Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

A petal


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 sinkazama82

sinkazama82

    Anime Newbie

  • Members
  • 109 posts

Posted 20 July 2015 - 08:05

Ταινία σταθμός για τον σύγχρονο κορεάτικο κινηματογράφο, μιας και ήταν η πρώτη που αποτύπωνε ρεαλιστικά την σφαγή στην Gwuanju, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την αλλαγή που ερχόταν στη χώρα, μετά από χρόνια δικτατορίας. Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.
 
Για τα συγκεκριμένα γεγονότα έχουμε ξαναμιλήσει στο May 18, οπότε δε θα μπω σε λεπτομέρειες και θα περάσω απευθείας στο σενάριο της ταινίας, το οποίο έχει ως εξής: Τον Μάιο του 1980, εν μέσω πυροβολισμών από τους στρατιωτικούς, μία δεκαπεντάχρονη κοπέλα, εγκαταλείπει την μητέρα της που έχει δεχτεί σφαίρες και τρέχει να σωθεί. Περιφέρεται άσκοπα, όντας ψυχολογικά τραυματισμένη, ώσπου κάποια στιγμή καταλήγει στο σπίτι ενός εντελώς άγνωστου οικοδόμου, στον οποίο και προσκολλάται απελπισμένα. Εκείνος, οργίζεται συχνά από την σιωπή, το απλανές βλέμμα και το γεγονός πως δεν φεύγει με κανέναν τρόπο από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να την κακοποιεί σε κάθε ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν γυρνάει στο σπίτι μεθυσμένος.
 
Όσο όμως περνάει ο καιρός, αποκτά αληθινά αισθήματα για την κοπέλα καθ΄πως ο πόνος και η θλίψη της αρχίζουν να τον επηρεάζουν. Εν τω μεταξύ μια ομάδα τριών φίλων, συντρόφων της κοπέλας, την αναζητούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της περιοχής. Τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα παρακολουθήστε μόνοι σας. 
 
Σκηνοθέτης της ταινίας ο Sun Woo Jang, ο οποίος ήταν μέλος του κινήματος ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς και την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα στην Gwanju, βρισκόταν στη φυλακή, έχοντας συλληφθεί επειδή οργάνωνε φοιτητικές διαδηλώσεις στη Σεούλ. Λίγο μετά την αποφυλάκιση του στράφηκε στον κινηματογράφο, αλλά θα περνούσαν δεκαπέντε χρόνια, μέχρι να πετύχει τον σκοπό του, που ήταν να γυρίσει μια ταινία για τα συγκεκριμένα γεγονότα. 
 
Στην ταινία τώρα, ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει μια αλληγορία, με την κοπέλα να συμβολίζει την δημοκρατία και τους πολίτες της χώρας, οι οποίοι για πολλά χρόνια υφίστανται την βία του καθεστώτος, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ψυχολογικά και φυσικά τραύματα. Ο οικοδόμος από την άλλη, αντιπροσωπεύει όλους αυτούς που βρίσκονταν εκτός κινήματος και ιδιαίτερα εκτός των γεγονότων στην Gwuanju, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την ψυχολογία και την γενικότερη κατάσταση των υπολοίπων. 
 
Κατά τ'άλλα η ταινία είναι κάπως δύσκολη στην παρακολούθηση, με πολλά flashbacks και ασυνήθιστο μοντάζ ενώ και οι σκηνές ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές ενίοτε γίνονται αποτρόπαια ρεαλιστικές. Σαφέστατα ξεχωρίζει η τελευταία σκηνή, η οποία προσφέρει την κάθαρση που φαίνεται να αναζητούσε για χρόνια ο σκηνοθέτης. 
 
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντούμε την Jung Hyun Lee στο ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, για το οποίο κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης από  τα Blue Dragon και τον Seong Kun Mun ως οικοδόμο. Θεωρώ πως και οι δύο είναι εξαιρετικοί, σε αρκετά δύσκολους ρόλους. 
 
Συνοψίζοντας, έχουμε να κάνουμε με ένα δύσκολο δράμα, το οποίο είχε έναν σαφέστατο πολιτικό σκοπό, τον οποίο και πέτυχε.
 
Για μια ελαφρώς πιο αναλυτική περιγραφή εδώ: