Μετάβαση στο περιεχόμενο

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR!

Σύνδεση 

Καλωσήλθατε στο .aNiMe//GR, ένα ελληνικό forum για τα anime, τα manga και την ιαπωνική κουλτούρα. Βλέπετε την ιστοσελίδα μας σαν επισκέπτης και δεν έχετε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη μας! Η εγγραφή σας στην διαδικτυακή κοινότητά μας θα σας επιτρέψει να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα στο forum, να ψηφίσετε σε δημοσκοπήσεις, να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς μας και πολλές άλλες επιπλέον υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για τα μέλη σας. Η εγγραφή σας είναι γρήγορη, εύκολη και φυσικά δωρεάν. Ελάτε και εσείς στην κοινότητά μας σήμερα!

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα κατά την εγγραφή σας ή με την πρόσβαση σας στο forum, παρακαλούμε μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία
* * * * - 33 Ψήφοι

The Black Hole

• Please log in to reply
94137 replies to this topic

#73696 Gilmaru

Gilmaru

Daydreaming

• Members
  • 507 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 20:31

Ρε παιδιά καλή η συζήτηση κλπ, αλλά αξίζει να ασχολείστε τόσο με το κάθε χαζοβιντεάκι?

#73697 Lord Leon

Lord Leon

Immortal Esper

• Members
  • 740 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 21:00

Oχι ανελις. Δεν εννοησα ουτε υπονοησα κατι  τετοιο. Ακομα και να αφησατε, που δε μου ερχεται αυτη τη στιγμη κατι, αν δεν το εχω κανει εγω ο ιδιος ρηπορτ, θεωρω οτι πολυ απλα μπορει να μην το ειδατε. Μεχρι στιγμης οποια διαφωνια ειχα στο παρελθον με μελη της Σ.Ο. ηταν για το ακριβως αντιθετο, και εξακολουθω να την εχω για συγκεκριμενες περιπτωσεις.

Επισης θα εξακολουθησω να διαφωνω εσσαει οταν τελειωνουν τα επιχειρηματα και αρχιζει το "δεν καταλαβαινεις γιατι δεν εισαι γυναικα" "δεν καταλαβαινεις γιατι εισαι μικρος" "δεν καταλαβαινεις γιατι δεν εχεις παιδια" κτλ. Οταν ο αλλος επιχειρηματολογει και σεβεται, δε θυμαμαι να αρνηθηκα ποτε διαλογο, η να απερριψα προταση γιατι ετσι ξερωγω. Τουναντιον, και εδω και αλλου με εχουν πεισει να αλλαξω αποψεις ανθρωποι με τη μιση μου ηλικια και πιο "προνομιουχοι" από μένα,  μονο και μονο απλά αυτο που λεγαν ηταν πιο σωστο από το δικο μου.

Δε με ενδιαφερουν τα προσωπικα καθενος μη φιλου και δικου μου ανθρωπου, και δεν παιζουν ρολο για μενα στις αποψεις του. Αλλα απο τη στιγμη που οτι μειωτικο και να βιωσα εγω μπηκα στη διαδικασια να το εκλογικευσω, να το απομονωσω και να μη χαρακτηρισω ομαδες, περιμενω το ιδιο και απο το συνομιλητη μου. Αν δε μπορει να δωσει κατι ακραδαντο, σορυ αλλα το "δεν ξερεις πως ειναι για ενα πολωνο" δε μου μαθαινει κατι. Σωστο, σεβαστο, οντως δεν ξερω, και δε θα μαθω ποτε. Ακομα και να ζησω κατι παρομοιο, δεν θα ειναι το ΙΔΙΟ. Αλλα δε χρειαζεται να μαθω, για να καταλαβω κατι αν ειναι λαθος. Οπως και γω δε χρειαστηκε ποτε να χρησιμοποιησω τις εμπειριες μου σε κατι τετοιο ετσι δεν χρειαζομαι και των αλλων. Τωρα αν ο άλλος θεωρησει εκ των προτερων οτι για να ειμαι κουλ με ενα ζορικο ζητημα σημαινει οτι δεν το εχω βιωσει, ή μαλλον αποκλειεται να το εχω βιωσει, τοτε 100% ειναι ο μοναδικος χαμενος της συζητησης.

Προφανως μιλαω μονο για μενα διοτι δε με νοιαζει το τι κανει η πλειοψηφια και πως δικαιολογει ο καθενας τις αδυναμιες του ριχνοντας το μπαλακι σε αλλους.

Το να λες σε καποιον ομως "ειναι λογικο να μην καταλαβαινεις διοτι εισαι το Χ" ειναι συγκαταβατικο και λανθανον ρατσιστικο. Δειχνει αποδοχη μιας καταστασης, αποδεχεται συμπεριφορες με βαση εμπειρικες ομαδοποιησεις και πολυ απλα, οσο και βολικο να ηταν να το δεχτουμε διοτι θα εξηγουσε πολλα, θα αφηνε αλυτα τα πιο σημαντικα.

Γυριζοντας το τούμπα λοιπον, μπορω να πω και γω οτι "μπορω να καταλαβω οποιονδηποτε χωριζει το βαθμο κοινωνικης αντιληψης σε προνομιουχων και μη ανθρωπων για να δικαιολογησει τη δικια του αδυναμια μεταδοσης και επικοινωνιας".

Το λαθος μου προφανως στην παραπανω προταση ειναι το οτι it takes 2 to tango.

@ Gilmaru το καλυτερο πραγμα που εκανε αυτο το βιντεακι στη ζωη του ηταν να αποτελεσει αφορμη για κατι τετοιο. :hehehe:

Να σου πω την αληθεια απο σεπτεμβρη παλι δε θα χω χρονο για χαζολογημα στο ιντερνετ (για καλους και κακους λογους) οποτε ας το απολαυσω τωρα που μπορω. Αξιζει - δεν αξιζει :gotit:

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Lord Leon: 25 Αύγουστος 2013 - 21:04

stasou%2520mygdala.jpg

#73698 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3.374 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 21:36

Even the ability to debate is a priviledge. Παίρνουμε πολλά πράγματα για δεδομένα ενώ δεν είναι.

Reverse racism δεν υπάρχει γιατί ο ρατσισμός είναι κάτι συστημικό. Το να λες σε κάποιον  "ειναι λογικο να μην καταλαβαινεις διοτι εισαι το Χ" είναι κάτι που όταν ισχύει οφείλεις να δεχτείς διότι είναι αλήθεια. Μπορεί να έχω φίλους ηλεκτρολόγους, μπορεί να ήταν ο πατέρας μου και η μάνα μου και να έχω ασχοληθεί και και και, δεν είμαι όμως ηλεκτρολόγος. Όταν θα αρχίσει ένας ηλεκτρολόγος να μου μιλάει για τη δουλειά του και το τι του συμβαίνει δεν μπορώ να του πω "όχι δεν είναι έτσι". Πολλές φορές ΔΕΝ καταλαβαίνεις πράγματα ΑΚΡΙΒΩΣ γιατί δεν τα έχεις ζήσει και ο μόνος τρόπος είναι να κάτσεις να ακούσεις αυτούς που τα έχουν ζήσει. Όταν αφορούν λοιπόν θέματα καταπίεσης για πράγματα όπως πχ η φυλή ή το φύλο 1ον ΝΑΙ ΔΕΝ τα ξέρεις γιατί δεν τα έχεις ζήσει, 2ον ΔΕΝ οφείλει το καταπιεσμένο άτομο να σε μορφώσει γιατί πολλές φορές ακόμα και η συζήτηση μπορεί να πονά -δεν έχουμε όλοι τα ίδια προνόμια-, 3ον όταν τον φέρνεις στα άκρα ώστε να σου πει κάτι τέτοιο προφανώς και πρέπει να πάρεις μια ανάσα και να ακούσεις ήρεμα και να σκεφτείς αυτά που σου λέει. Για ΄σένα είναι μια συζήτηση πάνω στο σεξισμό ή το ρατσισμό. Για τον άλλο που το βιώνει είναι μια καθημερινότητα με συνεχόμενα micro agressions από μια κοινωνία που πάει να τον βγάλει τρελό όταν τα αναφέρει.

Δεν τα λέω αυτά βγάζοντας την ουρά μου έξω. Έχω βρεθεί σε συζήτηση όπου μου το είπαν και ευτυχώς μπόρεσα να καταλάβω ότι δεν ήταν "πατροναριστικό" -ισχύει πολλές φορές όταν σου επισημαίνουν το προνόμιό σου νιώθεις ότι σε μειώνουν "ρατσιστικά" επειδή έχεις δεδομένο ότι μπορείς δυνητικά να καταλάβεις πράγματα που δεν έχεις ζήσει, αν μόνο ο καλός καταπιεσμένος σου τα εξηγούσε υπομονετικά γιατί εσύ δεν είσαι σαν τους άλλους και άρα πρέπει να ξεπεράσει τις σφαλιάρες που τρώει καθημερινά και να σου εξηγήσει γιατί το δικαιούσαι- και να καταλάβω ότι ναι, κάποια πράγματα είναι πέρα από τις εμπειρίες μου και μόνο ακούγοντας τους άλλους μπορώ να μάθω να τα σέβομαι και να μην τα αναπαράγω.

@ Gilmaru το καλυτερο πραγμα που εκανε αυτο το βιντεακι στη ζωη του ηταν να αποτελεσει αφορμη για κατι τετοιο.

+1000000000

Δημοσιευμένη  εικόνα

#73699 Kamui

Kamui

Degenerate aristocrat

• Members
  • 616 Δημοσιεύσεις:
  • LocationRealm of perdition

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 21:37

άχου τα post του Kamui και του Kenny είναι ΟΚ, ενώ τα δικά μου υπερβολικά, I wonder why that is

tumblr_mqrof29gM81szj14io1_400.gif

missing the point yet again

Ξέρω ότι δε σας ενδιαφέρει να καταλάβετε, αλλά ας κάνω μια τελευταία προσπάθεια.

Το βίντεο υποτίθεται ότι σατιρίζει την πραγματικότητα του να είσαι girl gamer. Ε η πραγματικότητα είναι ότι πολλές γυναίκες στοχοποιούνται επειδή παίζουν games όντας γυναίκες και επιλέγουν male avatars ακριβώς για να μη στοχοποιηθούν από τον κάθε dudebro. Και το ότι αυτό θεωρείται "αναγκαίο κακό" (και ω θεοί, οι "fake geek girls" πραγματικές και μάστιγα!!!!111) είναι μέρος του προβλήματος.

Συνεχίστε ν' αγνοείτε τα link btw, δεν είναι ότι σας διαψεύδουν οικτρά or anything.

You really wonder?

Actually, είναι γιατί δε φαίνεται να διαβάζεις καν αυτά που λένε οι άλλοι, να μην έχεις διάθεση για συζήτηση, και να προτιμάς να σπαμμάρεις σνομπίστικα facepalm gifs ενώ απλώς στέκεσαι σε δύο links τα οποία θέτουν παραδείγματα και περιπτώσεις που κανείς δεν αμφισβήτησε, αλλά όχι καθολικες καταστάσεις. Εϊναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες στοχοποιούνται σε gaming κοινότητες, αλλά αυτό δε συμβαίνει ούτε σε όλες τις κοινότητες ούτε σε όλες τις γυναίκες που παίζουν games. Κατα τ' άλλα όλες αυτές οι συμπεριφορές ενισχύονται απο διάφορα στερεότυπα τα οποία έστω άτσαλα και χαζά παρουσιάστηκαν εν μέρει από το video του Vetus. Εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα threats, απλά ξεκίνησα να λέω ότι δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κανείς εκεί όταν σχολιάζει ή σατιρίζει ένα σχετικό θέμα, το πρόβλημα μαρτυράται και σε πιο "αθώες" (actually it was creepy enough) πτυχές του. Και απλώς αναλύουμε ένα ζήτημα για να αποφύγουμε τη μονόφθαλμη αντιμετώπιση και το φανατισμό.

Τώρα σχετικά με τα avatars που λες, σε πολλές gamer κοινότητες (ειδικά σε ασιατικά mmo) θα δεις αμέτρητους άντρες να παίζουν με γυναικείους χαρακτήρες, έτσι επειδή τους αρέσει, ή για τον κάθε λόγο που βρίσκεται στα μύχια του εγκεφάλου τους. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβαίνει με μια γυναίκα. Δεν ξέρω καμία online gaming κοινότητα όπου το να παίζεις με αντρικό avatar σημαίνει αυτομάτως ότι είσαι πράγματι άντρας και το αντίστοιχο.Και μοιάζει αρκετά αλλόκοτο το γεγονός ότι υπάρχει τέτοιο barrage σεξισμού σε ένα χώρο που προσφέρει πλήρη ανωνυμία και που κανένας δεν είναι ανάγκη να φανερώσει σε καμία περίπτωση το φύλο του.

Τι εννοώ; Όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το σεξισμό εφόσον μπορείς να κρύψεις το φύλο σου και να βάλεις male avatar. Καμία σχέση.

Το θεμα είναι ότι στα online games δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να δηλώσεις σε κανέναν το φύλο σου γιατί δεν έχει καμία σημασία και δεν επηρεάζει το παιχνίδι ούτε στο ελάχιστο. Ή μάλλον έτσι θα έπρεπε να είναι. Επειδή όμως δυστυχώς υπάρχει όλη αυτή η αηδιαστική αντροκαγκουροκουλτούρα στο χώρο του gaming και ασχολείται με το ποιος έιναι άντρας, ποια γυναίκα, και μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με αυτό (αυτή είναι και η ρίζα του προβλήματος, τα threats είναι η ακραία και δυστυχώς συχνή επέκτασή του), πρέπει τα θύματα να μάθουν να αντιδρούν, είτε με αδιαφορία, είτε με σάτιρα, είτε με λογική. Όταν απλώς διαμαρτύρεται κάποιος για την κατάσταση και περιμένει να αλλάξει δια μαγείας, αντί να ξεφτιλίσει/κάνει report τον κάθε κάφρο που νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο αποκτάει εξουσία, όταν πράγματι φοβάται και πληγώνεται από την αντιμετώπιση που δέχεται, όταν αγνοεί τη ρίζα του προβλήματος και προσκολλάται μόνο στις χειρότερες αποδώσεις του, τότε δε βοηθάει την επίλυσή της, την ενισχύει.

Είναι πολύ εύκολο όταν δεν ανήκεις σε κάποια από τις καταπιεζόμενες ομάδες να απορρίπτεις τις απόψεις τους γιατί "εγώ δεν το εννοούσα έτσι", "μα ερμηνεύεις αλλιώς αυτά που λέω", "μα γιατί νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνω" χάνοντας έτσι το νόημα. Είναι κατανοητό και λογικό γιατί όλοι μας έχουμε προνόμια που είναι πολύ δύσκολο να τα ξεπεράσουμε. Εξού, για παράδειγμα, και οι διαμάχες μεταξύ φεμινιστριών women of color και white feminists. Κάποιες από τις δεύτερες αδυνατούν να καταλάβουν και να κάτσουν να σκεφτούν την καταπίεση και το διαχωρισμό που δέχονται οι πρώτες με αποτέλεσμα να τους πετούν ανάλογες ατάκες "μα δεν κατάλαβες τι είπα", "με παρερμηνεύεις" κτλ. ενώ δεν κάνουν καμία ουσιαστική προσπάθεια να αλλάξουν γνώμη και να ακούσουν μια εμπειρία που ούτε ποτέ είχαν και ούτε πρόκειται να ζήσουν και ποτέ τους. 

Αυτά τα too little layers & overly biased είναι πολύ προνομιούχες απόψεις, που μερικές φορές πραγματικά εύχομαι να μπορούσα να συμμεριστώ. Οπότε ναι, είναι δύσκολο γιατί πρέπει να προσέχεις πολύ, αλλά προσέχεις όχι επειδή το έχεις χόμπυ αλλά για να μην πληγώσεις κάποιον άλλο και συνεχίσεις την καταπίεση. Κανείς δεν δυσκολεύει τη ζωή του για μη σημαντικούς λόγους. Άρα πάλι ναι, σχόλια που βασίζονται σε στερεότυπα για ομάδες που καταπιέζονται ή στοχοποιούνται  ΔΕΝ είναι οκ (ομορφυλόφιλοι, γυναίκες, άτομα με νοητικά προβλήματα, άτομα με αναπηρίες, μουσουλμάνοι, μαύροι, Πακιστανοί, Εβραίοι, Αλβανοί και όποια ομάδα γενικά δέχεται συστημικό διαχωρισμό).

Σημείωση: Ακούμε αυτά τα αστεία συχνά γιατί είμαστε προνομιούχοι και είμαστε η πλεοψηφία και πατάμε τους υπόλοιπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό, ή ότι δεν υπάρχει αντίλογος. Επειδή όμως ο αντίλογος έρχεται κυρίως από την καταπιεσμένη μειοψηφία είναι λογικό να ακούγεται λιγότερο από τον "λόγο". 

Διαφωνώ σε πολλά και τώρα πιάνουμε ένα πολύ μπερδεμένο θέμα που δε ξέρω αν θα έχω την υπομονή να αναλύσω. Θα κάνω όμως μια προσπάθεια.

Θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς με τόσο απλά κριτήρια να καθορίσει ποιος είναι πραγματικά "προνομιούχος" , ούτε το ότι κάποιος δεν ανοίκει σε κάποια από τις ομάδες που συχνά δέχονται καταπίεση σημαίνει ότι δεν έχει βιώσει ποτέ ρατσισμό στη ζωή του, είτε ότι αυτός δεν έχει καμία θέση να μιλάει γι' αυτό. Μπορούν ακόμα και άνθρωποι που υφίστανται ρατσισμό για τους ίδιους λόγους να διαφωνούν σε κάτι ως προς το θέμα.

Επίσης, το μπέρδεμα δημιουργείται γιατί όσοι προσασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων και μάχονται την καταπίεση σε κάθε της πτυχή βγάζουν από την όλη ιστορία μια ίσως μικρή, της οποίας όμως πολλοί έχουν στοιχεία "ομάδα ανθρώπων": Αυτών που έχουν εσωτερικά αυτοκτονήσει, λόγω της καταπίεσης που έχουν υποστεί όχι απο τους συνανθρώπους τους, αλλά από τον ίδιο τους τον εαυτό σε σχέση με το σύμπαν. Αυτών που απλά σταμάτησαν να νοιάζονται, απαγόρευσαν στους εαυτούς τους να πληγώνονται και προσπαθούν να θωρακίσουν το πνεύμα τους με τη λογική, το χιούμορ, την καυστικότητα.Αυτών που αποφασίζουν ότι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει τη ζωή έστω και λίγο ενδιαφέρουσα είναι η διασκέδαση, και συχνά τη βρίσκουν καυτηριάζοντας το παράλογο σε κάθε του πτυχή.

Με το να επιβάλλεις το σεβασμό απέναντι σε κάθε καταπιεσμένη ομάδα, ακόμα και αν αυτή δε δέχεται πάντα παράλογη κορροϊδία, αλλά η ίδια την προβοκάρει με τον παραλογισμό της, όπως αυτή των μουσουλμάνων που αναφέρεις, αφαιρείς ουσιαστικά το δικαίωμα από κάποιο συναισθηματικά και πνευματικά αυτοκτονημένο άνθρωπο να ζήσει και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή κοινωνική συνδιαλλαγή.

Αυτό φυσικά συμβαίνει μόνο όταν απαγορεύεις με απόλυτο τρόπο όλο το χιούμορ που σχετίζεται με στερεότυπα. Εγώ εκεί θα κάνω μια διάκριση απέναντι στο λογικό και έξυπνο καυτηριασμό και στην υποκριτική hive-mind αισχρολογία. Άλλο το χιούμορ του Louis CK και άλλο τα ανέκδοτα με τις ξανθιές και οι περισσότερες χυδαιολογίες που ακούς από τους περισσότερους Έλληνες και μη stand-up comedians. Και τα δύο συχνά περιέχουν στερεότυπα και καυτηριάζουν καταπιεσμένες και μη ομάδες, αλλά η τέχνη και ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται  μπορούν να βρίσκονται σε εντελώς άλλο επίπεδο και να καθορίζουν την αξία ή μη αξία του κάθε αστείου.

O6rrvsU.jpg

#73700 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3.374 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 22:13

Θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς με τόσο απλά κριτήρια να καθορίσει ποιος είναι πραγματικά "προνομιούχος" , ούτε το ότι κάποιος δεν ανοίκει σε κάποια από τις ομάδες που συχνά δέχονται καταπίεση σημαίνει ότι δεν έχει βιώσει ποτέ ρατσισμό στη ζωή του, είτε ότι αυτός δεν έχει καμία θέση να μιλάει γι' αυτό. Μπορούν ακόμα και άνθρωποι που υφίστανται ρατσισμό για τους ίδιους λόγους να διαφωνούν σε κάτι ως προς το θέμα.

Τίποτα στη ριμάδα τη ζωή δεν μπορεί να φακελωθεί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεχωρίζουν. Το χρώμα του δέρματός σου, η σεξουαλικότητά σου, το φύλο σου, το αν γεννήθηκες αρτιμελής, αυτά είναι κάποια από τα τρανταχτά παραδείγματα που είναι πιο εμφανή, οι πιό γενικές ομάδες ανθρώπων που καταπιέζονται. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και 50.000 αποχρώσεις του γκρι. Υπάρχουν άπειρες ομάδες και υπο-ομάδες καταπίεσης. Καμιά εμπειρία δεν είναι καθολική, δεν υπονοώ αυτό. Άλλη εμπειρία έχω εγώ ως λευκός, άλλη εσύ. Άλλη εμπειρία έχω εγώ σα λευκή γυναίκα, άλλη η μητέρα μου. Το ότι μιλάς για την καταπίεση που δέχεσαι για ένα στοιχείο σου το οποίο δεν το ελέγχεις, και μιλάμε για συστημική καταπίεση που συμβαίνει σε ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά με εσένα, δεν την κάνει καθολική. Μπορεί το 90% των γυναικών να έχει δεχτεί street harassment αλλά ούτε είναι το 100%, ούτε ήταν με τον ίδιο τρόπο, ούτε με την ίδια συχνότητα, και μπορεί και μερικές να μην το αναγνωρίζουν ως τέτοιο. Όταν όμως μια γυναίκα σου λέει ότι δεν καταλαβαίνεις πώς είναι να έχεις αυτό τον συνεχόμενο φόβο γιατί δεν είσαι γυναίκα, ΔΕΝ υπονοεί αυτόματα ότι η εμπειρία της είναι καθολική, απλά ότι εσύ δεν μπορεί να την έχεις ζήσει. Ουσιαστικά αποκλείει ΕΣΕΝΑ, δεν μιλάει για το womanhood γενικά. Αυτή η παρανόηση είναι κάτι που συναντάμε συχνά, αλλά πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά.

Επίσης, το μπέρδεμα δημιουργείται γιατί όσοι προσασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων και μάχονται την καταπίεση σε κάθε της πτυχή βγάζουν από την όλη ιστορία μια ίσως μικρή, της οποίας όμως πολλοί έχουν στοιχεία "ομάδα ανθρώπων": Αυτών που έχουν εσωτερικά αυτοκτονήσει, λόγω της καταπίεσης που έχουν υποστεί όχι απο τους συνανθρώπους τους, αλλά από τον ίδιο τους τον εαυτό σε σχέση με το σύμπαν. Αυτών που απλά σταμάτησαν να νοιάζονται, απαγόρευσαν στους εαυτούς τους να πληγώνονται και προσπαθούν να θωρακίσουν το πνεύμα τους με τη λογική, το χιούμορ, την καυστικότητα.Αυτών που αποφασίζουν ότι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει τη ζωή έστω και λίγο ενδιαφέρουσα είναι η διασκέδαση, και συχνά τη βρίσκουν καυτηριάζοντας το παράλογο σε κάθε του πτυχή.

Εκτός του ότι δεν είναι ωραίο, οδηγεί και σε λανθασμένα αποτελέσματα οπότε θα σου πρότεινα να μη γενικεύεις για αυτούς που "προσασπίζονται τα δικαιώματα" γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα γι αυτούς ως σύνολο, ούτε κ εγώ ξέρω. 

Τώρα για να σου απαντήσω. Άλλο το προφυλάσσομαι, άλλο το να αναπαράγω την καταπίεση. Αυτά με το "θωράκισμα" ούτε και εσύ ούτε και εγώ μπορούμε να τα ξέρουμε, παρά μόνο από διηγήσεις, οπότε πάλι δεν ξέρεις πόσοι είναι. Αλλά επειδή έχω βρεθεί εκεί, και επειδή η κοινωνία κάπως έτσι λειτουργεί θα σου πω πώς το έχω καταλάβει εγώ. Ζούμε σε μια "imperialist capitalist white-supremacist patriarchy" που χρησιμοποιεί ΚΑΙ το χιούμορ ΚΑΙ τα μέσα ψυχαγωγίας ως μέσο επιβολής, αναπαραγωγής και κανονικοποίησης των όποιων συμφερόντων, βλαβερών και μη. Υπάρχει αυτό που λέμε internalised racism, inernalised sexism κτλ όπου άτομα υιοθετούν συμπεριφορές που τους καταπιέζουν, ασυναίσθητα. Άρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να μιλήσεις για τον υποθετικό άνθρωπο που έχει συνειδητοποιήσει το όλο του conditioning & internalised bullshit και παρόλα αυτά τα χρησιμοποιεί γιατί δεν μπορεί άλλο. Συνήθως η συνειδητότητα λείπει και μένει απλά το conditioning.

Με το να επιβάλλεις το σεβασμό απέναντι σε κάθε καταπιεσμένη ομάδα, ακόμα και αν αυτή δε δέχεται πάντα παράλογη κορροϊδία, αλλά η ίδια την προβοκάρει με τον παραλογισμό της, όπως αυτή των μουσουλμάνων που αναφέρεις, αφαιρείς ουσιαστικά το δικαίωμα από κάποιο συναισθηματικά και πνευματικά αυτοκτονημένο άνθρωπο να ζήσει και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή κοινωνική συνδιαλλαγή.

Το σεβασμό τον ζητάς και τον επιβάλεις γιατί είναι δικαίωμά σου. Πάλι συνιστώ να μη μιλάς με γενικότητες για το τι κάνουν ομάδες ανθρώπων όπως οι μουσουλμάνοι. Δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Δεν προβοκάρουν τίποτα, έχουν απλώς μια θρησκεία. Εμείς μαζί με όλο το δυτικό κόσμο, ζούμε σε μια περίοδο ισλαμοφοβίας και ό,τι κάνει ένας το ανάγουμε σε ιδεολογία όσων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όχι όμως δεν πάει έτσι. Όπως δεν είναι όλοι οι χριστιανοί προβοκάτορες έτσι δεν είναι ούτε και αυτοί. 
Αυτό που λες μου φαίνεται εντελώς παράλογο. Σα να λέμε άσε το σκυλί πεινασμένο να γαβγίζει μέχρι να ψοφήσει  γιατί έτσι ο ιδιοκτήτης μπορεί να σηκωθεί να το ταΐσει. Οι άνθρωποι δεν είναι σκυλιά. Η καταπίεση του άλλου δεν είναι δικαίωμα του όποιου αποστασιοποιημένου ανθρώπου. Δεν θα πατάς το δικαίωμα του άλλου γιατί έτσι μπορεί ο προνομιούχος να ξυπνήσει. Ο προνομιούχος ξυπνά όταν βλέπει ότι οι άλλοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δες σαν μικρό παράδειγμα τα βίντεο της feminist frequency. Τι κάνει; Ζητά, απαιτεί καλύτερο representation και μόνο με την έκφραση αυτής της ανάγκης έχει ξεκινήσει συζήτηση και πολλοί έχουν αφυπνιστεί.

Αυτό φυσικά συμβαίνει μόνο όταν απαγορεύεις με απόλυτο τρόπο όλο το χιούμορ που σχετίζεται με στερεότυπα. Εγώ εκεί θα κάνω μια διάκριση απέναντι στο λογικό και έξυπνο καυτηριασμό και στην υποκριτική hive-mind αισχρολογία. Άλλο το χιούμορ του Louis CK και άλλο τα ανέκδοτα με τις ξανθιές και οι περισσότερες χυδαιολογίες που ακούς από τους περισσότερους Έλληνες και μη stand-up comedians. Και τα δύο συχνά περιέχουν στερεότυπα και καυτηριάζουν καταπιεσμένες και μη ομάδες, αλλά η τέχνη και ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται  μπορούν να βρίσκονται σε εντελώς άλλο επίπεδο και να καθορίζουν την αξία ή μη αξία του κάθε αστείου.

Αυτό φυσικά δεν ξέρεις πότε συμβαίνει γιατί ποτέ δεν έχει συμβεί να απαγορευτεί κάτι τέτοιο και γιατί η αφύπνιση έχει έρθει όπως σου είπα με συζητήσεις που ζητούν δικαιώματα. 

Το χιούμορ του Louis είναι πολύ στοχευμένο και μιλάει πολύ συγκεκριμένα για ευαίσθητα θέματα. Συνήθως ξεφεύγει τα στερεότυπα ή τα χρησιμοποιεί για να τα διαλύσει, δεν τα αναπαράγει (όπως έλεγε και η Anita στο 3ο video, parody of sexism vs sexist parody). Εκεί βρίσκεται η διαφορά του με τα αισχρά, όπως λες, αστεία του σωρού. Η αξία του χιούμορ για 'μένα δε μετριέται. Αυτό που τα διαχωρίζει είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η εξυπνάδα και ευρεσιτεχνία του, γι αυτό και γελάω με αυτά αντί να τα θεωρώ του σωρού, γιατί είναι parody of sexism και δεν αναπαράγουν στερεότυπα.

Ζούμε στην κοινωνία που ζούμε. Αν θέλω να κάνω αστεία, ή να μιλήσω γι αυτήν, δεν μπορώ να αγνοήσω τις κοινωνικές της δομές. Μπορώ όμως να επιλέξω τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσω, και ποιές νοοτροπίες θα ενισχύσω και ποιές θα αποδομήσω. 

Δημοσιευμένη  εικόνα

#73701 Lord Leon

Lord Leon

Immortal Esper

• Members
  • 740 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 22:14

Κλεινοντας θα πω μονο οτι εφοσον διαφωνουμε για το τι ειναι ρατσισμος προφανως, δε θα μπορουσαμε να συμφωνησουμε στην αντιμετωπιση του παρα μονο στα σημεια που συναντιωνται οι δυο θεωρειες.
Δεν απαιτουμε απο καποιον που ποναει, να πονεσει για να μας εξηγησει. Ενα απλο "με ενοχλει" ειναι αρκετο μεταξυ πολιτισμενων ανθρωπων για να να σταματησει. Οταν ο αλλος προσπαθει να στο πασσαρει σα γενικη αληθεια που ομως δεν καταλαβαινεις λογω εμπειριων αλλα πρεπει να αποδεχτεις τους κανονες, η σου απαντα με προσβολες γιατι θεωρει οτι τον προσεβαλλες επιτηδες, σορυ, αλλα οσο και αν πονας ειναι ασεβεια.  Να εχεις απαιτηση να αλλαξουν τη συμπεριφορα τους οι αλλοι, αλλα χωρις να μπορεις να εξηγησεις το γιατι ειναι κατι που δεν πρεπει να αποδεχεται κανενας ανθρωπος.( και δε μιλαω προφανως για τα απλα οπως το μη λετε τους γερμανους ζωοφιλους, ή τους αντρες γουρουνια, αλλα για πιο συνθετα οπως το παραπανω ) Και ειναι και μια λογικη που οδηγει σε ασχημα μονοπατια. Δογματικα.

Oλο το παραπανω δυστυχως ή ευτυχως ετσι το βλεπω. Δογματικο, με "πρεπει", "οφειλεις" κτλ. πολλες προσωπικες εμπειριες και καμια αποδειξη.

Στην τελικη ολα καταληγουν στο αν θες να σε καταλαβουνε, η απλα να μην πονας. Ο δογματισμος πετυχαινει μονο το δευτερο. Και μονο προσωρινα. Για το πρωτο πρεπει να πονεσεις. Αν για σενα πετυχε το δικο σου για μενα πετυχε το δικο μου. Ενιωσα καλυτερα οταν με καταλαβαν παρα οταν με σεβονταν. Οποτε καταλαβαινεις...

Αυτα και τσαο. Αν συνεχιστει θα επιστρεψω μαλλον το αλλο σκ.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Lord Leon: 25 Αύγουστος 2013 - 22:32

stasou%2520mygdala.jpg

#73702 Anelis

Anelis

random frantic action

• Retired Staff
  • 3.374 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 22:27

Πάλι, είναι προνόμιο το να μπορείς να κάνεις συζήτηση. Μερικές φορές δεν μπορείς και δεν τελειώνει εκεί.

Άλλο σεβασμός στις ιδέες σου και άλλο σεβασμός στο ποιός είσαι. Το 2ο δεν είναι δεδομένο όπως συνήθως είναι στους προνομιούχους και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν, δεν έχουν καν το προνόμιο να διαλέξουν "να τους καταλάβουν ή να τους σέβονται" και το να τους πεις ότι το να μην πονούν είναι δογματισμός ουσιαστικά ΕΙΝΑΙ πατροναριστικό γιατί υπονοείς το πώς θα έπρεπε να φερθούν ενώ καταπιέζονται. 

Δημοσιευμένη  εικόνα

#73703 phm

phm

Anime Ghost

• Members
  • 1.807 Δημοσιεύσεις:
  • LocationOn the boundary of life and death

Καταχωρήθηκε 25 Αύγουστος 2013 - 23:34

Μήπως όμως έχουμε μάθει να βλέπουμε παντού την καταπίεσή και να δημιουργούμε καθημερινά νέες καταπιέσεις με το μυαλό μας που απλά είναι προϊόν του φόβου; Σαν θρησκεία έχουν καταντήσει κάποια πράγματα όπου αν κάποιος τολμήσει να πει κάτι που υπονοεί κάτι που στο μυαλό μας είναι κακό, να πέσουμε να τον φάμε; Δεν λέω απαραίτητα ότι είναι έτσι, αλλά ώρες ώρες νομίζω ότι σε κάποια πράγματα έχουμε καβαλήσει το καλάμι. Και βάζω όχι τυχαία και τον εαυτό μου μέσα :P
phmava.php

#73704 Kamui

Kamui

Degenerate aristocrat

• Members
  • 616 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 01:09

Even the ability to debate is a priviledge. Παίρνουμε πολλά πράγματα για δεδομένα ενώ δεν είναι.

Και η κατάθλιψη πολυτέλεια είναι, ένα αποτέλεσμα των προνομίων.

Όταν δε σε φτύνουν οι πάντες, άρα δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις, όταν ο ίδιος σου εαυτός σε φτύνει στη μούρη σε κάθε τι που πιστεύεις και κάνεις, όταν χτυπάς την πόρτα του σύμπαντος κι αυτό σε ξαναφτύνει στη μούρη. Όταν πια συνειδητοποιείς ότι κινείσαι σε αντίστροφη κατεύθυνση από αυτό, αλλά εσύ δεν μπορείς ποτέ να αποκτήσεις εξουσία πάνω του, μόνο αυτό μπορεί.

Ταυτόχρονα η κοινωνία σου επιβάλλει διάφορα "πρέπει", διάφορα "οφείλεις", διάφορες αξίες που θα τη βοηθήσουν να λειτουργήσει καλύτερα.

Εν τέλει κανείς δεν ασχολείται με το πώς πραγματικά νιώθεις, για το τι πραγματικά σε πειράζει, κανείς δε σου εξηγεί ένα απόλυτο "γιατί" για να κάνεις αυτό που "πρέπει", να σεβαστείς αυτό που "πρέπει".

Ο άνθρωπος που αποφασίζει να βγει από αυτή την τυραννική φυλακή κοινωνίας, ψυχής και σύμπαντος, δεν μπορεί πια να ζήσει φυσιολογικά μέσα σε αυτή. Δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματά του, γιατί ξέρει ότι δεν εγγυώνται κανένα νοημα στη ζωή του, ότι δεν μπορεί καν να αγωνιστεί ο ίδιος για αυτά, αλλά του τα παρέχει η ίδια κοινωνία που τα καταπατά περιμένωντας ανταλλάγματα.

Είναι αδύνατον πια να πληγωθεί ή να προσβληθεί, γιατί έχει εσωτερικά αυτοκτονήσει, και όπως "σκότωσε" τον εαυτό του είναι διατεθημένος να "σκοτώσει" και οποιονδήποτε τον κοντράρει, ή απλά εκείνος θελήσει. Η κοινωνία είναι φυσικό να θέλει να προστατευτεί από αυτόν αλλά έτσι αυτομάτως τον απομακρύνει, τον διώχνει σαν μια νόσο, ένα κακό πρόσωπο που δε θέλει να κοιτάξει.

Τίποτα στη ριμάδα τη ζωή δεν μπορεί να φακελωθεί. Υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεχωρίζουν. Το χρώμα του δέρματός σου, η σεξουαλικότητά σου, το φύλο σου, το αν γεννήθηκες αρτιμελής, αυτά είναι κάποια από τα τρανταχτά παραδείγματα που είναι πιο εμφανή, οι πιό γενικές ομάδες ανθρώπων που καταπιέζονται. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και 50.000 αποχρώσεις του γκρι. Υπάρχουν άπειρες ομάδες και υπο-ομάδες καταπίεσης. Καμιά εμπειρία δεν είναι καθολική, δεν υπονοώ αυτό. Άλλη εμπειρία έχω εγώ ως λευκός, άλλη εσύ. Άλλη εμπειρία έχω εγώ σα λευκή γυναίκα, άλλη η μητέρα μου. Το ότι μιλάς για την καταπίεση που δέχεσαι για ένα στοιχείο σου το οποίο δεν το ελέγχεις, και μιλάμε για συστημική καταπίεση που συμβαίνει σε ανθρώπους με τα ίδια χαρακτηριστικά με εσένα, δεν την κάνει καθολική. Μπορεί το 90% των γυναικών να έχει δεχτεί street harassment αλλά ούτε είναι το 100%, ούτε ήταν με τον ίδιο τρόπο, ούτε με την ίδια συχνότητα, και μπορεί και μερικές να μην το αναγνωρίζουν ως τέτοιο. Όταν όμως μια γυναίκα σου λέει ότι δεν καταλαβαίνεις πώς είναι να έχεις αυτό τον συνεχόμενο φόβο γιατί δεν είσαι γυναίκα, ΔΕΝ υπονοεί αυτόματα ότι η εμπειρία της είναι καθολική, απλά ότι εσύ δεν μπορεί να την έχεις ζήσει. Ουσιαστικά αποκλείει ΕΣΕΝΑ, δεν μιλάει για το womanhood γενικά. Αυτή η παρανόηση είναι κάτι που συναντάμε συχνά, αλλά πρέπει να καταλάβεις τη διαφορά.

Ναι αλλά έτσι μπορώ κι εγώ για ότι με προβληματίζει να αρχίσω απλά να κλαίγομαι σε ένα φόρουμ και να βγάζω απ' έξω όσους δεν περνάνε τα ίδια με μένα απλώς γιατί έχουν διαφορετικό φύλο, ζουν σε διαφορετική πόλη, έχουν διαφορετικό χαρακτήρα κλπ (σχηματικά μιλάω, αυτά για μένα δε μετράνε), συζήτηση δε θα γίνει, και αυτομάτως θα τους προσβάλω και θα τους ακυρώσω. Επίσης έτσι θα είναι και ευκολότερο να κλειστώ στον εαυτό μου, ένα κλείσιμο που θα διευκολύνει την ανάπτυξη παράλογων σκέψεων και βιαστικών/βολικών συμπερασμάτων μέσα μου, γιατί απλά δε θα υπάρχει αμφισβήτηση και αντίλογος. "Εγώ γνωρίζω την αλήθεια γιατί έχω ζήσει το τάδε. Εσύ δεν το έχεις ζήσει και ποτέ δε θα μπορέσεις να το ζήσεις για τους τάδε λόγους. Όσο και να προσπαθώ να σου εξηγήσω θα είναι σαν να μιλάω σε ένα τοίχο. Δεν μπορείς να με καταλάβεις". Και εν τέλει ποτέ δε θα μιλήσω με λεπτομέριες, γιατί θα φοβάμαι ότι κάτι ίσως δεν έχω σκεφτεί αρκετά καλά, θα μου είναι δύσκολο να βγω από το βολικό καβούκι του θύματος, θα συνεχίσω όμως να κλαίγομαι και να διαμαρτύρομαι γι' αυτό, ενώ διστάζω να το εξηγήσω και να ψάξω για τρόπους επίλυσης.

Εκτός του ότι δεν είναι ωραίο, οδηγεί και σε λανθασμένα αποτελέσματα οπότε θα σου πρότεινα να μη γενικεύεις για αυτούς που "προσασπίζονται τα δικαιώματα" γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα γι αυτούς ως σύνολο, ούτε κ εγώ ξέρω. 

Τώρα για να σου απαντήσω. Άλλο το προφυλάσσομαι, άλλο το να αναπαράγω την καταπίεση. Αυτά με το "θωράκισμα" ούτε και εσύ ούτε και εγώ μπορούμε να τα ξέρουμε, παρά μόνο από διηγήσεις, οπότε πάλι δεν ξέρεις πόσοι είναι. Αλλά επειδή έχω βρεθεί εκεί, και επειδή η κοινωνία κάπως έτσι λειτουργεί θα σου πω πώς το έχω καταλάβει εγώ. Ζούμε σε μια "imperialist capitalist white-supremacist patriarchy" που χρησιμοποιεί ΚΑΙ το χιούμορ ΚΑΙ τα μέσα ψυχαγωγίας ως μέσο επιβολής, αναπαραγωγής και κανονικοποίησης των όποιων συμφερόντων, βλαβερών και μη. Υπάρχει αυτό που λέμε internalised racism, inernalised sexism κτλ όπου άτομα υιοθετούν συμπεριφορές που τους καταπιέζουν, ασυναίσθητα. Άρα είναι ακόμα πιο δύσκολο να μιλήσεις για τον υποθετικό άνθρωπο που έχει συνειδητοποιήσει το όλο του conditioning & internalised bullshit και παρόλα αυτά τα χρησιμοποιεί γιατί δεν μπορεί άλλο. Συνήθως η συνειδητότητα λείπει και μένει απλά το conditioning.

Είπα εξαρχής ότι το θέμα είναι μπερδεμένο, εύκολα γίνονται γενικεύσεις, αλλά δεν εστιάζω σε πρόσωπα και υποκείμενα, θα έλεγα μάλλον ότι η απόκλειση της ομάδας ατόμων που αναφέρω είναι μάλλον αναπόφευκτη αν πρόκειται να διατηρηθούν οι κοινωνικές-δημοκρατικές αξίες, και ταυτόχρονα αντιφατική με αυτές. Actually, εκεί που εσύ μπορείς να βλέπεις μόνο τη διέξοδο της διήγησης (βέβαια λες ότι έχεις βρεθεί εκεί, όποτε ίσως κάτι να μην καταλαβαίνω καλά), εγώ τώρα αντλώ υλικό απο τήν προσωπική μου πραγματικότητα. Βάζω και τον εαυτό μου σ' αυτή την "ομάδα" (είπαμε να αποφεύγουμε τις γενικεύσεις, επαναλαμβάνω πώς τέτοιου είδους ανθρώπους θα δεις με άπειρα διαφορετικά πιστεύω και χαρακτήρα), αλλά δεν αποκλείω απο τη συζήτηση όποιον δε συμμερίζεται τις εμπειρίες μου. Προσπαθώ να μιλήσω γι' αυτές, δεν διαμαρτύρομαι για τα αποτελέσματά τους σε μένα.

Κατα τ' άλλα καταλαβαίνω αυτά που λες και σε ένα βαθμό συμφωνώ. Απλώς η ίδια imperialist capitalist κλπ κοινωνία μας ταϊζει κάποια δικαιώματα, μας αφήνει χώρο για την έκφραση απόψεων. Μιλάει για την ανοχή (έστω) απέναντι στο διαφορετικό, υποστηρίζει θεωρητικά πάντα την ισότητα και τη δημοκρατία. Εν τέλει η αλήθεια χάνεται μέσα στις πτυχώσεις από τις κουρτίνες των πολλών πιστεύω, θέλω, αξίζω, αρέσκω, δικαιούμαι κλπ.

Το σεβασμό τον ζητάς και τον επιβάλεις γιατί είναι δικαίωμά σου. Πάλι συνιστώ να μη μιλάς με γενικότητες για το τι κάνουν ομάδες ανθρώπων όπως οι μουσουλμάνοι. Δεν είναι όλοι οι ίδιοι. Δεν προβοκάρουν τίποτα, έχουν απλώς μια θρησκεία. Εμείς μαζί με όλο το δυτικό κόσμο, ζούμε σε μια περίοδο ισλαμοφοβίας και ό,τι κάνει ένας το ανάγουμε σε ιδεολογία όσων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Όχι όμως δεν πάει έτσι. Όπως δεν είναι όλοι οι χριστιανοί προβοκάτορες έτσι δεν είναι ούτε και αυτοί. 
Αυτό που λες μου φαίνεται εντελώς παράλογο. Σα να λέμε άσε το σκυλί πεινασμένο να γαβγίζει μέχρι να ψοφήσει  γιατί έτσι ο ιδιοκτήτης μπορεί να σηκωθεί να το ταΐσει. Οι άνθρωποι δεν είναι σκυλιά. Η καταπίεση του άλλου δεν είναι δικαίωμα του όποιου αποστασιοποιημένου ανθρώπου. Δεν θα πατάς το δικαίωμα του άλλου γιατί έτσι μπορεί ο προνομιούχος να ξυπνήσει. Ο προνομιούχος ξυπνά όταν βλέπει ότι οι άλλοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Δες σαν μικρό παράδειγμα τα βίντεο της feminist frequency. Τι κάνει; Ζητά, απαιτεί καλύτερο representation και μόνο με την έκφραση αυτής της ανάγκης έχει ξεκινήσει συζήτηση και πολλοί έχουν αφυπνιστεί.

Αυτό που λες για τους μουσουλμάνους ισχύει. Για όλους τους κοινωνικούς θρήσκους στην εποχή μας (πάντα βασικά αλλά τέλος πάντων) ισχύει.

Δεν κοροϊδεύεις απαραίτητα τον ίδιο, ούτε τον ακυρώνεις ολοκληρωτικά ως ύπαρξη. Αλλά σατιρίζεις κάποια πράγματα που εκείνος πιστεύει, και αν όντως απέχει πολύ από ανθρώπους που θεωρητικά ανοίκουν στο ίδιο θρήσκευμα μαζί του, καταλήγεις εν τέλει να σατιρίζεις την υποκρισία και το μπέρδεμα στο κεφάλι του. Το χάσμα ανάμεσα στο "εγώ" του και το "πιστεύω" του. Το να τον προσβάλλεις είναι ούτως ή άλλως αναπόφευκτο.

Και ενώ εγώ μπορεί να έχω φτάσει στα όρια της αυτοκτονίας γιατί δεν έχω το Θεό μου, και συνειδητοποιώ ότι κανένας ουσιαστικά δεν τον έχει, όταν θα βγει ο τάδε παράλογος χριστιανός/μουσουλμάνος να μου πει ότι προσβάλλω το δικαίωμά του στην ελεύθερη πίστη όταν θα κορροϊδεψω πράγματα τα οποία δήθεν πιστεύει αλλά δεν μπορεί να ερμηνεύσει με κανέναν τρόπο και δε γνωρίζει τίποτα γι' αυτά, τότε έχω δικαίωμα να τον βρίσω ή δεν έχω;

Ταυτόχρονα φυσικά η θρησκεία στην οποία πιστεύει ο πολιτισμένος μουσουλμάνος ενισχύει την καταπίεση ανθρώπων που δεν την διαλέγουν και ούτε μπορούν να αποδράσουν από αυτήν, και γι' αυτό δεν παύει να έχει ευθύνη, όπως κι εγώ έχω ευθύνη όταν δεν τον προσβάλλω προσπαθώντας να τον αφυπνίσω.

Με το να μην πατάς απλά δικαιώματα, δε νομίζω ότι ξυπνάει κανένας, απλά παρατείνεται η κατάσταση. Με το να λες την αλήθεια χωρίς να λογαριάζεις τεχνιτά δικαιώματα και άλλα κοινωνικά κατασκευάσματα σίγουρα κάνεις μια προσπάθεια να αφυπνίσεις πολλούς. Κάτι τέτοιο προσπάθησε να κάνει και ο George Carlin. Αφύπνισε πολλούς, προσέβαλλε περισσότερους. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία;

Αυτό φυσικά δεν ξέρεις πότε συμβαίνει γιατί ποτέ δεν έχει συμβεί να απαγορευτεί κάτι τέτοιο και γιατί η αφύπνιση έχει έρθει όπως σου είπα με συζητήσεις που ζητούν δικαιώματα. 

Το χιούμορ του Louis είναι πολύ στοχευμένο και μιλάει πολύ συγκεκριμένα για ευαίσθητα θέματα. Συνήθως ξεφεύγει τα στερεότυπα ή τα χρησιμοποιεί για να τα διαλύσει, δεν τα αναπαράγει (όπως έλεγε και η Anita στο 3ο video, parody of sexism vs sexist parody). Εκεί βρίσκεται η διαφορά του με τα αισχρά, όπως λες, αστεία του σωρού. Η αξία του χιούμορ για 'μένα δε μετριέται. Αυτό που τα διαχωρίζει είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η εξυπνάδα και ευρεσιτεχνία του, γι αυτό και γελάω με αυτά αντί να τα θεωρώ του σωρού, γιατί είναι parody of sexism και δεν αναπαράγουν στερεότυπα.

Ναι αλλά η πρόκληση γέλιου πρέπει πάντα να είναι αυθόρμητη, δεν μπορώ να δεχτώ ότι μπορεί να είναι θεμιτή η αθέμιτη με βάση κοινωνικά κριτήρια. Ορθολογικά κριτήρια μάλιστα.

Ζούμε στην κοινωνία που ζούμε. Αν θέλω να κάνω αστεία, ή να μιλήσω γι αυτήν, δεν μπορώ να αγνοήσω τις κοινωνικές της δομές. Μπορώ όμως να επιλέξω τον τρόπο με τον οποίο θα μιλήσω, και ποιές νοοτροπίες θα ενισχύσω και ποιές θα αποδομήσω.

Να τις αγνοήσω δεν μπορώ, να τις πετάξω στα σκουπίδια, γιατί όχι;

Εν τέλει ακριβώς για ενίσχυση και αποδόμηση νοοτροπιών μιλάω.

Το πρόβλημα είναι όταν κάποιες νοοτροπίες έχουν τόση απήχηση, όσο παράλογες και επικίνδυνες κι αν είναι, που καταλήγουν να προστατεύονται σαν δικαιώματα.

Πάλι, είναι προνόμιο το να μπορείς να κάνεις συζήτηση. Μερικές φορές δεν μπορείς και δεν τελειώνει εκεί.

Άλλο σεβασμός στις ιδέες σου και άλλο σεβασμός στο ποιός είσαι. Το 2ο δεν είναι δεδομένο όπως συνήθως είναι στους προνομιούχους και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν, δεν έχουν καν το προνόμιο να διαλέξουν "να τους καταλάβουν ή να τους σέβονται" και το να τους πεις ότι το να μην πονούν είναι δογματισμός ουσιαστικά ΕΙΝΑΙ πατροναριστικό γιατί υπονοείς το πώς θα έπρεπε να φερθούν ενώ καταπιέζονται. 

Φυσικά και το δεύτερο δεν είναι δεδομένο, ούτε θα έπρεπε να είναι για τους "προνομιουχους". Το θέμα είναι να αποδομήσουμε το όλο concept του default σεβασμού. Με το να σεβόμαστε θεωρητικά τους πάντες δεν αλλάζουμε και τίποτα. Πάλι ότι μας αρέσει και μας βολεύει ενισχύουμε και επικροτούμε.

Κλεινοντας θα πω μονο οτι εφοσον διαφωνουμε για το τι ειναι ρατσισμος προφανως, δε θα μπορουσαμε να συμφωνησουμε στην αντιμετωπιση του παρα μονο στα σημεια που συναντιωνται οι δυο θεωρειες.
Δεν απαιτουμε απο καποιον που ποναει, να πονεσει για να μας εξηγησει. Ενα απλο "με ενοχλει" ειναι αρκετο μεταξυ πολιτισμενων ανθρωπων για να να σταματησει. Οταν ο αλλος προσπαθει να στο πασσαρει σα γενικη αληθεια που ομως δεν καταλαβαινεις λογω εμπειριων αλλα πρεπει να αποδεχτεις τους κανονες, η σου απαντα με προσβολες γιατι θεωρει οτι τον προσεβαλλες επιτηδες, σορυ, αλλα οσο και αν πονας ειναι ασεβεια.  Να εχεις απαιτηση να αλλαξουν τη συμπεριφορα τους οι αλλοι, αλλα χωρις να μπορεις να εξηγησεις το γιατι ειναι κατι που δεν πρεπει να αποδεχεται κανενας ανθρωπος.( και δε μιλαω προφανως για τα απλα οπως το μη λετε τους γερμανους ζωοφιλους, ή τους αντρες γουρουνια, αλλα για πιο συνθετα οπως το παραπανω ) Και ειναι και μια λογικη που οδηγει σε ασχημα μονοπατια. Δογματικα.

Oλο το παραπανω δυστυχως ή ευτυχως ετσι το βλεπω. Δογματικο, με "πρεπει", "οφειλεις" κτλ. πολλες προσωπικες εμπειριες και καμια αποδειξη.

Στην τελικη ολα καταληγουν στο αν θες να σε καταλαβουνε, η απλα να μην πονας. Ο δογματισμος πετυχαινει μονο το δευτερο. Και μονο προσωρινα. Για το πρωτο πρεπει να πονεσεις. Αν για σενα πετυχε το δικο σου για μενα πετυχε το δικο μου. Ενιωσα καλυτερα οταν με καταλαβαν παρα οταν με σεβονταν. Οποτε καταλαβαινεις...

Αυτα και τσαο. Αν συνεχιστει θα επιστρεψω μαλλον το αλλο σκ.

Πολλά + στον κύριο.

Δε ξέρω αν θέλετε να συνεχίσουμε άλλο, i'm running out of brain cells, μέχρι στιγμής ήταν διασκεδαστικό. Ίσως αύριο.

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Kamui: 26 Αύγουστος 2013 - 06:11

O6rrvsU.jpg

#73705 iristella

iristella

Heelchou!

• Administrators
  • 10.437 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 01:18

Funny thing (Not). Αμέσως μόλις πόσταρα σε αυτήν την συζήτηση πάω η δύσμοιρη να παίξω κανά League of Legends να ξελαμπικάρω γιατί πολύ στην διανόηση το είχα ρίξει. Πέφτω λοιπον μαζί με την ομάδα μου σε Ελληνες οι οποίοι καταλαβαίνουν από το nick το φύλο και αρχίζουν το harassment. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει το θεματακι τους με μενα συγκεκριμενα αλλά το gender related του θεματος εγινε ξεκάθαρο πολύ γρήγορα.

Karma is a bitch isn't it? 

Όμορφος κόσμος του gaming ονειρικά πλασμένος.

#73706 GhostPrince

GhostPrince

夢遊病者

• Members
  • 2.163 Δημοσιεύσεις:
  • Location ・ω・ 

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 01:29

Έχουν πονέσει τα εγκεφαλικά μου κύταρρα βραδιάτικα μ'αυτά που διαβάζω, που να συμμετύχα κιόλας >.<. Πως καταφέρατε να το αναλύσετε τόσο το θέμα αδυνατώ να το καταλάβω, Καλυνύχτες  :blurah5:  .   Kamui <33

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από GhostPrince: 26 Αύγουστος 2013 - 01:33

フカフカ

#73707 Gilmaru

Gilmaru

Daydreaming

• Members
  • 507 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 06:54

Funny thing (Not). Αμέσως μόλις πόσταρα σε αυτήν την συζήτηση πάω η δύσμοιρη να παίξω κανά League of Legends να ξελαμπικάρω γιατί πολύ στην διανόηση το είχα ρίξει. Πέφτω λοιπον μαζί με την ομάδα μου σε Ελληνες οι οποίοι καταλαβαίνουν από το nick το φύλο και αρχίζουν το harassment. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει το θεματακι τους με μενα συγκεκριμενα αλλά το gender related του θεματος εγινε ξεκάθαρο πολύ γρήγορα.

Karma is a bitch isn't it? 

Όμορφος κόσμος του gaming ονειρικά πλασμένος.

Lol, ειδικά των community των moba είναι τεστ για τα νεύρα. Εδώ έχω κι εγώ ακόμη παρόμοια εμπειρία, απλώς επειδή έπαιζα γυναίκα champ και κάποιοι υπέθεταν ότι είμαι γυναίκα  :hihi2: ( ή ίσως μερικοί διαβάζουν το Gilmaru σαν Gil-Mary ξέρω γω). Δεν μπήκα καν στον κόπο να απαντήσω. Instant ignore - report είναι η λύση. :P

Αυτή το μήνυμα έχει επεξεργαστεί από Gilmaru: 26 Αύγουστος 2013 - 06:54

#73708 Kamui

Kamui

Degenerate aristocrat

• Members
  • 616 Δημοσιεύσεις:

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 07:20

Well σε μια κοινότητα όπου κάθε τόσο συναντάς άτομα με όνομα ellhnaraspaok, Paoki98, Βillhellas97 κλπ δεν μπορεί να περιμένεις πολύ περισσότερα.

Τέτοια περιστατικά στο Leauge of Legends δεν έχω πετύχει μέχρι στιγμής, αλλά οι γενικότεροι καυγάδες εντός μάχης και το μετέπειτα βρισύδι στη μητρική είναι κάποιες priceless στιγμές για απολαυστικότατα reports.:)

O6rrvsU.jpg

#73709 Tristessa

Tristessa

putting the fun in funeral

• Moderators
  • 989 Δημοσιεύσεις:
  • LocationAtelier BOZ

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 08:08

tumblr_mqrof29gM81szj14io1_400.gif

Για ΄σένα είναι μια συζήτηση πάνω στο σεξισμό ή το ρατσισμό. Για τον άλλο που το βιώνει είναι μια καθημερινότητα με συνεχόμενα micro agressions από μια κοινωνία που πάει να τον βγάλει τρελό όταν τα αναφέρει.

PREACH IT.

Χαίρομαι που για σας είναι μια ακόμα συζήτηση στο internet, παιδιά, it really sucks to be you.

You really wonder?

Actually, είναι γιατί δε φαίνεται να διαβάζεις καν αυτά που λένε οι άλλοι, να μην έχεις διάθεση για συζήτηση, και να προτιμάς να σπαμμάρεις σνομπίστικα facepalm gifs ενώ απλώς στέκεσαι σε δύο links τα οποία θέτουν παραδείγματα και περιπτώσεις που κανείς δεν αμφισβήτησε, αλλά όχι καθολικες καταστάσεις. Εϊναι αλήθεια ότι πολλές γυναίκες στοχοποιούνται σε gaming κοινότητες, αλλά αυτό δε συμβαίνει ούτε σε όλες τις κοινότητες ούτε σε όλες τις γυναίκες που παίζουν games. Κατα τ' άλλα όλες αυτές οι συμπεριφορές ενισχύονται απο διάφορα στερεότυπα τα οποία έστω άτσαλα και χαζά παρουσιάστηκαν εν μέρει από το video του Vetus. Εμείς ποτέ δεν αμφισβητήσαμε τα threats, απλά ξεκίνησα να λέω ότι δεν είναι απαραίτητο να φτάσει κανείς εκεί όταν σχολιάζει ή σατιρίζει ένα σχετικό θέμα, το πρόβλημα μαρτυράται και σε πιο "αθώες" (actually it was creepy enough) πτυχές του. Και απλώς αναλύουμε ένα ζήτημα για να αποφύγουμε τη μονόφθαλμη αντιμετώπιση και το φανατισμό.

Τώρα σχετικά με τα avatars που λες, σε πολλές gamer κοινότητες (ειδικά σε ασιατικά mmo) θα δεις αμέτρητους άντρες να παίζουν με γυναικείους χαρακτήρες, έτσι επειδή τους αρέσει, ή για τον κάθε λόγο που βρίσκεται στα μύχια του εγκεφάλου τους. Το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβαίνει με μια γυναίκα. Δεν ξέρω καμία online gaming κοινότητα όπου το να παίζεις με αντρικό avatar σημαίνει αυτομάτως ότι είσαι πράγματι άντρας και το αντίστοιχο.Και μοιάζει αρκετά αλλόκοτο το γεγονός ότι υπάρχει τέτοιο barrage σεξισμού σε ένα χώρο που προσφέρει πλήρη ανωνυμία και που κανένας δεν είναι ανάγκη να φανερώσει σε καμία περίπτωση το φύλο του.

Τι εννοώ; Όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το σεξισμό εφόσον μπορείς να κρύψεις το φύλο σου και να βάλεις male avatar. Καμία σχέση.

Το θεμα είναι ότι στα online games δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να δηλώσεις σε κανέναν το φύλο σου γιατί δεν έχει καμία σημασία και δεν επηρεάζει το παιχνίδι ούτε στο ελάχιστο. Ή μάλλον έτσι θα έπρεπε να είναι. Επειδή όμως δυστυχώς υπάρχει όλη αυτή η αηδιαστική αντροκαγκουροκουλτούρα στο χώρο του gaming και ασχολείται με το ποιος έιναι άντρας, ποια γυναίκα, και μεταβάλλουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με αυτό (αυτή είναι και η ρίζα του προβλήματος, τα threats είναι η ακραία και δυστυχώς συχνή επέκτασή του), πρέπει τα θύματα να μάθουν να αντιδρούν, είτε με αδιαφορία, είτε με σάτιρα, είτε με λογική. Όταν απλώς διαμαρτύρεται κάποιος για την κατάσταση και περιμένει να αλλάξει δια μαγείας, αντί να ξεφτιλίσει/κάνει report τον κάθε κάφρο που νομίζει ότι με αυτό τον τρόπο αποκτάει εξουσία, όταν πράγματι φοβάται και πληγώνεται από την αντιμετώπιση που δέχεται, όταν αγνοεί τη ρίζα του προβλήματος και προσκολλάται μόνο στις χειρότερες αποδώσεις του, τότε δε βοηθάει την επίλυσή της, την ενισχύει.

Ενώ εσύ απαντάς με τόση προσοχή και περίσκεψη στα post μου, τι αγένεια εκ μέρους μου! Entitled much? Και διαβάζω αυτά που γράφετε και απαντάω σοβαρά.

Αλλά αν περιμένεις να δώσω μεγάλη σημασία (πόσο μάλλον να επικροτήσω) χιλιοειπωμένες σεξιστικές απόψεις από άτομα που δεν έχουν ουδεμία διάθεση να ελέγξουν το προνόμιο της θέσης τους, eh, may I suggest reddit instead? Ή μια σειρά του Chuck Lorre τελοσπάντων;

Το καταπληκτικό στη συζήτηση είναι ότι γίνεται αφού προηγήθηκε το βίντεο με τους game masters or w/e, τα σχόλια που έγιναν για την κοπέλα ήταν τύπου "ωραίο γκομενάκι" ή "για κοπέλα, ντάξει, κάτι σκαμπάζει" and you lot are still not getting it. Και γι' ακόμα μια φορά παίζουμε derailing/sexism in games bingo.

Οπότε πάμε για μια τελευταία φορά. Το βίντεο δεν είναι καν σάτιρα, απλά αναμασά διάφορα στερεότυπα και τα συνδυάζει σ' ένα βολικό strawman.

• Οι γυναίκες κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή; Check.
  • Οι γυναίκες τσακώνονται μεταξύ τους γιατί ζηλεύουν με το παραμικρό; Check.
  • Οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους είναι ρηχές; Check
  • Γίνονται δεκτές με ανοιχτές αγκάλες από τους gamers γιατί omg boobs; Check.

Και τα λιγούρικα σχόλια είναι ΟΚ, γιατί boys will be boys, amirite?

Δέχεσαι ότι υπάρχει μια κουλτούρα που ενθαρρύνει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και η λύση που προτείνεις είναι αδιαφορία ή σάτιρα ή λογική; Ναι, είμαι σίγουρη ότι και τα τρία ακούγονται φοβερά, όταν δεν αντιμετωπίζεις εσύ το πρόβλημα.

Λογική; Μια χαρά λογικές είναι οι gamers, το να εκνευρίζονται και ν' απογοητεύονται είναι εντελώς φυσιολογικό. (Το ότι θεωρείς ότι πρέπει ν' αντιδράσουν μ' ένα συγκεκριμένο τρόπο; Not so cool.)

Αδιαφορία γιατί; Για να συνεχίσει ο κάθε κάφρος να παραβαίνει τους κανόνες ανενόχλητος; Φυσικά και κάνουν report, αλλά ή θάβονται ή τις αγνοούν ή το θέμα πρέπει να πάρει διαστάσεις για να κάνουν κάτι. Σάτιρα; Κι αυτό το κάνουν.

Όλα αυτά δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, αν δεν αλλάξουν στάση οι τύποι που συμπεριφέρονται έτσι και οι εταιρείες (οι οποίες στελεχώνονται κυρίως από άνδρες) δεν πάρουν το θέμα πιο ζεστά.

6dqFccT.gif

#73710 Kenny

Kenny

<SS0·b ∨ ~SS0·b>

• Retired Staff
  • 8.656 Δημοσιεύσεις:
  • Locationbetween the frets

Καταχωρήθηκε 26 Αύγουστος 2013 - 10:13

Ένα βράδυ είπα να βγω να πιω και γράψατε τα κέρατά σας. :damn: Δεν υπάρχει περίπτωση να απαντήσω σε όλα τα οποία θα ήθελα, γι' αυτό θα απαντήσω μόνο σ' αυτά που αποτελούν άμεση ή έμμεση απάντηση σε πράγματα που έγραψα ο ίδιος νωρίτερα.

Τα rape threats και τα συναφη δεν μπηκαν στο βιντεο, διοτι οπως πολυ ορθα ειπε ο Καμουι... δεν χρειαζεται.

Τα rape threats δεν μπήκαν στο video διότι θα το έκαναν υπερβολικά ρεαλιστικό, και θα έχανε τον carefree "χαχα, πλάκα έχουν αυτά που συμβαίνουν στα online games, δεν συμφωνείτε παιδιά; (:" χαρακτήρα του. Η πλειοψηφία του κοινού στο οποίο απευθύνεται αυτό το video ζητάει υλικό για εύκολα giggles, όχι τροφή για σκέψη. Η τροφή για σκέψη, last time I heard, δε μαζεύει το ίδιο πολλά subscriptions.

Ουτε χρειαζεται να προσεγγισεις το βιντεο "with this in mind" - πιστευω - διοτι ειναι λογικη φόβου. Φόβου, οτι καποιος ηδη καμμενος θα τραβηξει απο τα μαλλια μια κατασταση για να βρει ενα εξισου καμμενο πατημα, ωστε να στηριξει μια ηδη καμμενη ιδεολογια. Ουτε καν. Μπορω να το κολλησω αυτο το μοτιβο σε οποιαδηποτε σατιρα πανω σε στερεοτυπικη συμπεριφορα, μικρη η μεγαλη. Μιλαμε για πανω απο 75% της σατιρας, ετσι; Φαντασου τον Μπιλαρα ή το Γιωργαρα να αφηνε απεξω χριστιανους, χωριατες, αστους/ες, γιατρους, πολιτικους κτλ. μονο και μονο επειδη "δεν ειναι ολοι ετσι". Ναι δεν ειναι, αλλα θα μας εμενε μισο βιντεο. Ουτε ειναι απαραιτητα περισσοτεροι οι μισαλλοδοξοι χριστιανοι, απο τους αντρες η τις γυναικες που συμπεριφερονται ηλιθιωδως στερεοτυπικα, για να το ξεχωρισουμε βαση ποσοτητας ή αναλογίας.

Τους ήδη καμένους προσωπικά δεν τους λογαριάζω. Αυτοί που με νοιάζει να μην πέσουν στην παγίδα είναι οι ουδέτεροι, οι ελαφρώς επαναπαυμένοι στην οποιαδήποτε άποψη κυριαρχεί τριγύρω. Τον Bill και τον George ας τους αφήσουμε έξω από τη συζήτηση παρακαλώ. Άλλο επίπεδο κωμωδίας και κοινωνικής κριτικής παρήγαγαν αυτοί οι δύο, και τελείως άλλο προσφέρει το επίμαχο video. Ας συγκρίνουμε βούρτσες με βούρτσες.

Ειναι οντως τετοια η δυναμικη της ολης καταστασης ωστε να παρω στα σοβαρα οτι ειναι μεσα στα εισαγωγικα; εχει σημασια που βρηκε το πατημα; Αντι να φυγουν γιαουρτια, θα προσεχουμε με τι γελαμε; Διοτι "μπορει..."

Refer to what I said earlier για τους ουδέτερους. Το να ακούς να εκφέρεται από ακόμα περισσότερους μια σεξιστική άποψη στην οποία έχεις λίγο-πολύ επαναπαυτεί γιατί είναι η κυρίαρχη, λειτουργεί σαν positive feedback loop, και στο τέλος γίνεσαι κι εσύ ένας σεξιστής, indistinguishable from the others. Βασικά κακώς είπα κι εγώ ότι θα χρησιμοποιηθεί το εν λόγω video σαν επιχείρημα. Όταν θα έρθει η ώρα για τον άλλον να γίνει σεξιστής, δεν θα χρησιμοποιήσει κανένα video για επειχείρημα. Η γαλούχησή του θα είναι ότι "οι γυναίκες φέρονται σαν πουτάνες και γι' αυτό αξίζουν ό,τι παθαίνουν", κι αυτό θα το θεωρεί αξίωμα που είτε το πιστεύεις είτε "εθελοτυφλείς".

Εχω εναν μπακαλιστικο τροπο να καταλαβαινω ποιος το κανει περισσοτερο, που μπορει να ειναι και λαθος, αλλα anw θα τον μοιραστω. Αν βαλω τα ποστ των kamui και kenny πιο πανω, αναποδα, εκφραστικα θα λειτουργουσε ως συνομιλια. Διοτι στο κειμενο μεσα εχει συμπεριλαβει την προταση του kenny ως σκεψη και εχει ηδη απαντησει. Και εξηγει και τους λογους συνοπτικα. Οταν λοιπον καποιος μετα σου λεει "ναι αλλα δες το και ετσι" υποδηλωνοντας νεα γωνια αλλα οχι νεο στοιχειο, τοτε για μενα ειναι ενδειξη προκαταλειψης. Και του, ποιος ακουει καλυτερα τον αλλον. Δεν ξερω αν εγινα κατανοητος σε αυτο που λεω αλλα προσπαθησα. :)

Μια χαρά ξέρω από ανάγνωση και κατανόηση κειμένου, LL, tyvm.

Όπως είπε και ο Lord leon, το ποστ μου μπορεί να μην αναλύει το point of view, καθώς δεν είχα κάποια αφορμή να το σχολιάσω (η tristessa εξάλλου σε άλλο κόλλησε, όχι σ' αυτό), αυτό δε σημαίνει όμως ότι το αγνωώ απολύτως.
Ταυτόχρονα, δε βλέπω από που κι ως που το slutty demeanor της μιας δικαιολογεί τη συμπεριφορά των άλλων, καθώς εκείνοι αντιμετώπισαν σεξιστικά την πρωταγωνίστρια (με ίσως όχι και τόσο αθώο, αλλά μάλλον downright creepy τρόπο τώρα που το ξαναείδα) πριν καν εμφανιστεί η slut.
Εν τέλει η πρωταγωνίστρια δε μοιάζει να δίνει αφορμές, και το video παρουσιάζει τα πράγματα περισσότερο από την οπτική εκείνης παρά των αντρών. Απλώς για να μην καταλήξει μισανδρικό, (μιας και η όλη drooling permavirgin gamer παρουσίαση είναι επίσης μεγάλη σεξιστική γενίκευση) βάζει και ένα στοιχείο ευθύνης εκ μέρους του γυναικείου φύλου που ενισχύει αυτή τη συμπεριφορά (το βλέπουμε και στο video του gamworld). Ίσως το παράδειγμα να είναι ατυχές και σχεδόν ανύπαρκτο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά νομίζω πώς όλοι ξέρουμε ότι τα στερεότυπα δε βγαίνουν τυχαία και πάντα έχουν κάποια αφορμή. Απλώς είναι άδικο η μια να πληρώνει για τον υπανθρωπισμό της άλλης, και γι' αυτό ο ξύπνιος νους είναι καλό να αποφεύγει τις γενικεύσεις και τις στερεοτυπικές συμπεριφορές.

Το αστείο είναι ότι ο LL (τον έχω quoted ακριβώς από πάνω για να μην ψάχνεσαι) υποστήριξε ότι το post σου περιέχει απάντηση στο δικό μου point of view και μάλιστα πριν καν το αναφέρω(!). Οπότε ή επικρατεί ασυνεννοησία ανάμεσά σας, ή αντιθέτως έχετε συνεννοηθεί για να με βγάλετε τρελό.

Anyway, προσπερνώντας αυτή τη φάλτσα νότα, ας περάσω στην απορία σου. Δεν βλέπεις πως το video δικαιολογεί τη συμπεριφορά των ανδρων. Δεν είναι ότι τη δικαιολογεί ακριβώς. Θα ήταν πολύ παράτολμο να έκανε κάτι τέτοιο. Κάνει όμως κάτι πιο αποτελεσματικό και ύπουλο: την περνάει στο ντούκου. Τι εννοώ: Στη μεγαλύτερη διάρκεια του video το focus παραμένει καρφωμένο στο "τσουλίδιο", και στο πως το slutty demeanor της αποτελεί την αιτία που το επίπεδο στον server κατρακυλάει. Επίσης είναι ο μόνος χαρακτήρας που οι δημιουργοί του video παρουσιάζουν σαν τέρας, όταν προσβάλει το άλλο κορίτσι (πόσο πιο καρικατούρα αυτό το τελευταίο, BTW... δηλαδή άντε να δεχτώ ότι υπάρχουν γυναίκες που play along with the system, αλλά να γυρνάνε και να λένε στις υπόλοιπες ότι they suck because they do not objectify themselves in front of men... αυτά δεν τα λένε ούτε κακογραμμένες female villains ταινιών της Disney, come on).

Κι εδώ ακριβώς είναι που το video χάνει το point, όπως φωνάζει η Tristessa τόση ώρα, γιατί it puts the blame σε μια καρικατούρα που at this point έχει χάσει σχεδόν κάθε επαφή με την πραγματικότητα, και μόνο να δημιουργήσει/συντηρήσει ψευδείς εντυπώσεις μπορεί. Μπροστά στην επιτηδευμένα δαιμονοποιημένη παρουσίαση του "τσουλιδίου-gamer", το ότι οι περισσότεροι άνδρες μέσα στο video σκέφτονται με το πέος τους παρουσιάζεται απλά σαν ένα "Whoops! I guess that's what happens when a slut enters the server.". Διότι είναι πολύ πιο εύκολο όταν λες μια ιστορία να διαλέγεις έναν φταίχτη που φταίει για όλα, παρά να πεις ότι ο φταίχτης είναι το πλήθος... ειδικά όταν μέσα από αυτό το πλήθος προέρχεται και το κοινό σου στο YouTube. Κάτι τέτοιο δεν χαϊδεύει αυτιά, και μπορεί να χάσεις subscribers!

Διότι στην τελική, for the sake of argument, εγώ να δεχτώ ότι υπάρχουν ορισμένες γυναίκες gamers σαν αυτήν την καρικατούρα. Αν η male πλειοψηφία ήταν εντάξει, ακόμα και να υπήρχαν τέτοιες γυναίκες, το θέμα θα έληγε εν τη γενέσει, μ' ένα απλό συλλογικό "no one fucking cares, shut up and play the game". Όταν λοιπόν το video δεν στέκεται σ' αυτό, και αντιθέτως παρουσιάζει την καρικατούρα σαν τον μεγάλο κακό της υπόθεσης που έχει υπό τον έλεγχο της γοητείας της όλους τους άνδρες, πως να μην συμπεράνω ότι αυτό το video χάνει το νόημα;

2112.gif
|| FORUM RULES || ADN RULES || FEEDBACK || IP.BOARD QUICK USER GUIDE || #anime.gr @ irc.rizon.net ||