Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Hibike! Euphonium

School Life Slice of Life Drama Music

  • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 05 March 2018 - 04:31

Hibike! Euphonium

C6f3xPv.jpg

 
Είδος: School Life, Slice of Life, Drama
Διάρκεια: 2 season των 13 επεισοδίων
Animation Studio: Kyoto Animation
Αρχικό σενάριο: Takeda Ayano
Σκηνοθεσία: Ishihara Tatsuya
Έτος προβολής: 2015/2016



Υπόθεση και εισαγωγή


Η υπόθεση του Hibike! Euphonium είναι απλή: Η πρωταγωνίστρια, η Oumae Kumiko, μπαίνει στο λύκειο και επιλέγει να μπει στην ορχήστρα του σχολείου, δεδομένου ότι ήταν μέλος σε ορχήστρα και στο γυμνάσιο. Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον γνωρίζει νέα άτομα με εξαίρεση την Kousaka Reina η οποία ήταν φίλη της από το γυμνάσιο.

Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο light novel που έχει γράψει η Takeda Ayano χωρίς όμως να το ακολουθεί πολύ πιστά (από αυτά που έχω διαβάσει, δεν έχω διαβάσει το novel ο ίδιος).
 

7agnEdg.jpg

 
Από την παραπάνω περιγραφή ενδεχομένως δεν φαίνεται η σειρά να έχει κάτι που ξεχωρίζει. Ως καθαρόαιμο slice of life (πιο πολλά για αυτό πιο κάτω) δεν έχει κάποια σύνθετη πλοκή ούτε κάποιος πρωτότυπο setting. Έχει κάποια πράγματα όμως στα οποία είναι πολύ καλή. Ο λόγος που γράφω για την σειρά είναι γιατί μου άρεσε πολύ αλλά βλέπω πως γενικά είναι αρκετά underhyped. Επέλεξα να δω την σειρά είναι γιατί πέραν του ότι άκουσα κάποια καλά λόγια πρόκειται σειρά της Kyoto Animation και μιας και είναι το αγαπημένο μου studio ήθελα να δω τι καλό έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω δει όλα τα anime τους, αλλά από όσα έχω δει, το Hibike! Euphonium είναι κατά την γνώμη μου από τα καλύτερα που έχουν βγάλει.

Αυτό το review είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα σε review και preview. Προσπαθώ να αναλύσω διάφορα και εκφράζω την άποψη μου αλλά ταυτόχρονα προσπαθώ να μην βάζω spoilers.
 
Animation

Μιας και αναφέρθηκα στο animation studio, ας ξεκινήσω λοιπόν με τα γραφικά και το animation. Νομίζω πως δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να καταλάβεις ότι η δουλεία στον τομέα αυτό είναι πολύ καλή. Το σχέδιο και το animation των χαρακτήρων είναι αρκετά προσεγμένο. Εντάξει, φυσικά έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στους χαρακτήρες που βρίσκονται στο προσκήνιο από αυτούς που βρίσκονται στο παρασκήνιο για λόγους ότι ο προϋπολογισμός της σειράς δεν είναι απεριόριστος και δεν μπορεί να κοντράρει επιτυχημένες ταινίες όπως το Kimi no Na Wa, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για σειρά νομίζω πως είναι αρκετά καλοφτιαγμένο. Τα backgrounds αν και δεν είναι το forte της σειράς, βασίζονται σε πραγματικά μέρη (για την ακρίβεια στην πόλη Uji κοντά στο Kyoto, στην οποία βρίσκεται και το ίδιο το studio του animation) και δένουν αρκετά καλά με το animation των χαρακτήρων.
 

NVRhwNA.jpg?1


Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο η σειρά τα καταφέρνει πολύ καλά είναι το animation των μουσικών οργάνων που δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Φαινομενικά αυτό δεν φαίνεται κάτι τόσο δύσκολο, αλλά προκειμένου να μπορεί κάποιος animator να κάνει καλή δουλειά σε αυτό πρέπει να έχει μια καλή αίσθηση από τα κομμάτια που απαρτίζεται το κάθε όργανο και το πώς το κρατάς. Το studio αγόρασε ένα ευφώνιο για να το έχουν ως σημείο αναφοράς. Ο Takahashi Hiroyuki επιμελήθηκε το κομμάτι των οργάνων, τα κομμάτια που απαρτίζει το κάθε όργανο και το πώς πρέπει να ζωγραφιστούν.
 

GiH4aOq.jpg?1


Φυσικά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την σκηνοθεσία της σειράς καθώς και το post-production. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο να δημιουργηθεί η αίσθηση πως η σειρά είναι γυρισμένη με πραγματικές κάμερες (παρόλο που κάποιες φορές γίνονται υπερβάσεις). Για παράδειγμα, πολύ συχνά προσομοιώνεται το Bokeh effect, δηλαδή το να θολώνονται τα αντικείμενα που δεν είναι στο focus της κάμερας. Αυτό δεν είναι κάτι πρωτότυπο, χρησιμοποιείται αρκετά συχνά σε διάφορες σειρές, απλά εδώ, ειδικά σε κάποιες σκηνές χρησιμοποιείται κάπως εντονότερα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι πολύ καλό και για έναν επιπλέον λόγο: τον φωτισμό και τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες σκηνές. Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως τους δημιουργούς. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες είναι αυτές που προσδίδουν μια «τρισδιάστατη» αίσθηση και κάνουν τη σειρά να φαίνεται σαν να βλέπεις μια live action σειρά με πραγματικούς ηθοποιούς και σκηνοθεσία, κρατώντας φυσικά την anime αισθητική.
 
Ήχος

Η σειρά σχετίζεται με την μουσική και άρα ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της. Δεν έχει δράση, άρα δεν τίθεται ζήτημα ειδικών εφέ. Επομένως είναι δύο οι τομείς που είναι οι πιο σημαντικοί: η μουσική και το voice acting. Για το δεύτερο, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να το σχολιάσω παρακάτω που μιλάω για τους χαρακτήρες.

Η μουσική της σειράς η οποία χρησιμοποιείται ως background  αποτελείται από original κομμάτια που έχει γράψει ο  Matsuda Akito. Θεωρώ πως μουσικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ούτε είναι κάτι που προσέχεις, όμως δένει αρκετά καλά με το ύφος της σειράς και των διάφορων σκηνών οπότε από αυτήν την άποψη είναι επιτυχημένη.
 

fi5RUh7.jpg?1


Η μουσική όμως που παίζουν τα παιδιά στο πλαίσιο της ορχήστρας έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Αποτελείται από εμβατήρια αλλά και από κλασσικά κομμάτια. Μάλιστα ένα από αυτά είναι ένα κομμάτι που ήταν μια από τις επιλογές για τον εθνικό διαγωνισμό μουσικής στην Ιαπωνία το 2015, την χρονιά που προβλήθηκε η πρώτη season. Με λίγα λόγια ήταν ένα από τα κομμάτια πάνω στο οποίο πραγματικά σχολεία δούλεψαν εκείνη την χρονιά! Είναι συχνά ζωηρά ή έντονα συναισθηματικά πράγμα που ταιριάζει μιας και στην σειρά επί το πλείστων έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους.

Φυσικά δεν είναι απλώς μόνο οι μουσικές επιλογές αλλά και το γεγονός ότι σε ένα μεγάλο μέρος της σειράς βλέπουμε τους χαρακτήρες να κάνουν εξάσκηση. Για παράδειγμα στην αρχή οι περισσότεροι δεν ξέρουν να παίζουν τόσο καλά η δεν είναι συγκροτημένοι και σιγά σιγά βελτιώνονται. Επίσης ανάλογα ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα του επιλέγει να παίξει διαφορετικό μουσικό όργανο και μερικές φορές ο τρόπος που παίζουν οι χαρακτήρες σχετίζεται με τη παρούσα συναισθηματική τους κατάσταση. Έτσι η μουσική και τα μουσικά όργανα συνδέονται με τους χαρακτήρες και την ιστορία.
 
Πλοκή

Αυτό ίσως είναι το πιο αδύναμο σημείο της σειράς. Σε γενικές γραμμές αν και υπάρχει μια γενικότερη ιστορία η σειρά χωρίζεται σε μικρότερες ιστορίες. Μερικές θεωρώ πως πλατειάζουν λίγο παραπάνω, ή δίνεται έμφαση σε κάποιες καταστάσεις και γεγονότα παραπάνω από ότι θα έπρεπε. Επίσης νομίζω πως ορισμένες φορές υπάρχουν κάποιες μεταβάσεις που έγιναν κάπως άτσαλα τόσο από άποψη αισθητικής (η σειρά γίνεται εμφανώς πιο σοβαρή στην μέση της πρώτης σειράς και στην αρχής της δεύτερης) όσο και από το πώς παίρναμε από την μια ιστορία στην άλλη. 
 

YDO09bV.jpg?1


Με λίγα λόγια έχω την αίσθηση ότι η σειρά δεν έχει τόσο καλή συνοχή όσο θα έπρεπε. Από την άλλη όμως είναι σημαντικό το ότι η σειρά είναι slice of life. Αν το δει κανείς ως slice of life, δηλαδή ακριβώς ως καθημερινές ιστορίες και γεγονότα που ζουν οι μαθητές στο σχολείο που όμως τους εξελίσσουν ως χαρακτήρες, τότε δεν είναι και τόσο άσχημο. Δεν ξέρω πως είναι το novel, ίσως και αυτό να ήταν μια πρόκληση, το πώς δηλαδή να γίνει επιτυχημένα η μεταφορά στου σε anime. Όπως και να έχει βέβαια κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα.

Χαρακτήρες

Εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Αυτό είναι το πιο ουσιαστικό κομμάτι της σειράς και όλα τα παραπάνω υπάρχουν ώστε να υποστηρίξουν τους χαρακτήρες και τις εμπειρίες τους. Αν και αυτό ίσως είναι υποκειμενικό, θα έλεγα ότι το Euphonium είναι από τα καλύτερα anime ως προς το πόσο καλά κάνει τους χαρακτήρες να θυμίζουν πραγματικούς ανθρώπους και όχι cliché anime characters. Βέβαια υπάρχουν πτυχές των χαρακτήρων που δεν αναπτύσσονται αρκετά αλλά σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Γενικά η σειρά έχει μια μελαγχολική/δραματική χροιά και αυτό ίσως δεν αρέσει σε αρκετούς. Όμως υπάρχουν αρκετές σειρές που είναι πιο κωμικές η επικεντρώνονται πχ σε καφρίλες.
 

PQo9exa.jpg?1


Δεν θέλω να πω πολλά για την πρωταγωνίστρια γιατί δεν θέλω να κάνω spoil πράγματα και καταστάσεις αλλά είμαι υποχρεωμένος να σχολιάσω κάτι που μου έκανε εντύπωση. Συνήθως η/ο νο1 πρωταγωνίστρια/πρωταγωνιστής έχουν κάτι το «ιδιαίτερο» σε πολλά anime: ένα μεγάλο ταλέντο, έναν εκκεντρικό η περίεργο χαρακτήρα η βρίσκονται αντιμέτωποι με ασυνήθιστες καταστάσεις. Η Oumae νομίζω πως δεν έχει κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει τις δικές τις ιδιαιτερότητες). Έτσι είναι πιο εύκολο αφενός περισσότεροι θεατές να ταυτιστούν μαζί της και αφετέρου και πιο σημαντικότερο, μέσω αυτής να γνωρίσει ο θεατής διάφορους χαρακτήρες χωρίς να φαίνονται ασήμαντοι. Υπάρχουν βέβαια αρκετοί χαρακτήρες κομπάρσοι και δεν ασχολείται με όλους το ίδιο η σειρά, αλλά αυτό δεν νομίζω πως είναι πρόβλημα.

Το character design των χαρακτήρων είναι αυτό που μας έχει συνηθίζει η Kyoto animation: το κλασσικό anime style με μεγάλα μάτια και άλλα χαρακτηριστικά του σώματος που τονίζονται περισσότερο από ότι πχ σε έναν πραγματικό άνθρωπο προκειμένου οι χαρακτήρες να φαίνονται πιο ελκυστικοί και οι εκφράσεις να είναι πιο έντονες. Ταυτόχρονα όμως όλα αυτά με μέτρο προκειμένου οι χαρακτήρες να φαίνονται σχετικά πιο ρεαλιστικοί (πχ τα μαλλιά είναι επί το πλείστων σε σχετικά φυσικά χρώματα και με ρεαλιστικά κουρέματα). Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό τον χαρακτήρων είναι γυναικείοι είναι μάλλον “fanservice” αλλά αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα.
 

YNuy6Ms.jpg?1


Οι χαρακτήρες είναι λογιών λογιών, άλλοι πιο χαζοχαρούμενοι, άλλοι λίγο πιο δραματικοί, άλλοι πιο ντροπαλοί κλπ. Αν και δεν ισχύει αυτό στον ίδιο βαθμό για όλους, το σημαντικότερο από όλα όμως είναι αρκετά συχνά δεν εκφυλίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο character archetype. Προφανώς ο καθένας έχει την δική του προσωπικότητα, οπότε με αυτήν την έννοια υπάρχει κάποια standard συμπεριφορά ανά χαρακτήρα (όπως άλλωστε γίνεται και με πραγματικούς ανθρώπους), όμως ανάλογα το πλαίσιο, συμπεριφέρονται διαφορετικά, βελτιώνονται η και αλλάζουν συμπεριφορά ανάλογα με τις περιστάσεις. Οι διάλογοι είναι καλοφτιαγμένοι και κάποιες φορές απρόβλεπτοι.

Ήρθε η ώρα να σχολιάσω και για το voice acting. Αν και όχι τόσο στην αρχή, στο Euphonium οι χαρακτήρες μιλάνε αρκετά πιο προσγειωμένα (δηλαδή δεν έχει συνέχεια αυτές τις high pitched φωνούλες που βλέπουμε σε άλλες σειρές). Αυτό (και σε συνδυασμό με τους διαλόγους) έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μια μεγαλύτερη αίσθησης εγγύτητας ανάμεσα στους χαρακτήρες. Ειδικά στην δεύτερη season ίσως αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, αλλά δεν θα έλεγα ότι με πείραξε. Το voice acting είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σειράς.

Φυσικά η σειρά είναι school life και επίσης είναι anime. Αυτό σημαίνει ότι συχνά οι εκφράσεις των χαρακτήρων είναι πιο έντονες από ότι ενδεχομένως θα έβλεπες στην πραγματικότητα, ή εκφράζουν πράγματα που θα ήταν πιο δύσκολα να εκφραστούν σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον (ειδικά σε μια συντηρητική κοινωνία όπως η Ιαπωνία). Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των anime σε σχέση με το live action. Στις πραγματικές κοινωνίες υπάρχουν αρκετά αυστηροί κανόνες για το τι είναι cool να εκφραστεί, σε πιο context και σε ποια ηλικία. Μέσω του animation και υπερ-τονίζοντας κάποια χαρακτηριστικά στο character design, δημιουργείται μια απόσταση που βοηθάει τον θεατή να απομονώσει τον πραγματικό κόσμο (το «σωστό» με βάση το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζει) από τον συναισθηματικό κόσμο. Έτσι πράγματα που θα φαίνονταν περίεργα σε μια live action σειρά, βγάζουν νόημα σε μια animated και έτσι ο συναισθηματικός κόσμος του κάθε χαρακτήρα μπορεί να εκφραστεί πιο άμεσα. Δεν θέλω να μακρηγορήσω περισσότερο σε αυτήν την παρένθεση που έκανα για τα anime γενικότερα, αλλά νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο το Euphonium επιτυγχάνεται σε πολύ καλό βαθμό.
 

LvUiVqa.jpg?1


Ένα άλλο πράγμα στο οποίο είναι καλό το Euphonium είναι σε ένα κομμάτι του school life που λέγεται ομάδα. Λόγο της θεματολογίας της σειράς, πολλοί χαρακτήρες δουλεύουν μαζί για να επιτύχουν έναν κοινό σκοπό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντιπαλότητες βέβαια, αλλά νομίζω πως μια σημαντική έκφανση της σχολικής ζωής είναι ότι σε γενικές γραμμές ζεις με ένα σύνολο ανθρώπων που αλληλοεπιδράς καθημερινά. Επιπλέον οι σχέσεις είναι αρκετά πιο ειλικρινείς από ότι πχ σε ένα εργασιακό χώρο και έτσι υπάρχει ένα πιο ζεστό περιβάλλον. Στο Hibike! Euphonium υπάρχει λοιπόν ακριβώς αυτή η αίσθηση πράγμα που προσωπικά θεώρησα πολύ θετικό.

Είναι στο Hibike! Euphonium όλα τέλεια; Σίγουρα όχι και υπάρχουν μερικές συμπεριφορές των χαρακτήρων που είτε είναι fanservice είτε απλά είναι άστοχες. Αν νιώσετε για παράδειγμα ότι υπάρχει κάποια ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε yuri , μάλλον πρέπει να το αγνοήσετε και να κατηγορήσετε την κυρία Yamada Naoko (σκηνοθέτης των K-on, Tamako Market) που ίσως παρατράβηξε κάποια πράγματα!

Επίλογος

Το Hibike! Euphonium αν και σίγουρα δεν είναι αριστούργημα και έχει διάφορα προβλήματα, για εμένα θέτει ένα νέο standard στο είδος του στον τομέα της παρουσίασης των χαρακτήρων και των σχέσεων τους. Μέσω της χρήσης του animation, της μουσικής, του voice acting και των διαλόγων παρουσιάζει πιστευτούς χαρακτήρες, περνάει θετικά μηνύματα και σου δείχνει πραγματικά ένα κομμάτι της ζωής κάποιον ανθρώπων. Επομένως θεωρώ πως είναι ίσως από τα καλύτερα slice of life που έχουν βγει.

Αν όμως δεν είναι τέλειο και έχει διάφορα προβλήματα προς τι η όλη εκθείαση της σειράς; Ο λόγος είναι ότι νομίζω πως χρειαζόμαστε όχι μόνο περισσότερα anime σαν αυτό αλλά ακόμα καλύτερα!

Τέλος να πω πως το franchise δεν είναι νεκρό την στιγμή που γράφω αυτό το review. Το 2018 είναι να βγουν άλλες 2 ταινίες με καινούριο υλικό οπότε αναμένω να δω εξελίξεις! Υπάρχουν και 2 άλλες ταινίες οι οποίες όμως είναι απλώς summary των σειρών και είναι κυρίως για σύντομο rewatch.


phmava.php

#2 Kai

Kai

    Fluent in sarcasm

  • Review Team
  • 2,722 posts

Posted 09 March 2018 - 11:58

Αν και την πρώτη σεζόν ομολογώ ότι την είδα αρκετά ευχάριστα τη δεύτερη την άφησα κάπου στη μέση γιατί μου φάνηκε ότι αναλωνόταν διαρκώς στα ίδια και στα ίδια ίσα-ίσα για να γεμίσουν τα επεισόδια και βγει η σεζόν. Μου έχουν πει βέβαια ότι το δεύτερο μισό της είναι πολύ καλύτερο αλλά μέχρι τώρα δεν έχω μπει στη διαδικασία να το ξαναπιάσω. Από δράμα για σειρά που ασχολείται με ομάδα λυκειόπαιδων ήταν σχετικά οκ, αν έλλειπαν και κάτι ξεκάρφωτα moe στοιχεία σε ορισμένους χαρακτήρες που δεν προσέφεραν τίποτα ίσως ήταν και καλύτερο. Κάτι yuri στοιχεία δε με ενόχλησαν ιδιαίτερα, με ενοχλούσε κυρίως ότι έμπαιναν για να ικανοποιήσουν πολύ συγκεκριμένο κοινό χωρίς να έχουν ελπίδα να οδηγήσουν πουθενά.

 

Σκηνοθετικά αλλά και από άποψη animation ήταν αρκετά τίμιο δεδομένου ότι έπρεπε να μεταφέρουν όλη τη κίνηση του οργανοπαίκτη σε αρκετές σκηνές. 

 

Gb, για τη review, άντε και στην επόμενη.


ySss0UF.jpg




Also tagged with one or more of these keywords: School Life, Slice of Life, Drama, Music