Θα αρχίσω με μια μικρή παρουσίαση των πιο συνηθισμένων τύπων Ιαπωνικών τσαγιών.
Και μια διευκρίνηση όλα τα είδη τσαγιών (μαύρο,πράσινο,λευκό,σέντσα κ.α) είναι από το ίδιο φυτό,[URL="[URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Camellia_sinensis"]Camellia sinensis[/URL], το λέω διότι έχω ακούσει πολλά... η διαφορά τους είναι στην επεξεργασία του φύλλου του τσαγιού πριν και μετά την συγκομιδή, οι διάφορες τεχνικές αποξήρανσης, αν ακολουθεί οξείδωση σε πιο βαθμό γίνεται αυτή κ.α.
Όλα τα Ιαπωνικά τσάγια είναι κατά βάση τύπου πράσινου, δηλαδή έχουν υποστεί ελάχιστη οξείδωση. Οι πιο γνωστοί και διαδεδομένοι τύποι είναι οι εξής:
Gyokuro
Πρόκειται, συνήθως, για τον πιο ακριβό Ιαπωνικό τύπο τσαγιού. Είναι από τα λίγα τσάγια που έχουν μια αρκετά δυνατή φυσική γλύκα, και ελάχιστη υπόπικρη αίσθηση σε σχέση με τα υπόλοιπα. Αυτή την γλύκα την οφείλει στο ότι καλύπτουν τους θάμνος από τον ήλιο τουλάχιστον για μια εβδομάδα, έτσι ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα αμινικών οξέων, η πυγή την γλυκεία γεύσης, και να μειωθούν τα επίπεδα της κατεχίνης, η πυγή της πικρής γεύσης, στα φύλλα.Θεωρείται ο καλύτερος τύπος που παράγει η Ιαπωνία, και όχι άδικα, γιαυτό είναι και συνηθισμένο να δίνεται και ως δώρο.
Sencha
Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος στην Ιαπωνία και από τους πιο γνωστούς διεθνώς. Χαρακτηριστικά το 80% όλης της Ιαπωνικής παραγωγής γινεται σέντσα. Θεωρείται από τα καθημερινά τσάγια, έχει αρκετά φρέσκια γεύση, που σε μερικές περιπτώσεις θυμίζει χόρτου. Βέβαια υπάρχουν και περιορισμένες παράγωγες, που ανάλογα με το έδαφος που καλλιεργούνται παίρνουν μια ξεχωριστή γεύση από το υπόλοιπα τσάγια τύπου σέντσα. Το καλοκαίρι συνηθίζεται να πίνεται και κρύο.
Kukicha
Αρκετά ασυνήθιστο είδος τσαγιού, αποτελείται όχι μόνο από τα φύλλα του φυτού αλλά και από στελέχη και κλαδάκια του. Έχει μια αρκετά κρεμώδη και ευχάριστα γλυκεία γεύση. Προσωπικά είναι από τα αγαπημένα που αλλά δυστυχώς είναι δυσεύρετο.
Matcha
Το μάτσα είναι από τα λίγα τσάγια που πίνεται σε σκόνη , από ότι ξέρω και διεθνώς. Έχει μια αρκετά παλιά ιστορία, θεωρείται από τους πρώτους τρόπους κατανάλωσης τσαγιού, είναι και ο τύπος που χρησιμοποιείται στην τελετή τσαγιού, ακολουθεί ειδικό ποστ για αυτήν. Σε αυτήν σε γενικές γραμμές τοποθετείται μια μικρή ποσότητα του σε ένα μπολ με νερό, και με ένα σκεύος που λέγεται chasen, κάτι σαν μικρή βούρτσα από μπαμπού, ανακατεύεται. Λόγο αυτού του τρόπου που πίνεται, λαμβάνονται όλα τα θρεπτικά συστατικά του φύλλου, καθώς πίνεις το ίδιο το φύλλο. Έχει μια αρκετά ιδιαίτερη γεύση και πολύ πλούσιο άρωμα, ειδικά όταν είναι φρέσκο. Συνοδεύεται τέλεια με γλυκά.
Genmaicha
Η αλλιώς popcorn tea, είναι απλό τσάι μόνο που έχει και ψημένους κόκκους ρυζιού. Αυτή η τεχνική ήταν αρχικά ένα τέχνασμα για να αυξάνεται ο όγκος του τσαγιού αλλά τελικά άρεσε και πλέον είναι αρκετά δημοφιλής. Το άρωμα των καβουρδισμένων κόκκων ταιριάζει ασυνήθιστα ωραία με το τσάι. Συχνά προσθέτεται και μάτσα μέσα δίνοντας και μια πιο γλυκεία και ψαγμένη γευση.
Hojicha
Το χότζιτσα είναι τσάι καβουρδισμένο μέσα σε πορσελάνινο σκεύος πάνω από κάρβουνα. Αυτή η κατεργασία του δίνει μία αρωματική, καραμελέ γεύση και του μειώνει αρκετά τα επίπεδα καφεΐνης, γιαυτό και προτιμάται για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Είναι τέλειο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Ακολουθούν ποστ ειδικά γα τα διάφορα σκευή(τσαγιέρες κτλπ),brewing tips,τον συμβολισμό/παράδοση/φιλοσοφία(όπως πρότεινε και η Anelis-san), καθώς και για την τελετή τσαγιού.
Edited by unagi, 23 September 2010 - 09:08.