Βασικά πέρσι, είχα πάει Σουηδία και είχα πορωθεί, τα άκουγα πολύ κοντινά αλλά δεν καταλάβαινα μία. Από προφορά βράστα, έχουν την δικιά τους και με αρκετά silent σύμφωνα που κάνουν την λέξη να μοιάζει σιδηρόδρομο.
Γενικά επειδή δεν παίζει να πάω φροντιστήριο πως ασχολείσαι με όλες αυτές τις γλώσσες, πατροπαράδοτα με βιβλία ή με κάνα site π.χ. italki που μιλάς με άλλους;
Όταν είχα πάει Σουηδία,τις πρώτες δύο βδομάδες τουλάχιστον ήταν σαν να άκουγα Κινέζικα, αλλά τα Κινέζικα τώρα που το σκέφτομαι πιο οικεία μου ήταν στον ακουστικό πόρο σε σύγκριση με τα Σουηδικά.. Έχουν πολύ κοφτή προφορά όταν μιλάνε, ανεξαρτήτως ταχύτητας.
Επίσης, ακούω συχνά ότι μοιάζουν με τα Γερμανικά, ωστόσο αυτό δε διαπιστώνεται στον προφορικό λόγο (πέρα από κάποια κλασσικά όπως Ja, Nein-Nej κλπ.), αλλά στο διάβασμα (εκεί πράγματι υπάρχουν τόσες πολλές ομοιότητες ή λέξεις που είναι σχεδόν ίδιες με την παράλειψη/προσθήκη ενός γράμματος)...
Το πιο πατροπαράδοτο βιβλίο έβερ που σου προτείνω (δεν υπάρχουν και πάρα πολλά με μια γρήγορη ματιά) και είναι δοκιμασμένο είναι το Rivstart, το οποίο συμπυκνώνει την ύλη Α1 και Α2, αλλά και παραθέτει κατά τη γνώμη μου σημαντικό και χρήσιμο λεξιλόγιο και κατάλληλο για ενήλικες. Έχει και φαινόμενα Γραμματικής μέσα, βασιζόμενα στο κείμενο, αλλά δεν τα παραθέτει επεξηγηματικά, πρέπει δηλαδή να ψάξεις περαιτέρω κανόνες Γραμματικής σε άλλο επιπρόσθετο βιβλίο ή στο Ίντερνετ, αν δεν καταλαβαίνεις. Σε θέματα σύνταξης οι Σουηδοί είναι απλοί και συγκεκριμένοι, δε θα δυσκολευτείς. Φαντάσου επειδή ήξερα ήδη Γερμανικά, μπερδευόμουν και έβαζα στα Σουηδικά στη δευτερευουσα το ρήμα στο τέλος!
Όσον αφορά τις εφαρμογές εκμάθησης για smartphone, οι περισσότερες σε προχωράνε αργά, με λάθη ή άκαιρο λεξιλόγιο ή πρέπει να πληρώσεις. Το Duo Lingo βοηθάει, αλλά έχει μια μονοκόμματη μέθοδο και είναι της υπομονής....
Γενικά με βοήθησαν άπειρα οι σουηδικές εκπομπές και το να ακούω αγγλόφωνες ταινίες υποτιτλισμένες στα Σουηδικά + η επαφή με το λαό, σε κάθε άλλη περίπτωση θεωρώ την κατανόηση του ακουστικού λόγου δύσκολη.
ΥΓ: Θα ψάξω και άλλο υλικό που έχω σπίτι και θα επανέλθω...