Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
* * * * * 5 votes

Your Friendly Manga Presentation Guide - Οδηγίες προς ναυτιλομένους


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 27 September 2012 - 22:37

Posted Image



To παρόν thread αποτελεί έναν ενδεικτικό οδηγό για όλους αυτούς οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν μία συζήτηση για το αγαπημένο τους manga ή μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη και δεν ξέρουν πώς να το "πουλήσουν" και πώς να το παρουσιάσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υπολοίπων. Σκοπός δεν είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες βάζοντας κατά μέρους την δημιουργικότητά σας αλλά περισσότερο να πάρετε κάποιες ιδέες με βάση αυτήν την φόρμα.


~ Βρίσκοντας τις απαραίτητες πληροφορίες ~


Πρώτο και κυριότερο είναι η παράθεση πληροφοριών. Ποτέ δεν πρόκειται να πουλήσετε επιτυχημένα κάτι αν το κοινό σας δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Στο internet υπάρχουν αρκετά site τα οποία παρέχουν πληροφορίες για manga όπως πχ. το MyAnimeList ή η Wikipedia προσωπικά όμως προτείνω το BakaUpdates καθώς θεωρώ ότι έχει την πιο πλήρη και ενημερωμένη database. Πιο συγκεκριμένα όλες οι πληροφορίες οι οποίες μπορεί να χρειαστείτε για μία παρουσίαση βρίσκονται εκεί και αυτό το οποίο μένει είναι σε εσάς να δώσετε πνοή στο κείμενο και να τις συνδέσετε μεταξύ τους.


~ Βήμα Πρώτο ~


Eπισκέπτεστε το Βakaupdates και στο πεδίο αναζήτησης βάζετε τον τίτλο του manga το οποίο ψάχνετε.

Posted Image


Eναλλακτικά μέσω google μπορείτε να κάνετε αναζήτηση για τον τίτλο και την λέξη mangaupdates/bakaupdates.


~ Βήμα Δεύτερο ~

Θα βγείτε λοιπόν στην σελίδα του τίτλου η οποία θα μοιάζει κάπως έτσι (χωρίς τα χρωματιστά hamtaro)

Posted Image

Posted Image

Posted Image

  • Το πρώτο κομμάτι της παρουσίασης είναι ο τίτλος. Καλό είναι μέσα στο thread να περιλαμβάνονται εναλλακτικές ονομασίες όπως η Ιαπωνική γραφή, τα romanji, ή η πλήρως μεταφρασμένη στα αγγλικά έκδοση ώστε να διευκολύνεται η αναζήτηση. Πολλά manga γράφονται με αρκετά διαφορετικούς τρόπους ανάλογα την προφορά (πχ. Rakia/Raquia/Rakya etc) οπότε το παραπάνω μπορεί να διευκολύνει αρκετό κόσμο. (1)
  • Σε δεύτερη φάση ο αναγνώστης πρέπει να ξέρει για τι είδους manga μιλάμε. Οπότε ακολουθούν τα genres τα οποία περιλαμβάνει. (2)
  • Από εκεί και πέρα ακολουθούν οι υπόλοιπες πληροφορίες όπως ποιός καλλιτεχνης το δημιουργήσε έτος κυκλοφορίας (προαιρετικά περιοδικό και εκδοτική) και αν έχει κυκλοφορήσει στα αγγλικά.(3)

Εναλλακτικά αν δεν είστε οπαδός της ανάλυσης μπορείτε να μαζέψετε τις πιο σημαντικές πληροφορίες (έτος κυκλοφορίας, δημιουργός, κατάσταση) σε ένα πινακάκι στο πάνω μέρος της παρουσίασης.

  • Kαι φτάνουμε στο σημείο που πρέπει να μιλήσετε για την υπόθεση του manga. Στο σημείο αυτό οφείλετε να θυμάστε ότι είναι παρουσίαση και όχι review. Ως εκτούτου τα spoilers για σημαντικά γεγονότα της σειράς πρέπει να αποφεύγονται. Βασιζόμενοι στις πηγές σας πρέπει σύντομα και περιεκτικά να παρουσιάσετε τα βασικά σημεία της πλοκής. (4)
  • Κλείνοντας, μπορείτε να αναφέρετε το scanlation group ώστε να ξέρουν και οι αναγνώστες από που θα προμηθευτούν τα scans και για να πάρουν οι κατάλληλοι άνθρωποι την αναγνώριση που τους αξίζει. (5)
  • Προσοχή! Μην ξεχνάτε να αναφέρεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το manga. Aν είναι ολοκληρωμένο ή αν συνεχίζεται. Πολύς κόσμος το ξεχνάει. (6)

~ Μεταφέροντας τις εντυπώσεις σας ~


Και μετά τις πληροφορίες τέλος; Φυσικά όχι. Οι ξερές πληροφορίες σπάνια αρκούν για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάποιου. Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι για να μιλήσετε εσείς οι ίδιοι για αυτά τα οποία σας τράβηξαν στον συγκεκριμένο τίτλο.

Πρώτα από όλα λοιπόν πρέπει να μιλήσετε για τα στοιχεία εκείνα της πλοκής τα οποία σας έκαναν εντύπωση.

  • Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο καλό είναι να έχετε διαβάσει πρώτα το manga το οποίο παρουσιάζετε, ή έστω ένα πολύ καλό μέρος του. Πάντα έχετε κατά νου ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί για spoilers. Οι χαρακτήρες, το ποιά θεωρείτε τα μεγαλύτερα προτερήματα της σειράς, γιατί σας αρέσει είναι όλα πράγματα τα οποία μπορούν να μεταδοθούν.
  • Τα tags στο bakaubdates μπορούν να θέσουν κάποια πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα.
  • Μπορείτε επίσης έχοντας διαβάσει κάποιες απόψεις online για την σειρά - είτε σε threads άλλων forum είτε σε review - να δείτε κάποια πράγματα με διαφορετικό μάτι και να σας ανοίξουν νέες προοπτικές.
  • Eπειδή τίποτα δεν είναι τέλειο αν θεωρείτε ότι η σειρά κάπου υστερεί μην διστάσετε να το πείτε. Η κάθε παρατήρηση μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη και συζήτηση.

    Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τομέα του σχεδίου.

Aλλωστε τα manga είναι πάνω από όλα ένα μέσο το οποίο βασίζεται σε εικόνες. Η κάθε παρουσίαση μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφωθεί αν συνοδεύεται από τα κατάλληλα οπτικά ερεθίσματα τα οποία πολλές φορές αποτελούν κίνητρο για το αν θα πιάσει κανείς μία σειρά ή όχι. Κάποιες ενδεικτικές σκηνές θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει πολύ εύκολα το υφος του manga ενώ τα δισέλιδα είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πιάσεις την προσοχή κάποιου.

Παραδείγματα:


Posted ImagePosted ImagePosted Image



!!! Καλό είναι οι εικόνες σας να μην ξεπερνούν τα 800 pixels σε πλάτος.

Ακόμη και αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε official art για το thread αυτό δεν σας περιορίζει στον τρόπο παρουσίασης. Οπότε αν έχετε τις στοιχειώδεις γνώσεις photoshop μπορείτε να παίξετε πάρα πολύ με την μορφή του thread. Η δημιουργικότητα είναι πάντα συν τόσο στον οπτικό όσο και τον εκφραστικό τομέα των παρουσιάσεων.


~ Τελικές Πινελιές ~


Πέρα από μία αναφορά στο που μπορεί να βρει ο καθένας το manga για το οποίο μιλάτε υπάρχουν και κάποια άλλα πραγματάκια τα οποία μπορούν να κάνουν την ανάγνωση πολύ ευχάριστη. Αυτά μπορεί να είναι είτε extra πληροφορίες/trivia σχετικά με το manga/setting/αντικείμενο το οποίο διαπραγματεύεται, σημειώσεις/συνεντεύξεις του mangaka, ακόμη και video με τον καλλιτέχνη εν ώρα δημιουργίας. The sky is the limit σε αυτά τα πράγματα και μη φοβάστε να επεκταθείτε λίγο δεδομένου φυσικά ότι δεν ξεφεύγετε από το main point της παρουσίασης.

Και κλείνω με το να αναφέρω άλλη μια φορά αυτό το οποίο είπα και πιο πάνω. Η παρουσίαση πρέπει να αντανακλά εσάς πρώτα από όλα καθώς αποτελεί την δική σας οπτική ματιά πάνω στο εκάστοτε manga. Μην νιώσετε πιεσμένοι να μπείτε σε καλούπια και να πείτε πράγματα τα οποία δεν σας αντιπροσωπεύουν επειδή αυτό πιστεύει η πλειοψηφία.


Auτάαααα.....


Posted Image
*dies*



#2 Tea-chan

Tea-chan

    Don't Lose Your Way

  • Retired Staff
  • 2,491 posts

Posted 27 September 2012 - 22:54

Πολύ καλός οδηγός, Ιri, εύγε!

Εδώ να τονίσουμε ότι ο καθένας μπορεί να τονίσει τον τομέα που εκείνος αγαπά. Δηλαδή, μπορεί να γράψει μόνο μια σειρά για το σχέδιο (ας όψονται οι εικόνες), και να γράψει μια ολόκληρη παράγραφο για τους χαρακτήρες και το αντίστροφο. Γράψτε εσείς όπως θέλετε. :congrats:

Posted Image


#3 GhostPrince

GhostPrince

    夢遊病者

  • Members
  • 2,149 posts
  • Location ・ω・ 

Posted 27 September 2012 - 22:56

δεν είχε ανοίξει ο kenny κάτι αντίστοιχο? :P
anyway, όπως και να χει, ωραία η παρουσίαση, και ναι συνιστάται το baka-updates για όποιον/α δεν είναι γραμένος/η ακόμα :) betta than animelist, όσο αφορά τα μάνγκα/manwha e.t.c and we love it ^^
フカフカ

#4 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 27 September 2012 - 23:11

δεν είχε ανοίξει ο kenny κάτι αντίστοιχο? :P
anyway, όπως και να χει, ωραία η παρουσίαση, και ναι συνιστάται το baka-updates για όποιον/α δεν είναι γραμένος/η ακόμα :) betta than animelist, όσο αφορά τα μάνγκα/manwha e.t.c and we love it ^^


To διάβασες ή διαγώνια? :P

Αυτό είναι οδηγός για το πώς να ανοίγετε manga threads, του Kenny ήταν για το πώς να διαβάζετε manga. Καμία σχέση.

Συγχαρητήρια ρε Ειρήνη. Τώρα δεν έχει καμιά δικαιολογία όποιος ανοίγει manga thread με δύο σειρούλες για opening post.

Spoiler:

xbJ3b2w.jpeg


#5 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10,437 posts

Posted 27 September 2012 - 23:23

Όχι ντάξει GhostPrince είπαμε δεν έχουμε τρελαθεί τόσο ώστε να κάνουμε διπλά και τριπλά guides. xD

Eυχαριστώ για τα καλά σας λόγια και ελπίζω να βοηθήσει. :3

#6 GhostPrince

GhostPrince

    夢遊病者

  • Members
  • 2,149 posts
  • Location ・ω・ 

Posted 27 September 2012 - 23:26

To διάβασες ή διαγώνια? :P

Αυτό είναι οδηγός για το πώς να ανοίγετε manga threads, του Kenny ήταν για το πώς να διαβάζετε manga. Καμία σχέση.

Spoiler:


ναι το κατάλαβα, απλά δε θυμόμουνα τι ακριβως τι είχε ανοιξει τότε και το μπερδεψα...νόμιζα οτι ήταν και για τα δύο xD
フカフカ

#7 Night Wizard Seal

Night Wizard Seal

    名前のない怪物

  • Review Team
  • 2,153 posts

Posted 28 September 2012 - 05:33

Μπράβο ρε Είρι-τσαν! Τέλειος οδηγός και εξαιρετικά χρήσιμος.

Write people, write! Don't be afraid!

84886513_zpsfd6f6e60.jpg

They sound like they are crying. Like wolves, howling for their dead masters.


#8 specialistas4

specialistas4

    Tech Guru

  • Banned
  • 2,153 posts
  • LocationAthens

Posted 28 September 2012 - 08:49

Good job Iri-chan! Χρήσιμο και αναλυτικό!
Posted Image

#9 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 28 September 2012 - 11:11

Τα χρωματιστά Hamtaro είναι η λεπτομέρια που κάνει τη διαφορά στον οδηγό. :hahaha:

Good job, iri, I'm sending cookies and bishies your way.

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#10 Keito

Keito

    Tamako Markeito

  • Members
  • 1,194 posts
  • Locationat the bus stop, waiting for 140

Posted 28 September 2012 - 17:35

Πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό, ευχαριστούμε πολύ iri chan :3

Ας ελπίσουμε πως θα αρχίσω να φτιάχνω καλύτερα threads τώρα xD :wet2:

#11 ice_hime

ice_hime

    and the livin's (not) easy

  • Moderators
  • 1,396 posts

Posted 28 September 2012 - 19:34

Τέλειος οδηγός great job Iri :riiight: :riiight:
Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για μην φτιάχνουμε περισσότερα θρεντια :thatsit:

#12 DoB

DoB

    Gintamaniac

  • Members
  • 875 posts

Posted 29 September 2012 - 18:43

You're a lifesaver as always, Iri-chan~!