Καλά τώρα τέτοιες πίπες τις λένε κάτι σελέμπριτιζ. Με τις πρακτικές πάντα ήταν χάλια αλλά σαν το στρατό κανείς δεν κάνει τίποτα γιατί είναι προσωρινό. Το κακό είναι πως πλέον αυτή η φάση έχει όνομα πες το crowd funding/crowd sourcing κλπ.
Στη σχολή είχαμε ένα μάθημα που το λέγανε "Σεμινάριο" και ήταν υποχρεωτικό. Ήταν καλή φάση, γιατί πέρα από κάτι σούργελα από HR agencies ερχόντουσαν και άνθρωποι που τρέχανε κάποια πολύ ενδιαφέροντα projects π.χ. ένα πιτσιρικάς που είναι στη red hat και στο Δημόκριτο (χεσούς λέμε).
Τέσπα, είχε σκάσει τύπος, που μας έπρηξε ότι το next best thing είναι τα chatbots (no duh) κι ότι η εταιρεία του γμει επείδη έχει κάνει chatbots για μεγάλες εταρείες και οργανισμούς.
Εν το μεταξύ φαινόταν αμπλαουμπλας και ότι απλά αμολάει tech jargon για να ανεβάσει το status του, ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΝΟΥΜΕ HIGH TECH STUFF ΜΠΡΟ, ΤΣΑΤΜΠΟΤΣ, ΕΙ και ΑΙ.
Αδυνατούσα να καταλάβω τι σκατά κάνει, είναι εταιρεία πληροφορικής που πουλάει κάποιο software, είναι software house, νοικιάζει προγραμματιστές, ΤΙ ΦΤΙΑΝΣ ΡΕ ΦΙΛΕ.
Ε και κάποια στιγμή φτάνει στο ζουμί που το έκρυβε πίσω από ωραίες λεξούλες (επικοινωνία, ανάπτυξη, συνεργασία κλπ). Μας εξηγεί ότι το main thingy της εταιρείας είναι το crowd sourcing/funding.
Μας λέει ότι στην ουσία θέλει ένας οργανισμός να αναπτυχθεί ψηφιακά ή μπορεί να έχει και κάποιο συγκεκριμένο project (π.χ. ένα νέο app) οπότε πάει σε αυτόν και τους διοργανώνει ένα hackathon.
Μας εξήγησε ότι συνήθως έχει δύο φάσεις, την 1η που είναι συνήθως ένα σουκου, 8 με 12 ώρες την κάθε ημέρα και την 2η φάση που είναι κάνα εξάμηνο.
Στην 1η φάση είναι το main event και η 2η φάση η περαιτέρω ανάπτυξη στο να βγει κάτι αξιοποιήσιμο. Στην 1η φάση αυτή που θα κερδίζουν προχωρούν στην 2η.
Στην 2η εξηγούσε ότι πλέον μιλάμε για 8ωρη καθημερινή προσέλευση για ένα εξάμηνο. Κοίτα να δεις που αυτό που κάνω κάτι για πολλές ώρες και ειδικά 8 (ή έστω εκεί τριγύρω) κάπως λέγεται.
Μα πως λέγεται.......
ΑΑΑΑΑ το βρήκα, Δ Ο Υ Λ Ε Ι Α !
Τέσπα για να μην σας πρίζω, βρώμαγε η φάση αλλά μόλις άκουσα ότι για 6 μήνες αράζεις για 8 ώρες με άλλους στο ίδιο σημείο γράφοντας κώδικα, λέω ο φίλος ψάχνει σκλάβους.
Αλλά λέω νταξ μπορεί να κατάλαβα λάθος, να είμαι υπερβολικός και έχω μαδουροποιηθεί που θέλω μισθό ενώ μου δίνουν connections και softskills και experience.
Ξαφνικά, πετάγεται κι ένας άλλος και τον ρωτάει, στην 2η φάση γίνεται κάποια πρόσληψη, γιατί είναι πολλές οι ώρες και θα πρέπει κάποιος ή να παρατήσει την εργασία του ή να μην πάει να βρει μία για να έρχεται σε εσάς.
Το κοίταξε με ένα γλυκό χαμόγελο, του πε κάτι γενικόλογες πιπς και δεν του απάντησε ευθέως υπάρχει ή όχι αποζημίωση. Μου θύμισε μπάρμπα που σου λέει έλα εσύ και θα τα βρούμε.
Ποιο το ρέζουμε και γιατί τα λέω όλα αυτά, το τι είπε ο μπούφος στον instagram είναι σταγόνα στον ωκεανό, τουλάχιστον δεν μπορεί να επηρεάσει κάποιον.
Το άλλο το σαμιαμίδι όμως που πάει σε σχολές και εμφανίζει σαν κανονικότητα την δωρεάν εργασία σε παιδιά που μπορεί να μην έχουν δουλέψει ποτέ κάνει περισσότερη ζημιά και στην ουσία εγκαθιδρύει στη συνείδηση τους την παραπάνω νοοτροπία.
Οκ, τι να κάνουμε, να πάρουμε σβάρνα τα instragram/facebook κι όποιος ασχολείται με crowd sourcing/funding να το σαπακιάσουμε. Όχι, άπλα σαν μία παρόρμηση ήθελα να γράψω την παραπάνω ιστορία να μου πείτε την γνώμη σας μιας και που νομίζω ότι είναι κοντά στις δηλώσεις του σελεμπριτι.
Αυτά!