Άρα κάνεις κάποιο διδακτορικό που πληρώνει ή μιλάς για εργασία; Αν είναι το πρώτο που το κάνεις;
Πάντως pc_maga, αν ψάχνεσαι για διδακτορικό, σίγουρα μην έρθεις Χαροκόπειο.
Τα περισσότερα δεν πληρώνουν και κάποια που κάτι δίνουν είναι πολύ λίγα και αφού έχουν εισπράξει πρώτα καθηγητές και εμπλεκόμενοι αρμόδιοι από την σχολή.
Μόνο αν θες για την ψυχή της μάνας σου ή για το καλό της επιστήμης!
Για εργασία πρόκειται, κάνεις έρευνα, όχι απαραίτητα στα πλαίσια διδακτορικού, και πληρώνεσαι. Και το διδακτορικό πάλι εργασία είναι πιστεύω, η οποία θα έπρεπε να πληρώνεται. Τώρα στην Ελλάδα για τομείς πέρα από software κλάφτα.
Για το διδακτορικό που ρωτάς, σε μπέρδεψα εγώ μάλλον, γιατί παρέλειψα να αναφέρω ότι στην ουσία συνεργάζεσαι με καθηγητή από κάποιο πανεπιστήμιο και το κάνεις. Αλλά πρακτικά, απλά κάνεις τη δουλειά σου, και παρουσιάζεις στον καθηγητή την πρόοδο. Αυτό από συναδέλφους μου που κάνουν, δεν το έχω κάνει εγώ. Γενικά όμως συνηθίζεται.
Τί παράλογες απαιτήσεις είναι αυτές! Και δηλαδή πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη του κεφαλαίου αν δεν δουλέψεις δυο τρία χρονάκια εθελοντικά ρε φίλος? Θα πάρεις εμπειρία και γνωριμίες τί άλλο θες? τσκ τσκ αυτή η νέα γενιά που φοβάται τη δουλειά και θέλει να κάθεται όλη μέρα και να παίρνει επιδόματα οδήγησε την Ελλάδα από το καλύτερο έθνος στο σύμπαν σε αυτό το σημείο. Ο Περικλής θα ντρεπόταν για σένα να ξέρεις...
Σε άλλα νέα, η εμπειρία μου στα χωριά της Κρήτης ήταν εφάμιλλη του Silent Hill, όλα τέλεια επιφανειακά, μόλις έξυνες λίγο η απόλυτη σαπίλα. Πιο τοξική ματσίλα πεθαίνεις.
Δυστυχώς έτσι είναι, αφού μπορούν να σ' έχουν τζαμπέ το κάνουν. Για πολλούς κλάδους η δουλειά μετά τη σχολή απλά δεν υφίσταται, και αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να κάνουν ένα διδακτορικό χωρίς πληρωμή απ' το να κάθονται άπραγοι ή να δουλεύουν για τρεις κι εξήντα. Με αφορμή αυτό, ακόμα πιο αστείο είναι τ' ότι σου ζητάνε να δουλέψεις στο αντικείμενό σου τζάμπα ή με ξεφτίλα λεφτά, και καλά ότι παίρνεις εμπειρία εσύ, ενώ ο εργοδότης σου δεν κερδίζει από σένα, όπως λες κι εσύ. Αυτό θέλει δεύτερη επεξεργασία για να το χωνέψεις. Να παίρνει δηλαδή κόσμος με εκπαίδευση λιγότερα λεφτά απ' ότι αν έκανε οτιδήποτε άλλο, ως ανταμοιβή που δουλεύει στο αντικείμενό του κι έχει και air condition. Καλά, για τις δουλειές που είσαι ανειδίκευτος, όπως σίτιση, ντελιβεράς, βενζινάδικα, δεν αξίζει καν ν 'αρχίσω να μιλάω.
Που και που όταν γυρνάω στη γειτονιά μου, λέω ότι δουλεύω πέντε στα εφτά οχτάωρο και με κοιτάνε λες και έπιασα τον παπά απ' τα αρχίδια. Συχνά με ρωτάνε μάλιστα αν πληρώνομαι.
Βέβαια και γω, σαν χαιρέκακος άνθρωπος που είμαι, με κάποιες τύψεις θα πω πως χαίρομαι όταν βλέπω το αόρατο κωλοδάχτυλο της αγοράς να έχει μπει σε άτομα που μου λέγανε για αξιοκρατία και αριστεία μερικά χρόνια πριν. Γιατί εν τέλει η αγορά πηδάει αυτόν που θέλει.
"Έισαι softwarάς; Ντάξει, πάρε φράγκα, γιατί δεν έχουμε πολλούς, και πάρε καλές συνθήκες εργασίας, γιατί δε μας παίρνει να φύγεις στο 6μηνο."
"Είσαι δικηγόρος; Πάνε βόλτα στα γραφεία και, αφότου βρεις κάποιο, θα δουλεύεις 1μιση χρόνο με μισθό μισό του κατώτατου γιατί είμαστε και γενναιόδωροι, και περίμενε άλλο ένα 6μηνο μετά τις εξετάσεις μέχρι να βγει το ΦΕΚ."
"Είσαι φιλόγογος; Πάρε τα παπάρια μου και φάε την σκατίλα του φροντ."
"Δεν έχεις πτυχίο; Ντελιβεράς/σερβιτόρος κι ευχαριστώ που 'χεις δουλειά να λες. Ρεπό όποτε γουστάρουμε, λεφτά μισό μήνα αργά, βραδυνό με 2μιση την ώρα, αύξηση ποτέ."
Εγώ το πρώτο 4μηνο-6μηνο είχα προσφέρει ελάχιστα, αλλά πληρωνόμουν κανονικά. Γιατί; Προσφορά και ζήτηση. Λίγοι θα έρθουν στο "ένα-δυο μήνες να σε δούμε", πολύ απλά θα βρουν αλλού. Μια χαρά λεφτά έχουν οι εργοδότες, το θέμα είναι ότι μπορούν και το κάνουν, γιατί βλέπουν σ' έναν άνθρωπο μάλλον βλέπουν μόνο το πόσο κέρδος μπορεί να βγει, σίγουρα δεν κρίνονται οι επιλογές με γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ασχολίαστη η υπεραξία που παίρνουν τα αφεντικά σε βάθος χρόνου, όσα καιρό και σου να πάρει να "μάθεις τη δουλειά".
Πρακτική ΕΣΠΑ τη θεωρώ εκμετάλλευση γι' αυτό και δεν έκανα. Για μένα κι αυτό είναι απλήρωτη εργασία, πόσο δύσκολο θα ήταν στον εργοδότη να τσοντάρει 200 ευρώ ώστε να μοιάζει ο μισθός κάπως περισσότερο ανθρώπινος. Βέβαια και πάλι θα έμοιαζε, δε θα ήταν.
Edited by ZeLiGa, 10 July 2019 - 13:51.