermann στην Skypiea κλπ), έως και 200+, επεισόδια αργότερα καταλήγουν να είναι άλλο ένα ωραίο τέχνασμα του mangaka για να προχωρήσει η ιστορία. Και στο Naruto έγινε αυτό βέβαια (δλδ η πρόωρη τοποθέτηση γεγονότων που εμφανίζονται μετά), αλλά βρήκα καλύτερη αυτή του OP, μιας και πολλά πράγματα έμοιαζαν άχρηστα αρχικά, όπως είπα, ενώ στο Naruto απλά περιμέναμε να τα αναλύσουν καλύτερα πιο κει. (Sage mode, nature chakra manipulation, Mangekyou κλπ).
- Καλό fanservice, ειδικά από γυναίκες.
Τι δεν μου άρεσε (γενικά ή συγκριτικά με το Naruto):
- Υπερβολικά παιδικό σε κάποια σημεία, με κορύφωση το γνωστό unpsofable που διακατέχει την σειρά, δλδ σε όλες τις μάχες να μην πεθαίνει σχεδόν ούτε ένας κακός ή καλός με αδύνατους τρόπους και με κύριο λόγο την δύναμης της θέλησης και πείσματος να μην το βάλουν ποτέ κάτω (βραβείο ο Pell που γλίτωσε, ένας θεός ξέρει πως, από "ατομική βόμβα" που έσκασε πάνω του, αλλά και ο Spandam που έζησε ένα σπάσιμο σπονδυλικής στύλης και ανάρρωσε ). Είναι ιδεολογία του Oda να προτιμάει να χάνουν οι κακοί τα όνειρα τους και να φυλακίζονται από το να τους σκοτώνει και κάποιες φορές βγήκε όντως χρήσιμο (πχ Crocodile και Buggy στο manga τώρα), αλλά σαν σύνολο παραπάει... δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια σταυροφορία για να γίνεις ο καλύτερος πειρατής, αιματηρό επάγγελμα (κι ας έδωσε νέο νόημα στην φράση στην σειρά ο Oda και τους χώρισε σε 2 κατηγορίες, τους καλούς/Peace Mains και κακούς/Morgania) και να είσαι πρόσκοπος, ενώ περιμένεις να μην λερώσεις τα χεράκια σου καθόλου με κόκκινο. Το Naruto το πάει καλύτερα εδώ imo. (τελευταία βέβαια σαν να αλλάζει κάπως αυτό στο manga, για να δούμε... )
- Άθλιοι κακοί σε ένα καλό μέρος τους (και όχι όλοι) με γελοία εμφάνιση, επιθέσεις, παρελθόν-λόγο δράσης ή φρούτο (πχ αρκουδάκια Perona, Moria, Satori, Mr.4-Mr.Merrychristmas, Wanze, Wapol κλπ) είναι το δεύτερο σημείο που καταστρέφει αρκετά την σειρά imo. Είπαμε είναι shonen, αλλά ούτε το Naruto, Bleach και το ίδιο Dragon Ball δεν πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Σε συνδυασμό με τις βλακείες/αστεία που γίνονται κατά την διάρκεια των μαχών εκ μέρους πρωταγωνιστών ή και των ιδίων κακών με κάνουν να μην μπορώ να τους πάρω στα σοβαρά και να βαριέμαι τρομερά κατά την διάρκειά τους. Ωραία και τα αστεία αλλά τις μάχες τις θέλω σοβαρές, όπως στο Naruto, που για μένα υπερτερεί εδώ.
- Υπερβολική έλλειψη romance, σε επίπεδο που αναρωτιέσαι αν υπάρχουν άτομα που επιλέγουν την ήρεμη οικογενειακή ζωή με γάμο και παιδιά, μιας και οι περισσότεροι μέσα νοιάζονται κυρίως για δύναμη και μάχες, ενώ τα λίγα άτομα που ζουν μόνιμα σε κάποιο μέρος είναι ορφανά ή μόνα/με φίλους. Ξέρω ότι δεν είναι κάτι απαραίτητο για shonen, αλλά το βρίσκω λειψό σε σημείο που δεν υπάρχει καν η ανάγκη της ύπαρξης 2 φύλων στην σειρά . (σαν να πάει να το φτιάξει κάπως τελευταία κι αυτό στο manga βέβαια, για να δούμε...)
- Πέσιμο της ποιότητας σχεδίου στο anime και γενικά αστείων στην σειρά, συγκριτικά με την αρχή, όχι τρομερά ενοχλητικά αλλά τα παρατήρησα.
- Τα πρώτα 100 επεισόδια τα βρήκα αρκετά αδύναμα, πέρα από φαντασία και αστεία που ήταν πολύ καλά, σε ιστορία και μάχες και δύσκολα για να τραβήξουν τον καθένα. Η πραγματικά καλή ιστορία αρχίζει περίπου μετά τα πρώτα 100 επεισόδια για μένα και σίγουρα είναι ένα μείον κι αυτό, αν και αναπληρώνει κατά πολύ στην συνέχεια.
All in all και οι 2 σειρές έχουν τα συν και τα κατά τους και μου αρέσουν για εντελώς διαφορετικούς λόγους η μία από την άλλη, αλλά φαίνεται πως η μοίρα μου ήταν να μείνω με τους πειρατές και το One Piece τελικά!
Είναι αλήθεια πως σε αρκετά σημεία του Naruto το βρήκα καλύτερο ή στην χειρότερη ισάξιο του OP (mostly μάχες/κακοί/εξέλιξη ιστορίας) και φυσικά δεν ξεχνάω τα όσα μου έχει προσφέρει, ακόμη το θεωρώ ένα πολύ καλό shonen και απλά το βάζω λίγο μετά το OP (κύριως λόγω των γκαφών που κάνει πολύ συχνά σε μια ωραία ιστορία που δημιουργεί), αλλά αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο για μένα ήταν η συνολική πορεία των σειρών, όπου νικάει εμφανέστατα το OP ως τώρα (μιας και δεν καταντάει σχεδόν καθόλου κουραστικό και γίνεται εθιστικό μάλιστα, σε αντίθεση με το Naruto), καθώς και οι πρωταγωνιστές, τα άτομα στα οποία δίνει το περισσότερο βάρος η σειρά και που βλέπουμε να πραγματοποιούν το όνειρό τους από την αρχή ως το τέλος, όπου πάλι το OP νικάει με διαφορά, τουλάχιστον ως τώρα. Ωραίοι και οι κακοί, δυνάμεις και σοβαρό(τερο) υπόβαθρο της ιστορίας στο Naruto, αλλά δεν είναι πράγματα που ψάχνω απαραιτήτως σε ένα shonen, χωρίς να σημαίνει ότι είναι κακό να τα έχει, απλά δεν τα προτιμώ έναντι του βασικού στοιχείου που πρέπει να έχει ένα shonen: να είναι διασκεδαστικό!
And... that's all folks! Το επόμενο gigo-post σαν αξιωθώ να τελειώσω και το Bleach!
Σε ένα σημείο θα διαφωνήσω με τον Zoro καθώς "Μπάσταρδο" κακό σαν τον Κροκόδειλο δεν έχει το Naruto..
Κατά τα άλλα συμφωνώ με όλα τα περί εκνευριστικής κουραστικής σχέσης Naruto - Sasuke και φυσικά
Spoiler:
οι τελευταίες εξελίξεις στο manga αποδυκνύουν πως ο Kishi έχει χάσει την μπάλα.
Η αναμέτρηση είναι ανάμεσα στο Naruto και το One piece.Το Bleach χάνει το ενδιαφέρον του μετά τη Soul Society.
Για να μην το κουράζω το θέμα διαλέγω Naruto.
Αν και μου αρέσουν και τα 2 θα ψιφήσω naruto γιατι ειμαι μου αρεσει λιγο περισσοτερο.... εξαλου εγω δεν βρισκω το one piece τοσο καλο γιατι απο οτι εχω ακουσει περιεχει πολλους δέμονες[αν καλω λαθος πητε μου]!!! Χριστιανοι ορθοδοξοι δεν ειμαστε?
Spoiler:
i am a dragonball and naruto fan!!! but i am interested about the game DON which includes Dragonball Naruto One Piece!!!
Οι υπογραφές δεν θα πρέπει να ξεπερνάνε τα 250 pixels ύψος.