Θεωρητικά αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στα χιλιάδες άτομα που πέθαναν από σφαίρες, κρυοπαγήματα και άλλους λόγους σε μια βουνοκορφή της Ηπείρου πριν από περίπου 70 χρόνια. Τώρα είναι θέμα του καθενός να κρίνει αν αυτός είναι σοβαρός λόγος tbh.
Κι άλλες χώρες έχουν νεκρούς στρατιώτες. Υπάρχουν πολύ πιο εκλεπτυσμένοι, λιτοί και
ειλικρινείς τρόποι για να τους τιμήσουμε από ένα μιλιταριστικό πανηγυράκι του οποίου κύριος σκοπός, ανέκαθεν και παντού, ήταν η επίδειξη ("δείτε τι γαμάτο στρατό που έχουμε!"), κι εδώ και σ' άλλες χώρες όπου ακόμα γίνονται, πχ Γαλλία. Προς τέρψιν οφθαλμών στρατηγών και λοιπόν αρχηγών γίνονται οι παρελάσεις, όχι για να τιμήσουν τον παππού μου ή τον παππού σου που πολέμησαν εκεί πάνω (ένα στεφάνι στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη κι ενός λεπτού σιγή θα ήταν ο πραγματικός φόρος τιμής για το τελευταίο).
Ε, απλά φέτος αποφασίστηκε το εν λόγω πανηγυράκι να γίνει κάπως πιο privé... χωρίς τον φασαριόζικο όχλο.
Ναι αυτη δεν ειναι ομως απαντηση στην ερωτηση μου. Τετοιου ειδους "αντιθετες - κρουστικες απαντησεις" δεν λυνουν ενα προβλημα/ερωτημα.
Ουτε εγω τις γουσταρω τις παρελασεις, σεβομαι ομως το γεγονος οτι καποιοι νιωθουν υπερηφανοι Ελληνες, θελουν να δουν την παρελαση και αναρωτιεμαι λοιπον, με ποιο δικαιωμα οι πολιτικοι να εχουν πρωτη θεση στην παρελαση και οι απλοι πολιτες να μην μπορουν καν να την δουν?
Δεν υφίσταται "πρόβλημα" έτσι όπως το εννοείς, συνεπώς δεν υφίσταται ούτε "λύση". Απλά διατηρείς μια λανθασμένη αντίληψη περί του ουσιαστκού σκοπού των παρελάσεων (βλ. παραπάνω απάντηση στον BK).
Όσοι ήθελαν να δουν την παρέλαση, είτε από απλή συνήθεια, είτε επειδή πιστεύουν ότι μόνο έτσι μπορούν να τιμήσουν τους νεκρούς παππούδες τους, είτε (οι περισσότεροι) για να φουσκώσουν από εθνική υπερηφάνια, και δεν τους επετράπη η προσέλευση, εύχομαι αυτό το γεγονός να αποτελέσει γι' αυτούς αφυπνιστικό χαστούκι, και να καταλάβουν ότι αυτός ο θεσμός που θέλουν να χειροκροτήσουν και να επευφημήσουν δεν τρέφει καμία ιδιαίτερη συμπάθεια για το πόπολο που υποτίθεται ότι υπηρετεί, κι ευχαρίστως θα γυρίσει και θα το δαγκώσει στα πισινά αν και όποτε θέλει.