Μετάβαση στο περιεχόμενο


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Σύνδεση 

Εγγραφή
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Φωτογραφία
- - - - -

Πληρώνοντας για την δημιουργία και όχι για την κατανάλωση


  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 20:40

Διαβάζοντας τις τελευταίες αναρτήσεις ενός μπλογκ που παρακολουθώ, μου τράβηξε την προσοχή η δήλωση του τίτλου.
Αλλά ας δώσω λίγο context

Πριν από μερικές μέρες είδα ότι το PioneerOne που είχα αναφέρει εδώ έχει συγκεντρώσει τα χρήματα που χρειαζόταν για να γυρίσει τα πρώτα επεισόδια της σειράς. Πριν από μία μέρα ξεκίνησε η συγκέντρωση χρημάτων για το TPB AFK και όπως βλέπω, είναι ήδη στο 78% του στόχου.
Αυτό είναι το μοντέλο χρηματοδότησης της δημιουργίας που θα ήθελα να δω να επικρατεί. Να πληρώνουμε την δημιουργία και όχι την κατανάλωση του έργου (όπως γίνεται συνήθως σήμερα).

[...]Το Pioneer One, έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο ως αποτέλεσμα αλλά και ως προσπάθεια: είναι μία σειρά που θα διανέμεται δωρεάν μέσα από το VODO. Το επεισόδιο που μπορείτε να κατεβάσετε σήμερα (προτιμήστε την μέθοδο του torrent και κάντε seed άφοβα γι όσο περισσότερο μπορείτε) είναι ο πιλότος. Οι δημιουργοί του προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να προχωρήσουν στην παραγωγή των υπόλοιπων επεισοδίων (συνολικά 7) της σεζόν και ελπίζουν να μπορέσουν να ολοκληρώσουν και τους 5 κύκλους που έχουν στο μυαλό τους.
Είναι μία παραγωγή στην λογική που υποστηρίζω ότι είναι ο σωστός τρόπος χρηματοδότησης της όποιας μορφής τέχνης: “πληρώνουμε για την παραγωγή, όχι για την χρήση” (όπως μας αναγκάζουν σήμερα).
Κατεβάστε λοιπόν τον πιλότο και αν σας αρέσει υποστηρίξτε έμπρακτα την προσπάθεια! (εγώ το έκανα ήδη). Δίνοντας κάποια χρήματα, εκτός από την συγκεκριμένη προσπάθεια, βοηθάτε και στην δημιουργία ενός νέου μοντέλου χρηματοδότησης της πνευματικής δημιουργίας που δεν βασίζεται σε νόμους, παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών, καταδίκες, δικηγόρους και συλλήψεις για να χρηματοδοτήσει τους δημιουργούς.

Από vrypan.net.

Τι πιστεύει ο λαός του anime.gr για αυτό το μοντέλο χρηματοδότησης; Ας το φέρουμε στα δικά μας μέτρα, στην παραγωγή άνιμε.
Πρώτα θα έφευγε ο γεωγραφικός ρατσισμός του "πρώτα για την Ιαπωνία, μετά για την Αμερική, και ύστερα οι άλλοι", οι παραγωγές θα γίνονταν επειδή υπάρχει κυρίως το όραμα, θα επιτρέψει στους νέους δημιουργούς να φτάσουν πιο μακριά χωρίς "ελάχιστες προσδοκίες αλλιώς κόψιμο", θα ήταν και για τις εταιρίες ένα μέτρο ενάντια στην πειρατεία που τόσο τους φοβίζει.

Πώς το βλέπετε εσείς, γενικότερα;

#2 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 20:50

Εγώ βλέπω ότι αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη :canthelp:
phmava.php

#3 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 20:51

Εγώ βλέπω ότι αυτό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί στην πράξη :canthelp:


Τα ποστ που παραθέτω αναφέρει δυο από τις αρκετές πρακτικές εφαρμογές αυτού του μοντέλου ;)
Το θέμα δεν είναι ακριβώς θεωρητικό.

#4 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 20:54

Μωρέ εξαιρέσεις θα υπάρχουν. Αλλά εν γένη δεν γίνεται αυτό.

Ακόμα και να ήταν πρόθυμες οι εταιρίες να το υιοθετήσουν, σκέψου το εξής. Ας πούμε βγαίνει μια εταιρία και θέλει να βγάλει μια ταινία. Τι θα πει, δώστε μας λεφτά να την γυρίσουμε και μετά άμα σας αρέσει σας άρεσε;
phmava.php

#5 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 20:56

Ίσα ίσα, σιγά-σιγά θα έβγαιναν οι μεγάλες εταιρίες από τη μέση.
Τώρα βέβαια, δεν λέω ότι το μοντέλο είναι τέλειο, γιατί ισχύει το τελευταίο που λες.

Το μοντέλο της χρηματοδότησης της δημιουργίας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος. Υπάρχουν φαντάζομαι και άλλοι τρόποι πέραν του παραδοσιακού και αυτού... Γιαυτό θέλω να γίνει συζήτηση, να ακούσουμε νέες ιδέες.

#6 phm

phm

    Anime Ghost

  • Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 21:00

Τώρα σώθηκες.. Πρώτα πρώτα για να γίνει μια μεγάλη παραγωγή όπως οι περισσότερες ταινίες δράσεις, χρειάζεται μια μεγάλη εταιρία. Και δεύτερον, αν είναι να ξεκουμπιστούν οι μεγάλες εταιρίες, δεν θα το επιτρέψουν να συμβεί αυτό ποτέ.

Και φυσικά δεν συμφέρει αυτό το μοντέλο, γιατί ο αριθμός των χρημάτων που θα παίρνουν θα είναι περιορισμένος. Θα περιορίζεται στα λεφτά που παίρνουν από τις χορηγίες των πελατών.

Από την άλλη μπορεί να πει κανείς ότι θα πάρουν λεφτά από τους κινηματογράφους, αλλά άμα είναι να πληρώσεις δικαιώματα στον κινηματογράφο, τι νόημα έχει το donation μετά.
phmava.php

#7 specialistas4

specialistas4

    Tech Guru

  • Banned
  • 2.153 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAthens

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 21:02

Το να πληρωνουμε για την παραγωγη και οχι για την χρηση ειναι μια παρα πολυ καλη ιδεα και χαιρομαι που εγινε κατι τετοιο στην πραξη[συμφωνα με οσα ανεφερες].Νομιζω πως εκτος απο το οτι θα μπορει ο καθενας σε ολο τον κοσμο να απολαυσει μια σειρα για την οποια θα μπορει να συμβαλει κατι δειχνοντας ετσι την υποστηριξη ειναι επισης θετικο πως δεν θα υπαρχουν release date για καθε περιοχη του κοσμου και οτι δεν θα υπαρχουν γεωγραφικοι περιορισμοι[Με το σκεφτικο των εταιριων <<η χωρα ειναι μικρη δεν θα αποφερει κερδος>>].Η πειρατια δεν θα υπαρχει αφου η σειρα θα δινεται δωρεαν για κατεβασμα επισης.Η ερωτηση ομως ειναι κατα ποσο θα εκαναν κατι τετοιο η μεγαλες εταιριες??
Δημοσιευμένη  εικόνα

#8 Ryuji

Ryuji

  • Members
  • 181 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 21:09

Πολύ καλύτερο το βρίσκω. Βέβαια θα πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο promotion για κάθε νέα σειρά. Έτσι ότι τον ενδιαφέρει τον καθένα θα το υποστηρίζει κατάλληλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα "ότι πληρώνεις παίρνεις" τι καλύτερο! Και απ' ότι είδα έφτασε πολύ γρήγορα το donation στο 78% άρα αυτό δείχνει ότι έχει πέραση. Το μόνο κώλυμα που βρίσκω είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν πάρα πολύ οι χρήστες που ψάχνουν για τέτοιες παραγωγές έτσι ώστε να αυξηθούν και οι παραγωγές οι ίδιες.

btw meidei έχεις άλλες πληροφορίες για το θέμα γενικότερα;

Δημοσιευμένη  εικόνα

#9 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 21:32

Ένα παρόμοιο μοντέλο είναι το "πλήρωσε όσο πιστεύεις ό,τι αξίζει", το οποίο πρόσφατα εφαρμόστηκε με το humble indie bundle, το οποίο πωλούσε ένα πακέτο γνωστών indie games στην τιμή που εσύ αποφάσιζες. Ήταν περισσότερο ως προωθητική ενέργεια περιορισμένης διάρκειας βέβαια, αλλά οι προγραμματιστές έμειναν ικανοποιημένοι, σε βαθμό που αποφάσισαν να ανοίξουν τον κώδικα των παιχνιδιών τους.
http://www.wolfire.com/humble

Αυτό ίσως αντισταθμίζει τον φόβο του

δώστε μας λεφτά να την γυρίσουμε και μετά άμα σας αρέσει σας άρεσε


Ryuji, γενικά παρακολουθώ τέτοιες ειδήσεις μέσω των blog που έχουν ως κύριο θέμα το opensource. Θα αναφέρω όποιες νέες σχετικές ειδήσεις προκύψουν και θα αναζητήσω και από το αρχείο. Αν έχεις κάποια συγκεκριμένη ερώτηση πες μου και θα το ψάξω.

#10 specialistas4

specialistas4

    Tech Guru

  • Banned
  • 2.153 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAthens

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 22:22

Ένα παρόμοιο μοντέλο είναι το "πλήρωσε όσο πιστεύεις ό,τι αξίζει", το οποίο πρόσφατα εφαρμόστηκε με το humble indie bundle, το οποίο πωλούσε ένα πακέτο γνωστών indie games στην τιμή που εσύ αποφάσιζες. Ήταν περισσότερο ως προωθητική ενέργεια περιορισμένης διάρκειας βέβαια, αλλά οι προγραμματιστές έμειναν ικανοποιημένοι, σε βαθμό που αποφάσισαν να ανοίξουν τον κώδικα των παιχνιδιών τους.


Eχουν γινει πολλες παρομοιες προσπαθειες στο παρελθον απο συγκροτηματα που αφηναν τους χρηστες να κατεβαζουν τα τραγουδια τους και να πληρωνουν οσο πιστευουν πως αξιζε-τα αποτελεσματα ηταν να το εκτιμησουν οι χρηστες και να βγαλουν μεγαλο κερδος με μηδαμινη πειρατια-.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#11 alxdjo

alxdjo

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 788 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 22:42

Τα προβληματα
1)Εμπιστοσυνη
2)Ποιοτητα
3)Επιβιωσημοτητα

Οσο για το pay how much you want ειναι εντελος διαφορετικο απο το pay to make
Στο πρωτο εχεις ετοιμο προιον στο δευτερο θα ετοιμασεις το προιον

Στο pay as much as you want
Πειρατια δεν εχει αλλα αμα μπορω να δωσω 1c και να το δω/κατεβασω και γενικα να το χρησιμοποιησω και να ειμαι παραλληλα "νομιμος" δεν με ενοχλει

Παρολα αυτα ενδιαφερον νημα meidei θα παρακολουθο με αμειοτο ενδιαφερον
Δημοσιευμένη  εικόνα

My 1st warn :hero: My 1st ban :riiight: 3rd Poster of the year:wis:

#12 specialistas4

specialistas4

    Tech Guru

  • Banned
  • 2.153 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAthens

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 22:49

Κατεβασα το πρωτο επεισοδιο και ειμαι πολυ ικανοποιημενος.Εχει γινει πολυ καλη δουλεια και οι ηθοποιοι ειναι αψογοι.Περιμενα πολυ λιγοτερα πραγματα...
Δημοσιευμένη  εικόνα

#13 Kain

Kain

    ♠️

  • Members
  • 256 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 22:52

Το pay as much as you wantδεν είναι στην ουσία το ίδιο ακριβώς με τα donations στα webcomics; Αν νοιώθεις πως αξίζει να πληρώσεις κάτι για αυτό που διαβάζεις, δίνεις το ποσό που αποφασίζεις εσύ ώστε ο δημιουργός να χρειάζεται να δουλεύει λιγότερο σε κάποια άλλη δουλειά για να βγάλει τα προς το ζην, και έτσι να έχει περισσότερο χρόνο για να φτιάχνει το κόμικ που τόσο απολαμβάνεις.

sigELIK.jpg   adorexu7.gif3.png


#14 meidei

meidei

    大友組の一人

  • Members
  • 1.002 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 23:15

Οσο για το pay how much you want ειναι εντελος διαφορετικο απο το pay to make
Στο πρωτο εχεις ετοιμο προιον στο δευτερο θα ετοιμασεις το προιον

Προφανώς, αλλά δεν παύουν να είναι δυο διαφορετικά μοντέλα και σε σχέση με αυτό που επικρατεί, γιαυτό και το αναφέρω.

Το pay as much as you wantδεν είναι στην ουσία το ίδιο ακριβώς με τα donations στα webcomics; Αν νοιώθεις πως αξίζει να πληρώσεις κάτι για αυτό που διαβάζεις, δίνεις το ποσό που αποφασίζεις εσύ ώστε ο δημιουργός να χρειάζεται να δουλεύει λιγότερο σε κάποια άλλη δουλειά για να βγάλει τα προς το ζην, και έτσι να έχει περισσότερο χρόνο για να φτιάχνει το κόμικ που τόσο απολαμβάνεις.

Δεν θα το έλεγα ακριβώς ίδιο. Στο pay as you want δεν έχεις εκ των προτέρων πρόσβαση στο προϊόν (με επίσημο τρόπο τουλάχιστον) ενώ στα donation η εισφορά είναι προαιρετική και το προϊόν είναι ήδη στην διάθεσή σου χωρίς να πληρώσεις κάτι. Η λογική βέβαια είναι παρόμοια.

Eχουν γινει πολλες παρομοιες προσπαθειες στο παρελθον απο συγκροτηματα που αφηναν τους χρηστες να κατεβαζουν τα τραγουδια τους και να πληρωνουν οσο πιστευουν πως αξιζε-τα αποτελεσματα ηταν να το εκτιμησουν οι χρηστες και να βγαλουν μεγαλο κερδος με μηδαμινη πειρατια-.

Δεν πιστεύω ότι η πειρατεία θα εκλείψει ακόμα και αν το μόνο που χρειαζόταν για να κατεβάσεις ένα μουσικό άλμπουμ ήταν να περάσεις από CAPTCHA. Και το humbe indie bundle αντιμετώπισε πειρατεία, αλλά οι προγραμματιστές δεν έδρασαν σαν παρανοϊκοί.

Περισσότερο, νομίζω, έχει σημασία να πείσεις το κοινό σου ότι σου αξίζει πληρωμή, αφού ντε φάκτο όλοι είμαστε πειρατές (και αυτό δεν είναι καθόλου ντροπή).

Το μόνο κώλυμα που βρίσκω είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν πάρα πολύ οι χρήστες που ψάχνουν για τέτοιες παραγωγές έτσι ώστε να αυξηθούν και οι παραγωγές οι ίδιες.

Σωστό.

#15 specialistas4

specialistas4

    Tech Guru

  • Banned
  • 2.153 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAthens

Καταχωρήθηκε 30 Αύγουστος 2010 - 23:23

Δεν πιστεύω ότι η πειρατεία θα εκλείψει ακόμα και αν το μόνο που χρειαζόταν για να κατεβάσεις ένα μουσικό άλμπουμ ήταν να περάσεις από CAPTCHA. Και το humbe indie bundle αντιμετώπισε πειρατεία, αλλά οι προγραμματιστές δεν έδρασαν σαν παρανοϊκοί.

Περισσότερο, νομίζω, έχει σημασία να πείσεις το κοινό σου ότι σου αξίζει πληρωμή, αφού ντε φάκτο όλοι είμαστε πειρατές (και αυτό δεν είναι καθόλου ντροπή).


Σε ορισμενες περιπτωσεις μας αναγκαζουν να ειμαστε πειρατες λογο του οτι δεν βρισκουμε αυτο που θελουμε να αγορασουμε...Η ελευθερη διανομη η η διανομη πληρωσε αν θες και κατεβασε το free απαλασουν απο την πειρατια και ξεχωριζουν τον καλο πειρατη απο τον κλεφτη πειρατη που δεν θελει να δινει λεφτα για τιποτα ενω μπορει να τα αγορασει οποιαδηποτε στιγμη με αποτελεσμα να κατεβαζει συνεχως παρανομα...
Δημοσιευμένη  εικόνα