Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Metropolis

• Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 19 May 2009 - 00:22

Metropolis

Posted Image

Πρόκειται για εξολοκλήρου ψηφιακή παραγωγή του 2001,υπό την εποπτεία της MADHOUSE της οποίας η ολοκλήρωση χρειάστηκε 5 χρόνια και 10 εκ. δολλάρια για να συντελεστεί. Βασίζεται στο ομώνυμο manga του Οsamu Tezuka (δημιουργού των Astro Boy και Kimba). H ταινία έλαβε το όνομά της από την κλασσική δημιουργία του Fritz Lang. Σκηνοθετήθηκε από τον Taro Rin και το σενάριο της έγραψε ο Katsuhiro Otomo, ο οποίος σκηνοθέτησε το "Akira" και έγραψε το "Roujin-Z"

H ταινία τοποθετείται σε ένα υποθετικό μέλλον, σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη από όλες της απόψεις, πολυεπίπεδη μεγαλούπολη όπου άνθρωποι και ρομπότ συμβιώνουν. Στο κέντρο της δεσπόζει ένας πύργος με την ονομασία Ziggurat σύμβολο της προόδου και της ανάπτυξης της πόλης. Οι κοινωνικές ανισότητες είναι πολύ έντονες όπως επίσης και ο ρατσισμός και η περιφρόνηση απέναντι στα ρομπότ τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την ύπαρξη ανεργίας ή πολλές φορές γίνονται ο αποδιοπομπαίος τράγος απλά και μόνο για το ότι δεν είναι άνθρωποι. Στα μέσα μιας ήδη αρκετά τεταμένης κοινωνικής κατάστασης, ο ερχομός δύο ανθρώπων φορτίζει ακόμη περισσότερο το ήδη υπάρχον κλίμα. Πρόκειται για τον detective Hunsaku Ban και τον ανηψιό του Kenichi οι οποίοι αναζητούν τον επιστήμονα Dr Laughton για θέματα βιοηθικής και παράνομης χρήσης τεχνολογίας. Όταν τελικά θα τον εντοπίσουν ο επιστήμονας είναι ήδη νεκρός και στον δρόμο του Kenichi θα βρεθεί η Tima ένα τεχνητό ον το οποίο δημιουργήθηκε υπό τις διαταγές του επικεφαλή της πόλης για να εξυπηρετήσει έναν μυστήριο σκοπό. Λόγω αναπάντεχης ροής των γεγονότων ο detective και ο ανηψιός με την Tima του θα χωριστούν και έτσι θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπαθεια και από τις δύο πλευρές να υπάρξει φως σε μία υπόθεση η οποία έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις από ότι αρχικά φαινόταν. Παράλληλα την Tima αναζητούν τόσο ο επικεφαλής της πόλης όσο και ο θετός του γιος, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Spoiler: personal opinion on the series/contains spoilers

Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για μια ταινία η οποία έχει πολλά να προσφέρει στον θεατή και από εικαστική όσο και από άποψη υπόθεσης. :congrats:

#2 Mad_Hatter

Mad_Hatter

xyz scum

• Moderators
  • 4,499 posts
  • LocationArah

Posted 19 May 2009 - 00:34

θυμιζει λιγο eve no jikan η πλοκη (ανεπτυγμενη κοινονια γεματη ανισοτητες κλπ)

qzMHWHd.png

#3 Eze

Eze

Anime Freak

• Members
  • 495 posts

Posted 19 May 2009 - 01:26

ghawd. ηΤαν οσο πιο κλισε και βαρετο παει. Το σχεδειο δεν αποφασιζε αν ειναι τεν τεν η ανιμε του 80, η υποθεση ηταν γεματη μικρομλκιουλες για να σε διεγειρουν ( οπως η πετσα στο τελος με το ραδιοφωνακι)
κλασσικα η τιμα που κανεις δεν περιμενε να γινει αυτο π εγινε , ναι λεω κανεις..
Το σχεδειο ηταν σαν να χε χυθει κοκα κολα επανω .
οταν το ειδα νομιζα οτι ηταν παραγωγη του 90 , και του δωσα credit γιαυτο το λογο , αλλα 2001 ? give me a break ειναι για το πεος.
Συνοψις ¨ MHN ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΙΣΙΟ ΑΙΣΧΟΣ , θα πονεσουν τα ματια σας και πολυ πιθανως το κεφάλι σας.
Signature Removed

#4 Erisadesu

Erisadesu

Hellasian Star

• Members
  • 4,640 posts

Posted 19 May 2009 - 01:40

ghawd. ηΤαν οσο πιο κλισε και βαρετο παει. Το σχεδειο δεν αποφασιζε αν ειναι τεν τεν η ανιμε του 80, η υποθεση ηταν γεματη μικρομλκιουλες για να σε διεγειρουν ( οπως η πετσα στο τελος με το ραδιοφωνακι)
κλασσικα η τιμα που κανεις δεν περιμενε να γινει αυτο π εγινε , ναι λεω κανεις..
Το σχεδειο ηταν σαν να χε χυθει κοκα κολα επανω .
οταν το ειδα νομιζα οτι ηταν παραγωγη του 90 , και του δωσα credit γιαυτο το λογο , αλλα 2001 ? give me a break ειναι για το πεος.
Συνοψις ¨ MHN ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΑΙΣΙΟ ΑΙΣΧΟΣ , θα πονεσουν τα ματια σας και πολυ πιθανως το κεφάλι σας.

εδώ φαίνεται για ακόμη μια φορά πόσο άσχετος και ημιμαθής είσαι...
τράβα αγόρι μου και διάβασε λίγο wiki να μάθεις ότι είναι κλασσικό έργο του τεζούκα
να δεις λίγο πως σχεδιάζει ο τεζουκα και πως το σχέδιο είναι πιστή αντιγραφή του
αρχικού δημιουργού... είσαι πολύ λίγος για να μιλάς έτσι για κάτι που δημιούργησε ο τεζούκα.
πάρα πολυ λίγος...

εγώ απλά θα πω αυτό που είπε ο σκηνοθέτης - δημιουργός της ταινίας στα extra του dvd
"Αν ήταν ο ζωντανός ο τεζούκα δεν θα έγκρινε ποτέ αυτή την ταινία "

το Metropolis ηταν το έργο ζωής του Τεζούκα ο ίδιος θεωρούσε ότι ποτέ δεν το ολοκλήρωσε και ότι ποτέ δεν θα το έφτανε στην τελειότητα που του άρμοζε και του άξιζε. Απο ότι θυμάμαι δεν είχε δώσει έγκριση για να γίνει αυτή η ταινία, γι αυτό με το που πέθανε τα κοράκια έπεσαν πάνω της για την φτιάξουν... το αποτέλεσμα... μέτριο, χωρίς να έχω διαβάσει το Manga η ταινία με απογοήτευσε παρόλο που υπήρχε καινοτομία σε πολλές δημιουργίες.
(φυσικά τα CGI δεν μου άρεσαν γιατί απλά δεν μου αρέσουν γενικότερα τα CGI).

Πρέπει να την δει κάθε anime fun που σέβεται τον εαυτό του και να σχηματίσει απο μόνος του γνώμη.

#5 Radagast

Radagast

Cogito ergo sum

• Members
  • 2,221 posts
  • LocationDark City

Posted 19 May 2009 - 03:28

Την είχα δει αρκετά παλιά, κάποια θετικά κάποια αρνητικά, μέτρια εντύπωση μου άφησε στο σύνολο, ενώ υπήρχε κορυφαίο concept, δεν μου φάνηκε να το εκμεταλλεύτηκαν όπως θά'πρεπε.
Κοινώς κάτι του έλειπε.
Το manga δεν αποκλείεται να είναι κορυφή.

Not bad, αλλά δεν μπορούμε να μιλάμε για metropolis χωρίς να αναφέρω το πραγματικό original.
Γι'αυτό και θα προτιμήσω και θα προτείνω το "εντελώς" classic Metropolis του Fritz Lang που ήταν και ο πρόγονος των scifi ουσιαστικά. Ναι το ξέρω πως παρά είναι παλιό (1927-βουβός κινηματογράφος) αλλά κάποια movies ποτέ δεν γερνάνε πραγματικά.
Spoiler:

sigpic3736_12.gif
In every age, in every place, the deeds of men remain the same...

Spoiler:

#6 Hazuki

Hazuki

Anime Elite

• Administrators
  • 2,828 posts

Posted 19 May 2009 - 07:06

Την είχα δει αρκετά παλιά, κάποια θετικά κάποια αρνητικά, μέτρια εντύπωση μου άφησε στο σύνολο, ενώ υπήρχε κορυφαίο concept, δεν μου φάνηκε να το εκμεταλλεύτηκαν όπως θά'πρεπε.
Κοινώς κάτι του έλειπε.

x2

Αρκετά μέτρια, μάλλον περίμενα κάτι παραπάνω.:gn2:
rsrGbGx.gif

#7 Satou no Kumo

Satou no Kumo

hiatus :(

• Members
  • 213 posts

Posted 19 May 2009 - 11:50

οσο για το μανγκα
Spoiler:
κι ετσι εξηγειται το πως εχασαν οι περισσοτεροι το ενδιαφερον για την ταινια απο καποιο σημειο και μετα.
ειναι ισως το χειροτερο εργο ενος μεγαλου παρολα αυτα δημιουργου
δεν με απογοητευσε ιδιαιτερα παρα τα λαθη του και το συστηνω εστω και για εγκυκλοπαιδικους λογους
οταν πρωτοειδα το βιντεο στα 9 μου, μου φανηκε μαγικο:dazed:
seishun jidai wa watashi no subete desu

#8 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10,437 posts

Posted 19 May 2009 - 13:35

Κοινώς κάτι του έλειπε.
Το manga δεν αποκλείεται να είναι κορυφή.

Σωστή κατανομή χρόνου του έλειπε και αυτό κόστισε πολύ στο τελικό αποτέλεσμα. :uhh:Τουλάχιστον 30 - 40 λεπτά μπορούσαν να μην υπάρχουν καθόλου ή να έχουν αφιερωθεί σε άλλα κομμάτια της πλοκής τα οποία παραμελήθηκαν. Γενικά οι όποιες ελλείψεις της ταινίας πηγάζουν από αυτό το γεγονός και μόνο.

Κατά τ άλλα όμως όσο και να μην ανταποκρίνεται στις όποιες προσδοκίες και πολύ καλές βάσεις έχει, και τροφή για σκέψη δίνει και είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του τα anime δεν είναι cartoon για παιδιά. Σίγουρα αν την κρίνουμε με απόλυτους όρους και ανεξάρτητα της σύγκρισης του τι είναι και του τι θα μπορούσε να είναι, είναι από τις αρκετά καλές ταινίες.

.

Spoiler:

#9 Eze

Eze

Anime Freak

• Members
  • 495 posts

Posted 21 May 2009 - 14:22

Για να απαντησω, πρωτα στην ιριστελα που το διατυπωσε δικαιως, ναι δυστιχως τα περιμενα απο τη πρωτη στιγμη π ειδα την Τιμα, το σχολιασαμε ελπιζοντας να εχουμε αδικο με τον κολλητο μου ( σιχαινομαστε τα κλισε σε ανιμε) .
Τωρα για μερικες αλλες , που νομιζουν οτι τα 45χρονια ηλικιας τους τις κανουν σοφες,
λεω μονο οτι δεν σχολιασα το εργο του εν λογω δημιουργου αλλα αυτη τη πετσα που οπως ειπες παρακατω δεν ειναι δικια του ευθυνη.
"
εδώ φαίνεται για ακόμη μια φορά πόσο άσχετος και ημιμαθής είσαι...
τράβα αγόρι μου και διάβασε λίγο wiki να μάθεις ότι είναι κλασσικό έργο του τεζούκα
να δεις λίγο πως σχεδιάζει ο τεζουκα και πως το σχέδιο είναι πιστή αντιγραφή του
αρχικού δημιουργού... είσαι πολύ λίγος για να μιλάς έτσι για κάτι που δημιούργησε ο τεζούκα.
πάρα πολυ λίγος...
"
bTw αν δεν εχει λογο ο θεατης ποιος εχει τοτε?και γω αν ειναι θα ζωγραφισω μια κομμενη ουρα γατας και θα πω Ναι ρε παιδι μ ειμαι σουπερ γαματος, εκανα θαυματα,. μετα οποιος τη δει ας πει κατι αλλο ναι?
Όσο για το αρχικο εργο ναι ειναι καλό για τη παλαιότητα του.
nevertheless δεν μου αρεσε.
Μια χαρα αρκετος ειμαι για να μιλαω για οτιδηποτε. Υεαh ναι ημιμαθης.
Signature Removed

#10 Petran79

Petran79

YOU GET TO BURNING!

• Review Team
  • 3,281 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 21 May 2009 - 14:39

Παρόλο που ήταν ταινια με υψηλο budget, όπως και με την ταινία Akira, πετσοκοψαν το σενάριο εστιάζοντας πιο πολύ στην ποιοτητα του animation. Και η ταινία Steamboy, παλι του Otomo, τα ιδια προβληματα ειχε, ωστοσο προς παρηγορια της Metropolis, ήταν πολύ χειρότερη. Η ταινια Roujin Z βεβαια ηταν εξαιρεση μιας και ειχε ποιοτητα και στο σεναριο αλλα και στο animation

Για εισαγωγη στο (νεο) κοσμο των anime ειναι οτι πρεπει ωστοσο

#11 Glastenen

Glastenen

La Reine du Portatif

• Members
  • 727 posts

Posted 21 May 2009 - 14:57

Γι'αυτό και θα προτιμήσω και θα προτείνω το "εντελώς" classic Metropolis του Fritz Lang που ήταν και ο πρόγονος των scifi ουσιαστικά. Ναι το ξέρω πως παρά είναι παλιό (1927-βουβός κινηματογράφος) αλλά κάποια movies ποτέ δεν γερνάνε πραγματικά.

για μία ακόμη φορά θα συμφωνήσω μαζί σου :P

η ΤΑΙΝΙΑ μετρόπολις και ΟΧΙ το άνιμε είναι απ'τα πιο ωραία πράγματα που μπορείτε να δείτε. and guess what: ο Τεζούκα έκανε την υπόθεση ΚΟΠΙ-ΠΕΗΣΤ. και μάλιστα αν θυμάμαι καλά έλεγε ότι όχι δεν έχει καμία σχέση και δεν έχει δει καν την ταινία. well, η πρωταγωνίστρια είναι ολόιδια. κι αυτό σύμπτωση εκτός απ'τον τίτλο και το θέμα?

δείτε την ταινία, αν μη τι άλλο είναι πολύ καλύτερη αισθητικά. το άνιμε είναι απλά βαρετό imo (ποτέ δεν μου άρεσε τίποτα του τεζούκα ούτως ή άλλως. μου δίνει την εντύπωση ότι αν ήταν δυτικός θα έγραφε για τον ιησού or smthin. α ναι ξέχασα. έχει κάνει πολύτομο μάνγκα για την ζωή του βούδα *stabs self*). το μόνο ωραίο ήταν το τραγούδι του "τέλους". και πάλι μόνο του. με την σκηνή ήταν απλούστατα ΑΣΧΕΤΟ.

Edited by Glastenen, 21 May 2009 - 15:03.

Posted Image

#12 Eze

Eze

Anime Freak

• Members
  • 495 posts

Posted 21 May 2009 - 18:56

indeed η ταινια ηταν καλη ( μιας και ετυχε αντι για το ανιμε να μας δωσουν αυτη στο 7, οποτε την ειδαμε πριν τους επιστρεψουμε το λαθος και παρουμε το .... αλλο)
Signature Removed

#13 Erisadesu

Erisadesu

Hellasian Star

• Members
  • 4,640 posts

Posted 22 May 2009 - 11:25

Θεωρώ λάθος να την συγκρίνουμε με την ταινία...
εντελώς όμως... πρέπει να τα δούμε σαν δύο ξεχωριστά έργα...
γιατί εντάξει... καμία σχέση το τερατούργημα απο το anime με την
αρχική πηγή έμπνευσης.

η ταινία ήταν η επιτομή της επιστημονικής φαντασίας για την εποχή του
και το anime ήταν η επιτομή της ανίας

#14 Petran79

Petran79

YOU GET TO BURNING!

• Review Team
  • 3,281 posts
  • LocationΘεσσαλονίκη

Posted 24 May 2009 - 01:12

εξαιρετικη η ασπρομαυρη ταινια. Οι ιδεες πολλων ταινιων προερχονται απο τη λογοτεχνια, μιας και οι σεναριογραφοι της καθε ταινιας ειναι και συγγραφεις. Οποτε μια ιδεα θα τη βρειτε παντου.

Παντως για να παρετε μια γευση πως θα ηταν η ταινια αν την σκηνοθετουσε ο ιδιος ο Tezuka, δειτε την ταινια Hi no Tori: Ai no Cosmozone 2772. Καμια σχεση με αυτη, και κραταει και 2 ωρες! Αριστουργημα και εγινε και 20 χρονια νωριτερα απο αυτη.

Λιγο καλυτερη απο τη Metropolis βεβαια, αλλα και παλι 2ωρη και βαρετη σε μερικα σημεια, αλλα και με εξαισιο animation και σκηνοθετημενη απο τον Takashi Nakamura παλι το 2001, ειναι και η Tree of Palme

#15 Dante80

Dante80

(╯°□°)╯︵ ┻━┻

• Retired Staff
  • 5,518 posts
  • Location今、そこにいる僕

Posted 26 May 2009 - 07:47

Χεχε...είχα κάνει ένα preview (του κώλου) για αυτή προ τριετίας...XD

Σε γενικές γραμμές η άποψη μου στέκει και τώρα, μου άρεσε αρκετά η ταινία. Μάλιστα, μπορώ να πω πως δεν βαρέθηκα και καθόλου...:wooi2:

Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω με τον Πέτρο τόσο για την ταινία του Lang όσο και για το γεγονός πως αν ζούσε ο tezuka η ταινία θα ήταν πολύ διαφορετική. Αντικειμενικά μιλώντας πάντως, το metropolis ήταν ένα πολλαπλό homage που απέτυχε να συνδυάσει τα στοιχεία του με τρόπο ώστε να δώσει στον θεατή ένα ρευστό και ενιαίο σύνολο. Την προτείνω συχνά πάντως για μπάσιμο στα anime, ειδικά μιας και υπάρχει πολύ καλή και ελληνική DVD έκδοση της...:smokingg:

Jh0Lmx3.png
.aNiMe//GR IRC Channel ~ Better than sex, batteries included.