Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Go Nagai's Mecha Trilogy (Mazinger, Getter Robo, Grendizer)


 • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1 Phantom Duck

Phantom Duck

  Platyrhynchos Kineticus

 • Retired Staff
 • 5,453 posts

Posted 19 February 2009 - 23:41

Το λοιπόν, ο Go Nagai είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο παλιούς manga-ka στην Ιαπωνία. Είναι γνωστός για 4 δημιουργίες του (Mazinger, Getter Robo, Grendizer, Devilman). Πολλοί μετέπειτα δημιουργοί όπως είναι λογικό επηρεάστηκαν από το έργο του. Στην Ελλάδα είχαμε την τύχη να δούμε δουλειές του στην τηλεόραση ως "παιδικά κινούμενα σχέδια", στις αρχές της δεκαετίας του '80. Όπως είναι λογικό οι δουλειές του σήμερα φαντάζουν ξεπερασμένες, όμως δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί το γεγονός πως στον τομέα του έθεσε τις βάσεις για τα σημερινά αντίστοιχα anime του είδους.

Με χρονολογική σειρά λοιπόν έχουμε:

MAZINGER Z (92 επεισόδια, 1972-1974)
Posted ImageΚατά την διάρκεια μιας αρχαιολογικής αποστολής στο Αιγαίο Πέλαγος, δύο επιστήμονες, ο Δόκτωρ Hell και ο Δόκτωρ Kabuto, ανακαλύπτουν το μυστικό όπλο της Αυτοκρατορίας των Μυκηνών. Γιγαντιαία ρομπότ τα οποία χρησιμοποιούταν για να προστατεύουν τους θησαυρούς της αυτοκρατορίας από παρείσακτους. Γιγαντιαίοι τιτάνες όπως ο Τάλων ;)

Ενώ όλη η αποστολή ήταν ενθουσιασμένη από την ανακάλυψή τους και προσπαθούσε να βρει τρόπους ώστε τα ρομπότ αυτά να ωφελήσουν την ανθρωπότητα, ο Δόκτωρ Hell θέλησε να τα χρησιμοποιήσει για δικό του όφελος ώστε να κατακτήσει τον κόσμο. Αμέσως διέταξε τα ρομπότ να επιτεθεί σε όλους όσους βρίσκονταν εκεί ώστε να μην αφήσει μάρτυρες και να προχωρήσει ανενόχλητος στο σχέδιό του. Παρ' όλ' αυτά ο Δόκτωρ Kabuto καταφέρνει να ξεφύγει και να επιστρέψει στην Ιαπωνία. Εκεί θα αναλωθεί στον σχεδιασμό ενός νέου ρομπότ το οποίο θα χαλάσει τα σχέδια του Δρ. Hell. Ο λόγος για το Mazinger Z. Το Mazinger Z ήταν το αποτέλεσμα των μυστικών πειραμάτων του Δρ. Kabuto. Δεν ήταν φτιαγμένο από απλό μέταλλο, αλλά από ένα ειδικό κράμα, το "super alloy Z", το οποίο βρισκόταν μόνο στο βουνό Fuji. Επίσης χρησιμοποιούσε μια νέα ειδική φωτο-ατομική πηγή ενέργειας η οποία του έδινε πολύ μεγάλη δύναμη.

Πριν προλάβει όμως ο Δρ. Kabuto να πει σε κανέναν τίποτα για το Mazinger, παγιδεύτηκε με εκρηκτικά από τον Δρ. Hell μέσα στο ίδιο του το εργαστήριο. Ευτυχώς, ο εγγονός του Kabuto, ο Koji, πέρασε από το εργαστήριο του παππού του ο οποίος του εξήγησε τα πάντα λίγο πριν ξεψυχήσει. Οργισμένος για τον θάνατο του παππού του, ο Koji αποφάσισε να πιλοτάρει το Mazinger και να εμποδίσει τα σχέδια του Δρ. Hell.

Οκ, ξέρω τι σκέφτεστε, ότι είναι τίγκα στα κλισέ. Όμως αν το καλοσκεφτούμε, πριν το 1972 δεν υπήρχαν αυτά τα κλισέ. Το σενάριο του Mazinger για την εποχή του ήταν πρωτοπόρο, μιλώντας για καλούς, κακούς, ίντριγκες κλπ. Στις ημέρες μας δεν αποτελεί κάτι το πρωτότυπο, όμως έχουν περάσει από την δημιουργία του ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 4 δεκαετίες. Ο δημιουργός έχει δηλώσει πως θαύμαζε το Astro Boy και ήθελε να φτιάξει κάτι αντίστοιχο, χωρίς όμως να το αντιγράψει. Η ιδέα για το τεράστιο ρομπότ του ήρθε όταν βρισκόταν μια μέρα σε ένα μεγάλο μποτιλιάρισμα. Σκεφτόταν πως οι τελευταίοι θα έκαναν τα πάντα ώστε να περάσουν μπροστά από την κίνηση, ακόμα και να πετάξουν. Έτσι βγήκε η βασική ιδέα, ένα ρομπότ σαν το Astro Boy που θα μπορούσε να πετάξει, και θα ελεγχόταν από το εσωτερικό του, όπως ένα αμάξι.

Έντονα επηρεασμένο από την Ελληνική Μυθολογία, το Mazinger Z έκανε τεράστια επιτυχία την περίοδο της πρώτης προβολής του στην Ιαπωνία. Μερικά επεισόδια έφτασαν σε τηλεθέαση το 30%, το οποίο είναι στις υψηλότερες τηλεθεάσεις anime ακόμα και μέχρι σήμερα. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της σειράς χρησιμοποιήθηκαν από μεταγενέστερα anime κατά κόρον. Το ρομπότ που είναι η μόνη ελπίδα του κόσμου, ο τρελός επιστήμων, ξεχασμένοι αρχαίοι πολιτισμοί, ο θάνατος του πρεσβύτερου, η εκδίκηση του νεότερου κλπ. Άλλο χαρακτηριστικό της σειράς είναι οι κλασικές εκφωνήσεις των επιθέσεων. Όποτε ο πρωταγωνιστής μέσα στο mecha έκανε κάποια συγκεκριμένη κίνηση, την φώναζε στον αντίπαλο "ROCKET PUNCH" π.χ. Βέβαια το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό της σειράς ήταν η σχέση μεταξύ πιλότου-ρομπότ. Ο Go Nagai δεν ήθελε μια ψυχρή μηχανή, ούτε όμως και κάτι ζωντανό όπως το Astro Boy. Αποσκοπούσε στο γεγονός ότι πιλότος και ρομπότ έπρεπε να παλεύουν ως μία ύπαρξη. Ο πιλότος όντας στη θέση του κεφαλιού ήταν το μυαλό, και το ρομπότ το υπόλοιπο σώμα. Όταν ο Koji γέλαγε, το Mazinger έκανε το ίδιο, όταν το Mazinger χτυπιόταν, ο Koji εμφανιζόταν τραυματισμένος.

Από εκεί και πέρα έχουν κυκλοφορήσει κάμποσες νέες σειρές Mazinger, οι οποίες στηρίζονται στην επιτυχία της παλιάς. Η επόμενη όμως δουλειά του Nagai ήταν το αγαπητό σε πολλούς Getter RoboGETTER ROBO (51 επεισόδια, 1974-1975)

Posted Image


Πρωταγωνιστές αυτήν τη φορά είναι 3 άτομα, τα οποία χειρίζονται 3 διαφορετικά ρομπότ, τα οποία μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους με 3 διαφορετικούς τρόπους, σχηματίζοντας 3 διαφορετικούς συνδυασμούς.
Το Getter-1 (κατάλληλο για ιπτάμενες μάχες),
το Getter-2 (κατάλληλο για μάχες πάνω και κάτω από το έδαφος) και
το Getter-3 (κατάλληλο για υποβρύχιες μάχες).

Τα Getter σχεδιάστηκαν εξ' αρχής για την εξερεύνηση της γης, όμως ύστερα από την εμφάνιση της Αυτοκρατορίας των Δεινοσαύρων, χρησιμοποιήθηκαν για την άμυνά της. Η αυτοκρατορία των Δεινοσαύρων αποτελείται από ερπετοειδή όντα τα οποία είναι εξέλιξη των γνωστών δεινοσαύρων οι οποίοι είχαν φτάσει στα πρόθυρα της εξάλειψης. Περιπλανιόνταν για εκατομμύρια χρόνια στο εσωτερικό της γης και τώρα βγήκαν στην επιφάνεια με σκοπό να την κατακτήσουν, ως πρώτοι κάτοικοι.

Το Getter Robo για πρώτη φορά χρησιμοποίησε διαφορετικά ρομπότ τα οποία μπορούν να συνδυαστούν ως ένα, τεχνική που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα στα anime του είδους. Ο Nagai σκεφτόταν να κάνει κάτι παρόμοιο στο Mazinger Z, όμως τελικά το άφησε ως είχε, και έφτιαξε νέα σειρά όπου θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πλήρως την αλλαγή αυτή.
Η προσθήκη τριών πιλότων στο ίδιο ρομπότ, ήταν επίσης πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη, μιας και οι πρωταγωνιστές δεν συμφωνούσαν πάντα και υπήρχε ένταση στις αποφάσεις τους. Ίσως επηρεάστηκε από το Gatchaman που προβλήθηκε λίγα χρόνια πριν, γνωστό στην Ελλάδα και ως Μάχη Των Πλανητών, στο οποίο υπήρχαν περισσότεροι από έναν πρωταγωνιστές ;)

Την 3η δουλειά του Nagai την γνωρίσαμε επίσης στην Ελλάδα. Ο λόγος για το UFO Grendizer.UFO ROBO GRENDIZER (74 επεισόδια, 1975-1977)

Posted Image


Με ελληνική ονομασία "Δούκας Φλιντ", το Grendizer δεν πρέπει να έδειξε πάνω από 10 επεισόδια στην χώρα μας, παρ' όλ' αυτά ήταν αρκετά ώστε να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών που το παρακολουθούσαν.
Η ισορροπία του πλανήτη Vega βρίσκεται σε διαταραχή εξ' αιτίας της εξόρυξης ενός πολύτιμου ραδιενεργού υλικού, το Vegatron. Ο βασιλιάς του Vega προκειμένου να βρει νέο πλανήτη ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, εξαπολύει τις ορδές από ρομπότ σε πολλούς πλανήτες οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Ανάμεσά τους ήταν και ο πλανήτης Fleed, ο οποίος αν και τεχνολογικά προηγμένος, ζούσε ειρηνικά, επομένως δεν μπορούσε να αμυνθεί από την απειλή του Vega.
Ο μόνος επιζών της βασιλικής οικογένειας κατάφερε να ξεφύγει και να κλέψει το Grendizer από την κατοχή των αντιπάλων. Φεύγοντας πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός καταλήγει στη γη, στις πλαγιές του βουνού Fuji, όπου και ξεκινάει η περιπέτειά του.

Αν και το Grendizer δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όπως οι 2 προηγούμενες σειρές, είναι πολύ πιο γνωστό και αγαπητό στον κόσμο. Είναι από τα πρώτα anime γενικά που έκαναν επιτυχία όχι τόσο στην Ιαπωνία αλλά στην Ευρώπη και στην Αμερική.


Από εκεί και πέρα, έχουν βγει ένα σωρό ταινίες και OVAs βασισμένες στα παραπάνω έργα. Φυσικά δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα, για αυτό και ασχολήθηκα με την βασική τριλογία η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Nagai.

Σαν επίλογο, να αναφέρω πως δεν είχα δει καμία από τις σειρές του Go Nagai όταν προβάλλονταν στην ελληνική τηλεόραση τη δεκαετία του '80. Όλες μου οι γνώσεις και όλο το ενδιαφέρον για το έργο του προέρχονται από περαιτέρω ενασχόληση τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι συστηματικά με anime. Μπορεί να είναι πλέον ξεπερασμένες σειρές, όμως έχουν αρκετό ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα, για όποιον τους ενδιαφέρει το είδος. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αν δεν υπήρχαν αυτά, τα Mecha δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε σήμερα. Go Go Go Nagai :8):Posted Image


Edited by Phantom Duck, 19 February 2009 - 23:46.

E5VV38U.jpg


#2 Kenny

Kenny

  <SS0·b ∨ ~SS0·b>

 • Retired Staff
 • 8,653 posts
 • Locationbetween the frets

Posted 20 February 2009 - 00:38

Do I foresee the birth of a Go Nagai subforum? :orly:

Διαφωτιστικότατο άρθρο, thanks, Duck. :riiight:

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#3 red pyramid

red pyramid

  Revolutionary Fanboy

 • Members
 • 1,655 posts
 • LocationThe city upon the hill

Posted 20 February 2009 - 00:53

Go Nagai = Respect (actually no, RESPECT). So this forum is worthy of bows too :D

Απο αυτά τα 3 έχω δεί απο τα 2 τελευταία και ειδικά το gette Robot το γούσταρα πολύ ως πιτσιρίκι. Ειδικά ο κοντούλης χοντρούλης πιλότος ήταν πραγματικά μορφούλα :P Δυστηχώς δεν δείξαν ποτέ το τέλος του οπότε δεν έμαθα τως τελείωνε η ιστορία.

Μπράβο και πάλι για το τόπικ

υ.γ.Άντε, να δούμε και κανά τεράστιο ποστ αφιέρωμα στο Devilman topic.
Posted Image

#4 Alexiel

Alexiel

  Anime Freak

 • Members
 • 475 posts

Posted 20 February 2009 - 01:28

Getter Robo. Ούτε θυμάμαι σε ποιό κανάλι το έβλεπα, αλλά θυμάμαι ότι μου είχε κάνει εντύπωση όταν ήμουν μικρός. Ήταν πολύ ενδιαφέρον "παιδικό" τότε. Τότε δεν γνώριζα τις διαφορές.

Πάντως Phantom πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου.
Posted Image

#5 Hazuki

Hazuki

  Anime Elite

 • Administrators
 • 2,609 posts

Posted 21 February 2009 - 13:41

Βασικά και το devilman μπορεί να μπεί μέσα στην "τριλογια" γιατί υπάρχει η κάτωθεν crossover ταινία :B

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=951
rsrGbGx.gif

#6 Chasapos

Chasapos

  Ninja in training

 • Members
 • 379 posts

Posted 22 February 2009 - 20:58

Ειδικά το getter robo το είχα λιώσει οταν ήμουν μικρός! Υπήρχαν 2 βιντεοκασσέτες που τις είχα δει 100 φορές! Όταν πήγα στρατό βρήκα ένα παλικάρι που μου έδωσε όλα τα επεισόδια (thanks man if you're reading this! ) - με χάλια subtitles βέβαια αλλά τουλάχιστον είδα όλη τη σειρά! Κρίμα που δεν υπάρχει κάποιο sub group να κάνει όλη τη σειρά... Το καλύτερο που υπάρχει είναι νομίζω τα 3 πρώτα επεισόδια από Ηero Legends.
The only thing that we need to decide is what to do with the time that is given to us

#7 stamatis

stamatis

  Starting...

 • Members
 • 1 posts

Posted 02 September 2009 - 00:53

Αυτο το Grendizer το ψαχνω παρα πολυ καιρο και δυστυχως εκτος απο 6 επεισοδια που βρηκα τυρανιεμαι στο youtube σε αραβικα!!!:cry5:

Μπορει καποιος να με βοηθησει; Ευχαριστω..:joyful:

#8 Vetus

Vetus

  Rocked'N'Loaded!

 • Banned
 • 1,116 posts

Posted 14 November 2009 - 04:26

Πολύ ωραίο αφιέρωμα, Phantom. :riiight: Όταν ήμουν μικρός το Getter Robo αποτελούσε από τα αγαπημένα μου anime αν και σήμερα που δοκίμασα να το δω ολόκληρο από την αρχή μου φάνηκε τελείως παρακμή (σ' αντίθεση με το Kabamaru που όταν το είδα ολόκληρο πριν μερικά χρόνια είχα το ίδιο πάθος όπως όταν ήμουν μικρός). Ίσως επειδή δεν είναι και τόσο πιστό στο manga όπως τα θεϊκά sequel του όπως το New Getter Robo. Βλέποντάς τα sequel κατάλαβα καλύτερα το πόσο έντονες επιρροές άφησε σ' ένα από τα αγαπημένα μου, νεότερα anime, το Tengen Toppa Gurren Laggan.

Όσο και να σας φαίνεται περίεργος, όταν ήμουν μικρός πότε δεν έτυχε να δω Grendizer ή Mazinger. Kι από Mazinger έχω δει μονάχα το Mazinkaiser. Αν κι είχε την φάση του προτιμώ το Getter Robo.

Βασικά και το devilman μπορεί να μπεί μέσα στην "τριλογια" γιατί υπάρχει η κάτωθεν crossover ταινία :B

http://anidb.net/perl-bin/animedb.pl?show=anime&aid=951

OMG! Πως μου διέφυγε αυτό το crossover; :oo: Tρέχω να το κατεβάσω!

#9 Phantom Duck

Phantom Duck

  Platyrhynchos Kineticus

 • Retired Staff
 • 5,453 posts

Posted 13 December 2009 - 16:36

Σήμερα έβγαλε η AnimeClipse το πρώτο επεισόδιο του Grendizer :oo:. Καλή τύχη στα παιδιά και μακάρι να το συνεχίσουν ως το τέλος.

E5VV38U.jpg


#10 Vetus

Vetus

  Rocked'N'Loaded!

 • Banned
 • 1,116 posts

Posted 13 December 2009 - 17:53

Ας ελπίσουμε να πιάσουν και το Getter Robot...

#11 Mad_Hatter

Mad_Hatter

  xyz scum

 • Moderators
 • 4,499 posts
 • LocationArah

Posted 23 February 2010 - 23:20

Go Nagai=Θεουλης

Εχωντας δει shin mazinger-mazinkaiser Και τα πρωτα επισοδια του Grendizer, (στο οποιο ακολουθω την animeclipse) το μονο που εχω να πω ειναι οτι καθε Mecha fan πρεπει να checkarei τα εργα του.Ψηνομουν να δω και το original mazinger z αλλα με 92 επισοδια κομματακι δυσκολο.Μαλλον θα βολευτω με το getter robo μετα.

Τα υπερτατα respectia Μου στην ακολουθη μαχη απο το mazinkaiser ova 7
[media]http://www.youtube.com/watch?v=Xmut8CMluW8[/media]

qzMHWHd.png


#12 Phantom Duck

Phantom Duck

  Platyrhynchos Kineticus

 • Retired Staff
 • 5,453 posts

Posted 23 April 2010 - 20:40

Το έγραψα και στο thead του Shin Mazinger, αλλά μέχρι να δημιουργηθεί κατάλληλο thread το αναφέρω κι εδώ. Νέο Mazinkaiser compilation ανακοινώθηκε (novel, manga και anime) υπό την ονομασία Μazinkaiser SKL.

Mazinkaizer SKL Anime, Manga, Novel Revealed

The June issue of Hobby Japan magazine is revealing a new original video animation project called MazinKaizer SKL on Saturday. The new project is billed as the return of the MazinKaiser anime franchise, which is itself a spinoff from Go Nagai's classic super robot manga and anime series, Mazinger Z.


Go Nagai and Dynamic Planning's official website for the overall Mazinger franchise has confirmed that a novelization, a manga, and an anime are planned for MazinKaizer SKL. The novelization will run in ASCII Media Works' Dengeki Hobby Magazine, while the manga will run on the Shū 2 Comic Gekkin site from Bandai Visual's Emotion video production subsidiary.

Posted Image


:if:


E5VV38U.jpg


#13 Mad_Hatter

Mad_Hatter

  xyz scum

 • Moderators
 • 4,499 posts
 • LocationArah

Posted 23 April 2010 - 21:19

Πριν κανα 2ωρο το ειδα, και το μονο μου ειπα:

FUCK YEA!!!

qzMHWHd.png


#14 Labrokratis

Labrokratis

  Anime / Asia Party Organizer

 • Members
 • 637 posts

Posted 24 April 2010 - 00:51

[media]http://www.youtube.com/watch?v=6GkAGrdDSOA[/media]

#15 Chasapos

Chasapos

  Ninja in training

 • Members
 • 379 posts

Posted 24 April 2010 - 10:15

[media]http://www.youtube.com/watch?v=6GkAGrdDSOA[/media]


Πες μου ότι θα μεταφράσεις και τα επεισόδια. Αυτό πες μου μόνο. Τέλος.
The only thing that we need to decide is what to do with the time that is given to us