
Ας μιλησουμε για τεχνη! Οχι το τι θεωρειται τεχνη, που ειχαμε κανει παλιοτερα και βγηκανε μαχαιρια, αλλα ενα thread στο οποιο θα παραθετουμε τα αγαπημενα μας εργα τεχνης με λιγα λογια και καμμια συνοδευτικη φωτο.
Ολα αυτα τα εργα φτιαχτηκανε με πολυ κοπο, και με σκοπο να τα βλεπει ο κοσμος, οποτε ας εκμεταλευτουμε την συγχρονη τεχνολογια που μας δινει την δυνατοτητα να απολαυσουμε αυτα τα εργα, και επισης να μαθουμε για καποια που αγνοουσαμε μεχρι τωρα!
Θα κανω την αρχη με κατι uber κλασικο, την γλυπτικη και συγκεκριμενα τα αγαπημενα μου Ιταλικα αγαλματα. Διστυχως η γλυπτικη, τουλαχιστον στην κλασσικη της μορφη, εχει σχεδον πεθανει και δυσκολα θα ξαναβγουν εργα σαν τα παρακατω:
Η εκσταση της Αγιας Τερεζας (Giovanni Bernini)

Ειναι ενα μπαροκ εργο απο ισως τον καλυτερο γλυπτη που εβγαλε η Ιταλια. Καλα το αν ειναι ο καλυτερος ισως να ελεγχεται, αλλα σιγουρα ειναι ο πιο δουλευταρας, αφου η Ρωμη ειναι κυριολεχτικα τιγκα στα γλυπτα και τα συντριβανια του. Ισως το πιο γνωστο του εργο να ειναι η "Αρπαγη της Περσεφονης", αλλα επειδη εχω μια αδυναμια στο μπαροκ γενικοτερα, θα προτιμησω την "εκσταση". Προκειται για ενα εργο του 1652 το οποιο θα το βρειτε στην εκκλησια Santa Maria De la Vittoria της Ρωμης. Ισως το πιο χαρακτηριστικο και εντυπωσιακο στοιχειο αυτου του αγαλματος ειναι η σχεδον οργασμικη εκφραση της αγιας, που ειχε προκαλεσει σαλο την εποχη εκεινη.
Η Pieta του Μιχαηλ Αγγελου

Μιας που επιασα τους Ιταλους γλυπτες, θα ηταν εγκλημα να αφησω εξω τον Μιχαηλ Αγγελο.. Αλλα ποιος Δαβιδ και πρασινα αλογα, για μενα η Πιετα ειναι το κορυφαιο του δημιουργημα. Ολοκληρωθηκε το 1499 και βρισκεται σε ενα παρεκκλησι στον Αγιο Πετρο στο Βατικανο. Θα το θαυμασετε πισω απο αλεξισφαιρο τζαμι, αφου το 1972 ενας σαλεμενος γεωλογος του επιτεθηκε με ενα σφυρι. Το θεμα ειναι η Μαρια η Μαγδαληνη που κραταει το νεκρο σωμα του Ιησου μετα την σταυρωση. Το θεμα ηταν αρκετα πρωτοτυπο για τα τοτε Ιταλικα δεδομενα ενω εντυπωση κανει η νεαρη ηλικια της Μαριας που εγινε για να προσδωσει αγνοτητα. Ειναι επισης το μοναδικο εργο το οποιο ο Μιχαηλ Αγγελος υπεγραψε σκαλιζοντας το ονομα του.