Ξερω ειναι καφριλα που το ξεθαυω τωρα αλλα τα προσφατα γεγονοτα μου το εφεραν στο μυαλο.
Ως φαν του Yuasa εννοειται οτι το εχω δει και, οπως ενα σωρο αλλες δουλειες του, το αγαπησα, αν και νομιζω πως εκανε μια κοιλια στο κομματι με την αιρεση. Ειναι πολυ brutal και πολυ βαρυ, οχι για συχνες επαναληψεις δηλαδη.
Οποιοσδηποτε σε αυτη τη σειρα μπορει να αποχαιρετησει τον ματαιο τουτο κοσμο απο τη μια στιγμη στην αλλη, συχνα με πολυ ασχημο τροπο.
Ομολογω πως με επηρεασε λιγακι, με την εννοια οτι απο τοτε που το ειδα όποτε γινεται σεισμος ανατριχιαζω λιγο περισσοτερο απο πριν. 
Το anime ειναι εντελως διαφορετικο απο το βιβλιο, με μονο κοινο ουσιαστικα το κεντρικο θεμα οτι η Ιαπωνια βυθιζεται. Το βιβλιο διαδραματιζεται τη δεκαετια του 70 και εχει λιγο μεγαλυτερο ευρος καθως μας δειχνει διαφορους χαρακτηρες να αντιμετωπιζουν με τον δικο τους τροπο την γνωση οτι η βυθιση της Ιαπωνιας ειναι επικειμενη και αναποφευκτη. Περα απο το anime, εχει γινει μια πιστοτερη μεταφορα του βιβλιου σε ταινια δυο φορες, και υπαρχει και η live action σειρα Japan sinks: People of hope. Υπαρχει και μια σατιρικη ταινια βασισμενη σε μια μικρη ιστορια που παρωδει το βιβλιο, που λεγεται The world sinks except Japan και ειναι αυτο ακριβως που λεει ο τιτλος. Κατα κυριο λογο ειναι κωμωδια, αλλα βρισκει την ευκαιρια να χωρεσει και λιγη καυστικη σατιρα της κοινωνιας, καθως και μερικες σκηνες οπως το τελος που θα τις ελεγα ακομη και συγκινητικες. 
Μαλιστα υπαρχει και δευτερο, πιο sci fi βιβλιο, που συνεχιζει την ιστορια μετα τη βυθιση της Ιαπωνιας, οπου ανακαλυπτεται οτι η Ιαπωνια ηταν μονο η αρχη της καταστροφης και σιγα σιγα θα αρχισουν να βυθιζονται και αλλες χωρες στον κοσμο, με την ανθρωποτητα να χτιζει τεχνητα νησια και να σχεδιαζει μια εξοδο προς το διαστημα για να γλυτωσει την καταστροφη. Θελω τοσο πολυ να το διαβασω αλλα προς μεγαλο μου εκνευρισμο το δευτερο βιβλιο δεν εχει μεταφραστει ποτε απο τα Ιαπωνικα. 
Edited by Kain, 11 February 2025 - 19:12.