Το ερώτημα μου τώρα είναι αν ο θεός δεν μπορεί να λέγεται παντογνώστης αν δεν γνωρίζει το μέλλον (αν δεν υπάρχει προκαθορισμένη μοίρα δηλαδή) αλλά πάραυτα ξέρει τα πάντα για το παρόν. Αν δηλαδή είναι κάτι σαν παν-διαστημικός BigBrother, που βλέπει παντού και πάντοτε, πάλι παντογνώστης δεν μπορεί να λέγεται;
Δεν νομίζω. Η λέξη παντογνώστης σημαίνει "αυτός που γωρίζει τα πάντα" και τα πάντα περιλαμβάνουν και το μέλλον. Εαν ο
θεός είναι παντογνώστης τότε ξέρει και το μέλλον. Εαν ξέρει μόνο το παρόν και το παρελθόν, τότε έχει κάποια όρια, άρα δεν μπορεί να λέγεται
θεός, τουλάχιστον όπως περιγράφεται από τις μονοθεϊστικές θρησκείες. Εαν δεν μπορεί να ξέρει το μέλλον, τότε έχει σαν όριο τον χρόνο, αλλά όπως μας λέει η κοσμολογία, ο χρόνος άρχισε με το Big Bang. Πιο πριν δεν υπήρχε ούτε χρόνος ούτε χώρος όπως το ξέρουμε.
2. Έπειτα για το πόσο στέκουνε τα αποτελέσματα του poll. Ναι, σίγουρα στα χαρτιά φαινόμαστε σαν μέλη μιας θρησκείας που ποτέ δεν επιλέξαμε αν μας εκφράζει. Και ναι, παγκοσμίως τα ποσοστά μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά.
Αλλά μάλλον πρέπει να εκλάβουμε υπ’όψιν μας και ότι τα περισσότερα μέλη εδώ στο forum είναι έφηβοι που περνάνε την «ηλικία της αντίδρασης» όπου όλα φαντάζουνε σαν ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι περισσότεροι άνθρωποι με την ενηλικίωση τους τελικά πάνε με το ρεύμα ή τέλος πάντων καταλαγιάζουνε τις υπερβολικές απόψεις τους και «γίνονται μια από τα ίδια». Κι εγώ που ψήφισα τώρα ΝΑΙ, σας διαβεβαιώ ότι αν ήμουν ακόμα έφηβος, ΟΧΙ θα ήταν η επιλογή μου. Φυσικά, εγώ τουλάχιστον το έψαξα το θέμα και έχω μια άποψη για την επιλογή μου. Οι περισσότεροι αλλάζουν γνώμη για να βρούνε πιο εύκολα δουλειά ή για να είναι πιο αρεστοί στον κόσμο (κοινώς, για γλείψιμο). Και δεν είναι ψέμα το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είτε αδιαφορούνε, είτε κατηγορούνε τον θεό, αν τους βρει μια μεγάλη συμφορά ξεκινάνε τα τάματα και τις λιτανείες. Εδώ ακόμα και οι περισσότεροι αθεϊστές ζητάνε θρησκευτική εξομολόγηση στο νεκροκρέβατο τους, μπας και έχουν άδικο.
3. Και τώρα για την επιλογή ΔΕΝ ΞΕΡΩ που την παρουσιάζετε σαν ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΙ. Προσωπικά, το να μη σας νοιάζει αν ο θεός υπάρχει είναι το ίδιο σαν να λέτε ότι δεν υπάρχει. Και συγνώμη αν ακούγομαι απόλυτος, αλλά προσωπικά χωρίζω θρησκευτικά τους ανθρώπους απλά σε αυτούς που αποδέχονται ή αναμένουνε κάτι από κάποιον θεό και σε αυτούς βασίζονται καθαρά στις δυνάμεις τους για να πετύχουνε κάτι. Το να μου λέτε «δεν με νοιάζει» είναι το ίδιο σαν να μου λέτε «τα κάνω όλα μόνος μου».
Δεν είμαι έφηβη, αντίθετα, το θέμα το έχω σκεφτεί αρκετό καιρό, και από το περσυνό καλοκαίρι έχω σταματήσει μέχρι και τις εκφράσεις τύπου "Αχ Θεε μου" και παρόμοιες.
Ίσως και να έχεις δίκιο, όταν λες ότι το "Δεν ξέρω" στην ουσία σημαίνει Όχι. Ψήφισα Δεν ξέρω επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε ότι
θεός υπάρχει ούτε ότι δεν υπάρχει. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει, αλλά και να υπάρχει δεν μου καίγεται καρφί όπως είπα.
Δεν υπάρχει κανένας που ν'αντλεί δύναμη από τον θεό, απλά έτσι νομίζουν. Είναι τελείως ψυχολογικό. Προσωπικά, όπως είπα, δεν έχω ποτέ δεί κανένα θαύμα, δεν έχω δεί καμμία βοήθεια από κανένα θεό ή παρόμοιο. Δεν πιστεύω σε μαγείες και άλλα παρόμοια.