Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Konpeki no Kantai

war ww2 fantasy

  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 valadorn

valadorn

    Fantasiac

  • Members
  • 378 posts

Posted 25 June 2023 - 20:44

Τι μου τα ξεθάβεις; Θα μου πει εύστοχα κάποιος mod, αλλά σκοπεύω να επαναφέρω στη μνήμη το συγκεκριμένο anime μιας και το θεωρώ κάτι το ιδιαίτερο.

Αξίζει δικό του thread δηλαδή; Let's find out!

 

43978--konpeki-no-kantai.png

 

Το Konpeki no Kantai (Deep Blue Fleet), λοιπόν, είναι ένα anime εναλλακτικής ιστορίας που έτρεξε για δέκα χρόνια (1993-2003). Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Yoshio Aramaki (1992), η σειρά επικεντρώνεται σε μια τεχνολογικά προηγμένη Ιαπωνική Αυτοκρατορία και έναν ριζικά διαφορετικό πόλεμο στον Ειρηνικό, που προκλήθηκε από την αναγέννηση του ναύαρχου Isoroku Yamamoto, που ήρθε από το γνωστό σε μας μέλλον όπου η Ιαπωνία έχασε. Τα γεγονόταν αλλάζουν και η ιστορία γράφεται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Η σειρά περιλαμβάνει πρόσωπα της πραγματικής ζωής της δεκαετίας του 1940 των οποίων τα πρώτα ονόματα άλλαξαν, όπως ο Winston Churchill σε Kingston Churchill και ο Adolf Hitler σε Heinrich von Hitler. Whatever, πάμε στο ψητό:

 

Γιατί είναι ενδιαφέρον;

Θεωρώ πως το θέμα της εναλλακτικής ιστορίας είναι κάτι που δεν έχει βγει αρκετά στο γυαλί. Μάλιστα τρελαίνομαι όταν αυτό γίνεται με ύφος ντοκiμαντέρ. Ένα γνωστό παράδειγμα είναι το Man on the High Castle, το οποίο πριν λίγα χρόνια είχε βγει σε σειρά με μέτρια αποτελέσματα κατά τη γνώμη μου. Το Konpeki no Kantai, κρατάει ένα (δήθεν αλλά δεν μας πειράζει και τόσο) πειστικό ιστορικό ύφος και επιχειρεί (χωρίς επιτυχία αλλά και πάλι δεν μας πειράζει) να πατήσει σε ιστορικά δεδομένα για να δώσει με ένα σχετικό ρεαλισμό μια εναλλακτική ιστορική πορεία. Για παράδειγμα χρησιμοποιεί ημιτελή Ιαπωνικά project για να εξιτάρει ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του Β'ΠΠ. "Τι θα γινόταν αν οι Ιάπωνες είχαν τελιώσει το τάδε project τζετ αεροσκάφους τότε;" ή "Τι θα γινόταν αν οι Αμερικάνοι δεν είχαν έτοιμη την ατομική βόμβα;". Η σειρά επίσης δεν βασίζεται τόσο σε χαρακτήρες, στηρίζεται κυρίως σε ιστορικές προσωπικότητες που ήδη γνωρίζουμε και ασχολείται μόνο με τα γεγονότα αυτά καθ'αυτά. Αυτή η απόφαση εμένα με βρίσκει απολύτως σύμφωνο και μακάρι να βλέπαμε στο γυαλί περισσότερες σειρές με αυτή την προσέγγιση. Δεν χρειάζεται να έχεις κάποιο πρόσωπο μπροστά σου για να σου βγάλει συναίσθημα, αρκεί και ένα γεγονός εγώ θα έλεγα.

Στα υπόλοιπα, το animation είναι οκ για την εποχή, με τους σχεδιαστές να δείχνουν ζήλο στα σχέδια με τις σκηνές δράσης. Σχέδια από νέα αεροπλάνα, υποβρύχια, βάσεις κλπ ποζάρουν σε κάθε ευκαιρία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το soundtrack πολύ ταιριαστό. Προφανώς και βγάζει πολύ 90ίλα πάντως και όσοι γουστάρουν κάτι τέτοιο θα ανταμειφθούν.

 

Που υστερεί;

Προφανώς η σειρά έχει αρκετά ελατώματα, με κύριο φυσικά, την μονοπωλειακή σχεδόν στήριξη της πλευράς της Ιαπωνίας. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχει δεχθεί κριτική, καθώς παρουσιάζει ως evil τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις και ως άγιους τους Ιάπωνες. Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με την αρνητική φύση του πολέμου, στηρίζει εθνικιστικές ιδέες κλπ κλπ. Οκ, νομίζω πως ένα οριακά ενήλικο κριτικό πνεύμα μπορεί να εντοπίσει αυτά τα στοιχεία και να τα αποβάλει, απολαμβάνοντας τη σειρά χωρίς να αποπροσανατολίζεται.

Ανά σημεία οι Ιάπωνες γίνονται σπαστικά καλοί, χάνεται η ισορροπία, και λίγο αργότερα η σειρά συνεχίζει λες και δεν έχει γίνει τίποτα, μιας και ο απέθαντος εχθρός είναι ακόμη εκεί και παρουσιάζεται ισχυρότερος δέρνοντας κάποιον άσχετο αντίπαλο. Φθηνό κόλπο και προσωπικά για μένα, το κυρίως μειονέκτημα που ρίχνει την ποιότητα..

Επίσης ίσως κούρασε το μέγεθος της σειράς (είναι 32 διπλά επισόδεια), όμως να σημειωθεί εδώ πως το ότι η σειρά δεν κόπηκε ίσως δείχνει και πόσο την πιστεύανε. Πάντως τα τελευταία επισόδεια δεν έχουν ακόμη αγγλικούς υπότιτλους γιατί δεν προβλήθηκαν στην Αμερική. Εγώ απορώ πως το είδαν εξ'αρχής οι Αμερικάνοι βέβαια έτσι όπως τους παρουσίαζαν, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Τέλος το anime δεν εξηγεί ποτέ για ποιο λόγο οι χαρακτήρες επέστρεψαν από το μέλλον. Δεν το χρησιμοποιεί καθόλου σαν στοιχείο πλοκής και τελείως κυνικά το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία για να σου παραθέσει την ιστορία. Προφανώς λοιπόν και μιλάμε για meta, από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

Αν κάποιος είναι too lazy να κάτσει να το δει, όμως τον ενδιαφέρει το θέμα, εδώ υπάρχει η σύνοψη της πλοκής του κάθε επισοδείου: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Konpeki_no_Kantai_episodes

 

All in all, αν είστε φαν της ιστορίας και θα σας ενδιέφερε η εναλλακτική ιστορία, είναι η σειρά σας.

Πόσα καλά anime με θέμα τον Β'ΠΠ υπάρχουν; Δε νομίζω και ιδιαίτερα πολλά.


Posted Image
"Life is spherical, investigate the other side..."



Also tagged with one or more of these keywords: war, ww2, fantasy