Jump to content

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Sign In 

Create Account
Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Photo
- - - - -

Διδασκαλία θρησκευτικών στην 1,2-βάθμια εκπαίδευση

• Please log in to reply
387 replies to this topic

Poll: Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου; (137 member(s) have cast votes)

Πότε πρέπει να ξεκινάει η θρησκευτική διαπαιδαγώγηση στα πλαίσια του σχολείου;

1. Στις πρωτες τρεις ταξεις του δημοτικου (21 votes [15.33%] - View)

Percentage of vote: 15.33%

2. Στις τρεις τελευταιες ταξεις του δημοτικου (16 votes [11.68%] - View)

Percentage of vote: 11.68%

3. Στο γυμνασιο (14 votes [10.22%] - View)

Percentage of vote: 10.22%

4. Στο λυκειο (13 votes [9.49%] - View)

Percentage of vote: 9.49%

5. Να μην υφισταται τετοια διαπαιδαγωγηση στο σχολικο περιβαλλον (73 votes [53.28%] - View)

Percentage of vote: 53.28%

Vote Guests cannot vote

#76 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts
  • LocationThe city upon the hill

Posted 16 June 2008 - 15:07

Μόνο που δεν έδωσα εγώ τον αυθαιρετο ορισμό ;) . Τον ''κακό'' χριστιανο τον ορίζω όπως κάθε άνθρωπο. Αυτόν που θα επιβάλλει τις απόψεις του, απόλυτα κλεισμένος σε αυτές. Αυτός είναι ένας πολύ γρήγορος ορισμός που μπορώ να δώσω. Θα ήθελες να απαντήσεις και εσύ στο ρητορικό ερώτημα που προηγήθηκε?

Κανείς δεν είπε ότι οι θεολόγοι είναι κακοί. Ξαναβάζω τα ποστ

Αρκει καποια απο αυτα να μην χρησιμοποιηθουν εσκεμμενα απο καποιους για να περασουν αντι-θρησκευτικες η αντι-χριστιανικες ιδεολογιες σε μικρα παιδια.

Στην Ελλάδα, έχοντας υπόψη ότι στις περρισσότερες περιπτώσεις έτσι και αλλιώς θα είναι πάλι θεολόγοι αυτοί που θα κάνουν τα μαθήματα αυτά, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει κάτι τέτοιο? Θα έλεγα μηδενικές.

καλοί, κακοί ή οτιδήποτε, σίγουρα έχουν ήδη μια τάση προς μία θρησκεία, έτσι ώστε να υποθέτω και εγώ εύκολα ότι είναι δύσκολο εώς αδύνατο να περάσουν μέσα απο ένα τέτοιο μάθημα αντιχριστιανικές απόψεις.
Posted Image

#77 Putin

Putin

Swee

• Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 16 June 2008 - 15:11

Η ελευθερια επιλογης υπαρχει απο τα 18

Δηλαδή κάποιος μικρότερος σε ηλικία δεν έχει το δικαίωμα να επιλέξει τίποτα, ούτε για τον εαυτό του. Ωραίος.

...και μετα, αλλα ακομα και πιο νωρις αμα το ιδιο το παιδι επιλεξει αναλογα.

Δεν το κατάλαβα αυτό. Μου φαίνεται οτι αναιρείς το παραπάνω αφού ο τρόπος που το έθεσες ήταν πολύ απόλυτος.

Στις πολυ μικρες ηλικιες το ρολο του παιδαγωγου παιζουν οι γονεις. Αυτο δεν το οριζει μονο η κοινωνια αλλα και η φυση η ιδια. Ειναι λοιπον υποχρεωση αλλα και αναφαιρετο δικαιωμα των γονιων να μεγαλωσουν το παιδι τους με βαση τις ηθικες τους αξιες και διδαγματα.

Υποχρέωση της οικογένειας είναι να μεγαλώσει τα παιδιά της σωστά, να τα μορφώσει, να τους μάθει τα βασικά του σωστού/λάθους [αυτό πολλές φορές είναι υποκειμενικό, ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά τους 2 όρους αλλά υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που δεν αμφισβητούνται (αφαίρεση ζωής, περιφρόνηση άλλων κοκ)] και λοιπά.
Αυτό που λες εσύ είναι να περνάει τις ιδέες της στα παιδιά, χωρίς να τα πληροφορεί για διάφορα θέματα από διάφορες οπτικές γωνίες (είτε συμφωνούν με αυτές είτε όχι) έτσι ώστε να κρίνουν τα ίδια αργότερα το τι είναι σωστό και λάθος και το τι επιλογές θα κάνουν, από θρησκευτικά μέχρι πολιτικά θέματα.

Το κρατος υπαρχει για να βοηθησει τους γονιους σε αυτο το καθηκον και να αναλαβει και τα πιο τεχνικα μερη της μορφωσης τους.

Μόρφωση # Κάνω τα παιδιά μου ίδια με εμένα.

στερεις το δικαιωμα απο τους γονεις να αναθρεψουν το παιδι τους οπως αυτοι κρινουν σωστο και να του δωσουν την καθοδηγηση τους με την βοηθεια του κρατους.

Όπως είπα ο Πυραμίδας, ένα σωστό κράτος δεν έχει καν το δικαίωμα να ανακατευτεί με τη θρησκευτική καθοδήγηση των πολιτών της χωρας τους.
Βέβαια μέσα στα σκατά όλα γίνονται.

Δευτερον υποτιμας την νοημοσυνη των παιδιων νομιζοντας οτι ακομα και σε μικρη ηλικια δεν εχουν κριτικη ικανοτητα να ξεχωρισουν το σωστο απο το λαθος.

Απάντησε ο Πυραμίδας.

Τριτον και βασικοτερον, το να λες οτι αμα μαθει το παιδι να αγαπαει καποια πραγματα θα ειναι δυσκολο να του αλλαξω μυαλα, ειναι σαν μου λες οτι θελεις να "κατηχησεις" τα παιδια των αλλων συμφωνα με τις δικες σου ιδεολογιες.

Είτε εσύ λάθος κατάλαβες είτε εγώ δεν το διατύπωσα σωστά, βαριέμαι να ξαναδιαβάζω το ποστ μου.
Ούτε θέλω να αλλάξω ΕΓΩ τα μυαλά κανενός ούτε να επιβάλω στον καθένα το τι είναι σωστό και λάθος.
Εσύ θα νομίζεις οτι έχω πρόβλημα με το να είναι κάποιος χριστιανός.
Όχι, αλλά έχω πρόβλημα με το να αποφασίζουν ουσιαστικά άλλοι για το αν αυτός ο κάποιος θα είναι χριστιανός η όχι.

Κανεις δεν επιβαλει σε καποια μειονοτητα να γινουν χριστιανοι, και αμα οι γονεις η το παιδι το ιδιο δεν θελουν να μαθουν τα ελληνικα θρησκευτικα

Απαλλαγή μπορείς να πάρεις μόνο αν πιστεύεις κάπου αλλού και το λένε τα χαρτιά σου η οτιδήποτε.
Αν δεν πιστεύεις δεν μπορείς, μόνο αν ιδρυθεί επίσημη "θρησκεία" άθεων και αναγνωριστεί.
Πόσο μάλλον αν πεις οτι απλά δεν θες να το παρακολουθήσεις, επειδή δεν πρόκειται να σου χρειαστούν ποτέ στη ζωή σου (από τα "ορίτζιναλ" χριστιανικά/θρησκευτικά μέχρι τις ηλίθιες ιστορίες για το πως μεγάλωσε ο κάθε &$*(#, τι σπούδασε, τι δουλειά έκαναν οι γονείς του και κάτι τέτοια κουλά).

σε περιοχες οπως η Θρακη οπου υπαρχει σημαντικος αριθμος μουσουλμανων, το ιδιο το κρατος διδασκει το κορανι σε αυτα τα παιδια.

Ναι, επειδή ο μουσουλμανισμός είναι αναγνωρισμένη θρησκεία.
Εσύ νομίζεις οτι τα έχουμε βάλει με το δίδαγμα των χριστιανικών θρησκευτικών και μόνο.
Κοίτα τα πράγματα λίγο πιο γενικά.

HnH5aB0.jpg

#78 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 16 June 2008 - 15:35

Οι γονεις εχουν παρει τις αποφασεις τους και εχουν κατασταλαξει στο τι ειναι για αυτους σωστο και τι λαθος... Αυτο ισχυει και σε θεματα οπως η πολιτικη και τα θρησκευτικα. Ειναι λογικο λοιπον, και δικαιωμα τους φυσικα, να αναθρεψουν τα παιδια τους με αυτον τον τροπο, και να απαιτησουν απο το κρατος να βοηθησει σε αυτο και φυσικα να μην σταθει εμποδιο.

Το παιδι τωρα οσο ειναι υπο την ευθυνη των γονιων του και της βασικης εκπαιδευσης θα τα διδαχθει ολα αυτα. Οταν ομως ενηλικιωθει και η κριτικη του ικανοτητα θα εχει αναπτυχθει αρκετα, δεν υπαρχει τιποτα που να το εμποδιζει να αλλαξει τελειως ροτα.. Πολλοι νεοι εχουν διαφορετικες αποψεις απο τους γονεις τους και αυτο ισχυει σε αρκετους φιλους μου. Τα διαφορετικα ερεθισματα παντα υπαρχουν αμα ψαξεις να τα βρεις και δεν υπαρχουν ορια στο τι μπορει να επιλεξει κανεις στην ανωτατη εκπαιδευση.
Posted Image

#79 Putin

Putin

Swee

• Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 16 June 2008 - 15:47

Οι γονεις εχουν παρει τις αποφασεις τους και εχουν κατασταλαξει στο τι ειναι για αυτους σωστο και τι λαθος... Αυτο ισχυει και σε θεματα οπως η πολιτικη και τα θρησκευτικα. Ειναι λογικο λοιπον, και δικαιωμα τους φυσικα, να αναθρεψουν τα παιδια τους με αυτον τον τροπο, και να απαιτησουν απο το κρατος να βοηθησει σε αυτο και φυσικα να μην σταθει εμποδιο.

Το παιδι τωρα οσο ειναι υπο την ευθυνη των γονιων του και της βασικης εκπαιδευσης θα τα διδαχθει ολα αυτα. Οταν ομως ενηλικιωθει και η κριτικη του ικανοτητα θα εχει αναπτυχθει αρκετα, δεν υπαρχει τιποτα που να το εμποδιζει να αλλαξει τελειως ροτα.. Πολλοι νεοι εχουν διαφορετικες αποψεις απο τους γονεις τους και αυτο ισχυει σε αρκετους φιλους μου. Τα διαφορετικα ερεθισματα παντα υπαρχουν αμα ψαξεις να τα βρεις και δεν υπαρχουν ορια στο τι μπορει να επιλεξει κανεις στην ανωτατη εκπαιδευση.

Όχι ούτε λογικό ούτε δικαίωμα τους είναι να κάνουν τα παιδιά τους αντίγραφα τους ειδικά σε αυτά τα 2 θέματα.
Και αυτό που πάλι δεν θες να καταλάβεις είναι οτι δεν αλλάζει εύκολα γνώμη κάποιος μετά απο τόσα χρόνια αποχαύνωσης αφού ούτε καν μπαίνει στον κόπο να αναθεωρήσει όλα όσα του έμαθαν.
Πιθανόν να είναι άξιοι της μοίρας τους που δεν σκέφτονται ξανά και ξανά διάφορα θέματα, αλλά αφου έτσι είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πράμα.

Συγνώμη αλλα δεν μπορώ να το θέσω πιο απλά.
Αν συνεχίσεις να επαναλαμβάνεσαι όπως συνήθως, τα παρατάω, αρκετά ασχολήθηκα με πολλά άτομα τζάμπα και έχω κουραστεί.

HnH5aB0.jpg

#80 Mr Ayu-Mania

Mr Ayu-Mania

Wotalicious!

• Members
  • 959 posts

Posted 16 June 2008 - 15:59

Εσυ μαλλον εχεις κολλησει σε καποια θεματα.. Θεωρεις οτι οι αποψεις των γονιων ειναι το "κατεστημενο" και οτι ειναι απαραιτητα λαθος..

Αυτο δεν ισχυει. Αμα το παιδι δεν βρισκει τις αποψεις λογικες, οταν μεγαλωσει θα τις απορριψει. Απλο ειναι. Οι δικιοι μου γονεις ηταν αριστεροι οταν ηταν νεοι. Δεν μου αλλαξαν αυτοι μυαλα, το αντιθετο εγινε μαλιστα, και τωρα συμφωνουν με τα δικα μου πιστευω.

It all comes down to this... You believe what you find to be logical.

Και οσο μεγαλωνεις, το πιο φυσιολογικο πραγμα ειναι να αναθεωρεις τις αποψεις σου αναλογα με τις εμπειριες σου, και φυσικα να θες να τα περασεις αυτα στα ιδια σου τα παιδια.
Posted Image

#81 Ptomahawk

Ptomahawk

Σενιορ Ρεσερτσερ στα ΒeeTas

• Members
  • 701 posts

Posted 16 June 2008 - 16:07

Και αυτό που πάλι δεν θες να καταλάβεις είναι οτι δεν αλλάζει εύκολα γνώμη κάποιος μετά απο τόσα χρόνια αποχαύνωσης αφού ούτε καν μπαίνει στον κόπο να αναθεωρήσει όλα όσα του έμαθαν.
Πιθανόν να είναι άξιοι της μοίρας τους που δεν σκέφτονται ξανά και ξανά διάφορα θέματα, αλλά αφου έτσι είναι η πλειοψηφία των ανθρώπων θα πρέπει να σταματήσει αυτό το πράμα.

Αυτό είναι το θέμα, αν δεις μια θρησκεία εξαρχής από τη λογική της σκοπιά(κοινωνικοπολιτικές συνθήκες κτλπ) δεν πρόκειται ποτέ επίσης
να ασπαστείς κάποια(χωρίς να είναι απαραίτητα κακό) γιατί πολύ απλά δεν θα αναθεωρήσεις. Το θέμα είναι ότι κάθε θρησκεία είναι ένα σύνολο αξιών και κανόνων για τη ζωή, καθημερινή και μη(εξαίρεση αποτελούν μερικές cults). Αν φτάσουμε σε μια κοινωνία όπου δεν ακολουθούμε(-νε) οι άνθρωποι κάποια θρησκεία, θα παρατηρήσουμε μεγάλη ανοχή σε πράγματα τα οποία διάφορες θρησκείες απορρίπταν(πχ παιδεραστία). Αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μία νύχτα, αλλά καθώς θα έχουν χαλαρώσει οι ηθικοί φραγμοί που θέταν οι θρησκείες, σιγά σιγά θα παρατηρούνται όλο και περισσότερες τάσεις προς τέτοια φαινόμενα, καθώς ο άνθρωπος δεν θα έχει τους ηθικούς φραγμούς(που τους επέβαλλε ο φόβος της "Θείας" τιμωρίας).

@Πυραμίδα

Μην το ψάχνεις δεν θυμάμαι τί ήθελα να πω στο ποστ μου...
Πάντως να σου ορίσω τον καλό χριστιανό δυσκολεύομαι καθώς δεν ακολουθώ κάποια θρησκεία. Θα έλεγα ότι είναι αυτός ο οποίος ακολουθεί τις προσταγές τις θρησκείας, με ευλαβικότητα και ο οποίος θα ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του και θα ακολουθεί τον κώδικα ηθικής του που προφανώς ταυτίζεται με αυτόν της θρησκείας του(αλλιώς δεν θα ήταν χριστιανός).

Τώρα που το σκέφτομαι:
Πάρε έναν αναρχικό ιδεολόγο. Δηλαδή τις ιδέες του για μια κοινωνία ίσων όπου κανένας δεν βλάπτει τον άλλο και δεν υπάρχει κάποια εξουσία εφόσον δεν γίνονται μεμπτές πράξεις και αφαίρεσέ του την άρνηση ότι υπάρχουν θεοί. Σε αυτό πρόσθεσε τις ιδέες του χριστιανισμού περί ηθικής(πχ, όχι πολυγαμία, παιδεραστία κλπ), κράτα τις ιδέες περί κοινοκτημοσύνης, αγάπης προς το συνάνθρωπο, ότι δεν βλάπτουμε τους άλλους και ότι δεν χρειάζεται κάποια επίγεια εξουσία. Συνδιάζοντάς τα έχεις τον καλό χριστιανό(γιατί βασικά ιδεολογική αναρχία και χριστιανισμός έχουν μόνο μία διαφορά, η πρώτη δεν περιλαμβάνει θρησκεία.
Posted Image

#82 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 16 June 2008 - 16:40

Ειναι λογικο λοιπον, και δικαιωμα τους φυσικα, να αναθρεψουν τα παιδια τους με αυτον τον τροπο, και να απαιτησουν απο το κρατος να βοηθησει σε αυτο και φυσικα να μην σταθει εμποδιο.

Νομίζω επαναλαμβανόμαστε. Με ποιο τρόπο στέκεται το κράτος εμπόδιο στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αν αντί για θρησκευτικά έχουμ θρησκειολογεία. Και απο πότε είναι χρέος του κράτος να προωθεί την οποιαδήποτε θρησκεία τη στιγμή που η ίδια η θρησκεία αυτή έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει?

Το θέμα είναι ότι κάθε θρησκεία είναι ένα σύνολο αξιών και κανόνων για τη ζωή, καθημερινή και μη(εξαίρεση αποτελούν μερικές cults). Αν φτάσουμε σε μια κοινωνία όπου δεν ακολουθούμε(-νε) οι άνθρωποι κάποια θρησκεία, θα παρατηρήσουμε μεγάλη ανοχή σε πράγματα τα οποία διάφορες θρησκείες απορρίπταν(πχ παιδεραστία). Αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μία νύχτα, αλλά καθώς θα έχουν χαλαρώσει οι ηθικοί φραγμοί που θέταν οι θρησκείες, σιγά σιγά θα παρατηρούνται όλο και περισσότερες τάσεις προς τέτοια φαινόμενα, καθώς ο άνθρωπος δεν θα έχει τους ηθικούς φραγμούς(που τους επέβαλλε ο φόβος της "Θείας"

Μόνο που πιστεύω ότι οι θρησκείες δεν είναι δα και το μοναδικό σημείο που μπορεί κάποιος να βρεί ηθικές αξίες, υπάρχουν και αξίες τώρα πια που τις θεωρούμε πανανθρώπινες και δίνονται απο την ίδια τη πολιτεία, είτε μέσω της παιδείας είτε μέσω έμμεσων παραγόντων (ΜΜΕ θα τυος ονόμαζα). Και ύστερα απο τόσες χιλιάδες χρόνια που οι θρησκείες, είτε για καλό είτε για κακό έχουν μπεί πια πολύ βαθιά στη κουλούρα μας, ακόμη και αν υποθετικά εξαφανιστούν, αρκετά απο αυτά τα οποία δίδαξαν θα εξακουλουθούν να συντιρούνται σε μεγάλο βαθμό, είτε για καλό (π.χ. ισότητα μεταξύ ανθρώπων, αγάπη, κτλ) είτε για κακό (προβολή του σώματος και του έρωτα ως αμαρτωλό, υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, κτλ).

Αλλά επέτρεψε μου να πώ ότι βρίσκω αυτό το κομμάτι οφ τόπικ, μιάς και δεν μίλησε κανε΄για κατάργηση και περιθωριοποίηση της οποιασδήποτε θρησκείας, οπότε δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θές να πείς, μήπως δεν κατάλαβα καλά?

Θα έλεγα ότι είναι αυτός ο οποίος ακολουθεί τις προσταγές τις θρησκείας, με ευλαβικότητα και ο οποίος θα ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του και θα ακολουθεί τον κώδικα ηθικής του που προφανώς ταυτίζεται με αυτόν της θρησκείας του(αλλιώς δεν θα ήταν χριστιανός).

Τότε ορίζεις την λέξη καλός ως πιστός, αυτός που ακουλουθεί δογματικά τη πίστη, και όχι ως θετικός άνθρωπος. Το να ακουλουθείς όμως πιστά αυτά που σου λέει κάποια θρησκεία δεν είναι κατ' ανάγκη θετικό, σκέψου π.χ. να θεωρούσαμε ακόμη το γυναικείο φύλο κατώτερο. Με βάση αυτό τον ορισμό δεν μπορώ να νιώσω συμπάθεια για αυτό το άτομο.

Για τη τελευταία παράγραφο, δεν ξέρω παρά ελάχιστα για την αναρχία, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω καλά, μάλλον πρέπει να το ψάξω.

Μην βγούμε όμως τόπικ μόνο, στο τσάκ είμαστε
Posted Image

#83 Namida

Namida

Nihao

• Members
  • 1,107 posts

Posted 16 June 2008 - 16:52

Μπαίνω σε ένα θρεντ που έχει τίτλο τα βάσανα του μαθητή, και περιμένω να δω μαθητές να μιλάνε για το σχολείο, τις δυσκολίες που έχουν με τα μαθήματα, τις εξετάσεις που πλησιάζουν ή κάτι τέτοιο. Αντ` αυτού βλέπω τους red pyramid, ayu-manina, ptomahawk, Rushifazu Airu, somnium κλπ, -που αν δεν με απατά η μνήμη μου δεν είναι μαθητές- να συζητάνε για το θέμα το θρησκευτικών στα σχολία, και για την θρησκεία γενικότερα.
I am wrong or do we have a spam case here?

#84 Ptomahawk

Ptomahawk

Σενιορ Ρεσερτσερ στα ΒeeTas

• Members
  • 701 posts

Posted 16 June 2008 - 17:01

Το θέμα είναι ότι κάθε θρησκεία είναι ένα σύνολο αξιών και κανόνων για τη ζωή, καθημερινή και μη(εξαίρεση αποτελούν μερικές cults). Αν φτάσουμε σε μια κοινωνία όπου δεν ακολουθούμε(-νε) οι άνθρωποι κάποια θρησκεία, θα παρατηρήσουμε μεγάλη ανοχή σε πράγματα τα οποία διάφορες θρησκείες απορρίπταν(πχ παιδεραστία). Αυτό δεν θα γίνει μέσα σε μία νύχτα, αλλά καθώς θα έχουν χαλαρώσει οι ηθικοί φραγμοί που θέταν οι θρησκείες, σιγά σιγά θα παρατηρούνται όλο και περισσότερες τάσεις προς τέτοια φαινόμενα, καθώς ο άνθρωπος δεν θα έχει τους ηθικούς φραγμούς(που τους επέβαλλε ο φόβος της "Θείας" τιμωρίας).

Ξέχασα να γράψω ότι για αυτό το λόγο πρέπει να διδάσκεται, ως ένα μέτρο σύγκρισης και ως ένα βίωμα θα είναι χρήσιμο, ακόμα και σε περίπτωση που την απορρίψει το άτομο.

Για την προβολή του σώματος και του έρωτα ως αμαρτωλά. Δεν θεωρεί το σώμα αμαρτωλό. Άλλωστε οι πρωτόπλαστοι κυκλοφορούσαν γυμνοί. Θεωρεί το γυμνό σώμα ως δόλωμα για να οδηγηθούμε σε αμαρτία, εξαιτίας της διαφθοράς που ακολούθησε το δάγκωμα ενός μήλου. Υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής δεν έχω δει πουθενά, γιατί στη σημερινή κοινωνία είναι πολύ μεγαλύτερη ίσως.

Από μόνη της η χριστιανική θρησκεία(γιατί για άλλες δεν θα έλεγα ότι ισχύει, τουλάχιστον με τα δικά μου μέτρα) αν την ακολουθήσεις δογματικά, σου υπόχεται μία ιδανική κοινωνία.Για την θεώρηση του γυναικείου φύλου ως κατώτερο φρόντισε να επανορθώσει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος(έγραψε ολόκληρα κείμενα για το πως πρέπει να φέρεσαι στις γυναίκες) και άλλωστε όταν κιβωτός του σημαντικότερου προσώπου της χριστιανικής πίστης (Χριστός) είναι μια γυναίκα, δεν πιστεύω πως τη θεωρεί κατώτερη. θετικός άνθρωπος δεν σημαίνει ότι ακολουθεί την πίστη κιόλας.

Γενικά πιστεύω πως πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά, αλλά όχι στο δημοτικό, εκεί είναι πολύ απόλυτη η διδασκαλία τους και από τη στιγμή που στο δημοτικό τα περισσότερα παιδιά λένε"Αφού το είπε η δασκάλα/δάσκαλος" θεωρώ πως τα επιρεάζει πολύ. Στο γυμνάσιο-λύκειο που το παιδί αναπτύσσει την κριτική του ικανότητα πιστεύω πως δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά, καθώς όποιος διαφωνεί μπορεί να την απορρίψει την θρησκεία που δεν τον καλύπτει. Άλλωστε αν θεωρείς τον εαυτό σου ότι δεν ακολουθεί κάποια θρησκεία, μπορείς να ζητήσεις από τους γονείς σου να κάνουν αίτηση για αλλαγή θρησκεύματος(αν και θα αρνηθούν μάλλον, όπως οι δικοί μου).Στο κάτω κάτω, παρακολουθώντας το μάθημα ως απλώς παρατηρητής θα αποκτήσεις αρκετές γνώσεις και θα αντιληφθείς τον τρόπο σκέψεις αυτών που πιστεύουν.

ΕΔΙΤ: Οι μαθητές μας άφησαν για να πάνε για μπάνια, οπότε μείναμε εμείς μέσα... :P

Edited by Ptomahawk, 16 June 2008 - 17:03.
To post του Namida

Posted Image

#85 Putin

Putin

Swee

• Members
  • 1,790 posts
  • LocationΚΟΛΑΣΗ

Posted 16 June 2008 - 18:29

Εσυ μαλλον εχεις κολλησει σε καποια θεματα.. Θεωρεις οτι οι αποψεις των γονιων ειναι το "κατεστημενο" και οτι ειναι απαραιτητα λαθος..

Αυτο δεν ισχυει. Αμα το παιδι δεν βρισκει τις αποψεις λογικες, οταν μεγαλωσει θα τις απορριψει. Απλο ειναι. Οι δικιοι μου γονεις ηταν αριστεροι οταν ηταν νεοι. Δεν μου αλλαξαν αυτοι μυαλα, το αντιθετο εγινε μαλιστα, και τωρα συμφωνουν με τα δικα μου πιστευω.

It all comes down to this... You believe what you find to be logical.

Και οσο μεγαλωνεις, το πιο φυσιολογικο πραγμα ειναι να αναθεωρεις τις αποψεις σου αναλογα με τις εμπειριες σου, και φυσικα να θες να τα περασεις αυτα στα ιδια σου τα παιδια.

Πάλι δικά σου συμπεράσματα βγάζεις.

Ποτέ δεν απορρίπτω κάτι πριν κάτσω να το σκεφτώ καλά, αυτή είναι η τακτική μου σε οποιοδήποτε θέμα.

ΑΠΛΑ είπα οτι δεν είναι καλό να λέμε στα παιδιά μας τι να πιστεύουν, τι να υποστηρίζουν κλπ κλπ αλλά να τους δώσουμε γνώσεις τις οποίες θα αξιοποιήσουν αργότερα για να σχηματίσουν τη δικιά τους άποψη πάνω στο χ,ψ θέμα.
Και αυτό γιατί ΟΧΙ, ΔΕΝ είναι τόσο εύκολο όσο λες να απορρίψει κάποιος κάτι που πίστευε τόσα χρόνια.
Εσύ, εγώ, ο οποιοσδήποτε, μπορεί να αποτελούν εξαιρέσεις, αλλά μη νομίζεις οτι επειδή εσύ δεν υποστηρίζεις την ίδια πολιτική "πλευρά" που υποστηρίζουν/αν οι γονείς σου μπορούν και όλοι οι υπόλοιποι να το κάνουν τόσο εύκολα.

Και ΞΑΝΑλέω, δε πιστεύω οτι πρέπει να θεωρούμε ότι μας μαθαίνουν οι γονείς μας η οποιοσδήποτε είναι λάθος.

Βαρέθηκανα λέω τα ίδια και τα ίδια στις τελευταίες σελίδες.

HnH5aB0.jpg

#86 Ephialtes

Ephialtes

Ashigaru

• Members
  • 570 posts

Posted 16 June 2008 - 18:50

Μπαίνω σε ένα θρεντ που έχει τίτλο τα βάσανα του μαθητή, και περιμένω να δω μαθητές να μιλάνε για το σχολείο, τις δυσκολίες που έχουν με τα μαθήματα, τις εξετάσεις που πλησιάζουν ή κάτι τέτοιο. Αντ` αυτού βλέπω τους red pyramid, ayu-manina, ptomahawk, Rushifazu Airu, somnium κλπ, -που αν δεν με απατά η μνήμη μου δεν είναι μαθητές- να συζητάνε για το θέμα το θρησκευτικών στα σχολία, και για την θρησκεία γενικότερα.

Συμφωνω, και γιατι βλεπω οτι σε γραφουν κιολας, να σας θυμισβ οτι υπαρχει ηδη thread ονοματι Υπαρχει Θεος, θα σας παρακαλουσα να συνεχισετε εκει.

Posted ImagePosted Image

#87 red pyramid

red pyramid

Revolutionary Fanboy

• Members
  • 1,655 posts

Posted 16 June 2008 - 18:58

Και εγώ αν δεν με απατάν τα μάτια μου είχα δεί αυτό και με βάση αυτό απάντησα.

ΥΓ.Το θεμα δεν βγαινει off-topic,ειμαστε σε θεμα σχετικο με ζητηματα των μαθητων,και η διδασκαλια ή οχι των θρησκευτικων αποτελει ενα απο αυτα.Αν ο παρων διαλογος ειναι disruptive ως προς την εξελιξη του θεματος μπορει καλλιστα στο μελλον να γινει split.Οψομεθα.

απέχει λίγο απο σπαμμάρισμα ε?

@ptomahawk: συμφωνούμε ότι διαφωνούμε τότε :)
Posted Image

#88 odin

odin

Lord of valhalla

• Retired Staff
  • 1,535 posts

Posted 17 June 2008 - 01:20

As promised,και για να συνεχιστει η κουβεντα για τους μαθητες που μολις τελειωσαν τις εξετασεις τους ανενοχλητα η συζητηση που αφοραουσε την διδασκαλι ή οχι των θρησκευτικων στην 1-,2-βαθμια εκπαιδευση χωριστηκε σε νεο thread.Παρακαλω συνεχιστε.

#89 phm

phm

Anime Ghost

• Members
  • 1,807 posts
  • LocationOn the boundary of life and death

Posted 17 June 2008 - 01:52

Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά. Αυτοί που πιστεύουν στον χριστιανισμό, θεωρούν πως το σωστό είναι να ακολουθούνται οι διδαχές της χριστιανικής θρησκείας, συνεπώς το μάθημα των θρησκευτικών έτσι όπως γίνεται θεωρείτε σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο. Αυτοί που πιστεύουν σε κάποια άλλη θρησκεία πολύ πιθανόν να θέλουν να διδάσκεται αυτή η θρησκεία. Αυτοί οι οποίοι δεν πιστεύουν σε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία θεωρούν πως το να διδάσκεται μια συγκεκριμένη ιδεολογία σε σχέση με την θρησκεία είναι κακό.

Αν ζούσαμε σε ένα κράτος όπου υπήρχαν πολλές θρησκείες (και εννοώ να μην υπάρχει κάποια προφανής υπεροχή σε πιστούς από μια θρησκεία), τότε τι θα διδάσκονταν στα σχολεία; Μια λογική προσέγγιση θα ταν να διδάσκονταν λίγο από όλα, ή όπως αναφέρθηκε να διδάσκονταν θρησκειολογία όπου είναι η επιστήμη που ασχολείται γενικά με το φαινόμενο των θρησκειών. Παρόλα αυτά όμως σε μια χώρα που η συντριπτική πλειονότητα πιστεύει σε κάποια συγκεκριμένη θρησκεία (όπως ο χριστιανισμός στην Ελλάδα) δεν είναι καθόλου παράξενο να διδάσκεται αυτή στα σχολεία. Εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ με αυτό, όμως στην πράξη οι περισσότεροι θα πέσουν να με φάνε γιατί θα με βλέπουν ως τον "κακό" άνθρωπο που θέλει να διαφθείρει την κοινωνία και να την βγάλει από τον "σωστό δρόμο".

Τώρα για το αν οι γονείς διδάσκουν στα παιδιά τους την δική τους ιδεολογία, αυτό νομίζω πως είναι λογικότατο. Πως γίνεται να θέλουν να μεταφέρουν μια ιδεολογία που δεν πιστεύουν... Απλά κάποιοι είναι της ιδεολογίας για παράδειγμα ότι ο δογματισμός δεν είναι καλό πράγμα.
phmava.php

#90 Sponis

Sponis

Despair-Ridden Heart...

• Retired Staff
  • 2,291 posts

Posted 17 June 2008 - 09:18

Η ελευθερια επιλογης υπαρχει απο τα 18 και μετα, αλλα ακομα και πιο νωρις αμα το ιδιο το παιδι επιλεξει αναλογα

εδώ μάλλον το λες για την περίπτωση που είναι να το "φάμε το γκομενάκι" οπότε το age of τιστοδιαλο λέγεται πέφτει...για θρησκεία το παιδί πρέπει να πάει 18 να πήξει το μυαλό του για να διαλέξει [και αφού έχει διδαχθεί/γνωρίσει μόνο για τον Χριστιανισμό] αλλά για τα υπόλοιπα είναι πιο ώριμα από μικρά...

πως τα φέρνουμε όλα όπως μας συμφέρει τελικά...

και στην τελική αν το παιδί στα 12 του διαλέξει μια άλλη θρησκεία ή το να μην πιστεύει σε τπτ είναι λάθος; Και να είναι λάθος... δε διορθώνεται; Αν το αφήσουν να επιλέξει , του δώσουν όμως ΟΛΕΣ τις επιλογές και διαλέξει κάτι που αργότερα δεν το εκφράζει, δε μπορεί να αλλάξει

εκτός αν είναι και αυτό μέρος της Ελληνικής πραγματικότητας, "εγώ ΟΣΦΠ/ΝΔ/ΧΟ/γουατέβα γεννήθηκα, το ίδιο και θα πεθάνω"