σοβαρά και τι έπρεπε να αφήσουμε τους αμερικάνους να κάνουν αυτό που έκαναν;
Προφάσεις εν αμαρτίαις... στο κάτω-κάτω, οι αμερικάνοι κάνουν ό,τι αυτοί θέλουν, γιατί μπορούν. Πες τους δυνάστες της υφηλίου, πες τους γεράκια του πολέμου, πες τους ό,τι θες... κάτα πάσα πιθανότητα θα συμφωνήσω μαζί σου. Αλλά στην τελική (πραγματολογικά επιχειρήματα FTW), αυτούς τους παίρνει να ανακατεύονται εκεί που δεν τους έχουν σπείρει, διότι πολύ απλά είναι ένα πανίσχυρο κράτος. Τελεία.
ΕΜΕΙΣ, εξήγησέ μου, γιατί ανακατευτήκαμε σ' αυτόν τον πόλεμο (όποια πλευρά κι αν διαλέγαμε); Είμαστε καμιά υπερδύναμη και δεν το ήξερα; Και αφού ανακατευτήκαμε εμείς, γιατί κατηγορούμε τους αμερικάνους που... ανακατεύτηκαν κι αυτοί;
Πολύ περισσότερο, εξήγησέ μου, με τι πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό εκτόπισμα εναντιωθήκαμε στους ΝΑΤΟϊκούς μας συμμάχους (έστω και υπό τη μορφή εθελοντικής φρουράς); Πες μου ΜΙΑ φορά που πήγαμε ενάντια στο θέλημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και μας βγήκε σε καλό. My point is, όλοι αυτοί οι θερμοκέφαλοι φασίστες βάλανε την Ελλάδα (για ΑΛΛΗ μια φορά στην ιστορία) σε κίνδυνο με τα καμώματά τους. Το θεωρώ ευτύχημα για την χώρα που το συγκεκριμένο περιστατικό δεν έλαβε διαστάσεις εντός ΝΑΤΟ.
μπορούσαν να τα βρουν και μεταξύ τους δεν χρειαζόταν η επέμβαση των Αμερικάνων.
Αν τους αφήναμε να τα βρούνε μεταξύ τους, ακόμα θα σκοτώνονταν (όπως κάνουν και οι ισραηλινοί με τους παλαιστίνιους BTW)... ή αυτό, ή οι σέρβοι θα είχαν σφάξει και τον τελευταίο βόσνιο by now.
μήπως τώρα είναι καλύτερα τα πράγματα μετά απο αυτό που έγινε;
[...]
και στην τελική η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία έγινε πιο πολύ για να οδηγηθούν
σε αποσταθεροποιηση τα βαλκάνια (κοίτα να δεις το πέτυχαν)
επειδή δεν συμφερε την Αμερική ενα
τόσο μεγάλο και ενομένο κράτος.
Όχι, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα τώρα, αλλά δεν φταίνε οι αμερικάνοι ΚΑΙ γι' αυτό. Ας μην μπερδευόμαστε. Ο μόνος που θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι φταίει στ' αλήθεια είναι ο Τίτο, γιατί στρίμωξε ένα σωρό εθνικότητες και θρησκίες σε μία χώρα υπό το σφυροδρέπανο, και δεν φρόντισε (ή δεν θέλησε) να τους αλλοτριώσει τελείως, ώστε να ξεχάσουν και θρησκίες και φυλές και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να τους διχάσει. Με το που κατέρρευσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και εξαφανίστηκε το ένα και μοναδικό ιδανικό που κρατούσε αυτό το ετερόκλητο μείγμα λαών ενωμένο, ήταν ζήτημα χρόνου να σκοτωθούν μεταξύ τους.
Το να ερμηνεύουμε τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο ως υποκινούμενο από τις ΗΠΑ είναι χαζό IMHO. Ο εμφύλιος αυτός είναι ξεκάθαρο ότι πυροδοτήθηκε και συντηρήθηκε από εθνικιστικά αισθήματα ένθεν κακείθεν. Βέβαια είμαι της γνώμης ότι οι σέρβοι είχαν την μερίδα του λέοντος στην εθνικιστική παράκρουση (αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ευλογούσε τις σφαγές των αλλόθρησκων βοσνίων και κροατών), οπότε δεν το κρύβω ότι ένιωσα μια ικανοποίηση που η Σερβία ηττήθηκε από το ΝΑΤΟ. Δεν θα πω ότι οι αμερικάνοι δεν βάψανε κι αυτοί τα χέρια τους με αίμα, ίσα-ίσα. Αλλά τολμώ να πω ότι με την παρέμβασή τους έδρασαν καταλυτικά έτσι ώστε να λήξει αυτός ο πόλεμος συντομότερα. Υπήρχε και κάτι καλό μέσα στο κακό.
Οι Δεσμοί που έχουμε με τους Γιουγκοσλάβους
ειναι πολύ πιο δυνατοι απο αυτη της Θρησκείας. Η θρησκεία ήταν η πιο εμφανής δικαιολογία.
[...]
Αλλά και πάλι εγώ μιλάω στην απέξω δεν ζω σ'αυτές τις χώρες. Στην τελική
αν δεν στηρίξεις τον γείτονα πως θα σε στηρίξει αυτός αργότερα;
Καταρχήν, θα ήθελα πολύ να ακούσω τι άλλο μας ενώνει με τους σέρβους. Αλλά πέρα από αυτό, υπολόγισε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Με μια τέτοια πράξη (εθελοντική φρουρά) μπορεί να (νομίζεις ότι) αποκτάς συμμάχους, αλλά σίγουρα αποκτάς και εχθρούς. Δε νομίζω οι βόσνιοι να μας έχουν σε μεγάλη εκτίμηση μετά από αυτό το περιστατικό. Χώρια η εντύπωση που θα κάναμε στους ΝΑΤΟϊκούς μας συμμάχους. Το μόνο που μας σώζει είναι ότι αυτό έγινε εθελοντικά, και όχι με απόφαση του ελληνικού κράτους.
και να συμπληρώσω ότι δεν βλέπω τίποτα κακό στο γεγονός οτι οι χρυσαυγίτες πήγαν εκεί
Είμαι σίγουρη ότι γύρισαν λιγότεροι απο όσοι έφυγαν ... αυτό είναι καλό γιατί έστω και ένας
χρυσαυγίτης λιγότερος for me it's good news.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν σκοτώθηκε κανείς τους. Παράλληλα, σφάξανε ουκ ολίγους "πού$τηδες μουσουλμάνους".