Jump to content


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Photo
- - - - -

Paranoia Agent

winter 2004 madhouse satoshi kon anime review drama mystery police psychological thriller

  • Please log in to reply
14 replies to this topic

Poll: Πως σας φανηκε? (29 member(s) have cast votes)

Πως σας φανηκε?

  1. Αριστουργημα (13 votes [44.83%])

    Percentage of vote: 44.83%

  2. Πολυ Καλο (15 votes [51.72%])

    Percentage of vote: 51.72%

  3. Μετριο (1 votes [3.45%])

    Percentage of vote: 3.45%

  4. Δε 'μ αρεσε (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  5. Χαλια (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 somnium

somnium

    女神道

  • Members
  • 356 posts

Posted 11 March 2008 - 01:18

Γενικα χαρακτηριστικα του anime...
TV, 13 episodes
Πρωτη προβολη: Φεβρουαριος 2004
Ιαπωνικος τιτλος: Mousou Dairinin
Studio: Madhouse
Σκηνοθετης: Satoshi Kon
Genre: Μυστηριο, Dementia





...εισαγωγη...
 

Τι ειναι Πραγματικοτητα?


Αυτο που υπαρχει... Και πως κρινουμε αυτο που υπαρχει?...Με τις αισθησεις μας.Ειναι απολυτες αυτες? ...ναι...ισως.....

Τι πιστευω εγω, τι πιστευουμε ολοι?


Ολοι θελουν να ειναι ευτυχισμενοι, ετσι?...Να ενα κοινο... Ειναι ο τροπος ενας? Ποσους χωραει αυτο?

Κι οταν καταλαβεις οτι δεν τα καταφερνεις τι γινεται?

vlcsnap-1086517.png



...περιληψη...


Το Paranoia Agent ξεκινά σε έναν κόσμο πολύ κοντά στο δικό μας, με τη Sagi Tsukiko σε πρώτο πλάνο. Η Tsukiko είναι η δημιουργός του σχεδίου μιας πολύ δημοφιλούς κούκλας, της Maromi-chan, όμως οι απαιτήσεις της εταιρίας της και του κοινού την έχουν οδηγήσει πέρα από τα όρια της. Ενώ γυριζει απο την δουλεια της, θα πεσει θυμα του Shounen Bat. Η φιγουρα του Shonen Bat ειναι αυτη ενος αγοριου, με χρυσα rollerblades και ενα χρυσο μπαστουνι του baseball... Την ερευνα της περιπτωσης θα αναλαβουν οι αστυνομικοι Ikari και Maniwa, οι οποιοι ομως θα σκονταψουν στην εσωστρεφεια της Tsukiko και θα φυγουν χωρις πολλα στοιχεια... Ο δημοσιογραφος Kawazu Akio προσπαθει με τη βια να εκμαιευσει απο την Tsukiko "λαβρακια", αλλα πεφτει θυμα του Shounen Bat. Εν τω μεταξυ, και με τη φιγουρα του Shounen Bat να εχει αποκτησει δημοσιοτητα μεσω της τηλεορασης, ο Taira Yuuichi (aka. Icchi), πρωτος και δημοφιλεστερος μαθητης, βρισκει τον εαυτο του να χανει γρηγορα την δημοτικοτητα του λογω μιας ατυχους ταυτισης με το Shounen Bat λογω των χρυσων rollers του. Με τις εκλογες του μαθητικου συμβουλιου να πλησιαζουν και τον κοινωνικο αποκλεισμο του Icchi να εντεινεται, ο τελευταιος διοχετευει την οργη του στο συνυποψηφιο του Ushiyama Shougo, υποθετοντας οτι ο χοντρουλης τον συκοφαντει για να αυξησει τις πιθανοτητες του... Ο κοινωνικος κλοιος γυρω απο τον Icchi κλεινει, κι αυτος ευχεται ο Shounen Bat να χτυπησει τον υπαιτιο. O Ushiyama πεφτει θυμα του Shounen Bat...

για οσους δεν εχουν δει τη σειρα, καλυτερα να συνεχιστει επι της οθονης η ιστορια. Στο spoiler βρισκεται η συνεχεια της περιληψης

 

vlcsnap-1270686.png

 

Spoiler:

...αποτιμηση...

 

Εικονα: Οπτικα, το P. A. ειναι ανεκτιμητο. Οχι επειδη εχει απιστευτο σχεδιασμο που θα σας αφησει με ανοιχτο το στομα, αλλα επειδη οι εικονες του καρφωνονται στο υποσυνειδητο και εκφραζουν τελεια την ατμοσφαιρα της καθε στιγμης. καρε και σεκανς εχουν ζωγραφιστει και χρωματιστει, οχι για να ανταποκρινονται στο ενιαιο υφος της σειρας, αλλα για να αποδιδουν την διαθεση της στιγμης. Απο επεισοδιο σε επεισοδιο αλλαζουν προταγωνιστες, διαθεση, και σχεδιο. Τελεια.

Ηχος: Με ενα OP που σιγα σιγα θα τρωει καθε αισθηση λογικης απο το θεατη με κεινα τα χαμογελαστα προσωπα, και αυτο το ending που θυμιζει τις midi μελωδιες του Final Fantasy και διαστρεφει τη διαθεση τους σε εναν παρανοϊκο ρυθμο, δεν νομιζω να μεινει κανενας ανεπηρεαστος. Ποσο μαλλον και απο τη φοβερη αισθηση του δεσιματος της bg μουσικης με τη σειρα, σε επιπεδο που πολλες φορες, πρωτα θα παρατηρησει κανεις πρωτα την αισθηση της σκηνης, και υστερα οτι αρχισε η μουσικη....

...ωρα για σχολια...
προσοχη SPOILERS

 

vlcsnap-1274143.png

 

Δυο Πραγματικοτητες
Η συγκρουση του P.A.ειναι η συγκρουση δυο κοσμων. Ο ενας ειναι ο κοσμος της πραγματικοτητας, και ο αλλος ειναι ο συμβολιστικος κοσμος της φαντασιας, με κεντρικους χαρακτηρες τη Maromi/Shounen Bat. Η κατασταση που εξελισσεται αφορα τα ατομα που ζουνε ματαξυ αυτων των δυο. Ο Shounen Bat, παιρνοντας δυναμη απο τη συλλογικη σκεψη της αναγκης του, ξεπερνα τα ορια της φαντασιας και περνα στην πραγματικοτητα, οπου και σκοτωνει τις προσωπικοτητες που δεν επιθυμουν να υπαρχουν κατα το θεαρεστο εργο του. Μεσα στο διπλο κοσμο εισβαλλει οποιος διαφευγει απο την πραγματικοτητα. Οι διαφορες των δυο κοσμων ειναι οτι στην πραγματικοτητα υπολογιζονται ενα σωρο πραγματα, ενω στον Maromi/ Shounen Bat συλλογικα υποσυνειδητο κοσμο, το καλο και η απαλλαγη απο το βαρος και το κακο ειναι διαχωρισμενα.Αυτο δημιουργειται απο την αναγκη για επιβεβαιωση, στοιχειο της ανθρωπινης φυσης.

 

vlcsnap-1272229.png

 

Διπλες προσωπικοτητες: Chouno/Maria, Icchi/Yuuichi, Maromi/Shounen Bat
Αλλο ενα θεμα που συχναζει στο anime αυτο. Η προσωπικοτητα και αλληλεπιδραση του "καλου", "κακου" εαυτου. Ειναι ομως ετσι? "Πριν αρχισουμε το οτιδηποτε, ας θυμηθουμε οτι οι ψυχωσεις ειναι κανονικοι μηχανισμοι της ανθρωπινης ψυχης, που απλως λειτουργουν κατα εναν διαφορετικο τροπο."- S. Freud. Ειναι ευκολο να παρατηρηθει αυτο. Η Maria ηταν η αντιδραση στην ομορφη, και απλως υπερβολικα τελεια Chouno-sensei, η οποια παγιδευμενη στη βασικη persona της δεν μπορουσε να αντιδρασει στο οτι η ζωη της εφευγε. Ετσι, σχηματισε την αγρια τυχοδιωκτη πορνη και τις "περιπετειες" της για να αμυνθει. Ειναι επισης εμφανες, το οτι η ψυχολογικη καταρρευση της Chouno ηρθε οταν αποφασισε να κανει "εξωση" στη Maria, υπερασπιζομενη τη σχεση της με εκεινο τον ιδιαιτερα βαρετο τυπο. Ο Icchi επισης δημιουργηθηκε απο την απαιτηση της κοινωνιας να ειναι τελειος σε ολα. Ο Yuuichi δειχνει τη ζηλοτυπη πλευρα του, που ενοχοποιει τον Ushiyama χωρις λογο οταν κατι παει στραβα. Και τελος, η Maromi δημιουργηθηκε απο την Tsukiko οταν αυτη χρειαστηκε το καημενο σκυλακι για να την συγχωρησει, και να την παρηγορει, και ο
Shounen Bat οταν χρειαστηκε καποιον για να φταιει που αυτη δεν μπορουσε να ζησει την πραγματικοτητα.


vlcsnap-1273348.png


The Shounen Disease?
"I hated stories about guts, endeavor and sweat, and I still don't read them nowadays." -Satoshi Kon.
Ευκολα παρατηρει κανεις το οτι ο κοσμος στον οποιο ζει ο Shounen Bat ειναι ενας, well, shounen κοσμος. Στη δικη του αντιληψη ειναι ο Ιερος πολεμιστης, και προσπαθει να πολεμιση τη λαμψη του gooma που εμφανιζεται στα θυματα του. Ομως στην πραγματικοτητα, η λαμψη του gooma ειναι η απελπισια. Ομως, σκοτωνοντας καποιον δε σκοτωνεται μονο η απελπισια του, και το ο, τι απομενει δεν ειναι απο καμια αποψη "καλο". Η ματια του P.A. παρουσιαζει τον χαρακτηρα με το "οπλο της δικαιοσυνης" απο μια αλλη σκοπια. Μια αγγελικη ενσαρκωση της διαχυτης βιας και του μισους, της διαθεσης του απλου ανθρωπου να φυγει απο τη σκηνη και να αφησει την ικανοποιηση των συναισθηματων της απογνωσης σε εναν "υπερηρωα" που ερχεται απο αλλου. Τα θυματα του Shounen Bat τον καλεσαν τα ιδια, βρισκοντας την πραγματικοτητα πολυ βαρια γι αυτα, για να χαθουν απο την απροσωπη δυναμη του. Η Sagi απλως υλοποιησε τον Shounen Bat με την φαντασια της. Η αναγκη για το Shounen Bat ηταν ομως ηδη υπαρκτη, μεσα απο την ιδεα των θυματων οτι η πραγματικοτητα τους ηταν μια μη αντιστρεπτη κατασταση στην οποια δεν μπορουσαν να ζησουν. Η καταστροφη των "κακων" προβληματικων τυπων στο ονομα μιας ανυποστατης ελπιδας, η λυση μεσω της ισχυος. Η shounen φαση.

 

vlcsnap-1272769.png



Dream Confessions: Introspection the Eastern Way
Οσο βλεπετε το anime, μην χασετε τα ονειρα του γερο-Σοφου που δειχνει στο τελος καθε επεισοδιου. Η ικανοτητα του Satoshi Kon να δημιουργησει εναν υλικο κοσμο μεσα στο συλλογικο υποσυνειδητο της εποχης (κοσμος φαντασιας Maromi/Shounen Bat) αναπτυσσεται κι αλλο στο να διηγειται το επομενο επεισοδιο μεσω ονειρικων συνειρμων. "Οι ανατολικοι λαοι εχουν την ικανοτητα να βλεπουν περισσοτερα μεσα στη συνειδηση τους, και αυτο φαινεται στο εποικοδομημα τους".-C.G. Jung.


...επιλογος...

[+]
Απιστευτοι χαρακτηρες
Ψυχολογικα προβληματα
Πρωτοτυπο
Ιδιοφυες σεναριο
Κριτικη σε υπαρκτα πραγματα


[-]
Βαθυ. Πολυ Βαθυ. Αν δε θελετε να καψετε κυτταρο, υπαρχουν ενα σωρο αλλες σειρες...

Προσωπικα, εχω την εκδοση των [Ani-Kraze](Kenny approved). Mπορειτε να την κατεβασετε ευκολα απο το καναλι τους στο IRC.

vlcsnap-1276256.png


Edited by Kai, 15 June 2017 - 14:04.

Posted Image


#2 Kenny

Kenny

    <SS0·b ∨ ~SS0·b>

  • Retired Staff
  • 8,653 posts
  • Locationbetween the frets

Posted 14 March 2008 - 15:34

Άψογο review, Somnium! :congrats:

Ο Satoshi Kon "σκόραρε" άπειρα μ' αυτή τη σειρά. Το Paranoia Agent με έβαλε σε σκέψεις για πολλές μέρες αφότου το είδα και όντως θίγει πολλά. Προσωπικά το θεωρώ το καλύτερό του έργο so far, ανώτερο ακόμα κι από τις ταινίες του.

Recommended δια ροπάλου (pun intended), ακόμα κι αν δεν σας αρέσει το genre. :Blissfull:

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||


#3 Radagast

Radagast

    Cogito ergo sum

  • Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 14 March 2008 - 21:55

Με μια λέξη "αριστούργημα" για Dementia-Mystery genre, αλλά πως να μην είναι αφού μιλάμε για Satoshi Kon.
(Προσωπικά όλα του τα έργα είχαν κάτι να μου προσφέρουν)

Ελαφρώς hardcore και ακαταλαβίστικο μπορεί να το πουν κάποιοι που δεν είναι μυημένοι στην κατηγορία, αν και δε νομίζω πως είναι τόσο τραγικά τα πράγματα αρκεί να έχεις λίγο ανοιχτό μυαλό.
Δεν παύει να είναι μοναδικό στο είδος του και υπερβολικά περιεκτικό για τα μόλις 13 επεισόδιά του. Μακάρι να ήταν μεγαλύτερο έχω να πω. Τέτοια mystery-dementia anime σπανίζουν πλέον.

Must-see για όλους και ίσως και 2 προβολές.

Πολύ ωραίο review btw.

Edited by Radagast, 07 February 2012 - 17:32.


#4 Dante80

Dante80

    (╯°□°)╯︵ ┻━┻

  • Retired Staff
  • 5,515 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 15 March 2008 - 09:09

Πολύ καλό review man, congrats...κάπου είχα και εγώ ένα preview για το αγροτεμάχιο....:wooi2:

Προτείνεται ΑΒΑΔΙΣΤΑ, Kon at his finest...^^

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.


#5 digitaltracker

digitaltracker

    i live on ABINGDON Road

  • Members
  • 1,226 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 15 March 2008 - 16:04

Αχ... ωραιες μερες καλοκαιριου.... καυσωνας και dementia.... total brain cell burn out.... Το Paranoia Agent ειναι μια απο τις αγαπημενες μου σειρες.
Posted Image

#6 1451

1451

    .

  • Members
  • 2,585 posts

Posted 05 April 2008 - 00:36

Μαζί με το Serial Experiments Lain, το Paranoia Agent, είναι το παρανοϊκότερο έργο τέχνης που έχω απολαύσει. Οι διάφοροι χαρακτήρες, που μέσα απο τις ιστορίες που εκτυλίσονται στα επεισόδια, βγάζουν στην επιφάνεια μια ανθρωπιά(με τα καλά και τα άσχημα που έχει) που δεν συναντάς ούτε σε..... ντοκυμαντέρ του Εξάντα!
Η μουσική με την απουσία της(καθώς δεν μπορώ να θεωρήσω μουσική τους εξαιρετικούς ambient ήχους) δημιουργεί ένα συναίσθημα άγχους στον θεατή, συνυπολογίζοντας βέβαια οτι εκείνη τη στιγμή έχεις απορροφηθεί απο τα επι της οθόνης τεκταινόμενα.
Δείτε τη σειρά των δεκατριών επεισοδίων, για να νιώσετε τη μοναδικότητα του καθενός απο αυτά. Πραγματικά ενα κορυφαίο επίτευγμα των δημιουργών του.

ΥΓ: Αν ταράζεσθε εύκολα, ΜΗΝ παρακολουθήσετε τα επεισόδια 4 έως 9 μεταμεσονύκτιες ώρες, ιδίως αν είσθε μόνοι! Η συγκεκριμένη εξάδα, ηταν αιτία μίας ωραιότατης ξαγρυπνίας...:gn2:

#7 Rei Ayanami

Rei Ayanami

    Going MAD

  • Members
  • 28 posts

Posted 05 April 2008 - 23:41

one
of my favorite
Animate my world..

#8 MoNsTeR

MoNsTeR

    Starting...

  • Members
  • 3 posts

Posted 17 April 2008 - 19:14

Pisw apo tin paranoia tis seiras kryvontai oi anisyxies, oi fovoi, ta oneira tis iapwnikis koinwnias.Ta episodeia diamantia kai to kathena monadiko kai diaforetiko apo ta alla.A+++++++++++++++++

#9 otakusan7

otakusan7

    Anime Amateur

  • Members
  • 82 posts

Posted 05 May 2008 - 22:51

αν και βαρύ το άξιζε...

Posted ImagePosted ImagePosted Image


#10 Putin

Putin

    Swee

  • Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 14 September 2008 - 02:05

*bump*


Πριν λίγο το τελείωσα και μου άρεσε αρκετά, αν και θα προτιμούσα κάτι πιο σκοτεινό έτσι ώστε να πηγαίνει καλύτερα με το όλο κλίμα.
Παρ'όλα αυτά η προσθήκη του λαλαλα-Μαρόμι είναι ένα +.

Δεν έχω τίποτα το ιδιαίτερο να πω, μόνο οτι περίμενα κάτι πιο σάπιο μετά από τόσα που άκουσα.


Spoiler: A Q

HnH5aB0.jpg


#11 somnium

somnium

    女神道

  • Members
  • 356 posts

Posted 14 September 2008 - 02:39

Πιστευω οτι και τα δυο αυτα επιπεδα ειναι βασιμα, εγω θα ελεγα:
v.1 Αυτα εγιναν στην πραγματικοτητα, φυσικα με αρκετη αλληγορια
v.2 Οι εικονες που βλεπουμε ειναι ουσιαστικα συνειρμικη ροη των γεγονοτων, οπως οπτικοποιειται απο το υποσυνειδητο, και πολλα προσωπα/ καταστασεις στην πραγματικοτητα εκπροσωπουν συναισθηματα...

Posted Image


#12 mono

mono

    Ελιτίστρια

  • Global Mods
  • 4,147 posts

Posted 25 September 2008 - 13:58

Παρα πολυ καλο review,συγχαρητηρια!

Μολις το διαβασα ψηθηκα αμεσως...το κατεβασα,το ειδα...και τωρα ψαχνω τριγυρω στο σπιτι το μυαλο μου,καπου παραπεσε...
Καταπληκτικη σειρα,ερμηνευεται σε πολλα επιπεδα και οπωσδηποτε εγω τουλαχιστον θα την ξαναδω...μια φορα δεν ειναι αρκετη!

#13 Anakin Skywalker

Anakin Skywalker

    Dark Lord of the Sith

  • Members
  • 318 posts
  • LocationKamatero, Athens

Posted 01 May 2010 - 00:19

Πάρα πολύ καλή σειρά και αρκετά πρωτότυπη. Στον τεχνικό τομέα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αλλά ποτέ δε με πείραξε ιδιαίτερα το να έχει μια σειρά τα τέλεια γραφικά και τον κορυφαίο ήχο. Καλά τα γραφικά και το animation λοιπόν, αλλά θα μπορούσαν και καλύτερα (συμφωνώ ότι με το πιο σκοτεινά γραφικά θα ήταν πιο όμορφο το αποτέλεσμα). Το OST το θεωρώ απλά επαρκές και για μένα ήταν το χειρότερο σημείο του αφού πολλές φορές ο ήχος λάμπει δια της απουσίας του! Προς Θεού, δεν είναι χάλια μην το παρεξηγήσει κανένας, απλά έπρεπε να το θίξω πιστεύω. Στους διαλόγους όμως πέρνει το "αίμα" του πίσω (ο ήχος εννοείται) άνετα θα έλεγα..... Η ιστορία κι η σκηνοθεσία με έκαναν να την δω και να την εκτιμήσω δεόντως. Αξίζει πραγματικά να την δεις (με καθαρό κεφάλι σίγουρα για να την καταλάβεις) και επειδή είναι μόνο 13 επεισόδια σε παροτρύνει ακόμη περισσότερο με την μικρή (αλλά πολύ περιεκτική) διάρκειά της.

Edited by Anakin Skywalker, 05 May 2010 - 12:42.

Posted Image

Posted Image

#14 rahxephon

rahxephon

    "Hokuto stinken my ass!!!

  • Members
  • 106 posts

Posted 08 January 2011 - 04:46

Αν και πραγματικη παρανοια ειναι απλως αλλο ενα αριστουργημα κατα την γνωμη μου.

#15 Kamui

Kamui

    Degenerate aristocrat

  • Members
  • 615 posts
  • LocationRealm of perdition

Posted 22 January 2011 - 02:49

Δεν χρειαζονται πολλα λογια για να περιγραψει κανεις αυτη τη σειρα.
Ο τιτλος μιλαει απο μονος του. Ηταν ενα πραγματικο mindrape.
Φαντασια,ψευδαισθηση και πραγματικοτητα...τρεις κοσμοι που συνδεονται και εκτονωνονται με τη δυναμη των overwhelming ανθρωπινων συναισθηματων,αναδεικνυοντας την καλλιτεχνικη ιδιοφυια του Satoshi Kon.

Πολλα ερωτηματα μενουν αναπναντητα,ενυσχιοντας μας να ξαναδουμε τη σειρα οσες φορες χρειαστει για να βγαλουμε το νοημα.

Τα γραφικα ειναι πολυ ιδιαιτερα,και συμπεριλαμβανουν μερικες ιδιαιτερες στιγμες οπου απεικονιζονται αλλοι κοσμοι σε διαφορετικες διαστασεις,η μουσικη ιδιαιτερα ταιριαστη και ατμοσφαιρικη,οι χαρακτηρες παρανοίκοι και τρελοι,αλλα παραλληλα ρεαλιστικοι και πολυδιαστατοι.

Ενα αριστουργημα που βρισκεται στην παρανοια,ενω μεσα σε αυτην κριβονται πολλα πραγματικα στοιχεια της ανθρωπινης ψυχολογιας που κατοικουν μεσα σε ολους...

O6rrvsU.jpg




Also tagged with one or more of these keywords: winter 2004, madhouse, satoshi kon, anime review, drama, mystery, police, psychological, thriller