Μετάβαση στο περιεχόμενο


Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!


Σύνδεση 

Εγγραφή
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 

Φωτογραφία
* * * * * 1 Ψήφοι

Anime Genres


  • Please log in to reply
67 replies to this topic

#1 kleidokrator

kleidokrator

    Flame Master

  • Members
  • 237 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 14 Φεβρουάριος 2009 - 18:47

Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα στα θέματα του Forum δεν βρήκα κάποιο που να εξηγεί αναλυτικά ή έστω να αναφέρει τα διαφορετικά γένη (genre) των anime. Αποφάσισα λοιπόν να γράψω σχετικά με τα anime genre κυρίως για όσους ξεκίνησαν τώρα να βλέπουνε αλλά και για να θυμηθούν όσοι παρακολουθούν εδώ και καιρό. Στην προσπάθειά μου να προσφέρω και εγώ κάτι στην συνέλεξα τις παρακάτω πληροφορίες από την ιστοσελίδα της AniDB την οποία θεωρώ καλύτερη σε ότι αναφορά τα anime. Κάποια genres περιέχουν υποκατηγορίες, τα παραθέτω με αλφαβητική σειρά πρώτα ονομαστικά και έπειτα θα τα σχολιάσω πιο αναλυτικά καθώς και με παραδείγματα. Όλο το άρθρο είναι γεμάτο με συνδέσμους με σκοπό να αποτελέσει μια βάση αναφοράς ως προς τα διάφορα γένη. Ορισμένα anime είναι κατάλληλα μόνο για ενήλικους (hentai) και για να δείτε τις πληροφορίες που υπάρχουν στον σύνδεσμο πρέπει να έχετε λογαριασμό στην AniDB και να κάνετε login.

Action
-Gunfights
-Martial Arts
-Super Power
-Swordplay
Adventure
Angst
Bishounen
Comedy
-Parody
Detective
Ecchi
Fantasy
-Contemporary Fantasy
-Dark Fantasy
Josei
Game
Ghibli (Mina)
Harem
Hentai
-Yaoi
-Yuri
Horror
Kodomo
Mahou Shoujo
Music
Romance
-Love Polygon
-Shoujo Ai
-Shounen Ai
School Life
SciFi
-Aliens
-Mecha
-Space Travel
-Time Travel
Seinen
Shoujo
Shounen
Sports

Action

Τα anime αυτά, όπως λέει και ο τίτλος, περιέχουν δράση. Η πλοκή τους είναι ξεκάθαρη, συνήθως υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί, αρκετές μάχες και κυνηγητά. Αναλύοντας ακόμα περισσότερο το genre αυτό μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση ως προς το είδος της δράσης. Έτσι λοιπόν υπάρχουν anime με Gunfights (Gungrave, City Hunter, Black Cat) στα οποία οι χαρακτήρες πολεμάνε με την βοήθεια ενός ή πολλών όπλων. Τα anime που υπάρχει χρήση πολεμικών τεχνών (Martial Arts - History`s Strongest Disciple Kenichi, Legend Of The Condor Heroes, Fist Of The North Star). Τα anime στα οποία οι χαρακτήρες έχουν κάποιου είδους υπερδυνάμεις (Super Power - Flame Of Recca, Kekkaishi, Get Backers). Τέλος υπάρχουν τα anime στα οποία οι χαρακτήρες χρησιμοποιούν διάφορα σπαθιά (Swordplay - Rurouni Kenshin, Basilisk, Bakumatsu Kikansetsu Irohanihoheto). Από τα πιο χαρακτηριστικά anime που ανήκουν στην κατηγορία action είναι οι σειρές Dragon Ball, το Naruto και το Bleach.

Adventure

Πρόκειται για anime στα οποία ο κεντρικός χαρακτήρας παίρνει μέρος σε μια περιπέτεια. Βασισμένα περισσότερο στην εξερεύνηση εξωτικών τοποθεσιών παρά στις μάχες που χαρακτηρίζουν τα action. Κατά την διάρκεια αυτής της περιπέτειας ο ήρωας αποκτά εμπειρίες, συναντάει διάφορα άτομα, που ίσως να τον βοηθήσουν στην περιπέτειά του, αλλά και εχθρούς, που θέλουν να τον σταματήσουν. Γνωρίζει καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζει και στο τέλος του ταξιδιού του μπορεί να έχει ανακαλύψει κάτι καινούργιο για το εαυτό του. Οι περισσότερες από τις ιστορίες αυτές είναι συνήθως τοποθετημένες σε φανταστικούς κόσμους χωρίς όμως αυτό να τις περιορίζει. Anime αυτής της κατηγορίας είναι τα One Piece, η σειρά Hunter X Hunter και το D.Gray-man.

Angst

Το angst είναι μια Γερμανική λέξη και περιγράφει ένα συναίσθημα φόβου ή αγωνίας που συχνά συνοδεύετε από κατάθλιψη. Οι σειρές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία στην προσπάθεια τους να μεταδώσουν αυτά τα συναισθήματα μας παρουσιάζουν τις σκέψεις, της φοβίες και τις ανησυχίες του κεντρικού χαρακτήρα Το αποτέλεσμα είναι, από τα πρώτα επεισόδια, να βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στον ψυχικά ταραγμένο κόσμο του πρωταγωνιστή νιώθοντας την απόγνωση του. Το πιο γνωστό anime αυτής της κατηγορίας είναι το Shinseiki Evangelion, αλλά και τα Serial Experiment Lain και Eureka Seven.

Bishounen

Η λέξη bishounen, ή bishonen, σημαίνει "όμορφο αγόρι". Στα anime αυτού του genre οι αρσενικοί χαρακτήρες είναι όμορφα σχεδιασμένοι έτσι ώστε να είναι αρεστοί στο γυναικείο κοινό.Μερικά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίζαμε σαν harem anime αλλά με αγόρια αντί για κορίτσια και χωρίς την ύπαρξη στοιχείων ecchi. Συνήθως, οι ιστορίες που ανήκουν σε αυτό το γένος, είναι προορισμένες για να βλέπονται από νεαρά κορίτσια αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Τα Ouran Koukou Host Club, Princess Princess και Kyou Kara Maou ανήκουν σε αυτό το γένος. Σαν σημείωση θα ήθελα να πω ότι κάποιοι αναγνωρίζουν εκτός από τα bishounen τα bishoujo (όμορφο κορίτσι - Sailor Moon) αλλά επειδή σε όλα σχεδόν τα anime υπάρχουν όμορφα σχεδιασμένοι θηλυκοί χαρακτήρες δεν μπορεί να σταθεί σαν γένος.

Comedy

Όπως λέει και η λέξη, στα anime αυτά, κυρίαρχο στοιχείο είναι η κωμωδία. Οποιαδήποτε ιστορία μας κάνει να γελάσουμε ανήκει σε αυτήν την κατηγορία ανεξάρτητα από το κεντρικό θέμα της (Azumanga Daiou, Sexy Commando, Genshiken). Υπάρχουν επίσης και οι κωμωδίες που έχουν αναφορές ή αντιγραφές σκηνών από άλλα διάσημα anime με σκοπό την παρωδία ( Parody - Excel Saga, Gintama, Macademi Wasshoi).

Detective

Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκουμε ιστορίες που αφορούν detectives και την προσπάθεια τους να εξιχνιάσουν διάφορες υποθέσεις μαζεύοντας στοιχεία, ανακρίνοντας υπόπτους και κάνοντας έξυπνες αναλύσεις. Ορισμένα anime αυτού του γένους είναι τα Meitantei Conan, Death Note και Tantei Gakuen Q.

Ecchi

Στα Ιαπωνικά, η λέξη ecchi έχει πολλές ερμηνείες βασισμένες στο ίδιο θέμα, την σεξουαλικότητα. Είναι ένα σεξουαλικά διεστραμμένο άτομο (pervert) ή το να κάνεις έρωτα ή αστείες καταστάσεις πάντα με το ίδιο περιεχόμενο. Ecchi είναι και η προφορά του γράμματος Η (Hentai). Στα anime αυτά υπάρχει μια ασαφή αναφορά στο σεξ χωρίς όμως να δείχνουν την πράξη αυτή. Περιέχουν σκηνές με τυχαία μερική ή ολική αποκάλυψη στήθους ή εσώρουχων (pantsu, bra) ή και τα δύο και γενικά σκηνές που πιθανόν δεν έχουν καμιά σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας αλλά είναι σχεδιασμένες για να διεγείρουν τον θεατή (fanservice). Ορισμένα anime που ανήκουν σε αυτό το είδος είναι τα Amaenaide yo!!, Kore ga Watashi no Goshujin-sama και Tonagura.

Fantasy

Σειρές οι οποίες διαδραματίζονται σε έναν φανταστικό κόσμο ή και σε μια φανταστική παραλλαγή του δικού μας κόσμου ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Βασικό στοιχείο αποτελεί και η ύπαρξη διάφορων ικανοτήτων η ατόμων που σχετίζονται με την σφαίρα της φαντασίας. Έτσι μπορούμε να έχουμε ιστορίες με μαγεία, αγγέλους και δαίμονες, βρικόλακες, δράκους, ξωτικά και πολλά άλλα. Τα fantasy χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες, Contemporary Fantasy και Dark Fantasy. Τα Contemporary Fantasy είναι ιστορίες που λαμβάνουν μέρος στον κόσμο μας όπου υπάρχει μαγεία αλλά και άλλα πλάσματα που κρύβονται από τους ανθρώπους ή έρχονται από μια άλλη διάσταση (Card Captor Sakura, Chrno Crusade, Ranma 1/2). Στα Dark Fantasy συναντάμε ιστορίες με πιο σκοτεινά στοιχεία, είναι σαφώς πιο βίαια και έχουν ίσως λίγο υπερφυσικό τρόμο (Berserk, Devilman Lady, Gilgamesh) Μερικά κλασικά Fantasy anime είναι τα Arc the Lad, Claymore και Inuyasha.

Josei

Το josei anime μεταφράζεται σαν "anime για γυναίκες" . Τα anime αυτά έχουν σαν κοινό γυναίκες ηλικίας 18 με 30 χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το δούνε και μεγαλύτερης ηλικίας. Θεματολογικά αποτελούνται από ρομαντικές ιστορίες, ιστορίες για την οικογενειακή ζωή, για την δουλειά σε γραφεία, για μοιχεία και άλλα που αφορούν το γυναικείο κοινό αλλά με μια πιο σοβαρή προσέγγισή από ότι τα shoujo και σχεδιαστικά πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ορισμένα έχουν και σεξουαλικό περιεχόμενο παρουσιάζοντας ομοφυλοφιλικές σχέσεις αντρών (yaoi). Μερικά josei anime είναι τα Hachimitsu to Clover, Nodame Cantabile και Paradise Kiss.

Game

Τα anime αυτού του γένους είναι βασισμένα σε διάφορα παιχνίδια υπολογιστών ή κονσόλας. Μπορεί να είναι RPGs (Final Fantasy VII AC) ή Dating Sim - Visual Novel (Higurashi no Naku Koro ni) ή Action (Street Fighter 2 V) ή ακόμα και Erotic (Hatsukoi).

Ghibli (Mina)

Οι ιστορίες των anime αυτών είναι φτιαγμένες για όσο το δυνατόν ευρύτερο ηλικιακά κοινό. Anime για όλη την οικογένεια με ανάλογη θεματολογία (Mina = Everybody). Η κατηγορία αυτή ονομάζεται Ghibli γιατί το συγκεκριμένο στούντιο ήταν αυτό που ξεκίνησε να βγάζει τετοιες ταινίες (Howl`s Moving Castle, Kaze no Tani no Nausicaa, Laputa: Castle in the Sky).

Harem

Στα anime αυτά, ο πρωταγωνιστής είναι ένας κοινός τύπος που όμως είναι ελεύθερος και ξαφνικά χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο βρίσκει τον εαυτό του περικυκλωμένος από όμορφες κοπέλες που προσπαθούν να τον κατακτήσουν για διάφορους λόγους. Μερικές φορές μπορεί και να ζει στο ίδιο σπίτι με αυτές τις κοπέλες. Αντιπροσωπευτικά anime αυτού του γένους είναι τα Ichigo 100%, Love Hina και Shuffle!.

Hentai

Η πιο γνωστή κατηγορία από όλες, τα anime αυτά έχουν πορνογραφικό περιεχόμενο. Προορισμένα για ενήλικες, άντρες ή γυναίκες, έτοιμα να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό θεατή. Οι ιστορίες τους αναφέρονται σε διάφορα θέματα αλλά το ενδιαφέρων εστιάζεται περισσότερο στις πορνογραφικές σκηνές Για μεγαλύτερη ανάλυση μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως προς το περιεχόμενο αυτών των σκηνών. Έτσι λοιπόν βρίσκουμε τα κλασικά : Anal, BDSM, Gangbang, Mastrubation, Rape και άλλα. Αυτά που δεν είναι τόσο γνωστά είναι τα Chikan, Futanari και Tentacles. Chikan είναι η πράξη του να τρίβεσαι σε κάποιο άλλο άτομο για να ερεθιστεί σεξουαλικά (Chikan για τους άντρες και Chijo για τις γυναίκες), μπορούμε να το πούμε και groping (χούφτωμα)(Chikan Densha). Το Futanari σημαίνει διπλή μορφή, σε αυτά τα anime υπάρχουν γυναίκες που είτε έχουν και ανδρικό μόριο είτε με κάποιο τρόπο η κλειτορίδα τους έχει μεγαλώσει ώστε να μοιάζει με το αντρικό μόριο (Parade Parade, Bible Black). Στα Hentai που συναντάμε Tentacles συνήθως υπάρχουν κάποιοι δαίμονες ή εξωγήινοι οι οποίοι έχουν πλοκάμια τα οποία τα χρησιμοποιούν σαν το αντρικό μόριο (La Blue Girl, Urotsukidoji) ή ακόμα και μηχανές με μηχανικά πλοκάμια (Ningyo Tsukai). Άλλοι χαρακτηρισμοί μπορούν να γίνουν με βάση τους χαρακτήρες : Female Students - Teachers, Housewives, Incest, Maids, Nurses, Office Lady, Virgins και άλλα. Εδώ επίσης υπάρχουν τα Lolicon και τα Shotacon. Στα Lolicon (lolita complex) οι θηλυκοί χαρακτήρες είναι μικρής ηλικίας (Harumi-chan no Oita)[Τα Lolicon δεν είναι αποκλειστικά Hentai (Kodomo no Jikan (2007)]. Τα Shotacon βρίσκονται στον αντίποδα, εδώ έχουμε αγόρια μικρής ηλικίας τα οποία περιτριγυρίζονται από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (MaMa). Τέλος οι πιο γνωστές υποκατηγορίες είναι τα Yaoi και τα Yuri.

Yaoi

Πρόκειται για τα anime που περιέχουν ερωτικές σκηνές μόνο με άντρες και απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο κοινό. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στα anime αυτά υπάρχουν σχεδόν πάντα μόνο αρσενικοί χαρακτήρες οι οποίοι όμως δεν είναι ομοφυλόφιλοι αλλά απλώς ανακαλύπτουν ότι έχουν αισθήματα και ποθούν άτομα του ιδίου φύλου. Ο τίτλος βγαίνει από το YΑma nashi, Οchi nashi, Ιmi nashi που σημαίνει "χωρίς κορύφωση, χωρίς σκοπό, χωρίς νόημα" που περίπου διακωμωδεί την πλοκή τους. Οι γυναίκες οπαδοί των Yaoi (fujoshi) έχουν έναν άλλο ορισμό, YΑmete, Οshiri ga Ιtai που σημαίνει "σταμάτα, ο ποπός μου πονάει". Σαν τελευταία σημείωση δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τα Yaoi με τα Shonen Ai, στα πρώτα έχουμε έντονες σεξουαλικές καταστάσεις ενώ στα δεύτερα είναι πιο ρομαντικής φύσεως. Μερικά Υαοι είναι τα Boku no sexual harassment, Ikoku Irokoi Romantan και Sensitive Pornograph.

Yuri

Τα anime αυτά περιέχουν ερωτικές σκηνές μόνο μεταξύ γυναικών. Στην αρχή είχαν ως στόχο γυναικείο κοινό αλλά με την πάροδο των χρόνων απευθύνονται κυρίως στο αντρικό. Σχεδόν σαν τα Yaoi μόνο που εδώ υπάρχουν μόνο γυναικείοι χαρακτήρες με το ίδιο τρόπο σκέψης (δεν είναι ομοφυλόφιλες αλλά ανακαλύπτουν ότι έχουν αισθήματα και ποθούν άτομα του ιδίου φύλου). Yuri σημαίνει κρίνος και τα anime αυτά στην αρχή λεγόντουσαν Yurizoku (φυλή κρίνων) Πάλι θα πρέπει να προσέξουμε να μην τα μπερδεύουμε με τα Shoujo Ai που είναι ρομαντικές ιστορίες με απουσία ερωτικών σκηνών. Μερικά Yuri είναι τα G-Taste, Lesbian Byoutou και Shoujo Sect.

Horror

Ιστορίες που προκαλούν φόβο, φρίκη και τελικά τρόμο ανήκουν σε αυτό το γένος. Αυτό το επιτυγχάνουν με το να τοποθετούν στην πλοκή τους μια εισβολή μιας μοχθηρής οντότητας με τάση προς το μεταφυσικό και παρουσιάζοντας τις συνέπειες αυτής της εισβολής. Εδώ βρίσκουμε τα Ayakashi - Japanese Classic Horror, Gantz και Jigoku Shoujo.

Kodomo

Τα kodomo anime είναι σχεδιασμένα για μικρά παιδιά (kodomo = μικρό παιδί). Περιέχουν ιστορίες κατάλληλες για μικρά παιδιά, απλοϊκό σενάριο και διαλόγους καθώς και ορισμένα μπορεί να είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα (Demashita! Powerpuff Girls Z, Doraemon, Sweet Valerian).

Mahou Shoujo

Οι ιστορίες αυτές αναφέρονται σε κοπέλες που έχουν μαγικές δυνάμεις και αναγκάζονται να υπερασπίζονται την γη και να πολεμάνε το κακό (mahou shoujo = magical girl). Ο όρος αυτός εμφανίστηκε την δεκαετία του 60 επειδή, στην Ιαπωνία, ήταν της μόδας η σειρά Bewitched, και οι παραγωγοί έβγαζαν αντίστοιχα anime. Σε αυτές τις ιστορίες, οι κοπέλες αποκτούν τις δυνάμεις τους κρατώντας ένα αντικείμενο και προφέροντας μια φράση. Ένα βασικό θέμα σε αυτές τις ιστορίες είναι η ανάπτυξη και χαλιναγώγηση αυτών των δυνάμεων (Cutie Honey, Kamichama Karin, Ultra Maniac).

Music

Στα anime αυτά η μουσική είναι το κύριο θέμα. Οι χαρακτήρες μπορεί να συμμετέχουν σε μια μπάντα προσπαθώντας να βελτιωθούν ή να ακολουθούν σόλο καριέρα. Τα μουσικά βιντεοκλίπ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Μερικά μουσικά anime είναι τα Beck, Detroit Metal City και Interstela555.

Romance

Ρομαντικές ιστορίες ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Ιστορίες αγάπης μεταξύ ενός ή περισσότερων χαρακτήρων συνήθως με αίσιο τέλος οι οποίες προορίζονται κυρίως για γυναικείο κοινό Σαν υποκατηγορίες έχουμε τα Love Polygon, Shoujo Ai και Shounen Ai. Τα anime που περιέχουν ρομαντικές ιστορίες αγάπης μεταξύ Χ ατόμων ανήκουν στην κατηγορία των Love Polygon. Εδώ θα βρούμε και τα ερωτικά τρίγωνα όπου συνήθως δύο κοπέλες αγαπάνε ένα αγόρι ή το αντίθετο. Τα Love Polygon μπορούν να αναφέρονται και σε σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου (Hana Yori Dango, Marmalade Boy, Tenchi Muyou). Shoujo Ai σημαίνει κυριολεκτικά "Girls Love" έτσι τα anime αυτού του είδους εξερευνούν ιστορίες όπου δύο ή περισσότερες κοπέλες ερωτεύονται και τα αποτελέσματα αυτής της αγάπης. Δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με τα Yuri επειδή δεν έχουν πορνογραφικές σκηνές. Ορισμένα γνωστά Shoujo Ai είναι τα Candy Boy, Kashimashi: Girl meets Girl και Strawberry Panic. Αντίστοιχα, Shounen Ai σημαίνει "Boys Love" και περιέχουν ιστορίες όπου δύο ή περισσότερα αγόρια ερωτεύονται και προσπαθούν να καταλάβουν τα αισθήματα αυτά (Gravitation, Junjou Romantica, Papa to Kiss in the Dark).

School Life

Όπως λέει και η λέξη, στα anime αυτά, το κεντρικό θέμα είναι η σχολική ζωή. Οι περισσότεροι χαρακτήρες είναι μαθητές σε κάποια σχολή ή κολέγιο και βλέπουμε τις προσπάθειές τους σε διάφορες σχολικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες όπως η συμμετοχή σε κάποιο κλαμπ ή σε κάποιο αθλητικό γεγονός ή σε κάποιο σχολικό φεστιβάλ. Η ανάπτυξη συναισθημάτων και οι δημιουργίες σχέσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών είναι και αυτές μέρος της σχολικής ζωής. Στον αντίποδα έχουμε και πιο σκληρές ιστορίες με τα κακοποιά στοιχεία (delinquents) που ενδέχεται να υπάρχουν και με τις μάχες μεταξύ τους ή με άλλα σχολεία. Anime αυτής της κατηγορίας είναι τα Boys Be, GTO και Kujibiki Unbalance.

SciFi

Συντομογραφία του Science Fiction, σε αυτό το γένος υπάρχουν ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ιστορίες που εξελίσσονται στο μέλλον ή σε κάποιο άλλο πλανήτη ενώ οι κόσμοι αυτοί είναι τεχνολογικά πιο αναπτυγμένοι από τον δικό μας. Τέσσερις είναι η υποκατηγορίες του Scifi : Aliens, Mecha, Space Travel και Time Travel. Στην πρώτη υποκατηγορία οι ιστορίες αφορούν εξωγήινα όντα τα οποία είτε προσπαθούν να εισβάλουν σε κάποιον κόσμο (Super Dimensional Fortress Macross) είτε ζουν μαζί μας (Space Adventure Cobra). Η πιο γνωστή όμως υποκατηγορία είναι αναμφισβήτητα τα Mecha. Από την συντομογραφία της λέξης mechanical (μηχανικός) συμπεριλαμβάνει διάφορα οχήματα με ποιο δημοφιλή τα ρομπότ. Υπάρχουν τριών ειδών ρομπότ, τα ανδροειδή (Androids - Chobits), μεγάλα ρομπότ που οδηγούνται από πιλότους ή είναι τηλεχειριζόμενα (Idol Master Xenoglossia) και οι ενισχυτικές στολές (Power Suits - Spriggan). Το πρώτο mecha ήταν το Mazinger Z. Η πιο γνωστή σειρά mecha είναι τα Gundam η οποία στην αρχή δεν είχε απείχηση στο κοινό, αυτό όμως άλλαξε όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα πλαστικά μοντέλα από τα mecha αυτά. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και τα ρομπότ που μετασχηματίζονται ή ενώνονται για να σχηματίσουν κάποιο άλλο όχημα (Lion Force Voltron, Macross Frontier). Στα Space Travel συναντάμε ιστορίες στις οποίες υπάρχει ταξίδι στο διάστημα, με ή χωρίς διαστημόπλοια, χρησιμοποιώντας κάποια τεχνολογία (subspace). Υπάρχουν τριών ειδών διαστημικά ταξίδια ανάλογα με την απόσταση, διαπλανητικά, διαστρικά και διαγαλαξιακά (Ginga Eiyuu Densetsu, Tytania, Uchuu Kaizoku Captain Harlock). Τέλος τα Time Travel anime ασχολούνται με ιστορίες στις οποίες ένας ή περισσότεροι χαρακτήρες ταξιδεύουν στον χρόνο ή με τη θέλησή τους χρησιμοποιώντας κάποια συσκευή, ή άθελά τους από κάποιο ατύχημα ή μια παράξενη συγκυρία (DNA2, Ima, Soko ni Iru Boku, Time Bokan).

Seinen

Στον αντίποδα των Josei anime βρίσκονται τα Seinen. Το Seinen μεταφράζεται σαν νεαρός άντρας και οι ιστορίες που παρουσιάζονται σε αυτά τα anime έχουν στόχο άντρες ηλικίας από 18 μέχρι 30 αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που προορίζονται και για μεγαλύτερες ηλικίες. Θεματολογικά αναφέρονται κυρίως σε ιστορίες δράσης και περιπέτειας με πιο προσεγμένο σχέδιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι ρομαντικές. Ορισμένα anime που ανήκουν σε αυτό το είδος είναι τα Bokura No, Ergo Proxy και Golgo 13.

Shoujo

Η λέξη Shoujo σημαίνει "νεαρή κοπέλα", έτσι λοιπόν τα anime αυτής της κατηγορίας έχουν ιστορίες αγάπης και δυνατούς θηλυκούς χαρακτήρες. Εδώ βρίσκουμε και ιστορίες Bishounen. Ορισμένα από αυτά έχουν πλοκή με στοιχεία δράσης για να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό. Μερικά γνωστά Shoujo είναι τα Candy Candy, Peach Girl και Rose of Versailles.

Shounen

Από την λέξη Shounen, που σημαίνει "νεαρό αγόρι", αυτά τα anime έχουν κυρίως ιστορίες δράσης και περιπέτειας. Σχεδιασμένα για να έχουν απήχηση σε νεαρά αγόρια ,μερικές φορές αποτελούνται από αστείες ιστορίες ή περιέχουν στοιχεία ecchi και όμορφες γυναίκες (Angel Heart, Kiba, Project Arms).

Sports

Άλλη μια κατηγορία όπου μιλάει από μόνη της. Αν κάποιο anime περιέχει κάθε είδους σπορ, ακόμα και ολυμπιακά αθλήματα, και διάφορα άλλα (mahjong, Go). Οι χαρακτήρες συνεχώς βελτιώνονται έχοντας βάλει για στόχο το πρωτάθλημα ή την απόκτηση ενός μεταλλίου ή απλώς θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι σε όλο τον κόσμο. Πολλά είναι τα σπορ anime αλλά τα πιο γνωστά είναι τα Captain Tsubasa, Initial D, Slam Dunk και Prince Of Tennis.

Για το τέλος άφησα κάποιους χαρακτηρισμούς που δεν νομίζω ότι δικαιολογούνται να έχουν την δική τους κατηγορία. Έτσι λοιπόν έχουμε τα εξής. Art, anime που ασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή τέχνης(Hidamari Sketch). Coming of age, anime που ασχολούνται με την ενηλικίωση(Aishiteru ze Baby). Conspiracy, anime στα οποία υπάρχει κάποιου είδους συνωμοσία(Speed Grapher). Cooking, anime που ασχολούνται με την παραγωγή διάφορων φαγητών(Yakitate!! Japan). Cyberpunk, anime τα οποία εστιάζουν στην χρήση υπολογιστών και είναι συνήθως τοποθετημένα στο μέλλον(Ghost in the Shell). Daily Life, anime τα οποία αναπαριστούν την καθημερινότητα(Bartender). Juujin είναι τα anime στα οποία υπάρχουν χαρακτήρες που ενώ είναι σχεδιασμένοι με ανθρώπινη μορφή έχουν ταυτόχρονα κάποια στοιχεία από ζώα, συνήθως αυτιά και ουρές. Τα πιο γνωστά στιλ Juujin είναι τα Catgirs(Utawarerumono). Military, anime στα οποία υπάρχει παρουσία κάποιας στρατιωτικής δύναμης(Area 88). Novel, anime βασισμένα σε νουβέλες και μυθιστορήματα όπως οι Άθλιοι του Βίκτωρ Ουγκώ, ( Les Miserables: Shoujo Cosette) [Ευχαριστώ Petran79].Police, anime τα οποία περιέχουν παρουσία αστυνομικής δύναμης(A.D. Police). Tragedy, anime στα οποία ο κεντρικός χαρακτήρας ζει κάποιου είδους δράμα συνήθως σε μια σύγκρουσή του με μια ισχυρότερη δύναμη(Argento Soma). Underworld, anime τα οποία μας παρουσιάζουν κάποια μορφή υποκόσμου, κυνηγοί επικηρυγμένων ή yakuza (Koroshiya-1 The Animation).

Εφόσον μάθαμε το νόημα κάθε κατηγορίας μπορούμε να προχωρήσουμε στον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε ένα anime. Στην αρχή αναφερόμαστε στο κοινό που στοχεύει το anime, αν είναι shonen ή shoujo ή κάποιο από τα άλλα είδη. Μετά λέμε για τα στοιχεία που περιέχει ξεκινώντας από το κύριο συστατικό του και συνεχίζοντας με το επόμενο. Π. χ. αν ένα anime είναι shonen, action, comedy, ecchi, τότε καταλαβαίνουμε τα εξής, προορίζεται για νεαρά αγόρια και επικεντρώνετε περισσότερο στην δράση και μετά στην κωμωδία με λίγα στοιχεία ecchi. Με λίγα λόγια υπάρχει διαφορά όταν λέμε ότι ένα anime είναι comedy,ecchi από ένα άλλο που είναι ecchi, comedy όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό. Επίσης μπορούμε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα : τα action και adventure τις περισσότερες φορές είναι μαζί με τα shonen και seinen ενώ romance το βρίσκουμε κυρίως σε shoujo και josei. Αντίστοιχα τα harem είναι συνήθως και shonen ενώ τα bishounen είναι και shoujo. Τέλος πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτές οι κατηγορίες δεν είναι περιοριστικές απλώς είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίζουμε ένα anime από κάποιο άλλο. Δηλαδή μπορούμε να βλέπουμε anime ενός γένους που δεν προορίζεται για εμάς αλλά το πιο πιθανό θα είναι να μην μας αρέσει (π. χ. αν είσαι αγόρι δεν σου λέει κανείς να μην δεις yaoi, το θέμα είναι θα μπορέσεις ?).

Τις παραπάνω πληροφορίες τις πήρα από τις εξής ιστοσελίδες : Anidb Wiki, AniDB Categories Listing, Wikipedia, The Free Dictionary.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από kleidokrator: 04 Μάιος 2011 - 18:38
Διορθώσεις

"You can train a dog with food, you can buy a person with money, but there isn't a man alive able influence the wolves of Mibu! Some things will never change. A wolf will always be a wolf, the Shinsen Gumi will always be the Shinsen Gumi, and a manslayer will always be a manslayer!" Goro Fujita, also known as Hajime Saito


Δημοσιευμένη  εικόνα


#2 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1.786 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 14 Φεβρουάριος 2009 - 21:14

Πολύ καλή δουλειά. Είχα κάνει κι εγώ μια πιο απλή κατιγοριοποίηση σε ένα δικό μου τόπικ (του οποίου το όνομα δεν μπορώ να αναφέρω για να μη λένε πάλι ότι διαφημίζω τα τόπικ μου, λες και βγάζω λεφτά ενώ είναι δωρεάν).

Κάποια από αυτά έχουνε ενδιαφέρον και μάλιστα θα ενσωματώσω μερικά στο δικό μου.

#3 laraska

laraska

    Self imposed ban

  • Members
  • 1.875 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 14 Φεβρουάριος 2009 - 21:49

μπραβο
καλη κινηση .
Δημοσιευμένη  εικόνα
Spoiler:
Spoiler:
Spoiler:
[IMG]http://www.anime.gr/forums/%5Burl=http://dragcave.net/view/yrOI%5D%5Bimg%5Dhttp://dragcave.net/image/yrOI.gif%5B/img%5D%5B/url%5D[/IMG]

#4 Maya-chan

Maya-chan

    Anime Master

  • Moderators
  • 1.667 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 14 Φεβρουάριος 2009 - 22:29

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μπράβο που το πόσταρες. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ, ειδικά τους νέους φαν του είδους. ;)

15fkk04.jpg


#5 Shikamaru

Shikamaru

    So Troublesome

  • Members
  • 912 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 14 Φεβρουάριος 2009 - 23:57

με σωζεις φιλε:nbleed:
Δημοσιευμένη  εικόνα
Δημοσιευμένη  εικόνα

#6 Adventurer

Adventurer

    Αιώνιος φοιτητής

  • Members
  • 2.983 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 00:12

Μακαρι να το διαβαζαν μερικοι και να καταλαβαιναν τη διαφορα shoujo ai και yuri (οπως και shounen ai και yaoi) που νομιζουν οτι ειναι το ιδιο και το αυτο ενω δεν εχουν σχεδον καμια σχεση:emptyonexg1:
Δημοσιευμένη  εικόνα

#7 red pyramid

red pyramid

    Revolutionary Fanboy

  • Members
  • 1.655 Δημοσιεύσεις:
  • LocationThe city upon the hill

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 00:51

Μακαρι να το διαβαζαν μερικοι και να καταλαβαιναν τη διαφορα shoujo ai και yuri (οπως και shounen ai και yaoi) που νομιζουν οτι ειναι το ιδιο και το αυτο ενω δεν εχουν σχεδον καμια σχεση:emptyonexg1:

Χμ, κοίτα, αν και συμφωνώ κατά ένα μέρος σε αυτό που λές, όσο αφορά εμάς τους ευρωπαίους (και δή έλληνες) λογικό είναι να μην υπάρχει-ισχύει ο διαχωρισμός μιάς και τα άτομα που έχουν αποκλείσει αυτά τα 2 είδη απο το ρεπερτόριο τους το έχουν κάνει για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη ποιότητα του κάθε είδους ή για τις ''τολμηρές'' σκηνές, αλλά για την ύπαρξη ομόφυλων ζευγαριών. Αναμενόμενο λοιπόν για αυτούς όλα να φένονται ίδια, κάτι που δεν ισχύει με όσους/ές ασχολούνται παραπάνω.
Δημοσιευμένη  εικόνα

#8 Nighteyes

Nighteyes

    Thinking backwards.

  • Retired Staff
  • 1.667 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 00:57

Μακαρι να το διαβαζαν μερικοι και να καταλαβαιναν τη διαφορα shoujo ai και yuri (οπως και shounen ai και yaoi) που νομιζουν οτι ειναι το ιδιο και το αυτο ενω δεν εχουν σχεδον καμια σχεση:emptyonexg1:


Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Αν μπορούσε κανείς να μου εξηγήσει γιατί το Ikoku Irokoi Romantan, το Haru o Daite Ita και το Okane ga Nai! δεν θεωρούνται σύμφωνα με το anidb ακατάλληλα, συνεπώς non yaoi, ενώ το winter cicada, ακατάλληλο, πολύ θα το χαιρόμουνα. Την ίδια ερώτηση έκανα και στο thread των yaoi αλλά απάντηση δεν πήρα. Να εξηγήσω ότι το winter cicada είναι το πιο ελαφρύ απ' τα 3 και μάλιστα είναι και εποχής. Δύο σκηνές έχει σ' όλοκληρη ταινία και σ' αυτές δεν δείχνει και τίποτα, και είναι full στο ρομάντζο και στον εξ αποστάσεως έρωτα. Ειδικά το Okane ga nai έχει αρκετές λεπτομέρειες. Συμπέρασμα: Μήπως το anidb δεν είναι και τόσο αξιόπιστο στη κριτική του όσο θα θέλαμε;

Και τελικά τα πρώτα 3 που αναφέρω θεωρούνται yaoi ή shounen-ai;

Δημοσιευμένη  εικόνα

Δημοσιευμένη  εικόνα


#9 legeon

legeon

    Anime Freak

  • Members
  • 267 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 00:59

μπράβο πολύ καλή η δουλεία σου.έτσι όσες απορίες έχει κάποιος σχετικά με τα είδη των άνιμε εδώ θα βρούν την απάντηση τους.και πάλι μπράβο

#10 Phantom Duck

Phantom Duck

    Platyrhynchos Kineticus

  • Retired Staff
  • 5.461 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 04:52

~Stickied

Πολύ καλή δουλειά που κάποιος έπρεπε να την κάνει :nod:

E5VV38U.jpg


#11 iristella

iristella

    Heelchou!

  • Administrators
  • 10.437 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 05:35

Really nice thread..... Οmedeto Kleidokrator kun.

Για να συνεχίσω το ερώτημα της Nighteyes να πω ότι από που και ως που το Junjou romantica είναι shonen ai? Μια χαρά Yaoi είναι. Ελαφρύ μεν και σίγουρα πιο ελαφρύ από το Okane Ga Nai , αλλά παραμένει Yaoi. Και ναι συμφωνώ και εγώ πως το Winter Cicada είναι κανονικά Shonen Ai. Εκτός και αν ως Shonen ai πιάνεται μόνο όταν υπάρχει το ρομαντικό συναίσθημα πχ σαν το Angels Feather......

#12 roriconfan

roriconfan

    *Don't be like me*

  • Banned
  • 1.786 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 11:08

Εντάξει ρε παιδιά, και τα περισσότερα action είναι και adventure. Ο διαχωρισμός πολλών σειρών γίνεται στην τελική ποσοστιαία. Περισσότερο ρομάντζο παρά σεξ και το ανάποδο ή περισσότερο ξύλο παρά πλοκή και τα λοιπά.

#13 kelborn3

kelborn3

    Toki

  • Members
  • 2.054 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 11:21

Πολυ καλη δουλεια και πραγματικα αξιζει τον κοπο-συγχαρητηρια

Δημοσιευμένη  εικόνα


#14 kleidokrator

kleidokrator

    Flame Master

  • Members
  • 237 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 12:03

Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Αν μπορούσε κανείς να μου εξηγήσει γιατί το Ikoku Irokoi Romantan, το Haru o Daite Ita και το Okane ga Nai! δεν θεωρούνται σύμφωνα με το anidb ακατάλληλα, συνεπώς non yaoi, ενώ το winter cicada, ακατάλληλο, πολύ θα το χαιρόμουν Την ίδια ερώτηση έκανα και στο thread των yaoi αλλά απάντηση δεν πήρα. Να εξηγήσω ότι το winter cicada είναι το πιο ελαφρύ απ' τα 3 και μάλιστα είναι και εποχής. Δύο σκηνές έχει σ' ολόκληρη ταινία και σ' αυτές δεν δείχνει και τίποτα, και είναι full στο ρομάντζο και στον εξ αποστάσεως έρωτα. Ειδικά το Okane ga nai έχει αρκετές λεπτομέρειες. Συμπέρασμα: Μήπως το anidb δεν είναι και τόσο αξιόπιστο στη κριτική του όσο θα θέλαμε;

Και τελικά τα πρώτα 3 που αναφέρω θεωρούνται yaoi ή shounen-ai;


Επειδή δεν έχω δει τα συγκεκριμένα anime δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το θέμα. Να πω όμως το εξής, στο Winter Cicada η κατηγοριοποίηση yaoi βρίσκεται στο τέλος. Αυτό μου λέει ότι δεν είναι τόσο πολύ συγκεντρωμένο σε αυτό το είδος. Επίσεις σε όλες τις σελίδες από anime στην AniDB υπάρχει μια καρτέλα (catergory) στην οποία μπορείς να δεις σε τι βαθμό υπάρχει το συγκεκριμένο στοιχείο. Τελικά νομίζω ότι αυτές οι κατηγορίες διαμορφώνονται από εμάς, τους χρήστες. Πιστεύω (αν και δεν το έχω δοκιμάσει) ότι μπορείς να προτείνεις να αλλάξει ένα genre ή να προσθέσεις ένα άλλο ή να αφαιρεθεί.

Είδα ότι στην καρτέλα category στο Okane ga Nai! υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί που δεν έχουν προταθεί ακόμα, ίσως θα έπρεπε να κάνεις request για να το αλλάξεις αυτό.

Σχετικά με τα shounen ai και yaoi να πω ότι σαφώς πάνε πακέτο. Ένα καθαρό hentai, yaoi anime συνήθως περιέχει και shounen ai (δεν μπορεί να υπάρξει σεξ αν δεν υπάρχει αγάπη , εκτός και αν μιλάμε για rape :hahaha:).

"You can train a dog with food, you can buy a person with money, but there isn't a man alive able influence the wolves of Mibu! Some things will never change. A wolf will always be a wolf, the Shinsen Gumi will always be the Shinsen Gumi, and a manslayer will always be a manslayer!" Goro Fujita, also known as Hajime Saito


Δημοσιευμένη  εικόνα


#15 red pyramid

red pyramid

    Revolutionary Fanboy

  • Members
  • 1.655 Δημοσιεύσεις:
  • LocationThe city upon the hill

Καταχωρήθηκε 15 Φεβρουάριος 2009 - 13:12

Ένα καθαρό hentai, yaoi anime συνήθως περιέχει και shounen ai (δεν μπορεί να υπάρξει σεξ αν δεν υπάρχει αγάπη , εκτός και αν μιλάμε για rape


Αν κρίνω απο διάφορα που έχω δεί δε μιλάμε για κάτι τόοοσο διαφορετικό. Ως concept μπορεί κανείς να το βρεί αρκετά συχνά.

Εγώ απο την άλλη θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση στις iristella και Nighteyes: όταν εσείς λέτε ελαφρύ εννοείται την πλήρη απουσία ερωτικών σκηνών ή δέχεστε ότι και με αυτές μέσα αλλά όχι με πολύ εμφανή τρόπο ένα anime μπορεί να χαρακτηριστεί και πάλι ελαφρύ? Γιατί όταν λές ότι το Haru O Daite It ή το Kirepapa (δε το ανέφερε κάποιος εδώ μέσα, αλλά το έχω ακούσει) είναι yaoi και τολμηρά μάλιστα τότε δε μπορώ να συμφωνήσω. Το πρώτο ναι μεν είχε ερωτικές σκηνές αλλά ούτε κάποιο explicit θέμα τύπου καταναγκασμός υπήρξε ( που είναι και ο μόνος λόγος που δέχομαι ότι το Okane Ga Nai είναι yaoi), ούτε τόσο πολύ στο fanservice βασιζόταν.Γιατί λοιπόν να χαρακτηριστεί yaoi?
Δημοσιευμένη  εικόνα